fredag 8 juli 2022

”Tuff levnadskalkyl”?

Fick ett tips i kommentarsfältet om Konsumentverkets beräknade hushållskostnader via en artikel i SvD med rubriken ”Klarar du myndighetens tuffa levnadskalkyl?”.

Om vi börjar med mat, som är lite av min paradgren, förväntas en sådan som jag, ensamstående man mitt i livet, lägga 2860 kr i månaden på den förutsatt att alla måltider lagas hemma. Min senaste beräkning var 663 kr, men då räknade jag även in förbrukningsvaror och hygienartiklar och då säger Konsumentverket istället 3620 kr.


Middag för 1,35 kr.

Varken jag eller myndigheten har tagit hänsyn till årets kraftiga prisökningar. Å andra sidan levde jag slösaktigare (dumt uttryck för när lättja trumfar engagemang) då. T ex köpte jag nästan allt bröd färdigt. Idag bakar jag allt utom knäckebröd. Jag ska inte säga att besparingarna tar ut prisökningen, men jag är garanterat kvar under tusenlappen för den konsumtion som tydligen ”borde” kosta 3-4 gånger mer.

Kläder och skor tycker Konsumentverket ska kosta 510 kr. Sätter jag löparskor under ”Fritid och lek” (som får gå lös på 650 kr/månad) ligger mitt klädkonto garanterat närmare 510 kr per år än per månad.


Och löparskor är faktiskt ändå överkurs.

Boendekostnaderna har jag tyvärr lättare att matcha. I hemförsäkringsbudget skulle jag inte komma långt på de 120-190 kr som Konsumentverket anger. Dessutom betalar jag nästan en tusenlapp i månaden i skatt och kommunal avgift. Å andra sidan har Konsumentverket posten ”hemutrustning” (möbler, husgeråd mm) på hela 980 kr/månad. Vidare har man knåpat ihop 1470 kr/månad i ”medier” vilket inkluderar ett familjeabonnemang för mobiltelefon och gissningsvis också indoktrineringsskatten (eller ”public service-avgiften” som den kallas av politiker).

Allt som allt tycker KV att ”hushållsgemensamma kostnader” med förbrukningsartiklarna borträknade ska kosta en ensamstående 3200 kr. Det stämmer nog ganska bra för mig, men då har jag på känn att de räknar med att man ska ha en hyra eller amorteringar och räntekostnad på toppen av det, och det har jag lyckligtvis inte.

Summa summarum – jag är ett ufo även i år. Jag ramlar inte av stolen av förvåning. Inte när det gäller de förväntade utgifterna heller. Matkostnaderna visste jag skulle ligga där på ett ungefär. Jag kan faktiskt inte förstå hur det är möjligt att bränna runt en hundring om dagen på mat utan att äta på restaurang, ens om jag handlade i en dyr butik och aldrig läste prislappar, men jag förstår inte heller varför jag ska skänka bort mina ihopstretade slantar på det sättet.

Jag betalar 550 kr/månad för internet. Det tycker jag är mycket, men tydligen inte mycket nog. Men så har jag köpt både mobil och dator för egna pengar och har inte något skumt hyrköpsupplägg. Och att lägga runt en tusenlapp i månaden på möbler förstår jag överhuvudtaget inte. Jag har fullt sjå att värja mig för de möbler folk vill ge mig gratis mot avhämtning. Ufo, som sagt. Ufo.

40 kommentarer:

  1. Ligger också lååångt under utan att anstränga mig, då finns ändå bara ica att välja på inom vettigt avstånd.
    Vad används siffrorna till egentligen? Det som kallas "existensminimum" och ligger till grund för försörjningsstöd är väl inte sådär högt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är osäker på det. 2016 var matsiffran i försörjningsstödet 1732 kr. Det låter mycket att det skulle stigit till 2860 kr, men omöjligt är det inte.

      Radera
  2. Utan att vilja starta en debatt om kött vs. vegetarisk kost, så är det fan så mycket dyrare med kött, en kostnad som växer markant i takt med antalet familjemedlemmar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det borde ingen kunna debattera emot, det ser jag som rena fakta. Å andra sidan vet jag vegetarianer som har någon slags "vegobullar" som stapelvara hemma och kilopriset på dem överstiger definitivt både falukorv och köttfärs, om än inte oxfilé.

