Efter att en kurdisk organisation hängt
upp en uppochnedvänd docka av Turkiets president Erdogan och Stram
Kurs partiledare Rasmus Paludan eldat upp ett exemplar av Koranen,
bägge aktionerna utanför Turkiets ambassad i Stockholm, bestämde
sig några turkar för att hämnas genom att elda upp en svensk flagga utanför svenska ambassaden i Ankara.
Detta snappades upp av en annan
partiledare, Nyans Mikail Yüksel som gjorde ett försök att påvisa svensk dubbelmoral. Jag tror att han tänkte ungefär så här: ”Ni
säger att ni är okej med att elda koraner och håna presidenter,
men vad säger ni nu då?!”
Han fick en gäspning till svar. Själv
hänvisar han till ”upprörda kommentarer i tråden”, men jag har
scrollat igenom hela tråden och det stämmer inte. Några få
skriver att det är dåligt gjort, men de och alla andras tycks
överens om att så länge du köpt (eller i detta fall sytt) en
flagga får du göra vad du vill med den. Där fanns svenskar och
invandrare och hela den politiska skalan representerad, från
Sverigedemokratiska politiker till AFA-aktivisten Mathias Wåg.
Professor Mårten Schultz sammanfattar det bra, det är en bit tyg.
Jag vet inte om man utifrån detta kan
utgå ifrån att Nyans eller muslimer i allmänhet är mer
materialistiska än gemene svensk, eller bara mer intresserade av
symbolik. Kanske kan man inte dra några slutsatser, men själv har
jag svårt att ens förstå hur någon kan bry sig. Koranen är en
helig bok för dess lärjungar. Av någon anledning inte bara
innehållet utan även de fysiska böckerna. Det övergår mitt
förstånd.
Ännu mer obegripligt blir det att se
en flagga som helig. Det är som sagt ett tygstycke och när du köpt
det får du göra vad du vill med det. Ju fler flaggor som förstörs,
ju mer pengar tjänar tillverkarna av denna tydligen förhatliga
symbol (och pengar är ju heliga). Jag kan till och med respektera
symbolhandlingen i att elda upp en svensk flagga. Personligen har jag
svårare att acceptera den som skriver egna budskap med spritpenna i
det gula fältet.
Men även om det stör mig är det inget jag ligger sömnlös över. Som sagt, deras egendom får de göra vad de vill med, tramsa med, elda upp eller använda som trasa. Finns det någon användning av en ägd flagga, bok eller något annat som upprör dig och i så fall varför?
Det muslimska prästerskapet är väl mest ute efter makt som alla andra. De har lyckats väldigt bra med att använda religionen (och export av folk till västländer) för att dopa följarna bortom all sans och vett. Att vi inte bryr oss bromsar inte samhällsutvecklingen, som är rätt illa tilltygad. Det blir värre innan det blir ännu värre.
SvaraRaderaJag förstår inte riktigt vad det muslimska prästerskapet har med detta att göra. Det är väl knappast präster som eldat flaggor.
RaderaUppeldningen av koranen hade bara ett enda syfte, nämligen att provocera, och jag tycker att det är onödigt. Även om handlingen inte betyder något för oss svenskar, så betyder den något för muslimerna.
SvaraRaderaDet är som att säga "du är en idiot" på turkiska (vad det nu kan heta på turkiska?) till en svensk som inte fattar det. Hen bryr sig inte, men säger du samma sak till en turk lär hen bli upprörd...
Där tror jag att du har fel. Syftet med att elda koranen tror jag är att visa svenskar hur oförenlig islam är med västerländska värderingar. I det fallet är de kränka muslimerna bara ett redskap.
RaderaMed det sagt gillar inte jag heller metoden.
Då sköt Paludan i alla fall utanför mitt mål, för det enda jag såg var en förolämpning av islam. Jag tror att även kristna västerlänningar skulle bli upprörda ifall han eldade upp en bibel offentligt.
RaderaOch du blir inte upprörd över reaktionerna, att horder av människor, däribland kvinnor och barn, går ut på stan och kastar sten på polisen för att de försvarar svenska lagar?
RaderaDet där brukar användas som argument, men kan man inte säga att vi har facit i "konstverk" som Ecce Homo och Piss Christ, och de (mestadels uteblivna) reaktioner som följde på dem?
Reaktionerna i Sverige uteblev den här gången.
