tisdag 8 augusti 2023

Blåbärssäsongen 2023

Jag har säkert bloggat om blåbär vartenda år sedan jag startade den här bloggen 2016. Egentligen har jag inte mer att tillföra i år. Bara gör't! En bärplockare (och det bör man ha) kostar någonstans mellan en femtio- och en hundralapp, och nästan alla människor behöver röra sig mer. I övrigt krävs bara tid.

Blåbär finns i nästan hela Sverige, oftast i ganska rikliga mängder även om vädret kan ställa till det. Allra värst är nog frost i april som kan frysa blommorna. Något år gav jag upp efter ett par liter eftersom det var för mycket jobb att plocka. Men inte ens torka som våren i år har sabbat tillgången även om det inte blev ett av de bättre åren.

För mig är det just tid som varit den sko som klämt värst. När jag tjatat hit folk som hjälper mig att bygga kan jag inte gärna dra iväg och plocka bär, så där försvann en del dagar. Biodlingen sätter också tydliga gränser. T ex är det bara att lägga allt annat åt sidan när honungen ska slungas eller tappas på glas.

Hade jag redan haft ett blåbärslager i frysen skulle jag ha tagit det lugnare, men det bar sig inte bättre än att de 25 liter jag plockade 2022 tog slut redan i maj så i år var målet 35 liter. Vanligtvis gillar jag att bara plocka några liter per dag. Då hinner jag inte ledsna, men i år har jag känt att jag måste gå all-in när jag väl tagit mig ut. Hittills har tre plockdagar gett mig 25 liter blåbär, men säsongen är lång. Från att första bäret mognat tar det minst en månad innan det börjar tunna ut i skogen. Så än lever hoppet.

En ”nackdel” med att plocka bär är att man blir kräsen. Jag tycker att köpesylt mest smakar socker, dyr är den också. Så jag hoppas verkligen komma ut en eller två dagar till så att jag slipper köpa. Dagens I-landsproblem, jag vet.

20 kommentarer:

  1. Ser gott ut. Jag ser att du har knutit ihop pasarna. Själv använder jag sadana där sma klämmor som jag köpt pa Ikea. De klämmer ihop pasen lika bra som en knut, vilket gör det lätt att kunna atervända plastpasarna.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gör en lös knut, men så fort jag börjat att använda bären i påsen går jag över till klämma. På det viset vet jag alltid vilken påse som är "pågående" (fulla påsar innehåller alltid en liter), även om det ligger flera påsar på samma ställe i frysen. Men i praktiken tar jag upp en påse i taget från frysen i källaren till frysen i köket.

      Radera
  2. Jag fryser in i två liters glasslådor , då kan vi ta tre matskedar på gröten varje morgon. Plockade 57 liter i fjol men då hade jag kvar i frysen . Plockar nog mindre i år , hittills 38 liter. Ska ju orka plocka lingon i september, fjolårets 67 liter räcker precis. Håller med köpesylt är dyrt och dåligt , mest gelé och socker. / C

    SvaraRadera
  3. Brukar plocka 30l varje år och gör av med 25. Så ett nödår vart 4-5:e år går bra. Halvvägs i år bara på grund av allt regnande. Men med mer än en månad kvar av säsongen ska det nog ordna sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är så jag vill ha det, att ha marginal för ett dåligt år. Jag hade det tidigare, men nu går det åt mer. Har blivit något av en grötmänniska - hälften människa, hälften gröt ;-)

      Radera
    2. Funkar det inte med honung pa gröten?
      /Annika

      Radera
    3. Alldeles för dyrt för mig ;-). Men framförallt för sött. Idealet tycker jag är en sylt med syrlighet i, som lingon eller rabarber.

      Radera
  4. Miljonär Innan 308 augusti 2023 kl. 21:46

    En sak jag verkligen gillar med blåbär är att det är ett så tydligt samband mellan nerlagd tid och resultat. Visst, det skiljer lite mellan bra och dåliga år och områden. Men man kommer aldrig hem tomhänt och vill man ha mer blåbär är lösningen helt enkelt att plocka fler timmar. Tex svamp, hjortron och fiska känns slumpartat och är dessutom skicklighetskrävande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med. Hjortron har jag aldrig försökt plocka, men med svamp och fisk kan man ju bli tomhänt trots massvis av timmar och det händer inte med blåbär.

      Radera
  5. Hur ser det ut med bärplockning i Norge? Är det samma som i Sverige att man bara kan gå ut och plocka på annans mark?

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allemansrätten var nästan identisk i Norge och Sverige när jag kollade upp det för några år sedan.

      Radera
    2. Aha, då lärde jag mig det idag. Inte för att det kommer komma till användning för om jag åker till Norge så är det inte för att plocka bär ;). Jag tror du vet att vi gillar att följa din resa men jag säger det ändå. Keep up the good work kompis!

      Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

      Radera
    3. Jag brukar tycka att allt är lite bättre i Norge, men blåbären märker jag ingen större skillnad på så de kan du lugnt plocka i Sverige istället. Eller ja, i Norge behöver man ingen skottsäker väst under bärplockning, men i övrigt är det ingen skillnad.

      Tack detsamma!

      Radera
  6. Hej Sparo

    Gror du frön? Varför? Varför inte?
    https://www.plantagen.se/groddar-och-mikrogront.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gjorde det förr. Två saker fick mig att sluta:
      1. Det blev nästan omöjligt att hitta alfalfagroddar i butik, annat än färdiggroddat till helt andra priser.
      2. Ingen berättade för mig att mungbönsgroddar måste tillagas innan man äter dem. Jag försökte två gånger och började kaskadkräkas redan innan första sleven groddar kommit ner i matstrupen.

      Radera
    2. Ursäkta min okunskap men vad är det som är så speciellt med alfagroddar (alfalfagroddar)?

      Radera
    3. Alfalfagroddar. Det speciella var att de var goda och att de nu inte går att få tag i, förutom i salladsdisken.

      Radera
  7. Börjar få in snitsen på att plocka blåbär i år, bra ställen och rätt teknik. Men rensningen tar evigheter. Vad använder du för metod för att få bären från hinken ned till fryspåsarna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag använder en rensbräda du bl a kan se här: https://sparosverige.blogspot.com/2022/08/norska-blabar.html

      När det är färdigrensat tar jag bort klossen med en hink under. Sedan trär jag en påse över ovansidan på hinken och vänder den uppochner.

      Radera