onsdag 26 juni 2024

Att bo i bilen

Bob Wells och hans Youtubekanal CheapRVliving har jag pratat om tidigare och videon jag nu ska ta upp är tre år gammal, så egentligen är det inget nytt under solen, men jag tänkte att den kunde passa nu när det är sommar och många har semester och kanske också tid att reflektera över sina liv och varför de hellre är lediga än jobbar.

Bob listar här upp argument för att bo i en van. Vi är nog ganska många som tycker att nackdelarna verkar vara fler än fördelarna med att bo i en bil, men jag fastnade för hans resonemang fem minuter in i videon. Hyr du din bostad är du på sätt och vis slav under din hyresvärd. Om du istället äger bostaden med lån är du slav under banken. Bägge varianterna gör antagligen att du är tvungen att ha en arbetsgivare och då har du ytterligare en slavdrivare.

Sett ur det perspektivet, är det egentligen ett ovärdigt liv att bo i bilen, som du antagligen tänkte när du läste rubriken? Jag tänkte det själv när jag slog igång videon och då har jag ändå hört Bob förut och vet att han lever ett liv han trivs med.

Och vad kan man egentligen begära mer av livet än att få leva det på ett sätt man vill? Åtminstone i mitt fall måste det ingå i konceptet att ingen chef säger åt mig vad jag ska göra och när jag ska göra det. Det betyder inte att jag inte skulle kunna ta en anställning och lyda order, men det måste vara på mina premisser.

Jag skulle fortfarande inte vilja bo i en van, eller som i Bobs fall i en ombyggd ambulans, men det finns väldigt många mer normala liv som jag hade ratat ännu hårdare.

52 kommentarer:

  1. Att bo i bilen när man är frisk är väl en sak men hur skall man göra när man blir sjuk? Alla åldras och döden går ofta inte snabbt utan är en utdragen process. Skall man helt plötsligt börja leta hyreslägenhet när cancerdiagnosen kommer eller är det en del av det amerikanska boibilkonceptet att man gör processen kort med sig själv i det läget...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra poänger och frågor. Det finns väl äldreboenden även där. Annars får man väl känna efter när det är dags, på samma sätt som att en stor villa med krävande tomt eller tre trappor utan hiss inte är idealiskt om hälsan sviktar.

      Radera
  2. Människan verkar ju bo i något som mer liknar ett ökenklimat. Tröskeln skulle för mig bli betydligt mindre om man då ska bo i en bil/husbil året om, jämfört med att göra det på våra breddgrader där det är kallt, mörkt och blött större delar av året.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det görs även uppe i kalla Norden, men jag håller med om att det nog vore väldigt mycket lättare om man slipper värma upp. Det är inte mycket isolering i en husbil/husvagn.

      Radera
  3. Hur funkar det egentligen med allt annat praktiskt som visar att man existerar om man inte har en adress? Hur är man skriven i tex Sverige (och inte i Norge, Portugal eller Fiji) så att man kan få pass, id-kort, husläkare, sjukvård utan att behöva betala en förmögenhet mm när man de facto inte har en adress?
    Visst, mycket går digitalt, men som det sägs "det enda man är säker på här i livet är döden och skatterna" och det finns ju en liten ruta på deklarationen som säger vilken kommun man bor i, dvs betalar kommunalskatt till. Så hur man än gör blir man ändå slav under någon kommun.

    Jag är väldigt nöjd med att ha en fast adress. Står ut med att banken äger mindre än 10% av mitt boende och har en arbetsgivare som är hyfsat ok. Så det där med att bo i bil (eller husbil/husvagn/husbåt) går bort för mig.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. I Sverige kan man ju skriva sig på vilken adress som helst. Så att vara skriven på hosm föräldrar/syskon/vän är definitivt inte något problem..

      Radera
    2. Jag bodde i några år i en sommarstuga i Sverige där jag inte fick skriva mig eftersom kommunen inte ville behöva erbjuda skolskjuts, kommunalt vatten osv. Rent praktiskt var jag skriven "på församlingen" med särskilt postadress till huset jag bodde.

