torsdag 22 februari 2024

Spara pengar på skidsemestern

Att åka skidor i fjällen har blivit väldigt dyrt. Själv har jag inte det intresset, men det är väl bra om folk försöker spara in på kostnaderna. Det gör de bl a genom att välja anläggningar där barnen åker gratis lift.

Jag kan också tänka mig att det lönar sig att boka boende en bra bit bort. Man kanske ändå inte orkar åka skidor sexton timmar per dag, så då är det väl inte hela världen att köra en timme till anläggningen varje dag ifall man sparar en massa pengar på det. När min familj åkte skidor i Sunne bodde vi gratis hos mormor i Karlstad sex mil bort.

Mat är något annat de är bra på att ta betalt för. En kompis bjöd sina barn på hamburgare på en sådan där fjällanläggning, möjligen Sälen. Det kostade bra många hundralappar och jag undrar om minnet blev så mycket finare än vad en matsäck hade blivit. Men det bästa spartipset måste väl ändå vara familjen Jönssons från Snowroller:

Jag har inte fördjupat mig i ämnet eftersom jag inte åker utförs, knappt ens slättförs, men det är något galet när det kan bli billigare för en svensk barnfamilj att åka ner till Alperna än till Åre eller Lindvallen, och Östeuropa verkar billigast. Kanske borde man satsa på Bulgarien eller Polen, och finansiera resan med en investering i Skistar-aktier.

43 kommentarer:

  1. Det där med gratisåkning för barnen har vi utnyttjat. På den tiden så hade vissa anläggningar gratis till och med 6 års ålder, andra till och med 8 år. Detta upptäckte vi när vänner hade varit på en anläggning och varit tvungna att köpa liftkort till barnen, samtidigt som vi visste att vi hade två säsonger till gratis där vi var (i Sverige).
    Det kändes i plånboken när de blev äldre! Samtidigt har liftkortspriserna i Alperna inte ökat i samma takt som i Sverige. Förr var det väldigt mycket dyrare där, nu närmar sig de svenska priserna.

    När det gäller mat så har vi ätit på restaurang i backen EN gång under alla år. Det var efter tjat från ett barn, som ville prova på. Och det var ett jättetrevligt ställe med hyfsad mat, men inget som nåt av barnen (eller vi föräldrar) tycker att vi behöver göra fler gånger. Det tar tid, är trångt och varmt och bullrigt när det är mycket folk. Mycket bättre att ha sin egen matsäck, sitta ute i solen (om den möjligheten finns) eller i en mysig raststuga och dricka varm choklad. Sen ut i backarna igen.

    Och då brukar iallafall jag vara trött nån timme eller två innan liften stänger. Då är det skönt att ta sig tillbaka till stugan, ta det lugnt, nån tar en tur på längdskidor, nån bastar, nån läser bok. Bara vara.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Maten lät nästan lite som en vägkrog, något man tar till för att man har glömt att planera.

      Radera
    2. Typ. Välj gulasch eller panerad fisk. Jag tror att de flesta som äter där inte VILL planera. För det är jobbigt att göra varm choklad och bre mackor på morgonen. Tycker dom.
      Man fixar ju ändå frukost och så är det bra att packa en extra väska med torra vantar o halsbuffar, då kan man packa matsäck också.
      Mina barn är morgonpigga och ser det som en stor förlust om de inte är bland de 5 första i liften :-D

      Spargrisen

      Radera
    3. Jag blir alltid nöjd när jag planerat och märker att jag får fördelar av det. Känner inte de människorna så? Kanske har de aldrig provat.

      Radera
  2. Ja, skidåkning har verkligen blivit ett dyrt nöje.

    Men samtidigt, en tidig morgon när solen skiner, snön gnistrar och pisten ännu är i stort sett folktom.

    Den upplevelsen är värd en hel del.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gnistrande snö tycker jag funkar bäst på bild :-)

      Radera
  3. Om man behöver hyra utrustning kan man också spara pengar på att leta runt efter lägre priser. I Sälen till exempel är det halva priset om man hyr hos fristående uthyrare en bit från backen, jämfört med att hyra av Skistar. Liknande skillnader finns i Idre, där man kan hyra i Idre by istället för uppe på fjället.

    SvaraRadera
  4. Jag sparade pengar genom att sälja mina gamla skidor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gjorde också det. Särskilt utförsåkning känns som något man gjorde innan man kunde säga ifrån.

