måndag 23 december 2024

Mediestöd ger mediedöd

En professor, en medieanalytiker och en journalist som levt hela sitt liv med snabeln i skattebetalarnas skattkista ondgör sig över det nya mediestödet som de menar kommer leda till mindre mångfald i Mediasverige.

Presstödet kom ju till för att ortens andratidning skulle överleva. Alla skulle inte få sin sanning från Knäckebrödhults Allehanda, den skulle kunna utmanas av Knäckebrödhultskuriren. Kanske var det en bra idé för 60 år sedan, men är den eventuella förlusten ett problem år 2024? Idag har dessa tidningar troligen samma ägare, eller också tillhör bägge varsitt mediekonglomerat med tjugo andra tidningar runtom i landet, och det enda unika för utgåvan i Knäckebrödhult är ledarsidan och tre korta notiser.

Dessutom är inte media längre liktydigt med papperstidningar samt ett statligt företag som gör tv och ett annat som gör radio. Vi kan själva hitta fakta och nyhetsanalyser på internet. Det finns nättidningar som inte ens övervägt att trycka sin produkt, youtubers med större genomslag än stora mediekoncerner, poddar som drar miljonpublik, bloggar och forum med betydligt fler och mer insatta röster än en gammal trött tidning vars enda försök till rättfärdigande är ”Grundad år 1830”.

Jag lutar åt att det bästa vore att låta marknaden bestämma. Om SVT, SR och UR är så älskade som de tror kommer de inte ha några problem att crowdfunda ihop de tio miljarder om året som den moderatledda regeringen bestämt att de ska ha. Samma sak med tidningarna. Sälj nätprenumerationer, lägg ut ett Swishnummer, lås och ta betalt för de artiklar ni anser är bäst. Vill läsarna ha er kvar kommer ni att överleva, och om inte – vore det en förlust för journalistiken eller tvärtom en vinst?

46 kommentarer:

  1. Uppgiven medmänniska23 december 2024 kl. 09:07

    Baksidan med detta är ju att de ”nyheter” och ”åsikter” som framförs av personer med mycket kapital att satsa blir de ”sanna”. Det är dessa personer som har möjligheten att synas och höras.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en risk, men om många nyhetskonsumenter vill ha ett varierat nyhetsflöde blir det åtminstone inte sämre än om staten bestämmer.

      Radera
  2. Det är iofs rätt tidpunkt att önska.. men den julklappen kommer nog inte tomten med.

    SvaraRadera
  3. Men tänk på den viktiga samhällsnyttan som tidningar som Aftonbladet och Expressen står för! Vi skulle gå miste artiklar som ”Kravet på kärleken”, ”Mystiskt ljud avbryter Trump”, ”Lämnades med bebis” och ”Tänkte att hon träffat en ny”.

    Och de stackars journalisterna, utan presstöd skulle de tvingas få socialbidrag. Så kan vi inte ha det. Vad är väl 33 kronor för en fullödig papperstidning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. 33 kr? Kostar de så jävla mycket nu alltså?! Då skulle en daglig papperstidning kosta mer pengar än jag lägger på mat.

      Radera
  4. Klägget klamrar sig fast vid statens aldrig sinande pengaspene, och det är du skattebetalare, som vanligt, som betalar.
    En skattkista som ter sig nästan oändlig, varför skulle inte (även) de ta sig ett dopp, och tumlar runt som Farbror Joakim gör i sina kassavalv. Det är inte endast gratis entré, de får betalt för att bada. Rundligt betalt.

    Kommer det att upphöra? Kommer de som själva är beroende av dessa pengar att dra åt kranen? Självklart inte. Om det mot förmodan skulle uppstå något problem är lösningen självklar: höj skatten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men vad hände med "All makt utgår ifrån folket"?

      Radera
    2. Men Sparo, du får ju lägga en papperslapp i ett papperskuvert vart fjärde år, det är ju demokrati, var nöjd med det.

      Nä, vanligt folk ska betala skatt och hålla käften.

      God Jul

      Radera
  5. När jag läser min lokala tidning slås jag av hur oerhört mycket bidrag den måste få. Jag tecknar abonnemang får nån krona per kvartal (skulle aldrig betala mer för propaganda) och det sägs att folk slutat läsa tidningar. Ändå är den proppfull med texter från dyra både journalister och frilanspropagandister som uttalar sig om allsköns saker de inte har med att göra eller saknar kompetens att uttala sig om. De trycker på papper, spelar in tv, har en jättedyr sajt som uppdateras nonstop och det liverapportering. Jag kan inte tänka mig att det skulle funka utan bidragspengar i någon form.

    SvaraRadera
  6. Vill påminna läsekretsen om bloggarens En liten jävla julhälsning från 2017. Har som tradition att lyssna på den varje år för att komma i stämning. Önskar Sparo ett Gott Nytt År.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får länka till den i morgon.

