måndag 7 oktober 2024

En onödig arbetsplats

Elefantkyrkogården. Namnet kommer upp ibland när någon oduglig myndighetschef tvingats bort från sin position och hamnar på den avdelning inom regeringskansliet som kallas just Elefantkyrkogården. Det är förresten inte första gången elefanter får klä skott för dåliga fenomen.

För det finns verkligen ingenting positivt med detta. Här har svenska skattebetalare avlönat storheter som Dan Eliasson och från och med nu Anna Kinberg Batra. Det är människor som ofta redan kostat massor med pengar genom att missköta sitt jobb, men som pga undermåliga avtal måste betalas fram till att deras förordnanden går ut.

Om de inte hittar ett annat jobb innan, men det händer nästan aldrig. De har ju genom vänskapskorruption redan tillskansat sig en hög lön och nu kommer de inte ens behöva göra något för den. Varför skulle de gå ner i lön för en position som dessutom kräver en motprestation? Nu säger visserligen civilministern, Kinberg Batras nye chef, att hon visst ska jobba. ”Att tiden ska fyllas och användas effektivt så länge hon är anställd är en självklarhet.

Men alla vet att det är skitsnack. Hon kommer att få 122400 kr i månaden för att göra ingenting, möjligen med avbrott för påhittade arbetsuppgifter. Totalt kostar Elefantkyrkogården skattebetalarna 10-20 miljoner om året. Det är inga jättepengar ens för en fattig stat, men ändå stötande. Det pratas ofta om vilket stort ansvar ”klägget”, representanter för den politiska adeln, har. Kinberg-Batra blev officiellt avskedad – hon fick sparken, på ren svenska. Ingen jag känner som fått sparken har fått miljonlön över fyra år efter att de slutat jobba.

Jag förstår att det aldrig kommer att hända, men jag är övertygad om att den politiske ledare som ifrågasätter den här ordningen, att belöna oduglighet och i vissa fall ren kriminalitet, kommer att belönas med respekt av folket.

Till att börja med kan man sluta att skriva denna typ av avtal. Myndighetschefer har generellt otroligt hög lön i förhållande till sin kompetens. De behöver inte ha mångdubbelt högre anställningstrygghet än alla andra. Om de nu är så himla duktiga får de ju lätt ett nytt jobb. Och är de inte det, då har de för hög lön redan när de jobbar och ska självklart inte ha mer än max ett halvårs uppsägningstid. Med krav på motprestation! Jag tycker t ex att det vore ytterst lämpligt att Kinberg Batra och hennes nya kollegor plockar skräp på Stockholms gator, då skulle hon göra nytta för första gången i sitt liv.

49 kommentarer:

  1. Ännu ett bra exempel på vad fan Leif Östling får för sina pengar...

    SvaraRadera
  2. Jag undrar om man får "jobba" hemifrån på elefantkyrkogården, eller om det är närvarokrav.
    Skattebetalarna blir väl lika blåsta oavsett, men det skulle i alla fall inte se ut som en ren fallskärm om de behövde ta sig till "jobbet".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Någon av Kinberg Batras första officiella arbetsdagar där var någon media (SR?) på plats, men det var inte hon. Så då antar jag att detg år finfint att "jobba" hemifrån.

      Radera
    2. Lyssnade på podden "Det politiska spelet" där var Helena Gissén med som gjort några större grävningar i just elefantkyrkogården. Det är helt tomma korridorer och de har inga krav på att närvara där. Var till och med någon kommentar att de har egna telefonnummer så det går att ringa dit men är aldrig någon som svarar. Samma Helena Gissén har för ca 15 år sedan varit så på gällande detta med artiklar osv att det skapades en utredning att ta bort dessa fallskärmar. Men rapporten stoppade ju såklart i byrålådan efter det lugnat ned sig och nu kommer ingen ihåg detta då civilministern lär komma med en "ny" rapport som sedan kan stoppas i byrålådan..

