tisdag 26 mars 2024

Huskurer

Huskurer är metoder för att bota diverse åkommor utan läkemedel som ofta får lite töntstämpel. Tror man på huskurer anses steget inte långt till chemtrails och snart sitter foliehatten på plats.

Men faktum är att den aktiva ingrediensen i läkemedel ofta finns i naturen och då är det väl inte galnare att äta ett bär än ett piller? Själv smörjer jag t ex in huden med blad från aloe vera vid eksem, sår eller brännskador. Det kanske kan vara något för alla de barn som kommer att få kroniska hudsjukdomar pga att de börjar med smink redan på dagis. Den som vill kan köpa en svindyr aloe vera-kräm (en säljare jag pratade med bekräftade att det är helt likvärdigt), men det blir mycket dyrare än att skaffa en planta.

Jag vet en diabetespatient som började äta stora mängder kanel eftersom han hört att kanel sänker blodsockret. Efter ett tag kunde han sluta med insulinsprutor och gå över till piller. Det kanske inte hjälper för alla, men han var nöjd. Om du kombinerar kanelen med citron kan det lindra artrit och andra ledåkommor. I artikeln påstås blandningen också kunna ge viktnedgång. Fan tro't.

Själv dricker jag varje dag chaga-te, avkok av sprängticka, för att det ska lindra psoriasis. Det ska också ge stärkt immunförsvar och hämma tillväxt av cancerceller. Samma där, jag kan omöjligt veta om det funkar. Min psoriasis har varit betydligt lindrigare i vinter än förra vintern, men det kanske den varit ändå. Och beträffande immunförsvaret har jag haft en ordentlig förkylning i år, vilket är en mer än jag brukar ha.

Var och en blir salig på sin tro och jag menar inte att man ska rata skolmedicinen, men har man ett medicinskt problem, eller kanske bara något som går i släkten, tycker jag att det är dumt att inte kolla vilka kryddor, örter och mat i största allmänhet som kan bekämpa tillståndet, inte sällan helt gratis. Har du egna erfarenheter av huskurer? Har de funkat? Bomba på i kommentarsfältet!

48 kommentarer:

  1. Faktiskt har jag det, fick nagon typ av hudirritation i pannan, kanske var det en varta? Gick till läkare och fick remiss till specialist nagra veckor senare. Berättade för min moster och hon sa att jag skulle applicera vitlök sa det gjorde jag. Skar upp ra vitlök och plastrade pa i pannan, behöll det kanske 20 minuter, sag ut som Gorbatjov. Gjorde det varje dag och när jag väl skulle till specialisten var vartan borta! Det var lite pinsamt, men han sa att det var inte första gangen han hört att den metoden funkar. Värt ett försök.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Funkar det är det ju per definition värt ett försök och jag skulle inte skämmas för det. Tvärtom visar det på intresse och klokskap att man lyckats runda läkemedelsmetoderna.

      Radera
  2. Själv har jag börjat konsumera nyponpulver nu, då en kollega påstår att det hjälper mot ledsmärta! Tycker mig inte märka någon skillnad, men tänker iaf att jag får i mig en rejäl dos med C-vitamin iaf!
    Nyponpulver är dyrt? japp, som tusan, men jag köper det via en hästbutik, cirka 70-80% billigare jämfört med vanliga butiken!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får plocka nypon så blir det ännu billigare:
      https://sparosverige.blogspot.com/2016/10/arets-sista-barplockning.html

      Radera
  3. Har nog bara provat aloe vera mot alldeles för solbränd hud någon gång. Minns inte om jag tyckte att det gjorde någon större skillnad.

    Utöver den klassiska whiskyn mot förkylning förstås.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att aloe vera funkar mot alla hudåkommor, särskilt bra mot brännsår.

      Radera
    2. För länge sen när jag varit och snorklat vid Stora Barriärrevet i bikini men med flytväst, sa insag jag pa kvällen att min rumpa guppat upp och ner i vattnet i flera timmar och att bikinitrosan akt upp lite pa sidorna och jävlar vad ont det gjorde. Men da fick en kompis applicera aloe vera och det hjälpte, även om det tog flera dagar innan jag kunde sitta ordentligt.

      Men Aloe vera är inte bra för katter: "Aloe vera är giftigt för katter men symptomen brukar inte bli allvarliga. Har hon bara tuggat lite på plantan kan det vara så att inga symptom alls ses. Vid lite större intag kan katten få magproblem med diarré och/eller kräkning. Symptomen brukar vara milda och det brukar gå över utan behandling." Sa nog bäst att du haller just den växten väck fran dina katter Sparo.
      /Annika

      Radera
    3. Aj då, då får jag flytta plantorna för min katter tuggar ständigt på aloe vera. Fast med tanke på att de gjort det i 2,5 år är det kanske ingen fara. Nåväl, den risken vill jag inte ta.