RaderaOm jag förstått tidningsartiklarna rätt så vill Erdoghan rikta sitt folks missnöje bort från situationen i Turkiet och har då valt Sverige som måltavla. Det har med kommande val i Turkiet att göra.
Gatukravallerna i våras, där fick jag intrycket att polisen togs på sängen och situationen därför urartade. Visst blir jag upprörd av det, det är bedrövligt att folk bär sig åt så. Fast inte gäller det alla muslimer, precis som att alla fotbollsfans inte är huliganer.
Att det inte blev kravaller pga Ecce homo beror väl på att det inte finns några kristna huliganer...
En stor anledning till att Erdogan agerar som han gör är för att det funkar. Sällan har man sett en internationell ledare så undfallande och undergiven som Kristersson nu. Öknamnet "Tuffe Uffe" är stor humor.
RaderaTogs på sängen? Säga vad man vill om Paludan, men han har ju ingen stor repertoar. Han har bränt koraner i parti och minut och fått i stort sett samma reaktion överallt. Jag skulle vilja påstå att alla som hängt med i samhällsdebatten visste att reaktionerna skulle bli ungefär som de blev. Att då ansvariga poliser inte skulle ha en aning håller inte.
Ingen har någonsin påstått att det gäller alla muslimer.
Av ett sammanträffande fick jag ledigt 3 timmar mitt på dagen när jag satt nämndeman i tingsrätten här för leden. Istället för att rulla tummarna eller köpa hattar så gick jag o satte mig som åhörarplats i pågående rättegång mot fyra av de åtalade för en av kravallerna.
RaderaDet får jag ändå säga till muslimers försvar (o detta tar emot då jag ej är glad över utvecklingen i landet rörande islam) att dessa individer omöjligen kan varit genomsnittet. Maken till totalt respektlösa, ondskefulla (min känsla) jubeldårar har jag ej sett sedan Reinfeldt II.
/JB
Svårt för oss att bedöma din upplevelse, men jag har din irritation.
RaderaBara vi slipper gå med i NATO så är jag nöjd.
RaderaJag är inte heller något stort fan av Nato, men tycker att det nästan blivit underhållande hur opinionen svängt. För några få år sedan var en klar majoritet av svenskarna emot ett Natomedlemskap. Egentligen var det väl bara L som propagerade för det i riksdagen.
RaderaPlötsligt har det blivit fullständigt självklart att gå med, och om någon bara andas tveksamhet får de snabbt höra att de är både landsförrädare, putinister och rysstroll. Det går fort i hockey...
Men om problemet inte är islam och inte alla muslimer, utan att problemet är de som deltog i påskkravallerna, då är vi överens. Kravaller hör inte hemma i en demokrati.
RaderaSka man utveckla problemet lite så har jag inte sett några fördömanden av andra muslimer. Det gäller för övrigt även 11 september och lite annat de hittat på genom åren.
RaderaJag tycker att Ulf Kristerssons uttalande var väldigt bra: "att yttrandefrihet är en grundläggande del av demokratin – men att allt som är lagligt nödvändigtvis inte är lämpligt."
RaderaDock har Mikail Yüksel rätt i att Sverige har dubbelmoral. Sverige tillät Lars Vilks Muhammedteckning men beslagtog Dan Parks verk i samband med en utställning. Yttrandefriheten omfattar uppenbart inte alla åsikter.
https://www.svt.se/kultur/konst/dan-park-haktad-for-hets-mot-folkgrupp
Tom-Hjördis
Och vilken teckning som vann Irans karikatyrtävling har det inte skrivits om i svensk media. Så nog har vi dubbelmoral alltid.
Raderahttps://www.journalisten.se/nyheter/karikatyrtavling-om-forintelsen-inledd-i-teheran
Tom-Hjördis
En sak som är bra med Sverige det är att man faktiskt får påstå att den politiska makten visar prov på dubbelmoral. Jag är inte säker på att man får göra det i t ex Iran.
RaderaTom-Hjördis
"Öknamnet "Tuffe Uffe" är stor humor."
RaderaDet är klart att Uffe är tuff. Det finns det bildbevis på.
https://static.cdn-expressen.se/images/42/2c/422ca017408d40f78d70a339cbfa8d12/annan/587@60.jpg
Faktum är att Uffe är så tuff att de kriminella gängen måste ha fått Tuffuffes tillåtelse för att kunna skjuta och spränga i Sverige.