      I USA har jag förstått det som att de ofta använder postservice på ett servicekontor där de för en årsavgift tar emot din post, vidarebefordrar och scannar den. I Sverige är det nog ofta så att man väljer att skriva sig hos någon vän/släkting, men det är inte alls oproblematiskt. Folkbokföringsadress ska man ha där man tillbringar flest nätter, inte där någon accepterar ens namn på brevlådan.

      Radera
    3. "Hur är man skriven i tex Sverige (och inte i Norge, Portugal eller Fiji) så att man kan få pass, id-kort, husläkare, sjukvård utan att behöva betala en förmögenhet mm när man de facto inte har en adress?"

      Jag tror de är skrivna hos någon annan. Man kan inte vara skriven på en bil och många campingställen tillåter inte att campinggästerna folkbokför sig där.

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. "Folkbokföringsadress ska man ha där man tillbringar flest nätter, inte där någon accepterar ens namn på brevlådan."

      Om man saknar fast adress ska man vara folkbokförd på den plats man har starkast anknytning till t ex på en kommun.

      Politikerna ändrade folkbokföringslagen när de upptäckte att det framförallt var hemlösa som drogs inför rätta för folkbokföringsbrott. Politikerna missade att det finns hemlösa i Sverige som saknar fast adress.

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. "Missade" är nog inte rätt ordval.

      Radera
  4. Jag har bott i bilen vid några tillfällen sommartid. Men hade jag inte haft tillgång till lagad mat en gång om dagen, och toalett och dusch i närheten skulle jag aldrig stått ut. Det var jobbigt not ändå att t.ex behöva klä på sig och gå 500m mitt i natten för att pinka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag bodde i husvagn augusti-september 2021 medan jag letade hus. Matlagning gick helt okej där och jag hade en portabel toa i den. Dusch var största problemet, särskilt när vädret blev kallare. Tvätt hade också blivit ett problem med tiden, men en månad gick fint.

      Radera
    2. För ca 500kr i månaden så kan man bli medlem i en gymkedja som tex world class, då har man tillgång till dusch (och gym...) dessutom brukar de ha gratis kaffe. Prisvärt om man bor i bil.
      Hade jag varit sådan som hämtar upp kaffe varje dag innan jobbet så hade jag varit medlem i gymmet endast för att hämta kaffe 21ggr/månad.
      //Ola W

      Radera
    3. Har Sparo glömt :)? https://youtu.be/Avwtwk_F7SY
      /Annika

      Radera
    4. Ola: Bra tips! Fast 21 koppar kaffe för 500 kr tycker jag ändå var lite saftigt.

      Annika: Nej då, jag vet. Överdrev lite och så hinner man väl glömma de jobbigaste dagarna. Lite som när folk pratar om hur kul det var i lumpen för tre decennier sedan.

      Radera
    5. "För ca 500kr i månaden så kan man bli medlem i en gymkedja som tex world class, då har man tillgång till dusch (och gym...) dessutom brukar de ha gratis kaffe."

      Jag är ganska säker på att ett årskort på ett badhus blir billigare än gymkort.

      Tom-Hjördis

      Radera
    6. Om valet vore badhus hade jag nog valt att tvätta mig i ett dike, det känns som ett fräschare alternativ än många av dagens badhus. Som ändå är rätt dyra, så även om det blir billigare än gymkort (som går att hitta långt billigare än 500 kr/månad) tror jag inte att det är så stor skillnad, och med gymkort har du möjlighet att åka runt på ett annat sätt.

      Radera
  5. Resonemanget du refererar till där man är slav under ett eller annat (hyresvärden om man hyr, banken om man äger belånad bostad) har ju egentligen inget med boendeformen att göra, bara vad den kostat och vilka pengar man själv kunnat lägga in. En modern husbil idag kostar väl som en mindre sommarstuga så en sådan köper kanske få utan lån - och rent generellt är det inte heller onormalt att man lånar pengar för att köpa en (ny) bil. Och visst kan man nöja sig med något synnerligen enkelt för en låg kostnad, men då kan man ju lika gärna bo i en stationär koja av något slag.

    Och en yngre person har rimligen mindre besparingar att lägga på sin bostad än en som jobbat 25 år och kunnat lägga på hög. Den som har en slant sparad kan då välja mellan att köpa en (hus?)bil att bo i eller ett hus med en kostnadsbild man kan klara av.