      Ett av huvudskälen till denna anställningstryggheten var att när de kan få sparken över dagen så vill man inte ha en chef som inte vågar säga nej till regeringskansliet, vilket låter rätt vettigt. Det har ju faktiskt lite större vikt att man inte blir påverkad i sitt jobb som myndighetschef jämfört med kock/snickare/industriarbetare.
      Är ju bra om energimyndigheten/polisen/migrationsverket m.m. kan säga till tex en reporter det här tycker vi som expertmyndighet inte är korrekt.

      Tyvärr har vi ju dock hamnat i läget att man bara tillsätter myndighetschefer som är egna partifärgen och därmed har egenintresse av att ljuga som tex energimyndigheten/polisen/migrationsverket osv...

      Radera
    3. Alla dessa rapporter och utredningar vars enda mening tycks vara att begrava och skjuta upp...

      Radera
    4. https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/5Ejgxz/skylten-utanfor-elefantkyrkogarden-ar-trasig
      /Annika

      Radera
    5. Verkar som att hon inte varit så jätteaktiv sina första dagar på det nya "jobbet" :-)

      Radera
    6. Fast "påverkad i sitt jobb" som anledning till att få hög lön? Finns gott om jobb där konsekvenserna blir långt större om de skulle bli påverkade, men där lönen är betydligt lägre.

      Radera
    7. Nu var det inte jag som använde formuleringen "påverkad i sitt jobb" och det kan ju låta lite som att man eftersträvar robotbeteende där man är helt oberoende av omvärlden. Men jag vet heller inte om det finns studier eller bevis för att högre lön innebär mer integritet. Jag tvivlar.

      Radera
    8. Nu var väl tanken här avsaknad av lön som kunde ha påverkan på sitt jobb. Om du får order från din chef som du vet är fel men om du säger nej till chefen innebär att du får sparken imorgon och blir utan lön. Då kan det innebära bekymmer.

      Anledningen till den "höga" lönen är ju för att man vill få hög kompetens och att det finns ett stort ansvarsområde. Länsstyrelsen i Stockholm har 550 anställda och skulle vi jämföra med valfri VD på privat bolag med 550 anställda tror jag inte man skulle säga att 115 000 kr/mån är en orimlig lön.
      Om något tycker jag lönen är låg.

      Allt detta fråntar inte att politiskt tillsatta roller tyvärr har blivit något av en kompis grej för att klappa rygg. Men det är ju detta vi ska rösta för i ett val. Vi får de politiker vi förtjänar.

      Något jag tycker är mkt mer bekymmersamt är fallskärmarna som erbjuds till politiker. Vi ger hög lön för att få hög kompetens om detta nu stämmer så behöver man inte fallskärmar för man kommer fortfarande ha möjlighet att hitta bra jobb oavsett om man inte varit på arbetsmarknaden i 4-30 år. Här ser jag inte logiken. Utan tycker det är mer ett fall att man gjort så för att man kunnat.
      Återigen vi får politikerna vi förtjänar.

      Radera
    9. Fast att någon ska få sparken på stående fot och stå utan försörjning i morgon har jag inte efterfrågat. Jag tycker att myndighetschefer ska ha samma avtal som övriga anställda, vilket ändå betyder mer pengar eftersom de får mer pengar per månad under uppsägningstiden än vad andra får. Och om de nu är så eftertraktade på den fria marknaden (vilket vanligtvis är argumentet för att de ska ha så hög lön) borde det inte var ett stort problem för dem att hitta ett nytt jobb. Alltså ungefär det du säger om politikerna på slutet, och där håller jag med dig.

      Radera
  3. Eliten skyddar alltid varandra på något sätt. Om någon har misskött sig eller sitt jobb,så får dom alltid ett nytt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och inte ens motståndarsidan brukar vara så aggressiva i retoriken för de vet att nästa gång är det deras gubbe som klantat till det. Är det inte Batra så är det Marjasin, så att säga.

      Radera
  4. Bra sammanfattat Sparo, enig allt. Det är stötande och nonchalant användning av skattekronor...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, för mig handlar det mer om principerna än antalet kronor. Det känns betydligt lättare att betala skatt på sina inkomster och köp om pengarna går till något vettigt.

