måndag 16 september 2024

Bokar en turné

Lite på samma sätt som när jag jobbade som komiker för c:a hundra år sedan bokar jag nu upp höstsäsongen med gig, men istället för julbord är det julmarknader och istället för humor är det honung jag saluför.

En annan skillnad är att jag som artist hade ett någorlunda fast pris. Nu tjänar jag pengar beroende på hur mycket honung jag säljer. Därför försöker jag välja marknader efter var jag tror att jag ska sälja bäst. Netto, alltså efter avdrag för marknadens försäljningsavgift, reskostnad och eventuellt boende.

Det är en chansning, men jag lyssnar på vad andra ”knallar” och arrangörer säger om marknaderna och så börjar jag ju ha byggt upp en egen kunskapsbank. På vissa ställen har jag varit två gånger om året sedan hösten 2022, så då har jag bestämda uppfattningar om arrangörerna, marknadsföringen och kunderna.

Har kunderna betalat inträde? Pågår det någon form av underhållning som drar dit folk och vilken kundkategori lockas i så fall av den? Verkar arrangören bry sig eller är de ansvariga anställda med fast lön av en kommun eller annan jätteorganisation och skiter i vilket? Har marknaden en lång tradition? Sånt går att ta reda på.

Till skillnad från vädret flera veckor eller månader i förväg. Spöregn eller tjugo minusgrader kommer att påverka min försäljning, för att inte tala om hur trist det är att stå där en hel helg om det är utomhus. Det enda jag vet är att en del marknadshelger kommer att bli kul och lönsamma, en del varken eller.

27 kommentarer:

  1. Lyckan kommer till den som är förberedd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är kanske som när Stenmark sa att "ju mer jag tränar, desto mer tur har jag".

      Radera
  2. Ser du på marknader i Sverige eller Norge?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Norge. Jag är inte helt säker på vad tullen och lagen säger om att föra stora mängder honung över gränsen, men framförallt handlar det om att jag vill undvika långa resor och tror inte att svenska kunder är lika benägna att köpa norsk honung som svensk.

      Radera
    2. Säg inte det. Jag tror absolut att det finns ett mervärde i att honungen kommer från Norge eller Finland. Känns mer ”på riktigt”. Typ mer ”nordiskt”. (Sorry Danmark, er honung vill jag inte ha.)

      Radera
    3. Kanske om det hade gällt ulltröjor, men mat tror jag många vill ha inhemsk. Nåväl, uppstår det ett bra läge ska jag försöka. Jag har fortfarande ett svenskt bankkonto med Swish kopplat, så på det viset blir det okomplicerat att sälja till svenskar.

      Radera
    4. Om jag bodde på landet här i Sverige, så skulle jag satsa på honung med granbarr. På riktigt. Sälja dyrt på nätet.

      Om man kan sälja kottar doppade i stearin för en 50-lapp styck eller vad de kostar, så borde granbarrshonung också fungera.

      Radera
    5. Det är jag tveksam till (även om jag inte litar på min egen smak när det gäller vad marknaden vill äta). Granskott möjligen, granbarr tror jag kan ge en besk smak. Men egentligen tror jag på konceptet att honung bara ska innehålla honung, omvandlad från blommornas nektar av bina själva. Ingen uppvärmning eller annan manipulation.

      Radera
  3. Spännande, men jag vill se dig sälja iförd en bidräkt!
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är för varmt i september, men skulle nog funka framåt jul. Fast jag vet inte, i en bidräkt får man nog inte riktigt ögonkontakt med försäljaren, skulle kännas lite som att stå med MC-hjälm. Då tror jag mer på en maskeradustyrsel av denna typ:
      https://m.media-amazon.com/images/I/51CSn0TtYCL._AC_SY550_.jpg

      Radera
    2. Den ser jag fram emot att se pa dig!
      /Annika

      Radera
    3. Tyvärr säljs de oftast bara i barnstorlek. Marknaden för bikostymer med vingar och gadd på vuxna gubbar är nog för liten.

      Radera
  4. På bilden har du i alla fall fint väder och du ser riktigt glad ut.
    Lycka till med försäljningen!
    (Läste precis att man kan lindra sin allergi om man äter en tsk lokalproducerad honung varje morgon under vinterhalvåret. Man får då i sig pollen från träd och växter och ökar kroppens tolerans. Kanske ett säljargument?)

    Nu har du så många olika projekt på gång, men du verkar oxå vara en person som har mkt energi, så varför inte fortsätta med Stand up under vinterhalvåret? Bara en tanke...