    Det filmen visar är väl snarast att det i USA finns en stor ojämlighet och ett stort antal människor med ytterst små marginaler som trots heltidsarbete under lång tid inte lyckats skapa sig de tillgångar som skulle krävas för att köpa ett hus utan lån.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det har inget med boendeformen att göra, men ju dyrare boende, desto mer slav. En modern husbil kan man nog betala minst en miljon för, men en ombyggd van (eller en man bygger om själv) tror jag går att få till för under hundratusen. Visst, många lyckas väl inte spara ihop så mycket heller, men de ser jag som extremfallen.

      Jag kan för lite om de ekonomiska klyftorna i USA, men det är väl ytterst få som köper ett hus utan att låna även i Sverige.

      Radera
    2. "Det filmen visar är väl snarast att det i USA finns en stor ojämlighet och ett stort antal människor med ytterst små marginaler som trots heltidsarbete under lång tid inte lyckats skapa sig de tillgångar som skulle krävas för att köpa ett hus utan lån."

      Jag tror att en liten etta med bruksvärdeshyra (inte marknadshyra) i en svensk tätort är en relativt billig och komfortabel boendeform.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Jag har bott så, men just nu hade jag föredragit att bo i bilen framför en svensk hyreskasern.

      Radera
    4. "Jag har bott så, men just nu hade jag föredragit att bo i bilen framför en svensk hyreskasern."

      Varför?

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. För att jag hellre skulle bo i en bil än i en svensk hyreskasern. Jag vet inte riktigt hur jag ska kunna utveckla det mer. Jag föredrar potatis framför ris, har ingen förklaring till det heller.

      Radera
  6. Att bo i bil känns galet obekvämt. Däremot läste jag för många år sedan en bok om någon gubbe som sålde sitt företag, köpte en segelbåt och seglade jorden runt.

    Det fick mig nästan att bli lite sugen får jag erkänna. Kanske mest för att jag aldrig satt min fot på en segelbåt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Personbil känns galet obekvämt, men en van eller husbil tror jag skulle gå att vänja sig vid. Särskilt om jag kunde ha lagerutrymme vid sidan av det, själva boendet behöver jag inte stora ytor till.

      Jag gillar idén med båtar, tänkte tanken husbåt under en del av mitt liv, men egentligen är jag nog för mycket landkrabba.

      Radera
    2. För framkomlighet är en "plåtis" bäst. För boendekomfort en husbil, husvagn eller villavagn.
      https://www.husbil.se/nyheter/platis-husbil-i-behandigt-format/
      Men priset 700 tkr och på det kostnaden för ställplats avskräcker.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Fast det gäller ju nya husbilar, som jag skulle tycka är lika förkastligt som att köpa en ny personbil när priset för en bra begagnad är så mycket lägre.

      Radera
  7. Filmen Nomadland med Frances McDormand i huvudrollen skildrar för och nackdelarna med husbilslivet i USA, den handlade ju även om gigjobbkulturen, har för mig att Bob Wells medverkade i den....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också en stark känsla av att Bob Wells var med i den, men jag är osäker på om jag har sett den.

      Radera
  8. Det där livet kanske många svenskar borde ta till sig? För det verkar ju inte bättre än att pensionssystemet svajar betänkligt. Många kommer antagligen inte få vad de förväntar sig i pension, det blir fattigt helt enkelt. Alternativt pension vid 75? Landet som skänker ut det de har.
    Mvh Invsteraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, det kommer ett nytt blogginlägg om pension inom kort.

      Radera
  9. Den stora utmaningen med att bo i en husbil eller husvagn är väl ställplats. En ställplats kan kosta lika mycket som månadshyran för en vanlig hyresrätt. Och då är man slav under ställplatsägaren. Och bränslepriset. Att fricampa mer än några dygn kommer med andra utmaningar. Det kan också vara svårt att klämma in en hel familj i en ombyggd ambulans. Men för ungkarlar/nuckor kan husbilsliv nog vara ett alternativ.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du ska ha en fast plats på en camping kostar det. Och bränslet lär knappast bli billigt igen, men till skillnad från hyresvärden eller banken kan du själv välja hur hög bränslekostnaden ska bli.