      Radera
    4. Katter behöver ju gräs så bättre de tuggar på kattgräs eller ampellilja./Annette

      Radera
    5. Mina katter tuggar med fördel på allt.

      Radera
  4. Haft problem med sömnen senaste decenniet o kom över johannesörtsextrakt. Tyckte sånt där med naturmedicin var mest båg o tog väl fem kapslar isf för en för att få någon effekt. Jorosåatt, sov 40 timmar o inte vågat röra dem efter det.

    Är ju som mycket annat väldigt personligt, är jättekänslig för kaffe även om lite kan vara kanon o rent allergisk mot paprika fast jag tål chili bra.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kanske skulle testa med en kapsel istället så blir det åtta timmar, ifall det är åtta timmar per kapsel :-)

      Radera
  5. Tar du något annat för immunförsvaret? Tänker de vanliga grejerna som D-vitamin, magnesium, zink, ...

    Ser till att käka Igelkottstaggsvamp (Lion's Mane) lite nu och då, har för mig att det ska vara bra för hjärnan, men nu när jag kollar var det hjärta, blodsocker, lever och njurar den ska vara bra för.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, egentligen ingenting. Magnesium har jag tagit någon gång när jag fått sendrag.

      Svampar håller jag mig ifrån ;-). Allt utom kantareller.

      Radera
    2. Chaga är ju svamp ;) /Annette

      Radera
    3. Det har du rätt i, den med.

      Radera
  6. Här kommer sånt jag har testat och vet (provat flera ggr) fungerar i två fall, tror det fungerar i ett fall (provat en gång).Första tipset handlar om ögoninflammation,om det verkar vara på gång då hjälper det att ta bort klet med kokt avsvalnat vatten och en ny topz för varje gång man rör vid ögonfransarna.Det är nåt som jag provat när jag hade barn hemma,har aldrig behövt det när barnen blev större (ja,alla möjliga sjukdomar kommer med barn som går i förskola och skola). Det andra tipset är lite kul och bara provat en gång och då hjälpte det: jag fick ont i ett öra och läste (tror det var i internets barndom) att man kan sätta en vitlöksklyfta i örat över natten.Jag lyckades få en sån att stanna kvar och blev rejält marinerad i vitlöksdoft den natten men vaknade utan att ha ont i örat!Kom på ett tredje tips som jag vet fungerar om man gör det direkt vid starten.Halsont lindras av att gurgla med saltvatten, proportionerna är inte så noga och det smakar pyton i vilket fall (rekommenderar inte att dricka det) men det hjälper.
    Kort sagt salt och vitlök är allmänt bra och kan användas till mycket.För ögoninflammation handlar det mest om att inte låta bakterier sprida sig.
    Aloe Vera är också erkänt bra.Tror också på att hellre försöka med enkla huskurer först och inte ta till starkare läkemedel förrän det är nödvändigt.
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Saltvatten är ju något man alltid kan fixa. För som du är inne på är det nog ofta bra att dra igång så fort som möjligt när man känner symptom.

      Radera
    2. Saltvatten är kanon! När jag var pa Sicilien för längesen ramlade jag pa vägen hem, det var en väg med hög kant mot diket och det var mörkt, skrapade upp mit skenben ordentligt. Nästa dag lag vi pa stranden och när jag solade blev saret alldeles kletigt, sen badade jag i havet (sved som fan!) och det var manga italienare som kom fram till mig och sa att det är det bästa du kan göra. Det läkte utan att nagon doktor var involverad och blev inget ärr alls.
      /Annika

      Radera
    3. Förr använde man väl jod på sår? Kanske finns det ingen koppling alls mer än att man nu har jod i salt, jag vet inte.

      Radera
  7. Vid inflammationer i tex leder, använder jag vallört istället för iprensalva och liknande. Vallörten funkar betydligt bättre, eller rättare sagt, det fungerar. Har flera som har testat detta och är uppe studsar fortare än de trodde eller hade fått angivet av läkare.
    Jag har även gjort ytterst oventenskapliga tester där jag har valt att behandla ledinflammationer i tex båda knäna samtidigt, det ena med vallört och det andra med antiinflammatorisk salva. Varje gång har vallörten haft bättre resultat.
    Som skrivet ovan, man köper det bland hästprodukter, där kan man hitta många intressanta saker till betydligt bättre priser än om man ska köpa motsvarande för människa.
    /Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vallört har jag aldrig hört talas om, så nu lärde jag mig något nytt.