    //Bidrottningen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, där var det fantastiskt väder och bra försäljning. Bägge faktorerna gör underverk för humöret. Jag har också hört det där om pollen från lokalproducerad honung. Ett säljargument kan det absolut vara, men jag har svårt att tro att det faktiskt funkar på riktigt. Lite som att jag har svårt att tro att propolis är en mirakelmedicin för det mesta. Men jag vet inte.

      Nej, standup är definitivt ett avslutat kapitel. Ska man komma någonstans kräver det mer lust än jag har. Det var för svårt med motivationen för femton år sedan och skulle knappast bli lättare. Nu har jag dessutom ett språkligt hinder. Just det vore i och för sig en kul utmaning, se om jag skulle klara att behärska situationen på ett språk som inte är mitt. Jag testade på engelska ibland, men jag tappar oftare ord på norska än jag gör på engelska. Men att börja jobba som komiker igen vill jag inte och jag har svårt att ge mig på saker på halvfart eller mindre.

      Radera
    2. Propolis är kanske inte en mirakelmedicin men innehåller en hel del viktiga mineraler, vitaminer och aminosyror, men för att utvinna ämnena krävs sprit med hög procenthalt, vilket är lite svårt att få tag i här i Sverige. Det går att utvinna ämnena med lägre %. Jag gör det, men det tar då längre tid och är tyvärr inte lika effektivt.

      Betr. Stand up. Du skulle kunna komma in i din bidräkt och ta av huvan när du börjar prata. Det finns massor av roligheter du kan berätta om...
      "Jag har börjat med biodling. Det är väldigt roligt.
      Jag tjänar dock inga pengar på det. Det är mer än bi-syssla, kan man säga.
      Jag har köpt bikupor och inrett med bi-ograf, bi-ljardrum, bi-dé och t o m ett bi-bliotek.
      Bina spenderar mycket tid i bi-blioteket… favoritboken är bi-beln."

      Du är väl precis som jag 60-talist. Då kan du ju börja skoja om din ålder:
      "Det märks att man börjar bli gammal… numera träffar man inte sina vänner på diskoteket utan på apoteket…
      Vi äldre kanske inte har så mycket pengar men vi är ju fulla av naturtillgångar… Vi har silver I håret, guld i munnen, gas i magen och bly i benen…

      Eller skoja om något aktuellt...
      "Ja, nu har ju vi/Sverige (eftersom du bor i Norge) gått med i NATO. Det blev en dyr historia.
      Ni har väl hört att vi/de inte har råd att rusta upp vårt/sitt försvar? Istället för AK4:or och andra bössor så har man införskaffat sparbössor istället…"

      Förlåt. Du har helt säkert bättre skämt på lager.

      //Bidrottningen

      Radera
    3. Du kan ha en poäng om propolis, men inte om standup.

      Och så är jag 70-talist, om än bara med knappt två års marginal.

      Radera
    4. :)) Förlåt, än en gång. Ska nog hålla mig till det jag kan...

      //Bidrottningen

      Radera
    5. Jag med, och det är definitivt inte längre standup.

      Radera
    6. Bidrottningen, jag satt faktiskt o småskrattade åt dina skämt :D

      Radera
    7. Tack! snälla rara du. Gulle-dej! Det värmer.
      Fick ju inga rätt alls, varken på Mickes ålder eller återkoppling på skämten.

      //Bidrottningen

      Radera
    8. Att jag inte gav feedback på skämten berodde inte på kvalitén utan på att jag inte jobbar med komik längre. Jag vet inte vad som funkar nu och tror för övrigt inte att komiker på 50+ funkar i krogmiljö i någon större utsträckning. Det gjorde de inte när jag höll på eftersom publiken vanligtvis är hälften så gammal.

      Radera
  5. Blir det någon vettig timpenning om du räknar med alla kostnader och all tid du lägger ner för att sköta om bikuporna och sedan paketera honungen och tiden som det tar att resa till marknader och tiden du ägnar dig åt att sälja honung eller räknar du det enbart som en rolig hobby och att pengarna spelar mindre roll?Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pengarna spelar absolut roll, även om jag kallar det hobby. Hittills är svaret ett solklart nej, jag är till dags dato inte ens plus sedan start (även om jag skulle bli det redan idag om jag sålde alla samhällen och all utrustning). Målet är att tjäna pengar, som på det mesta jag tar mig för.

      Radera
  6. Har du hört om försäljning på det dära internet? :)
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där nya som har kommit nu? Jodå, men ska jag skicka honungen blir det en avsevärd fraktkostnad på varje burk, såvida man inte köper större kvantiteter.

      Radera
    2. Det är väl större kvantiteter du vill sälja? Det är väl god naturlig hållbarhet också, eller?

      Radera