lördag 30 oktober 2021

Jag vet var din brevlåda bor

Jag fick en fråga från Henrik vad jag tycker om att norska skatteverket lägger ut till allmän beskådan vad folk betalar i skatt. Jag vill utveckla det och berätta vad jag rent allmänt tycker om att offentliga uppgifter läggs ut på nätet. Jag är emot.

Det finns mycket bra med offentlighetsprincipen. Det är bra att man som privatperson kan granska vad som händer med våra skattepengar. Jag vill veta vad som diskuterats bland folkvalda politiker och vem av dem som har sagt vad. Det händer att journalister tycker att de ska ha särskilda regler, så att vi andra tvingas få informationen genom deras filter, men jag tycker att det är viktigt att vi ska kunna kolla upp saker själva.

Men varför ska vi kunna få veta allt om varann? Och ofta – till skillnad från länken ovan – utan att den granskade får veta vem som granskar. Nu har det åtminstone blivit lite svårare att få reda på vem som äger en specifik bil och biltjuvarna sörjer säkert det. Men de har ju så mycket annat att jobba med.

Varför ska jag kunna få reda på var du bor, hur stor din bostad är och anses vara värd? Har du en chipmärkt hund kan jag via Birthday få reda på kön, namn och ras, samt när den har födelsedag! Ratsit berättar för mig hur mycket du tjänar och på vad, och Lexbase ifall du har varit i rättegång och i så fall hur det gick. Varför ska dessa uppgifter läggas upp som ett skvallrigt smörgåsbord? De mest liberala hävdar att det kvittar ifall man inte har något att dölja, men låt oss välja det själva.

Vill du lägga ut ditt personnummer och vad du har för konst på väggarna i sociala medier är du fri att göra det. Rapparen Einar hade säkert gärna sett att tingsrätten inte lagt ut hans skyddade adressuppgifter, men det är lite sent nu. Bara för att nämna ett exempel, men många är de män som fått besöksförbud till sin exfru som bott på hemlig ort ända tills mannen ringt en myndighet som glatt berättat allt de vet.

Frihet är bra, men om din frihet inkräktar på min frihet är friheten ingenting värd, så låt oss se till att offentlighetsprinciperna används på rätt sätt.

29 kommentarer:

  1. Hur ska man kunna vara avundsjuk på folk utan att veta vad de tjänar? =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar många människor världen över ha löst. Avundsjuk har garanterat funnits innan det ens fanns pengar.

      Radera
  2. Jag tycker att lättillgängliga offentliga uppgifter är ett otyg. Låt oss säga att jag varit i rättegång och blivit dömd för ett brott, dessa uppgifter finns begravda i något arkiv någonstans, och mina grannar är lyckligt ovetande om detta, jag har betalat min skuld till samhället och är åter en produktiv medborgare. Om detta är väldigt lättillgängligt att se för t.ex. grannar, på vilket sätt gynnar det samhället om grannarna vet att jag är t.ex. dömd för misshandel eller bokföringsbrott? Alla kan göra fel, alla kan begå misstag men om man inte kan sona sitt straff och återgå till samhället, vad är det då för mening med fängelser, bättre att återinföra giljotiner istället.

    Lexbase anser jag inte tillför något vettigt till samhället, utan finns enbart för att skaparna kan tjäna pengar på något som redan är offentligt. Vad folk betalar i skatt tror jag de flesta skiter i, likaså vad man har för taxerad inkomst.

    Ett annat problem är att du kan ringa till myndigheter och få ut i princip vilken information du vill, hela Sverige är som en öppen bok, vilket lätt kan utnyttjas i dunkla syften.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, själva poängen med straff är väl att man ska kunna börja om efteråt och det gagnar ingen att skvallerbyttor på internet ska kunna bygga på det straffet utan att den de dömer ens får försvara sig.

      Det finns dessutom en syn idag på att domstolarna dömer så låga straff att det inte är mer än rätt att folkdomstolen får reglera straffet. Det är mänskligt, men en farlig väg.