Tom-Hjördis
Intressant med den iranska karikatyrtävlingen! Där var det någon som testade Västvärldens yttrandefrihetsgränser på riktigt.
RaderaOch visst är yttrandefriheten i Sverige säkert mycket bättre än exempelvis Irans, men är det verkligen den divisionen man vill tävla i?
"Tuffe Uffe" är jättebra på att låta stöddig och peka med hela handen. Upp till bevis, säger jag. Talk is cheap.
Det kan vara farligt med sanningar som är så sanna att de inte får ifrågasättas eller prövas. Enkla funderingar som huruvida det var just sex miljoner offer (och inte fem eller sju) samt till vilken del en viss gas (det mest utstuderat grymma metoden) var orsaken har gjort att personer hängts ut om förnekare och deplattformerats.
RaderaFramförallt tänker jag att om något inte får ifrågasättas, då börjar man verkligen tänka att här finns det en hund begraven. När Carl Bildt krampaktigt började härja om att inget skulle utredas efter Estonia tänker jag: Varför då?
RaderaOm 5, 6 eller 7 miljoner dödas ändrar ingenting i sak, det är såklart för jävligt i alla fall, men visst måste man få ifrågasätta. Alla historiska skeenden måste få ifrågasättas.
Känns lite gammalt, a la Carl Johan De Geer "Skända flaggan" 1967 va?
SvaraRaderaNär det flaggas på halv stång för någon jag tyckt mycket om eller beundrat så kommer det ofta med element av upprördhet dock som en delmängd av sorg.
Generellt kan bibliotekens kraftiga vänstervridning kring främst urval av serieböcker samt utrensning av litteratur som ej anses gå i takt med den heliga värdegrunden uppröra mig.
Ett personligt exempel på upprördhet kring böcker kan vara när en klass"kompis" när vi var småknoddar hellre slängde ett ex av "SoldF 1972" isf att ge eller sälja den till mig som han visste ville ha den. Nej, jag varken är eller var någon direkt MÖP (detta förminskande ord), men jag gillade överlevnadsaspekten i boken.
Sedan har många av de bättre böcker jag läst lämnat mig upprörd.
/JB
Är du hårt drabbad av bibliotekens brist på serieböcker? Är du upprörd över att inte kunna föra rasistiska stereotyper vidare till nästa generation? Biblioteken har massor med bra serier och böcker, och om du vill strunta i värdegrunden kan du köpa vad du vill att läsa. Jag köpte ett gammalt ex av "Lotta på Bråkmakargatan" på loppis där jag behövde hoppa över passagerna där de ska ha Lotta som "sin lilla n****slav". Hade jag lånat på biblioteket hade jag sluppit. Ska jag skicka den till dig kanske?
RaderaDu kan skicka den till mig istället, så kan jag elda upp den åt dig. Fyll gärna på med gamla upplagor av Tintin, Pippi Långstrump, Nu ska vi sjunga och Pelle Svanslös. Släng med en kartong finska pinnar också, gärna även Robinson Crusoe-böcker, seriealbum om Sitting Bull och annat olämpligt. För vi måste ju förinta all tråkig historia för att kunna skapa en skön ny värld.
RaderaNu handlade det här om bibliotek. Alla böcker får vara kvar, men inte i alla sammanhang. Jag läser gärna gamla böcker, jag kan själv avgöra deras relation till min värdegrund. Men jag vill inte att offentliga pengar används till att befästa fördomar.
RaderaDu vill ha kvar felaktiga gamla böcker, men inte göra dem tillgängliga för allmänheten. OK. Ner med allt obehagligt i källaren, så att stackars små barn inte riskerar att lära sig något av vår ibland unkna historia, med hjälp av vuxna som har koll. Fin idé. Bort med allt som inte passar in.
Radera"Skända flaggan" tyckte jag var lite humoristisk, de senaste tilltagen med koraner, flaggor och dockor har inte varit det.
RaderaJag ser en poäng i att inte rensa ut biblioteksböcker av politiska, eller ens rasistiska skäl. Ja, det användes ord som inte skulle användas idag, men hur ska vi få perspektiv på vår samtid om dåtiden ska mörkas eller förbjudas?
Och när det gäller kostnaderna tror jag inte du behöver vara rädd för att det används pengar för att behålla Pippi Långstrump eller Tintin i Kongo. Det är nog dyrare att rensa ut dem.