      Absolut inget för en familj. Inget för mig som ungkarl heller, men jag förstår valet och det är begripligare för mig än många andra val.

      Radera
  10. Min pappa bodde/bor (har en ny fru nu som har hus så han är väl på väg dit) permanent i husvagn och har gjort det sedan mina föräldrar separerade 1996. Vi hade husvagnen uppställd på en camping och han flyttade dit temporärt och blev kvar. Eftersom han haft en permanent campingplats har han ett tält med isolering som är fullt möblerat som ett rum med spis/ugn, bänkar, osv. Utanför en bod med diskho, och sedan lite altan med diverse. Campingen har tvätt, dusch osv. Säkert ett tiotal permanentboende där. Eftersom jag är uppvuxen så har jag själv tänkt att det är ett alternativ, men har väl inte haft behovet av det själv. Från början betalade han 4000 om året, plus el på vintern, nu är det nog betydligt mer men säkert ändå inte mer än 2500 i månaden.

    Nu har jag blivit anställd helt på distans och börjar känna lite "panik" över att jag borde bli en digital nomad och flytta in i en plåtis och passa på att leva i tex Norge på vägarna. Tänk om jag inte gör det och sen ångrar mig? Men sen när sommaren kommer så älskar jag verkligen att strosa omkring i mitt hus och lukta på mina blommor. Skulle givetvis sälja mitt hus om jag gjorde det men än har jag inte trillat över på den sidan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul historia! Och det är klart att du ska bo i Norge. Alla som inte gör det borde ångra sig.

      Radera
    2. Hejda dig Sparo, inte alla tycker det är behagligt med nerat -30° pa vintern :).

      Pa somrarna i min barndom bodde vi i husvagn, som barn var det väl ok, men i tonaren obstruerade jag, tyckte det var öken.

      Den första husvagnen mina föräldrar hade sag ut som ett ägg och var inte mycket större. Lustigt nog, sisadär en 15-20 ar senare dök den upp där mina föräldrar höll pa att bygga hus, nu som en rullande verktygsbod. Min pappa konstaterade det efter att ha kollat in underredet, som han själv reparerat manga ar tidigare.

      Nej, husvagn, husbil eller liknande är inte min grej. Jag vill ha en fast punkt i tillvaron att komma hem till. Men visst, all lycka till dem som söker nagot annat.
      /Annika

      Radera
    3. "Inte alla"? Inte någon, skulle jag tro :-)

      Jag skulle säga att storleken har betydelse. Att bo en hel familj i en SMW från 60-talet blir nog snabbt outhärdligt. Att bo själv i en husbil tror jag är betydligt bättre, men jag vill också ha ett eget hem och en tomt jag inte behöver dela i allemansrätt.

      Radera
    4. SMW? Sa modernt, det var den andra husvagnen vi hade. Var det inte den som hade en gul rand pa mitten?
      /Annika

      Radera
    5. Gul rand på mitten minns jag inte, men SMW var väl den vagn som mest av alla såg ut som ett ägg.

      Radera
    6. Möjligen ett strutsägg, den första var nästan rund :). Jag var bara nagot ar eller tva sa minns inte, men sag ju den da när den dök upp som verktygsvagn.
      /Annika

      Radera
    7. Jag minns dem så här:
      https://www.smvklassiker.se/userfiles/images/tom%20hammarberg%20smv%2014%201969.jpg

      Radera
    8. Ja, det var den andra fast med gul rand. Därefter köptes en Adria med vaningssäng och skjutdörr i ena änden, där jag och min nyfödda bror fick sova innan jag bröt mig loss och vägrade aka med. Den sista husvagnen vill jag minnas var av ett märke som började pa s, minns inte riktigt för da var jag langt borta.
      /Annika

      Radera
    9. Jag har inga stora husvagnskunskaper, men har ägt en Adria 450 och den enda husvagn på S jag känner till är just SMV (med enkel-V lärde jag mig nu).