      Dunkla syften var ordet. Jag kan inte komma på några ädla syften där man inte själv kan/tvingas stå för att man sökt uppgiften. Om jag t ex vill låna pengar av dig är det fullt begripligt att du vill veta vad jag tjänar, så då har du heller inga problem att stå för din nyfikenhet.

      Radera
  3. Det är helt sjukt och gagnar som vanligt bara kriminella. Är 100% emot allt som gör enkel uppgiftsinhämtning om privatpersoner. På några sekunder kan en med lite datorvana hitta en massa info som du själv inte trodde var möjlig att hitta. Hur detta inte kan stå i full strid med GDPR förstår jag inte men som vanligt sover makten eller vänder blicken åt ett annat håll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt ändå att höra att det är fler som reagerar på detta. För precis som du säger, på andra sidan får ingenting lämnas ut. Sjukhuset kan inte mejla ut uppgifter jag inte skulle skämmas för att sätta upp på en anslagstavla, men helt anonymt ska man få veta hur min senaste löneförhandling gick.

      Radera
    2. Som vanligt häpnar vanligt hederligt folk över hur knäppt samhället är när vidden inses. De icke hederliga glädjs och skrattar troligtvis då deras jobb ständigt blir enklare och enklare. För några ynka kronor erbjuder flera företag att vem som helst kan ta reda på andra personers lön. Hur är det möjligt? Vem har givit sin tillåtelse till detta? Är väl ändå rimligt att min lön är min ensak tills dess att jag väljer att publicera summan? Men inte i dagens märkliga värld.

      Radera
    3. Det började väl med lagstiftning anpassad för en tid pre-internet. Sedan har det bara ramlat på och plötsligt är man i "Det här kan vi inte göra något åt, det är utvecklingen"-läge.

      Radera
    4. Antagligen har du rätt. När makten inte förstår eller ens vill försöka förstå konsekvenser blir det så här. Att de sen ändå inte reagerar när problemet blir uppenbart är det åter ett tecken på hur illa de i maktposition beter sig och försummar.

      Nästan veckovis publicerar Expressen listor på "se lönen de rikaste har i län x" osv. Redan här borde en med en apas intelligens kunnat reagera och se till att få något gjort om nu apan befinner sig i styrande position.

      Radera
    5. Vidrigt beteende av en vidrig publikation.

      Radera
  4. Det är som med allt annat idag. Politrukerna jobbar heltid med uppgiften att förstöra så mycket som möjligt för oss andra.
    Men som Löfven nyss sa, det finns ingenting han ångrar.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självkritik är svårt, särskilt offentlig. Jag skulle nog ha svårt att gå ut i media och säga att världen blivit en sämre plats pga mitt jobb de senaste åren även om jag hade känt så.

      Radera
  5. Idioti att låta sån info vara offentlig. Är det "bara" skattesiffran som är offentlig i Norge, eller är det också förmögenhet?

    Det är väl bara en tidsfråga innan Maggan och co ser till att vi i Sverige är tillbaka till fritt tillgänglig info om förmögenhet. Fantastiskt redskap för kriminella. Kolla förmögenhet, sen kolla upp personernas ålder, tex ta ut alla äldre och försvarslösa, säg över 75 år. Sen kolla geografi. Ta ut alla som bor lagom avsides. Osv tills de har en perfekt target list på hyfsad försvarslösa människor med större förmögenhet.




    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har dålig koll på vad som är offentligt i Norge, men jag vet att när Birthday.no fanns kunde man välja om man skulle vara med där, till skillnad från Birthday.se. Så förhoppningsvis är det lite mer balanserat än Sverige. Det brukar det vara.

      Kolla förmögenhet, inkomst, bil och andra dyra tillgångar. Sedan är det bara att åka runt och förse sig. Den angripne kan ju alltid ringa polisen. Med lite tur svarar de på 112, inom en kvart. Att de sedan inte har någon bil att åka ut med är förvisso synd, men det finns ju alltid försäkringsbolag som kan göra en subjektiv bedömning av vad de tycker att ditt liv var värt.