      Radera
  5. Tycker det är futtigt mot elefanterna, borde heta fallskärmskyrkogarden i stället. Elefanter är nämligen kloka djur. Jag begriper inte att svenskar accepterar att det betalas för folk som far sparken för inkompetens. Lamt!

    https://tv.aftonbladet.se/video/374954/david-batras-skaemt-om-anna-kinberg-batra-koerigt-daer-hemma

    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir också lite sekundärkränkt å elefanternas vägnar.

      Jag kan inte säga att jag avundas hans läge. Det går såklart fint att skämta om det just nu, men det här kommer ju ligga honom till last vid alla skämt från scenen om skatteslöseri eller offentliganställd inkompetens och det är normalt inga små områden för en svensk komiker.

      Radera
    2. Elefanter har dessutom bra minne. De glömmer aldrig när något drabbat dem orättvist...

      Radera
    3. Och det går ju stick i stäv med dessa myndighetspersoner/politiker som ofta låtsas som att de inte kommer ihåg vad de gjorde eller sa förra veckan. Maud Olofsson glömde Nuon på en kvart, för att dra ett exempel.

      Radera
    4. Jadu Annika, ge gärna förslag på vad man skulle kunna göra om man inte accepterar det. Rösta på något annat 4 år senare hjälper definitivt inte, för dessa andra beter sig likadant.

      Radera
    5. Jag känner samma frustration. Själv har jag valt att inte rösta på det minst dåliga (vad det nu skulle vara) utan strunta i allihop för att visa min totala ovilja mot samtliga alternativ, men det hjälper ju inte heller.

      Radera
    6. Ni far väl starta ett upprop. Borde inte vara nagra problem att fa ihop röster för att ändra pa politikers anställningsvillkor. Använd er av dagspressen. Ställ politikerna mot väggen. Gissar att 99% av svenska folket kommer att sta bakom.

      Vid en snabb googling hittade jag t.ex. denna link: https://www.mittskifte.org/ Kanske skulle det funka? Det vet man inte förrän man prövat.
      /Annika

      Radera
    7. Dagspressen?! Det är ju politikernas bästa vänner i hela världen. Jag tror tyvärr att den där typen av upprop är helt lönlösa i ett land som Sverige.

      Radera
    8. Ja, har man den inställningen kommer det helt säkert att ga at pipan. Det är förstas lättare att klaga i sociala medier, än att faktiskt göra nagot.
      /Annika

      Radera
    9. Det är inte mitt land. En av anledningarna till det var just att jag inte såg vad som kunde göras och det gör jag fortfarande inte.

      Radera
  6. Ofta klankas det ner på låg utbildningsnivå bland politiker eller att väljare som röstar på SD har brist på utbildning som används som ett argument för att de röstar på SD och således anses korkade. Kindberg Batra har en hel del år på universitetet, hon är civilekonom bland annat. Likaså Annie Lööf som är jurist, finns säkert fler politiker med universitetsstudier som bär sig oerhört klantigt åt. Långa utbildningar är inte ett vaccin mot dumhet, helt klart. Har man inget sunt förnuft, kan skilja på rätt och fel och ingen moralisk kompass så hjälper inga skolor.
    Studier är ej kärnan för vad man är för en människa eller att det skulle göra en mest lämpad. Finns en del politiker genom åren som har haft en lägre utbildningsnivå som har varit bra mycket bättre än t ex både Palme eller Reinfeldt./Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Långa studier är absolut inget bevis för intelligens eller duglighet. Det finns t o m teorier om motsatsen:
      https://www.good.is/articles/will-paypal-billionaire-peter-thiel-s-team-of-college-dropouts-change-learning

      Radera
  7. Ja, man slutar aldrig att förvånas över hur bra vissa politiker och ex-politiker har ordnat det för sig.

    Men man slutar hellre aldrig att förvånas över att det här får fortgå, år efter år, decennium efter decennium.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, att människor vill sko sig kan vara upprörande, men ändå logiskt. Att andra låter dem göra det är på många sätt värre.