      Radera
    2. Det där är också intressant, kostnaden för att köpa färdig mat eller halvfabrikat, istället för att laga mat från grunden med rätt (läs billiga men bra) råvaror. Där kan en korkad vegetarian säkert ha en högre matbudget än en medveten karnivor.

      Radera
    3. Ja, vegetarianer är på intet sätt skyddade mot det faktum att maten blir dyrare ju mer processad den är.

      Radera
  3. Det är ju fantastiskt att du kan äta billigt Sparo, men det kan ju knappast vara obegripligt för dig att många äter annat än ärtsoppa eller linsgrytor.
    Jag ska t ex grilla en cote de boeuf ikväll. Den kostade nog 350:- bara köttbiten. Sen lite avocado på det. Och en flaska rödvin.
    Tur jag tjänar 100’/mån.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag säger ju det. Jag ramlar inte av stolen över att återigen få bekräftat att jag har helt andra utgifter än de allra flesta. Det enda obegripliga för mig här är hur JAG skulle kunna komma upp i normalsiffror för det ser jag nästan inte som görbart.

      Men jag varken förvånas eller missunnar andra. Så jag önskar dig en god biff med gott rödtjut i kväll.

      Radera
  4. Jag betalar motsvarande ca 500 sek i manaden för internet. Jag har tva telefoner (ingen fastlinje), en Sony-Ericsson viktelefon, ungefär 18 ar gammal. Funkar fint sa länge man pluggar i sladden när det rakar ringa, batteriet har en livstid som en bananfluga (även om de verkar överleva det mesta). Den använder jag för officiella kontakter som med bank, myndigheter, hantverkare och annat löst folk. Den har ingen internetanslutning. För ca tre ar sen fick jag ge mig och skaffa en s.k. smart telefon (haha, the irony), eftersom alla verkade överge Skype och nu var det Whatsapp som gällde. Den ligger mestadels hemma avstängd, eftersom Whatsapp funkar pa datorn. Den har visserligen internetanslutning men är bara "online" hemma. När jag gar ut far telefonerna inte följa med. Bada är prepaid och jag gissar att jag betalar en svenska tia per manad för telefonsamtal. Billigare än sa blir det knappast om man vill vara uppkopplad.

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har samma upplägg. En gammal telefon (18 år kan stämma för mig med), fast i mitt fall tror jag batteriet håller en vecka om jag inte pratar mycket i den och jag använder den bara för inkommande samtal. Jag kom dock in i smartphoneträsket (och undrar också vad som är så smart) senare och Whatsapp har jag lyckats undvika.

      Varför folk övergett Skype tror jag beror på att det blev sämre och sämre. Jag använde Skype mycket för femton år sedan. Varje ny version var lite sämre än den gamla och internetforumen var fyllda med frågor från folk som pga oförstånd eller ny dator fått den senaste versionen om det möjligen var någon som kunde hjälpa dem att få in en äldre (och därmed bättre) version. Med tanke på det är jag förvånad att Skype överhuvudtaget finns kvar.

      Radera
    2. Skype har slutats att uppdateras. Numera är det bara vissa myndigheter som envisas att använda det av säkerhetsskäl men den ska uppenbarligen upphöra att fungera i närtid.

      Radera
    3. Inte förvånad. Jo, över att de lyckats sabotera ett mycket bra program genom att plocka bort funktion efter funktion samtidigt som Skyperutan tog större och större plats på skärmen, och kalla det utveckling.

      Radera
  5. Tycker att jag äter väldigt bra och då har jag en tusenlapp i matkonto. Mina räkningar utöver hyran går på 700 kr, där ingår mobil, bredband på datorn, el, försäkring och bankavgift. Kläder lägger jag c a 100 kr i månaden på + presentkort från olika undersökningar. I hygienkontot på 100 kr i mån, ingår tvättmedel, toapapper schampo, tandkräm,tråd,borste, diskmedel, ättika, bikarbonat och tvål, allt köpt på x-pris.
    Slutat att småhandla massa grejs till hemmet för flera år sedan, har så det räcker och blir över med prylar, föredrar fri tid.
    Läser svenskan gratis eftersom kompisen prenumererar och jag får digitalversionen. Blev också förvånad över konsumentverkets budget, den skulle vara lyxliv för mig./M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att dina utgifter låter helt rimliga, så det är de nog inte :)

      På väldigt många områden kommer man ju till en punkt då man inte behöver mer, förutom när något går sönder. Jag fattar inte att vuxna människor köper exempelvis porslin och bestick. Jag har både sålt och slängt sånt, men har fortfarande mer än vad som kommer att gå åt under min livstid. Samma med verktyg. Kläder går åt, men mindre än tidigare och på t ex t-shirts undrar jag om jag inte klarar mig livet ut.