      Jag har försökt sådana tester, att smörja in ena handen med X och andra med Y, och har aldrig lyckats.

      Radera
  8. Vid lindriga besvär så är det fritt fram att prova tycker jag. För som du säger så är ju många aktiva substanser i läkemedel sprungna från växtriket; i läkemedel förvisso renade och koncentrerade, och i många fall syntetiskt framställda. Sedan är ju läkemedel under strikt kontroll avseende effekt och biverkningar, och har genomgått rigorösa studier innan de får saluföras.

    Problemet med "huskurer" och liknande är väl när de saluförs med budskapet att de har effekt trots att det aldrig kunnat påvisas. I dess fall kan det ju vara direkt livshotande för den enskilde patienten - t.ex. att använda homeopatiska preparat vid cancer...
    /Christoffer S, specialist i allmänmedicin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Har genomgått rigorösa studier innan de får saluföras".

      Ja, om de inte är nödgodkända. Och på det temat kan det väl konstateras att det även finns mediciner vars effekt inte kunnat påvisas, bara bigpharma-lobbyn är tillräckligt stark. Men i princip har du rätt, man ska inte experimentera vid akuta situationer.

      Radera
    2. Ja, rigorösa studier, sedan är det ju svårt att veta om det ligger fusk bakom förstås...

      Radera
  9. Hur gör du med aoloe vera mer exakt? "smörja huden med blad" låter svårt, de är ju taggiga och i övrigt så feta att de inte borde hända nånting.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dela bladet, antingen med en kniv eller nagel och så fläker du upp det ungefär som en fiskfilé och stryker huden med innanmätet. Jag är osäker på om det blev begripligt.

      Radera
    2. Växtsaften är geléartad och går att stryka ut på huden.

      Radera
  10. När någon i familjen råkar ut för magsjuka/spysjuka då brukar jag äta 10 vitpepparkorn 3 ggr om dagen och än så länge har jag klarat mig från eländet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaha, den hade jag aldrig hört. Men det låter som att det vore värt att pröva.

      Radera
    2. Karins ordöverflöd, jag gör samma, men jag har bara ätit 10/dag! Men klarat mig från alla magsjukor som resten av familjen haft.
      Vet inte om det är placebo eller funkar medicinskt, men kommer inte chansa och låta bli :D

      Radera
  11. Smart med aloe veran Sparo! Hur vet man att det är rätt aloe vera växt? När jag läste på för flera år sedan stod det att de i växtaffärerna var bara till prydnad och inte för huden, att det var viktigt att hitta rätt sort. Var det felaktigt kanske?
    Tips mottages gärna, för jag skaffar gärna en att ha för husbehov.
    (Är de lätta att sköta om är väl nästa fråga?)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra fråga, men jag har ingen aning. Jag har ärvt min aloe vera och eftersom den växer som ogräs och jag inte har hjärta att slänga fungerande krukväxter med en funktion så har jag planterat om och delat, så nu har jag minst fem krukor med samma och den funkar.

      Lätta att sköta - absolut! De behöver inte så mycket vatten (en skvätt eller två per månad), men jag har heller inte lyckats vattna ihjäl någon.

      Radera
  12. Annars tror jag en del på vitlök, delvis för att man hört så mycket om det från gammal kunskap som läkemedel från allt från skoskav till fall från höga höjder.

    Implementerat det som ständig medicin i mitt dagliga intag baserat på vidskepelse o sanningen i gamla amsagor.

    Att det är grymt gott hör inte hit.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hjälper ju mot vampyrer också :-)

      Radera
  13. Huskurer? Om jag har!

    Äppelcidervinäger mot vårtor. (Blöt en bomullstuss och plåstra in) Tar ett par dagar så blir den svart och man kan sedan pilla bort den. Fungerade klockrent på barnen när de var små.

    Aloe Vera mot brännskador, klåda. Smörjde in hundens utslag och det läkte på en dag.

    Hund rinnande ögon: Kokt morot, innehåller A vitamin som hjälper. Hundens ögon slutade rinna av det inom en vecka.

    Ringorm: smörj med myrraolja utblandat med lite rapsolja, hjälpte mitt marsvin och mig själv.

    Gelatin mot ledproblem

    Kolloidalt silver använder jag vid urinvägsinfektion, öroninflammation, halsont mm.