      Radera
  8. Ulf Kristersson påstår ju att han ska se över elefantkyrkogården. Det låter ju bra. Jag kan hålla med om att dessa anställningar är unika och att man kan få sparken både för att man missköter sitt jobb (Eliasson, AKB) eller att man gör sitt jobb för bra (Tanten som var chef för FK som agerade enbart på instruktioner från regeringen). I de fall där man skött sitt jobb med tvingats bort pga politisk obekvämlighet (som någon oberoende får komma fram till), då ska man absolut ha några månaders fallskärm, absolut inget livstidsförordnande på en påhittad arbetsplats. Har man misskött sitt jobb, låt någon oberoende granska att så är fallet, stämmer det, sparken utan lön. Varför så svårt? VI får se vad Uffe kommer fram till...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaså, när ska han göra det då - under sin tredje statsministerperiod om tio år? Hittills har väl ungefär ingenting av allt han lovade innan han tillträdde blivit något av. Ingen kärnkraft och inte ens en minskning av antalet nya medborgarskap. Public service har fått ökade resurser, liksom den jämställdhetsmyndighet som han sa skulle avvecklas.

      Ja, Begler tycks vara undantaget. Hon är också den enda jag känner till som innan hon var tvungen avslutat sitt "jobb" i Elefantkyrkogården för att hon skaffade ett riktigt jobb istället.

      Radera
  9. Härligt att det till slut bevisats: Alla lantisar är smartare än Kinberg Batra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Efter att ha träffat väldigt många lantisar OCH Anna Kinberg Batra kan jag ärligt säga att jag hade det på känn.

      Radera
  10. Vore det alltså bättre för det demokratiska systemet om offentliga chefsjobb inte hade tidsbestämda förordnanden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vore det inte rimligare med tre månaders uppsägningstid? Jag vet inte om det skulle påverka "det demokratiska systemet", men det vore absolut lönsamt för skattebetalarna att bara behöva belöna en chef åt gången.

      Radera
    2. Tre månaders uppsägningstid gäller, åtminstone har det varit så på de förordnanden jag har haft. Men grundanställningen ligger kvar i botten, även om uppdraget förordnandet gäller skulle avslutas. Man kan alltså betrakta förordnandet som ett tillfälligt uppdrag ovanpå en grundanställning.

      Påverkan på det demokratiska systemet är alltså att ingen ska bli sittande skyddad i en tjänst på livstid (jämför valfri diktatur), men samtidigt ska det finnas någon form av anställningsskydd eftersom politiska av-/tillsättningar kan ske (och sker). Det är rätt svårt att anställa kvalificerad personal om man kan bli av med jobbet från en dag till en annan utan andra skäl än att man tillhör fel parti eller väljer att följa en viss lagstiftning.

      Radera
    3. "Det är rätt svårt att anställa kvalificerad personal om man kan bli av med jobbet från en dag till en annan".

      Fast nu gäller det ju inte kvalificerad personal utan avdankade politiker. Som använt det argumentet så länge jag kan minnas, att de både behöver extra trygghet och säkerhet samtidigt som de ska vara fritagna från alla former av ansvar för sitt jobb. Jag köper det inte. Hittills har det på intet sätt som att detta system gett mer kvalificerade kandidater än det hade blivit av att ha ett vanligt anställningsförhållande med uppsägningstid på månader, inte flera år.

      Radera
    4. Så att en handfull avsatta f.d. politiker, som har fått tjänstemannauppdrag de inte klarat, sitter i en korridor diskvalificerar alltså hela upplägget, där tusentals KVALIFICERADE tjänstemän dagligen utför sitt arbete i sina förordnanden?

      Då är det väl bättre att arbetsgivaren tydligt kräver mätbar prestation av de som hamnar i den sitsen, om de ska få behålla sin lön.