      Radera
  6. I min ungdom läste jag mycket science fiction. Då lär man sig att en ET/HILF (Extra Terrestrial/Highly Intelligent LifeForm) som kan tänkas kliva ut från ett UFO kan se väldigt olika ut. Som en grön liten Plutt alternativt åt det mer humanoida hållet.

    Jag är oxå ett UFO men mer åt det humanoida hållet.

    :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner mig inte heller särskilt grön eller pluttlik :)

      Radera
  7. Ska man vara konspiratoriskt lagd så kan man ju få för sig att sosseriet introducerat dessa höga levnads"normer" då det i sin tur kommer styra bidragen till alla deras nyimporterade kärnväljare.
    Det torde stå helt klart att den budgeten inte reflekterar något minimum ivartfall.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så konspiratorisk är inte jag. Men jag hör ständigt människor hävda helt abnorma saker, som att det knappt går att leva på, och definitivt inte spara något med en nettolön på 23000 kr:
      https://sparosverige.blogspot.com/2022/01/kan-man-spara-tio-procent.html

      När det upprepats tillräckligt många gånger blir det en "sanning".

      Radera
    2. Det där påstås säkert mest av de som aldrig levt på en helt vanlig svensk students budget? Faktum är att med litteraturutgifter på säg 1,5k i månaden så gick jag då ändå runt på ca 7k, ink studentfester. Det blev pengar över att spara med.

      Radera
    3. Jag tänker att man måste ha en väldigt enahanda bekantskapskrets för även om man själv har betydligt högre inkomster och utgifter måste man väl ändå känna människor som inte har det. Kanske pratar de aldrig pengar med någon som de misstänker har lägre inkomster.

      Radera
    4. Sen har väl livsstilsinflation tillkommit i mitt liv med. Men det är ju märkligt att Sveriges myndigheter numera bakar in lyx som minimum.

      Radera
    5. På vissa sätt ställer jag högre krav på komfort nu än för tio eller tjugo år sedan. På andra inte.

      Kanske hela landet drabbats av livsstilsinflation då?

      Radera
  8. Jag betalar 90:-/månad för mobilen (inget hyrköp...), klarar mig gott på det, känns lagom. Går att få billigare om man orkar hålla på att hoppa mellan olika leverantörer av billiga konton förstås. Tyvärr blir jag rånad av Telia gällande bredbandet, då det är den enda leverantören jag kan få. Telia verkar ha som affärsidé att höja avgiften i takt med att kunderna (som kan...) flyr fältet. Allt för att kunna fortsätta vårda sin aktieutdelning i respiratorn den legat i allt för länge.
    Delar Netflix, HBO och VPN med syskonen, så den kostnaden kommer inte i närheten av vad staten beräknar. Jag tycker det är värt det, då jag nyttjar dessa dagligen. Men de tänker väl att Svensson behöver ha ALLA tjänster, samtidigt.
    Det verkar som att många utöver sina streamingtjänster även "prenumererar" på innehåll via t.ex. Patreon. Dessa aktörer som håller sig med Patreons (t.ex. God Ton, 10:-/avsnitt, dvs 520:-/år) tar lite väl mycket betalt kan jag tycka. Folks bankkonton läcker som ett såll. Jag stöttar gärna den här typen av verksamhet, men gör det då genom att köpa merchandise, böcker etc som dessa producerar. Så min fråga till dig, Sparo... När kommer din merch? :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. I mina 550 kr/månad i mobilkostnad ingår mobilt bredband.

      Det där tror jag tyvärr inte bara gäller Telia. Många tänker (om det ens går) att det är bökigt att byta leverantör, så man behåller gärna medan den leverantör man har "kokar grodan" genom att höja lite grann hela tiden. Inte minst tycker jag att det gäller banker.

      Jag är mycket tveksam till om min merch någonsin kommer. Hade gärna gett ut en bok, men hittills är det inga förläggare som hållit med. Jo, en stund, ibland nästan ända till kontraktsskrivning, men aldrig till skarpt läge.