Isadora, "hårt drabbad" beror väl på hur lättkränkt man är, jag anser mig ej hårt drabbad. Men jag anser att bibliotek är en ganska fantastisk instutition som skall uppfylla samtliga medborgares tycke o smak i mesta möjliga mån. Då blir det skevt när det i specifikt exemplet vuxenserier är 95% vänstervridet. Driver samma linje som ledamot i kulturnämnden.
RaderaSom jag nämnde i min första kommentar kan bra böcker uppröra.
Sanningsministeriet i George Orwells "1984" tex, där protagonisten Winston Smith är en tjänsteman som ansvarar för att bevara Partiets propaganda genom att ändra eller radera historien eller artiklar för att visa att Partiet alltid har rätt och är allvetande. Inser att jag hänfaller till krimtänk nu, men sådant tycker jag är dubbelplusobra.
Oj, jag köper alldeles för mycket böcker, nästan flera än jag har plats för. I dessa tider när många, även jag, läser mer o mer digitalt så är det väldigt lätt att ramla i fällan att köpa allt möjligt intressant i begagnataffärer för 2 kr/boken.
Mera svårfunna böcker handlar jag på nätet av privatpersoner eller antikvariat. Där är dock både priser o ribban för inköp lite högre som tur är.
Sedan har vi, på mitt förslag, startat upp ett föreningsbibliotek i vår grupp. Litet men naggande gott med runt 100 nya böcker, i växande.
Jag tackar hjärligast för erbjudande om boken! Visserligen tycker jag mycket om Astrid Lindgren men "Lotta på Bråkmakargatan" fastnade jag aldrig för. Jag var mera en "Emil"-kille. Även "Rasmus på luffen", "Mio min Mio" och "Bröderna Lejonhjärta" var grymma. Så jag tycker det är bättre att du skänker den till någon som verkligen uppskattar den.
/JB
Att 1984 inte förbjuds är nästan märkligt. Läste den igen för ett par år sedan och upptäckte att mycket av det är rena instruktionsboken för hur man begränsar människor i nutid.
RaderaExakt! 1984 när jag läste den första gången var den en dystopi. När jag läste den för andra gången rätt nyss kändes den som facit för vårt samhälle i vardande...
Radera/JB
Särskilt de där teleskärmarna som alla i princip måste ha och som håller koll på var du är och vad du gör. Boken är alltså skriven för 75 år sedan!
RaderaJag tänker på en annan favoritförfattare, Jules Verne. Långt från allt har blivit sant, men man kan ej säga annat än att han hade ett framåtblickande med viss skärpa. Där talar vi romandebut 1863.
Radera/JB
Och för nästan lika länge sedan läste jag Till jordens medelpunkt :)
RaderaIsadora, du vet att du kan ställa en undertecknad önskan till biblioteket om dina önskade inköp för allmän utlåning? Två gånger av tre har jag fått inköpt av vad jag önskat. Den tredje gången plockade de hem den från stockholms bibliotek på två dagar utan kostnad. Nu minns jag ej den andra boken de köpte hem på min rekommendation men den första var "Naiv. Super" av Erlend Loe.
Radera/JB
Sparo, självklart läst den med. Man får erkänna att språket är stolpigt och historiorna kräver en mkt fri fantasi. Men jag läste allt av honom som jag kom åt. O Hasse eller Tage. Eller Richard Fuchs. Eller mumin. Eller Hans-Eric Hellberg. Eller utvalda klassiker. Eller fulsktivna skräckhistorier. Jag bodde på bibblan när de hade öppet i min hemby får jag erkänna. Ja, jag är en nörd.
Radera/JB
Jag minns den faktiskt som bra, trots att jag antagligen var väldigt ung när jag läste den. Men visst, Hans-Eric Hellberg gick nog mycket lättare att läsa. Jag läste förresten också Richard Fuchs, trots att jag antagligen fortfarande inte är tillräckligt gammal för det :)
RaderaÅh! Du är nog den enda jag fet som fastnat för Richards speciella form av humor!
RaderaIbland går det dock ej lika bra, jag försökte återläsa KaDeMumma och några enklare pojkböcker. Var ej helt bra enl mitt tycke..
/JB
Vet inte om jag fastnade. Var nog mer att min pappa läste en bok av honom och då gjorde jag också det.