    Inte ätit mediciner på 15 år, och är nästan aldrig sjuk. Tänkte på det allmänläkaren skrev om att mediciner är beprövade och att huskurers effekter inte är bevisade. Finns inga pengar i det så även om tusentals människor vittnar om effekten kommer det aldrig erkännas vara bättre eller likvärdigt med mediciner.



    SvaraRadera
    Svar
    1. Kokt morot mot rinnande hundögon, baddar du ögonen då eller?

      Där har du en poäng! Man ska såklart inte lita blind på något alls, men om många människor testat något med bra resultat så ligger det rimligtvis någon sanning i det.

      Radera
    2. Nej hon fick det att äta. Väldigt gott och nyttigt också. Ann-Marie Hammarlund har skrivit mycket intressant om ämnet.

      Radera
    3. Aha, då föll idén att ge det till min katt vars ögon rinner ibland för hon skulle hellre bli blind än att äta grönsaker.

      Radera
    4. Du kan prova att ge henne A vitamindroppar om hon inte gillar grönsaker. Dyrare dock. Läs gärna denna texten om A vitaminbrist av Ann-Marie Hammarlund, handlar dock om hundar men gäller säkert även katter.
      http://dreamwishesblogg.blogspot.com/2013/10/gammal-goding.html?m=1

      Radera
  14. Jag skulle ta de rätt så försiktigt med huskurer. Skillnaden mellan det och läkemedel är långt mer än ingredienser. Framförallt vetenskapligt statistiskt belägg på verkan, till skillnad från hörsägen och tro. På tal om kanel så vet jag med en som tog det istället för insulin. Det koncentrerade intaget av kanel hade dock den lilla biverkningen att det i praktiken tog livet av vederbörande och förkortade livet många år, då det skadar vitala kroppsdelar.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men som Alexandra skrev här uppe, tjänar ingen pengar på det kommer det heller inte göras kliniska studier på att det funkar. Tvärtom.

      Hur mycket kanel ska man äta för att dö av kanelförgiftning? ALLT är förvisso dödligt i tillräckligt hög koncentration och mängd, vare sig det är medicin eller vatten.

      Radera
  15. Hela min kosthållning är egentligen en enda huskur, speciellt efter att redan ha drabbats av Hjärt/kärlsjukdom. Så jag äter mat som är naturligt kolesterolsänkande mm. Men jag trodde på det redan före det, men tycker jag får bättre effekt av dem numera. Jag brukar också ha vitlök till olika saker, och min mamma som jobbade på barnmottagning berättade att de som jobbade där hade vitpeppar stående (korn) för de tillfällen då nån kom in med magsjuka, för det skulle hindra att de själva blev smittade, de bara svepte i sig några pepparkorn, haha. Det ska tydligen döda både det ena och det andra.😁

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul med folk som går in för saker!

      Jag har inga problem med kolesterolet, men hade jag haft det hade jag valt kolesterolsänkande kost framför statiner alla dagar i veckan!

      Radera
    2. Grapefruktjuice är naturligt blodtryckssänkande. Jag hade tagit det framför läkemedel alla dar i veckan.
      Tänker också på argumentet att man kan dö av att använda homeopatiska preparat. Överlever man alltid av läkemedel? Och hur många dör av biverkningarna från dem? En bekant dog av att ha fått medicin mot benskörhet, benen i ansiktet smälte. Hade det hänt med en naturlig medicin hade det varit rubriker i alla tidningar. Man kan fundera på varför vi ska vara rädda och försiktiga med homeopatiska preparat men aldrig ifrågasätta eller läsa om biverkningar på vanliga läkemedel, kolla tex på tex Ipren.

      Radera
    3. Utan att ta ställning för eller mot någonting känner jag inte för att döma ut några alternativa preparat, särskilt inte när det handlar om vuxna människor som själva vill ta dem och/eller tycker att de hjälper.

      Läkemedel dödar, förkortar liv och försämrar livskvalitet. Ibland.

      Radera
  16. Jag använder gurkmeja, visserligen inte som jag odlar utan från kryddhyllan på Willys men med goda resultat. Blir ansträngd i mina knä när jag springer längre sträckor men tycker gurkmeja hjälper, brukar ta några teskedar i vatten och dricka. Inbillning, ja kanske men det ger mig samma resultat som dyra tabletter från apoteket. /SpararPengrna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man ska heller inte döma ut placeboeffekten. Ärligt talat tror jag många mediciner "fungerar" för att vi tror på dem.

      Radera