      Radera
    10. Solifer! Det tog en stund innan jag kom pa det.
      /Annika

      Radera
    11. Uppvuxen i skärgården så kände jag ingen som hade husvagn. Däremot så var ju segelbåt något som var och varannan familj (utom typ vi och några till) hade på 70- och 80-talet.
      Jag minns när min mamma en gång frågade granntanten vad det är för speciellt med segelbåt och hon svarade "ja men det är såååå härligt och en sån frihet". Så packade hon mat för en vecka som inte behöver kylas, massor av varma kläder och meddelade att första stoppet är i den jättepopulära naturhamnen, så nu måste de skynda sig för att få plats.
      Skillnaden mellan husvagnstående på camping och segelbåt i naturhamn är minimal. Jag förstår Annika som vägrade ut sig.

      Spargrisen

      Radera
    12. Båtar har aldrig roat mig, i någon form. Trångt, fuktigt och farligt.

      Radera
  11. Ingen kan bo gratis nånstans heller, du kan ikke bo nånstans i skandinavien och ha det någorlunda ordenligt för 1000 kr i månaden, hyr man billigt så slipper man underhåll och annat. Vad är din filosofi egentligen? Plocka bär i skogen, hämta gratis ved med mera låter bra men funkar inte i längden mot inflationen om man inte ökar sin inkomst och bara sitter hemma och dagdrömmer. Jobbar inte du som vårdbiträde eller nåt sånt? Vad bidrar du med bortsett från trams?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du låter som en skön människa som trivs med sitt liv ;-)

      Jag vet inte vem du pratar med. Gratis ved, vårdbiträde...?

      Radera
    2. Målet med det du skriver bör inte vara att man gnetar och sparar resten av livet utan när man blir 55 år om man blir 55 år typ och om man då har tillräckligt så man kan leva ett bekvämt liv som gör att man slutar tänka på vad man gör med varenda krona vilket inte innebär att man börjar slösa hei vilt. Men när priset på försäkringar stiger, vad gör man då? Det går inte att strama in på allt man bara betalar färdig med det. Om man redan har en minimum konsumtion på det mesta så går det inte att strama in tills man lever på ingenting om man inte bor i en iglo på vintern och i tält på sommaren. Det är inte alla som har nån som reparerar bilen gratis och så vidare. Ekonomisk frihet innebär att man slutar tänka på pengar hela tiden och börjar leva, att man köper sånt man vill ha t.ex en elgitarr och att man slipper leta efter det på loppis eller skroten.

      Radera
    3. Var och en bör göra som den vill och känner sig bekväm med. Nästan ingen har en minimal konsumtion och kan således dra ner på utgifterna, men det är heller inget självändamål.

      Radera
  12. Dra ner på utgifterna för många betyder att man säger upp t.ex en olycksfallsförsäkring vilket betyder att om man råkar ut för en olycka med utslagna tänder så måste man punga ut med minst 200 000 til tandläkare för nya tänder, sånt kan man inte pruta på och det är inte gratis i Polen heller. Eller att man inte träffar vänner därför att man snålar med att använda bilen o.s.v. Blir katten ormbiten för att man snålar med försäkring så måste man avliva katten Är man 80 år eller blind så cycklar man inte till mataffären som ligger kanske på 30 kilometers avstånd utan man kör bil som kostar ungefär minst 6000 kr i månaden fastän man inte slösar med körandet. Försäkring, reparationer och allt. Minimikonsumtion betyder att man inte har telefon med mera, men jag liksom du konsumerar inte mer än nödvändigt med vatten och el och allt annat. En paradox är att man inte vet hur länge man lever så därför tänker jag att får man t ex 50 000 utbetalt och man inte ligger efter med räkningarna och man klarar sig så använd pengarna på något förnuftigt istället för att lägga det på spargrisen. Att skaffa hund eller att hyra en lya i Budapest en månad om man har drömt om att bekanta sig med Budapest i tio år år, plugga fysik på universitetet är förnuftigt. Nästan ingen bli 110 år, man ska leva lite också och inte bara spara och gneta, man kan dö imorgon så det handlar om att finna en balans. Tiden rinner ut för människan för varje dag som går.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror i och för sig att man får oerhört mycket tandvård i Polen för tvåhundratusen :-)

      Radera