RaderaEn del håller väldigt bra, en del väldigt dåligt. Såg Tårtan som vuxen - skittrist. Kråkguldet, som egentligen var före min tid, håller än. Kullamannen - inte lika spännande som när man var liten, men historien var helt okej.
Nu var det länge sedan jag såg Tårtan, jag minns att jag såg både den serien och Doktor Krall med lika delar ångest, olust o underhållning.
RaderaSiluettdockor med japanska apor, clownen Manne, farbror Frippes skafferi. Jag måste sluta, annars skriver jag hela natten lång.
/JB
Storpotäten var min stora skräck dock.
RaderaDoktor Krall, för att inte tala om Privatdetektiven Kant, måste ha skapats av riktigt sjuka hjärnor som får såväl clownen Manne som Staffan Westerberg att framstå som helt normalt funtade.
RaderaJag bryr mig inte om vad folk eldar, vare sig det är koranen eller svenska flaggan. I Sverige är det dessutom lagligt. Men när man gör det som en symbolhandling för att reta en folkgrupp borde det vara olagligt. Jag (ej jurist) tycker det borde vara själva definitionen av "hets mot folkgrupp". Om Paludan har ett skriande behov att bränna koraner kan han göra det precis hur mycket han vill hemma i sin trädgård.
SvaraRaderaDet är faktiskt så som jag också uppfattar det.
RaderaFast då missar du poängen med yttrandefrihet. Handlingar som inte upprör någon behöver inget lagskydd och vi kan inte låta kränktheten sätta agendan. Då slutar det med att ingen kan säga någonting.
RaderaJag är (till skillnad från Paludan) inte heller jurist, men hur kränkningar av en religion kan vara hets mot folkgrupp begriper jag inte. När lagen kom var folkgrupper just folkgrupper (finnar, asiater osv). Nu tycker det innefatta allt från yrkesgrupper till religiösa och diverse handikapp, och lite subjektivt bedömt av domstolarna som lägger in tolkningar om "i sitt sammanhang".
Jag tycker att yttrandefrihet ska hållas mycket enkelt. Man borde inte kunna förtala enskilda personer (förtal) eller hota (olaga hot). Allt annat borde vara tillåtet, inklusive att elda flaggor eller böcker.
Hej Sparo! Nu har du bott utomlands i 1-1,5 år om jag minns rätt. Känner du att du har börjat tappa intresse för vad som sker i Sverige? Och i stället mer fokuserar på vad som sker i ditt nya hemland? Vore intressant att veta hur du tänker kring detta. Rimligen borde man ju längre tiden går tappa intresset för sitt gamla hemland, eller har jag fel där?
SvaraRaderaMvh
Anders
Du har rätt i att jag till viss del tappat intresset för vad som händer i Sverige. Jag har t ex inte en aning om vad ministrarna heter efter valet -22 eller vilka partier de företräder (mer än enstaka), eller hur den politiska majoriteten ser ut i Stockholms stadshus och på andra ställen.
RaderaVissa aspekter av mitt nya land är jag superintresserad av, de som har med mig att göra på ett någorlunda direkt sätt, som skatter. Men samma där, jag har inte koll på alla ministrar, kungahusets medlemmar och annat som jag inte kan påverka och som endast påverkar mig på marginalen.
Många i Sverige har också tappat intresset för vad som händer. Man kan möjligen namnet och partitillhörigheten på statsministern, mest för att veta vem man ska gnälla på just nu. Horisonten krymper i takt med samhällsutvecklingen. Ledsamt.
RaderaDet är ju det stora problemet med demokrati, att det kräver engagerade medborgare för att funka.
RaderaDags för den petige jäveln att gnälla lite på detaljer igen. Dockan av den lättkränkte fjanten Erdogan hängdes inte upp utanför turkiska ambassaden utan utanför Stockholms Stadshus. Däremot eldade likaledes fjantige dansksvensken Paludan koran utanför ambassaden.
SvaraRaderaSe där ja, rätt ska vara rätt.
RaderaNej man får inte göra vad man vill med svenska flaggan! Den ska behandlas med respekt! Inte klippas till mattrasor inte nudda marken då den hissas tex
SvaraRaderaSe Nationaldagen.se
Jag vet inte... Det var väldigt mycket "bör inte" och "ska normalt vara" i den texten, så tusan vet vad man får och inte. "Bör" är något annat. Och så detta då:
Radera"Ett sätt är att klippa ner flaggan till enbart blå och gula tygbitar – då är det inte en flagga längre och tygbitarna kan slängas på lämpligt sätt."