      Radera
  9. Njä, så UFO-mässig tycker jag nog inte, jag ligger mycket nära dina kostnader. Det är maten som jag inte alls har samma låga nivå på, nog runt det dubbla. Sedan har jag eluppvärming på kåken som trots luftluftvärmepump som bekant svider ordentligt nu...
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dubbelt är fortfarande ganska lågt.

      Jag har också luftvärmepump, vid sidan av vedeldade kaminer. Visst tusan sved det i vintras, men utslaget på helår tyckte jag ändå inte att det var så blodigt, och även om jag förstår att det är en tragedi för de pensionärer vi kunde läsa om som bodde i sitt pannrum för att ha råd att inte frysa borde de flesta nog kunnat ta höjd för den ökade kostnaden.

      Radera
  10. Blir lika förvånad varje gång, den som lägger så mycket på mat (när allt lagas hemma) det är nog den som är ufo tänker jag. Sen var det spännande att män lägger 26% mer på godis och fika än vad kvinnor gör, jag trodde nog att det var en post som skulle vara mer lika.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade nog tvärtom trott att kvinnor skulle lägga mer pengar, åtminstone på godis. Jag har i alla fall träffat fler kvinnor som upplevt sig som sockerberoende och bara "måste" ha ständig tillgång till godis, men jag har ju inte gjort någon vetenskaplig undersökning.

      Radera
  11. Normalmånader så uppgår mina matkostnader inkl allt annat som du köper i mataffären till ca 2000 kr. Jag är inte vegetarian och köper företrädesvis lokala produkter och märkesprodukter. När det gäller medier så betalar jag 120 kr för telefon, 225 kr för bredband, ca 100 kr för VPN och 100 kr för bokprenumeration. Jag skulle kunna skippa telefonen och köra via jobbtelefonen och lägga bredbandet på jobbet men det kostade uppenbarligen 3 ggr så mkt med ett företagsabonnemang. Plus tv-avgift. VPN ska jag nu överföra till företaget. Däremot har jag ett betydlig större kläd- och fritidskonto.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det här jag tycker är så konstigt. Jag tycker ju att jag har hög fast kostnad för mobil/internet, när jag jämför med sådana som dig. Men så jämför jag med Konsumentverket som tycker att jag kan tredubbla.

      Att fritidskonton kan sticka i höjden förstår jag åtminstone. Jag har bara egenheten att försöka tjäna pengar på alla fritidsintressen så att de ska gå plus istället, men det är ju många hobbies där inte det går.

      Radera
  12. Kan du inte publicera ett blogginlägg med 5-10 recept på dina "bästa" middagar sett till näring/krona och smak?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips! Ska klura på det. Fast näring/krona låter lite för avancerat. Jag är inte näringsfysiolog eller dietist, jag är matvrak :)

      Radera
    2. Är också väldigt intresserad av vilka typer av maträtter du äter för att hålla nere kostnaderna! Behöver inte nödvändigtvis vara hela recept men iaf vilka rätter och ingredienser :)

      Radera
    3. Något utförligare än så ska jag fixa vad det lider, men ärtsoppan på bilden är ett exempel. Kikärtsbiffar:
      https://sparosverige.blogspot.com/2020/09/kikartsbiffar.html

      Här lite fler exempel och lite om hur det ser ut i mitt kylskåp:
      https://sparosverige.blogspot.com/2020/07/hur-kan-du-ata-sa-billigt.html

      Radera
  13. Siffror för 4 personer visserligen, 2 barn 11 och 12 år gamla..
    Matkostnad uppgår till ca 8000kr per månad, mobiler 845kr, bredband 219kr, streaming ligger på 118kr per månad (HBO halva priset och Disney på årsabbonemang)
    Hygien är ca 200kr per månad, 2 damer e dyrt. Kläder ca 500kr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter inte farligt. Bäst att du inte berättar det där för Konsumentverket, då får du bergis en straffskatt ;-)

      Radera
  14. Ett tips jag har är att istället för att köpa en stor meny på Mac Donalds så kan man köpa en eller flera hamburgare för 10 kr och en mugg vatten för 5 kr eller ibland gratis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vatten borde aldrig kosta, särskilt när man inte får ett glas utan plast- eller pappmugg.

      Radera
  15. Svar
    1. Tack för en uttömmande och givande kommentar ;-)!

      Radera