      Radera
  5. Jag slösade minst ,sitter framför datorn o gnäller varje dag istället ,ger mig mest valuta för elen.

    SvaraRadera
  6. Var i Polens, Zakopane sportlovet 2012. Naturligtvis billigare än Sverige, sportlovspriser var något man slapp. Skidåkningen var nog snäppet sämre än Sverige men som total reseupplevelse var det bra valuta för pengarna. Äta i backen var riktigt billigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan tänka mig att maten var billigare där. Har aldrig varit i Polen, men folk har tipsat mig om det just för att de vet att jag uppskattar låga matpriser.

      Radera
  7. Längdåkning är en pina men slalom är kul som tusan. En vecka i Sälen och ett halvdussin trippar till länets ganska ödmjuka slalomanläggning är det enda som blivit av dock, då i tonåren.

    Slapp betala då föräldrarna stod för fiolerna, men tror det var rätt kostsamt redan då, slutet av 80-talet. Idag törs jag inte ens kolla priserna…

    Skiboard var min favorit hemmavid, som en snowboard med fegsnöre, vit ovansida o blå undersida. Den har man spenderat många glada dagar i backarna med! Undrar vart de tog vägen?
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kommer ihåg de där snöbrädorna med snöre. En släkting bröt benet på en sådan (eller strax bredvid) just i slutet av 80-talet.

      Jag har inga skidor alls längre, men skulle jag skaffa vore det längdskidor.

      Radera
    2. Klart du ska Sparo, ut pa tur aldrig sur vet du väl. Men du som är sparsam far väl hyvla till skidorna själv :), lite a la Gustav Vasas laggar.
      /Annika

      Radera
    3. Nja, det har nog hänt en del på skidmarknaden sedan Gustav Vasas dagar och jag behöver all hjälp jag kan få, så i så fall blir det smala, lätta skidor. Men helst ser jag att snön försvinner så att jag kan gå och springa utan att vara rädd för att halka. Hade det varit meningen att vi skulle ha det här underlaget borde vi ha fötts med skridskoskär på fötterna.

      Radera
    4. Eller skaffat Icebugs… 😉
      /JB

      Radera
    5. De är så himla tunga bara.

      Radera
    6. Ingen löpare så fattar kanske inte det här alls, men är inte lite extra tyngd bara bra träning, om man nu inte ska sätta fartrekord på isen iaf?
      /JB

      Radera
    7. Jag tror egentligen inte att det finns några fördelar. Risken är att löpsteget blir konstlat och att man därigenom får skador. Fast jag tänker mest på att kilometertiden blir för långsam eller ansträngningen för hård i förhållande till tempot. Jobbigt för egot.

      Radera
  8. Har provat åka skidor nedför två gånger. Det var kul, men inte så kul så jag vill betala för det. Föredrar backarna på sommaren istället. Det är numera dyrt med lift även när det är barmark men då har jag i alla fall sparat in på vinteraktiviteterna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan man inte gå uppför på sommaren då?

      Radera
    2. Det kan man såklart. Men vill man upp på toppen med cykel många gånger om på samma dag är liften att föredra.

      Radera
    3. Det kan jag förstå. Jag sliter mer med att förstå varför man vill cykla nerför en backe när man vet att misstag med stor sannolik kommer att göra ont.

      Radera
    4. Det är därför man har skydd :)
      Och de lätta nedfarterna är ju väldigt snälla om man bara vill åka o ha det gött

      Radera
    5. Jag tycker cykel på plan mark är ganska läskigt.

      Radera
    6. Då ska du definitivt hålla dig till gå eller springa. (Billigare dessutom)

      Radera
    7. Ja, det kan gå åt skogen ändå:
      https://4.bp.blogspot.com/-KWuNQzvo2Y0/VyT_78Kj4sI/AAAAAAAAAO0/aSaRQvAsx2ASy3Yaaql_0eqX4hRCJx4pgCLcB/s320/loparbilder.jpg

      Radera
    8. Hannah, tycker rätt ofta jag ändå är modig vad gäller att tackla utmaningar. Här möter jag dock min överkvinna, det jag kan övertyga mig själv om ej dödar mig på snön är ej samma när det är barmark…
      /JB

      Radera
    9. @Sparo är det du?? Har du lyckats med dedär på löprundan?!

      @JB jag tänker precis tvärt om :D Hojen har ju jättebra bromsar dessutom.