För mig låter det lite fånigt att ett tygstycke ska vara tvunget att behandla på ett särskilt sätt ifall det är tvåfärgat och inte enfärgat.
Sedan ser jag ändå inga skäl att behandla en flagga "respektlöst" utan tvärtom att om jag demonstrativt eldar upp en flagga är det jag som är förloraren, inte de som svurit sin trohet till den flaggan. Under förutsättning att inte de också ballar ur, då är vi förlorare allihop.
Fast klippa den är något som rekommenderas när den ska slängas, för då är det just bara tygbitar och inte en flagga längre.
RaderaDet enda förbudet är att du inte får skriva på den.
Men håll med om att det är lite knäppt att flaggan "förvandlas" till tygbitar just i det ögonblick som tyget är helt färgseparerat i en gul och en blå hög.
RaderaJaså, finns det ett förbud att skriva på flaggor? Jag tycker i och för sig inte om det heller, men är det något av att bränna, riva sönder och skriva på flaggor som borde förbjudas tycker jag absolut att skrivandet borde tas först.
Lyxigt att hålla sig med värdegrund a´la Isadora och ägna sig åt kulturell utrensning, nutidsmänniskan 2023.
SvaraRaderaDet är det som är problemet med yttrandefrihet, att den framförallt måste gälla det som upprör allra mest och det vi inte håller med om. Att säga något fullständig okontroversiellt kommer aldrig kräva lagstöd.
Radera"Jag håller inte med om vad du säger, men jag är beredd att gå i döden för din rätt att säga det."
RaderaJag har växt upp i tron att detta är ett citat från Voltaire, men tydligen härstammar det från Evelyn Beatrice Hall i sin bok The Friends Of Voltaire.
Så en ren faktoid jag länge burit på. Gillar innehållet iaf o utesluter ingen såklart.
/JB
Ursprunget är omstritt, men det är ett intressant citat som många svänger sig med, men som jag tror att ytterst få egentligen menar. Och en del har slagit över åt andra hållet och är beredda att gå ytterst långt för att deras meningsmotståndare inte ska få säga vad de tycker.
RaderaJa, det är såklart dragit till sin spets. Något som nog ej många verkligen kör in kaklet med, men viljeinriktningen är god tycker jag.
RaderaDet är lite som när någon tjatat ihjäl sig om felcitatet "alla människors lika värde". Har jag blivit tillräckligt less händer det att jag frågar om det är ett korrekt påstående då att utfallet är exakt slumpmässigt om dennes barn, make/maka eller mor/far hänger på ett stup och likaledes gör Pol Pot, Adolf Hitler eller Idi Amin och bara en av dem hinner räddas innan de tappar taget, vem som överlever o vem som lämnas att dö?
/JB
Och jag antar att du får svaret att alla de där redan är döda eller något annat som är helt irrelevant för den principiella diskussionen. Jag tar den inte längre.
RaderaAlla är lika bra, de dåliga är lika bra som de bra.
RaderaOch djuren är väl också människor?
RaderaJa, det är just vad de är,
i fablernas värld,
i fablernas värld.
😂 Jag minns den så väl!
RaderaCiterar Marx: "Jag håller hårt på mina principer och om dom inte passar er så har jag andra."
SvaraRaderaGroucho, bör påpekas, inte Karl :). Genialt med tanke på hur många som tycks ha ett nästan oändligt antal uppsättningar av principer, ofta parallellt beroende på vem de pratar med.
RaderaGroucho är kung. Han står för det bästa bokrecension jag någonsin sett:
Radera"Från det ögonblick jag plockade upp denna bok till det ögonblick jag lade ned den kunde jag inte sluta skratta.
En annan gång hoppas jag kunna läsa den."
/JB
Den är bra.
RaderaLåter som mitt ex…
RaderaYtterligare ett citat från Julius Henry "Groucho" Marx: "De viktigaste egenskaperna är ärlighet och uppriktighet, lyckas man förfalska dessa kan man komma långt."
SvaraRaderaRobblo
Ligger tyvärr mycket i det också.
