onsdag 3 juni 2020

Självhushållning – recension

Idag tänkte jag recensera tung litteratur. Bokstavligen tung, jag lånade John Seymours tegelsten Självhushållning på två kilo under en löprunda och sprang hem med den i ryggsäcken.


Innehållet är däremot inte tungt, men fullmatat. Den här boken visar olika aspekter av självhushållning, både i allmänna ordalag, hur man kan tänka och räkna kring självhushåll, kretslopp och balans i livet, och genom handfasta råd.

De handfasta råden är ibland nästan i handfastaste laget genom detaljerade beskrivningar av hur man bygger en kompost eller gjuter en tegelpanna, eller i detalj hur man på effektivast sätt odlar upp en gård på fem hektar.


John Seymour blev 90 år innan han gick hädan och sveptes i ullen av sina egna får. Han kunde det här och boken har getts ut i nya utgåvor både före och efter hans död. Jag lånade den som sagt på biblioteket, men tänker man odla sina egna grödor, ysta sin egen ost av mjölk från sina egna kor eller getter och stycka sina egna grisar med egentillverkade verktyg borde man nog ha den hemma som ett ständigt användbart uppslagsverk.

För så pass bra är den. Här står inte bara vilka grönsaker man kan odla utan varifrån de härstammar, hur man odlar dem, vilken jord som funkar bäst, hur man sköter om plantorna, vilka skadedjur man ska akta sig för och hur man gör det, hur frukterna ska skördas och vad man sedan gör av dem. Det här är inte ”från ax till limpa” utan mer ”från Big bang till evigheten”.


Jag hade gärna sett den som obligatorisk läsning i grundskolan. En regering som menar allvar med att vi bör ta hand om vår planet hade tryckt in den i läroplanen ögonaböj. Åtminstone tror jag det. Om vi någon gång i framtiden får en sådan regering märker vi om jag hade rätt.

18 kommentarer:

  1. Det är en väldigt bra och gedigen bok. Ingår som en del av "prepping förrådet". Den är också bra att använda för att förstå vad som krävs för att bli självhushållande för en person och/eller familj.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och svaret på den frågan tycker jag är "Tre generationer med obegränsat med tid och hundra års obruten hälsa". Vet inte ens om det vore önskvärt att leva på det sättet på 2000-talet, men lyckligtvis är det ju inte "allt eller inget" som gäller.

      Radera
  2. Önskar att jag lärt mig mer av tidigare generationer men när jag växte upp såg man ner på hantverk, speciellt sånt man kallade "kvinnogöra".Min mammas stickade strumpor, tröjor och vantar var fantastiska. Att farmor stoppade strumpor tyckte jag bara var löjligt. Odling till husbehov var något de flesta äldre släktingar kunde men inte tog jag till mig.
    Kul att det här med hantverk och odling har kommit igen, hoppas det håller i sig framöver. Numera odlar jag på kommunens mark, till en del grannars förtret,det finns ju en ICA-affär på orten - desto större anledning att odla anser jag, även om det är långt till självförsörjning för min del.
    Skulle vilja att man odlade upp mer mark (gräsmattor) i städer och samhällen och vidtog fler åtgärder för ett mer självförsörjande Sverige.
    Tror att du har nämnt det förut, "Alternativ.nu" är en bra sida att gå in på, med mycket matnyttigt och en del annat./Elsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. O ja! Så sent som igår stod jag med ett av min mammas recept och tänkte "Hur är det meningen här då, ska man börja med sockret och frukten eller ska man varva med degen hela vägen upp?" och hade velat att facit fanns kvar i livet.

      Visst finns det Ica-butiker, men det är ett väldigt beroende jag helst skulle slippa.

      Alternativ.nu är en fantastisk sida med mycket kunskap och hjälpsamt folk.

      Radera
  3. Har du sett "våran lilla bondgård" på den statligt påtvingade avgifts tjänsten?

    Utan att ha läst ovan bok ännu så påminner den om ovan film/dokumentär.

    Gillar att läsa om och drömma lite om självhushållning/gård. Har både tillgång till en gård och kunskap. Men det finns fortfarande mycket som lockar i stan och jag får inse att jag är lite för lat för en sådan livsstil.

    Kanske går att få till ett enklare mellanting i framtiden. Internet har ju kraftigt suddat ut gränserna mellan land och stad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag ser nästan ingenting av statsmedia eftersom jag inte orkar indoktrineringen som tycks genomsyra allt de gör.

      Ett mellanting känns helt klart mer realistiskt.

      Radera
  4. De har köpt in filmen från USA. Så det är ingen egen indoktrinering. Men man får utgå från att den har blivit godkänd först.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det brukar inte hjälpa. Hur som helst tar jag mig aldrig tid att se på tv. Tacka vet jag poddar så att man slipper sitta fast.

      Radera
  5. Jag lockas av tanken på en trädgård eller växthus för odling men vet å andra sidan att jag brukar vara bortrest några veckor på sommaren så det är inte så praktiskt med odlingar då. Av samma anledning bryr jag mig inte om att odla på balkongen. Däremot är jag inte så lockad av koloniträdgård eller bo på landet för det verkar vara för mycket jobb.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kanske känner någon som kan vattna ett par gånger när du är borta? En villaträdgård borde vara vattnad på några minuter om man förbereder så mycket det går. Samma med koloniträdgård, men fem hektar är inte bussigt att be någon annan sköta om hela juli.

      Radera
    2. Nu bor jag i lägenhet men skulle gärna ha ett litet hus och trädgård. Dock kräver det nog en sambo om jag ska råd med det i ett område som jag vill bo i den här stan.

      Tidigare hade jag en kompis som bodde några minuter från mig så det var inget problem. Nu är jag hyfsat nyinflyttad i stan. Tyvärr bor de jag skulle kunna tänka mig be göra det på andra sidan stan, dvs 20 min med bil eller antagligen dubbelt med kollektivtrafik.

      Radera
    3. Ja, det krånglar ju till det.

      Radera
  6. Blir lite nostalgisk och tänker på min barndom.
    Vi hade en granne på cirka hundra meters avstånd. Sedan ingen mer på mils avstånd. Denne granne var född i slutet av artonhundratalet. Helt klar i knoppen och mindes vad som brukade göras på en gård. Det var bara att bjuda in på kaffe, lyssna och lära.
    Och jag bläddrar ibland (för att leta kunskap) i några böcker vi fick efter honom. "Lantmannens uppslagsbok" i fyra band. Tryckta på fyrtiotalet.

    På SVT/SVT Play går ju ibland (nu) en "serie" om en dansk bonde "Hundra procent bonde". Går att titta på. (tycker han verkar kunnig) (och det är textat) ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Honom har jag faktiskt sett, "Bonderøven". Fast på Youtube, så utan text, men så länge de inte pratar siffror tycker jag danska går rätt bra att förstå.

      Kluriga bönder är intressanta, även om de inte är födda på 1800-talet.

      Radera
    2. Har en vän som är uppväxt på bondgård, född på trettiotalet. Människan har lösningar på det mesta vad det gäller det praktiska. Ser på en sak några minuter och sen är det simsalabim, fixat, lagat och som nytt.

      Radera
    3. Det var ingen dålig superkraft! Ibland känner jag att jag har den motsatta - räcker med att titta på en sak i några minuter så är den trasig, obrukbar och bortom räddning :(.

      Radera
  7. Här är en sida med mycket ätbart som skogen odlat. https://www.skogsskafferiet.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Skogsskafferiet är en bra sida som jag "förärat" ett helt blogginlägg:
      https://sparosverige.blogspot.com/2019/04/gratis-mat.html

      Radera