      Radera
    10. Ja, jag välte på en löprunda, snubblade, föll framlänges och försökte återfå balansen genom att springa snabbare, men kraschade, hade sönder glasögonen och fick skador i ansikte och på händer och knän. Därför föredrar jag asfalt, där man sällan fastnar och tappar balansen.

      Radera
  9. Alpinskidåkning är en av mina stora intressen. De stunderna störtandes utför backen på gränsen till kontroll och förmåga där ingen annan tanke ryms än att fokusera på åkningen till 100% är en svårslagen upplevelse. Men flådigt boende, dyr restaurangmat och afterski är sekundärt. Ge mig ett korridorsrum med furuinredning från 70-talet, några smörgåsar till lunch och en enkelt hopsvängd pasta carbonara i det gemensamma köket till middag så är jag nöjd bara backarna är bra.

    Som tur är bor jag i norra Norrland och besöker helst närliggande fjällanläggningar som sörlänningar i regel betraktar som alltför avlägsna och gynnas där med av bättre priser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som Svartlien i Pistvakt :-)

      Radera
  10. Hellre aktier i Skistar än skidåkning. Var väl vdn som nyss sa att det är bättre med utländska gäster än svenskar med? Tro fan det mtp svenska pesetas gör Sverige allt mer banan. Eller löneläget för den delen, svensken är nordens låglönefolk. Perfekt tycker svenne och röstar för säkerhets skull samma även nästa gång. Vad kan ändra ett vinnande sosse koncept?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag ingen aning om. Varför skulle utländska gäster vara bättre än svenska? De betalar väl samma pris och jag tvivlar på att svenska turister är mer krävande än snittet.

      Apropå banan var det Klasse "Banarne" Möllberg som var först med namnet Skistar. Visserligen i en skidtävling, men jag har för mig att företaget fick punga ut med lite pengar till honom för att få namnet.

      Radera
    2. Klart bättre med utländska gäster, de tycker Sverige är ett lågkostnadsland idag. Därmed konsumerar de betydligt mer.

      Radera
    3. Så är det, men jag tycker att även svenskar ofta verkar tänka bort ekonomin när de är på semester. Jag blev glad att det ändå fanns några som inte lämnade hjärnan hemma.

      Radera
  11. Kollade upp Skistars aktiekurs igår för killen pratade om att det kanske vore något då han gillar att åka utför och man får ju rabatt på allt (utom boende) om man äger viss summa i Skistar. Jag konstaterade att om jag köpt skistar där 2018 istället för mina fortnox (som ändå många pratade om på den tiden) hade jag haft betydligt mindre idag, så det är nog bättre att köpa aktier i något annat och sen ta avkastningen därifrån och köpa liftkort, det tjänar man mer på i längden tydligen ;-)
    Jag håller på att lära mig och vi körde korv i väskan som vi grillade på en av platserna anläggningen tänder vid lunch. Skulle inte falla mig in att gå in bland massa barnfamiljer och köpa en våffla för 150 spänn till lunch.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, någon fantastisk investering tycks det inte ha varit. Men så har väl aldrig liftkorten varit så dyra som nu heller.

      Våffla för 150 spänn?! Herregud, man skulle kunna tro att du bor i Norge :-)

      Radera
  12. vi åkte i många år med scoutkåren. det kostade några tusenlappar per person. lite mer för vuxna än för barn (pga liftkortet). vi hyrde en bygdegård där vi sov på luftmadrass på golvet. det var frukost, mackor och nyponsoppa till lunch i backen och middag på kvällen. ofta åkte vi till nån stormarknad veckan innan och köpte på oss mat för de första dagarna. typ lådor med 10kg frukostflingor, bröd i mängder, korv och sånt som höll ett tag och storpack av allt som gick åt, för att sen komplettera med färskvaror på plats. vi var allt mellan 10 och 35 personer genom åren. skidor fick man stå för själv. antingen genom att hyra eller så köpte man på skidbytardagar.
    det känns som om kraven är högre nu. att det ska ätas lunch på restaurang och dricka öl och äta våfflor i toppstugan. minns mest toppstugorna som väldigt mycket folk på liten plats, varmt och fuktigt och man missade massor av tid man kunde åka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ditt upplägg lät bra. Restaurangöl på en fjällanläggning låter däremot som dålig ekonomi.

      Radera