RaderaEn annan berömd bokrecension är skriven av Bengt Lidforss: ”Två kronor har denna lyrik kostat oss. Vi äro icke giriga, och vår privatförmögenhet är obegränsad, men ändå, det är med ett visst vemod vi tänka på denna tvåkrona, som skulle råka ut på litterära avvägar i stället för att i vårens tid få uppfylla sin naturliga bestämmelse”
SvaraRaderaAlla invigda visste att två kronor var priset för en glädjeflicka i den lilla staden.
Aj tusan! Utan din kunskap till hjälp hade jag sett den som ingenting. Nu ser jag den för den totala sågning o förnedrande den är!
Radera/JB
Den bästa recension jag hört är den Brasse Brännström läste i en monolog om hans (fiktiva) tid som musiker:
Radera"Brännström tog sig an Brahms. Brahms förlorade."
😂
RaderaVet du vad jag tror Sparo? Nej, hur skulle du kunna veta det? Du är ju biodlare, inte spåkärring. Jag tror att Erdogans upprördhet handlar om att det är både president- och parlamentsval i Turkiet i maj 2023. Jag tror att Erdogan & Co spelar ett politiskt spel inför hemmapubliken. Jag tror att Turkiet kommer att rösta ja till svenskt/finskt Natomedlemskap inför Natos toppmöte i Vilnius, juli 2023. Jag tror nämligen att allt redan är uppgjort. Erdogan vill bara visa väljarna att han inte är undfallande mot den terrorklassade kurdiska organisationen PKK. Jag ser i min spåkula att det här politiska spelet kommer att pågå till och med maj 2023 men att vi under sommaren kommer att kunna läsa i tidningarna att Turkiet har röstat ja till svenskt/finskt Natomedlemskap. Någon högt uppsatt turkisk politiker kommer troligtvis berömma Sverige och Finland för ländernas arbete mot terrorism.
SvaraRaderaTom-Hjördis
Legitimerad spåkärring
Jag tror att Erdogan vill ha fler mutor. Han är ju van vid det. När EU inte vill betala så hotar han att släppa på flyktingkranen och då gräver alltid EU lite längre ner i skattkistan och hittar lite mer pengar till sin turkiske kompis. I det här fallet kan han pressa både Sverige och USA.
RaderaMin spåkula missade med nästan en och en halv månad. Det politiska spelet pågick inte till och med maj 2023 utan till och med den 10 juli 2023.
Raderahttps://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverige-far-nato-ja-en-historisk-dag
Tom-Hjördis
Det politiska spelet slutar knappast här och nu, och framtiden lär väl visa vad Kristersson och andra lovat den här gången. Kanske backar Tuffe Uffe upp sin kompis när denne vill med i EU.
RaderaOj vilket liv det blev här i kommentarsfältet. Kul!
SvaraRaderaFörstas är det inget att uppröras över att nagon väljer att elda upp en flagga, inte för oss i den sekulariserade världen. Det är ju bara en bit tyg. Problemet uppstar när folk vill provocera och nagon lättkränkt tar at sig. Onödigt kan jag tycka, men visst, vi har yttrandefrihet.
Ibland tänker jag pa hur det skulle ha varit att växa upp i Nordkorea, Afghanistan, Ryssland eller för den delen i Sverige pa 1800-talet. Män med makt som använder religion (vare sig det har att göra med nagon gud eller är storhetsvansinne) som budskap till undersatarna. Foga dig! Jag tycker det är svart att veta hur man själv skulle ha reagerat. Hade jag ensam statt pa barrikaderna? Väldigt tveksamt. Antagligen hade jag antingen blivit utesluten ur gemenskapen eller skjuten.
Om man tänker sa är internet en fantastisk uppfinning, synd bara att inte alla har tillgang till all information som finns att hämta där.
/Annika
Inte helt oväntat att det här ämnet skulle beröra, men jag är mycket glad över den civiliserade tonen vi klarat att hålla trots olika åsikter.
RaderaProblemet med yttrandefrihet är att den måste erövras hela tiden. Börjar man vika undan kan det gå snabbt utför. Iran, som nämnts en del i kommentarsfältet, är ett lysande exempel på det.
Får jag ändå säga utan att ha någon vettig input att jag tycker det är givande o kul att du kommer med input från ännu ett annat land, Annika.
Radera/JB
Det gör jag med!
RaderaDet var snällt sagt. Jag kommenterar gärna när jag tycker att jag har nagot att säga.
Radera/Annika