      Sedan vet jag inte vad du menar med ditt återkommande mantra att alla "ska vara fritagna från alla former av ansvar för sitt jobb". Anser du att AKB inte fick ta sitt ansvar för sitt missköta åtagande och lämna tjänsten? Vad tycker du hade varit att behöva ta ansvar?


      Radera
    5. Är det verkligen tusentals som anställs på ett sånt sätt att man blir tvungen att betala dem lön upp till tio år efter att de fått sparken?

      Ja, som jag skriver i texten, låt dem plocka skräp på Stockholms gator. Det blir jävligt dyra gatusopare, men det är åtminstone ett riktigt jobb som behöver göras.

      "Anser du att AKB inte fick ta sitt ansvar för sitt missköta åtagande och lämna tjänsten?"

      Det har hon absolut inte tvingats göra. Inget åtal (åtminstone inte hittills) och hon blir inte av med lönen (hon slipper bara jobba för den.

      "Vad tycker du hade varit att behöva ta ansvar?"

      Det varje människa i det privata arbetslivet hade drabbats av i samma läge. Garanterat åtal, troligen böter och definitivt sparken. Och då menar jag alltså sparken på riktigt, inte "ajajaj, nu har du gjort fel flera gånger så i fortsättningen får du lönen utan att någon kräver att du gör något för den".

      Radera
    6. Visa mig några (borde finnas väldigt många) domar som människor i det privata arbetslivet fått, efter att ha genomfört tre felaktiga anställningar. Ta gärna några exempel där chefer fått sparken för samma sak också. Jag väntar här så länge.

      Så får vi se om du inte bara hittar på.

      Radera
    7. Nej du, den leken har jag slutat att leka. Man kan lägga timmar på att bevisa för personer som dig att ni har fel och jag har rätt, men det hjälper aldrig. Antingen godkänner ni inte exemplen, eller så underkänner ni källan eller hittar på nya "krav" som också måste uppfyllas. Du får betala mig timlön i förväg i så fall, annars hänvisar jag ödmjukt och respektfullt till https://duckduckgo.com/.

      Radera
    8. Ja, det förvånar inte längre att du inte kan styrka dina märkliga påståenden.

      Det har jag sett flera gånger tidigare.

      Radera
    9. Men så bra! Då kan du klappa dig själv på axeln riktigt duktigt och känna dig som en god människa. Jag bjuder hellre på det än lägger timtal på en diskussion som både du och jag vet kommer leda till att du inte ändrar dig en millimeter oavsett argument (eller i ditt fall brist på dylika). Mitt förslag är att du skaffar dig en egen blogg och/eller bara pratar med människor som tänker och tycker precis som du själv.

      Radera
    10. Varför förväntar du dig att jag ska ändra mig i sakfrågan om du inte kan presentera fakta som styrker dina teorier?

      Att bara prata med människor som tänker och tycker som sig själv resulterar kanske i att man blir bloggare och sitter och hittar på teorier man inte kan styrka. Så, tack för tipset, men nej, jag fortsätter nog att ta in fakta och åsikter från alla håll istället.


      Radera
  11. Det är nu vi skattebetalare ska vara glada att Sverige enligt internationella mätningar är så fritt från korruption.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har en känsla av att dessa mätningar är väldigt dåliga på att fånga upp den svenska paradgrenen vänskapskorruption. Men det finns säkert många länder med mycket värre korruption. Då är frågan, ska man precis som man gjort när det gäller våld och mord, upprepa att det finns många värre länder ända tills det inte gör det längre, eller ta tag i problemet på riktigt?

      Radera
  12. Det finns värre exempel. Regiondirektören i Kronoberg hade i våras tröttnat på sitt jobb efter bakslag i projektet med nya sjukhuset. Samtidigt krackelerade det borgerliga samarbetet och Sossarna bildade koalition med M (som var mindre) och tog då över ordförandeposten. Dock innan avgång valde M-ordföranden att ändra Regiondiretörens avtal så att fullt avgångsvederlag skulle utbetalas även vid egen uppsägning. Nu jobbar f.d. Regiondirektören som chef i Region Skåne fast med dubbla löner under några år...

    SvaraRadera