      Radera
  6. Bryr mig inte om vad någon tjänar eller har på banken, inte heller hur tjusigt de bor eller var. Däremot så har jag inga problem med att de hänger ut pedofiler och våldtäktsmän som får skylla sig själva eftersom de mest sannolikt skadat människor för livet och i o m det givit andra ett livsstilsstraff, finns inga förmildrande omständigheter i sådana fall./M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om det inte finns förmildrande omständigheter borde alla i dessa kategorier dömas till exakt samma straff och så får vi förutsätta att ingen någonsin dömts felaktigt. Jag tycker att det blir ett sluttande plan och känner inte att jag vill vara åklagare, jury och domare i ett, särskilt om jag inte läst respektive dom. Och eftersom jag inte vill ta på mig den rollen vill jag heller inte att någon annan gör det.

      För övrigt gäller det ju inte bara dömda utan även alla åtalade och frikända. "Ingen rök utan eld" kommer några att tänka när det framkommer att X pekats ut.
      https://lajvo.se/ulf-malmros-jag-aer-oskyldigt-anklagad-foer-vaaldtaekt-men-redan-doemd-av-lynchmobben

      Radera
    2. @anonym: där håller jag med dig till 100%, pedofiler och våldtäktsmän bör hängas ut eller låsas in för gott. Det är brottsofferna som ska värnas och inte förövare som i dagens Sverige.

      Radera
  7. Det är ytterligare en anledning till att det är så populärt med flera identiteter. Svårt att faktiskt få tag på den som står bakom och även säkerhetsmässigt är det en klar fördel.
    Om man mot förmodan har någon slags beskattningsbar inkomst kan den fördelas över flera identiteter och därmed hålls den totala skatten nere, och samtidigt som bidragen hålls uppe.
    Vad är det för fel med det? Mycket praktiskt och bra för individen. Vad sägs om att lagstifta om det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns det inte egentligen lagstiftning mot detta? Bara det att man inte jobbar med det. Om jag presenterar mig hos en myndighet som Harry Olsson och skriver under papper med det är det väl urkundsförfalskning? Och resulterar pappret i bidrag är det bedrägeri.

      Radera
    2. @AlltÅtAlla: du verkar veta en del om detta, själv vet jag inget. Vore mycket intressant om du kunde skriva mera om detta.

      Radera
    3. Sparo,
      "i Sverige är det förbjudet att vara kriminell"
      hälsar
      Annie Lööf med påståendet

      Radera
    4. Vad fint att Annie Lööf hälsar med denna fnoskel för att vara kriminell i Sverige verkar ju gå ganska bra om jag inte alldeles missförstått situation Sverige...

      Radera
    5. Undrar om hon inte har reviderat den åsikten nu.

      Radera
    6. Ja den undran kan man ju ha eller hur?! Hon har kanske viktigare tankar i huvudet?

      Radera
  8. Har det blivit svårare kolla vem som äger en viss bil?

    Tycker det är enkelt söka på regnr via biluppgifter.se och därifrån är det länkar vem som står som ägare. Tycker nog snarare det är lättare nu än tidigare då en fick betala 5kr till staten för få uppgiften.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns när man kunde ringa polisen om det. Hade för mig att det hade försvårats nu, men jag kan ha fel. I så fall är även det sämre.

      Radera
    2. Det är alldeles utomordentligt lätt, oavsett om du är reggad ägare eller inte. Går på ett nafs att ta fram de mest besynnerliga (och kompromenterande) uppgifterna.

      Radera
    3. Då letar jag för dåligt. Jag trodde inte att man längre kunde få fram namn och adress på en privatperson utifrån ett registreringsnummer. Men kan man det tar jag genast tillbaka allt och påstår motsatsen :)

      Radera