      God jul på dig själv! Och gott nytt år!

      Radera
    2. Ha,ha. Det var kanske det bittraste jag hört i år :) Men värst var kanske attacken på julmust?

      Radera
    3. Inget stort fan av julmust, det får jag erkänna.

      Radera
  7. Dagens Moderaterna har som sagt var aldrig företrätt kapitalism. Rättvisa för M är att media obehindrat lever på bidrag betalt av dig och mig, vare sig vi vill eller inte så ska vi tvångsmatas med fakenews. Att inte betala mer än tio Miljarder kr per år till vänstermedia vore ju att attackera demokratin?
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och God Jul på dig ändå Sparo.

      Radera
    2. Jag förstår verkligen inte deras hållning där. Om inte annat borde de av ren överlevnadsinstinkt försöka begränsa makten hos public service.

      Ja, god jul!

      Radera
  8. Håller med till viss del. Att skatte pengar skall gå till mello , os rättigheterna och liknande är ju idioti då det inte tillför samhället något. UR och Barnkanalen är däremot till viss del utbildande och används ganska mycket i skolan (och det är kvalitet, inga fyra myror...).
    Sedan behövs väl Kafe programmen som pensionärs vakt även om det varit bättre om pensionärerna fått "jobba" på äldre boendet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet för lite om SVT:s barnprogram i nutid för att uttala mig, men jag har hört ganska många föräldrar anse att även dessa är späckade med politisk propaganda.

      Radera
    2. Barnkanalen verkar enligt den gamla devisen; det ska böjas i tid det som krokigt ska bli

      Och det är inte egna företagare som det syftas på här, är det någon någonsin som sett ett F-skattekort visas i SVT ?

      Radera
  9. Vill du att all media ska vara privat och utan bidrag eller finns det något utrymme för statligt ägande enligt dig?

    Man kan såklart ifrågasätta den massiva budgeten och vänsteragendan i public service men i grunden tycker jag att vi behöver ha en statlig journalistik som kan försvara oss från Arabtidningar som Al jazeera eller kinesiska appen Tiktok. Vi vet att dessa medier aktivt utför påverkanskampanjer mot Sverige. Till viss del ingår ju public service i vårt totalförsvar. Synd bara att de inte lever upp till det idag...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag anser att Svenska Staten omedelbart utbetalar stöd till Netflix, ja så de inte blir propagandaorgan för Kina, Ryssland eller än värre, Trump! Fy, vale! Tvi, tvi, tvi

      Radera
    2. Det finns ett flertal publikationer som ger en större bredd än regimtrogna SVT/SR. Men de flesta får inte ett öre av skattepengar.
      Att göra om statlig media till betalkanaler vore fantastiskt. Vi sparar enorma pengar som äldreomsorgen kan förstärkas med plus att mediebruset blir på lika villkor. Skrivs det bra inlägg kommer folk betala för det. Skit försvinner. På sikt.

      Radera
    3. Bra fråga, Katniss. SVT tror jag är så förstört att det är bortom räddning, så ska det finnas statlig tv skulle det behöva byggas upp en helt ny organisation, där helst inte en enda människa medföljer.

      Men jag är skeptisk. Skulle det verkligen krävas just statlig journalistik för att försvara sig mot utländsk konkurrens? Och ska den finnas ser jag också gärna att den betalas av dem som vill ha den, dvs återinför licensen på ett eller annat sätt.

      Radera
    4. Makten utgår alltid från den som kan skriva historien. Dock vet jag knappast om "privat propaganda" (se exempel amerikansk TV eller numera också social media) är bättre.

      Radera
    5. @Anonym

      "Makten utgår alltid från den som kan skriva historien."

      Jag påstår att det är vinnaren (makten) som skriver historien.

      Tom-Hjördis

      Radera
    6. En stor fördel med privat propaganda är att man slipper betala för den om man inte vill.

      Radera
    7. Jag vill hävda motsatsen. Dagens så kallade journalistik är inte journalistik. Det är propaganda dold som journalistik. Extremt amatörmässig och ytlig sådan dessutom. Det är ett problem att de feta ägarna och journalisterna vet att de inte behöver göra ett anständigt jobb. Pengarna ramlar garanterat in på kontot ändå.

      Radera
  10. Jag tror vi behöver någon form av mediestöd om vi vill ha granskande journalistik. Swish-journalistiken är alltför ytlig och sensationell. För övrigt tycker jag att SVT och SR är en av de bättre nyhetsförmedlarna även om journalisternas politiska åsikter influerar nyhetsbevakningen.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Apropå nyhetstidningars oberoende.

      "From the 1960s until the early 1980s, the Soviet Union had only three newspapers: the Pravda ("Truth"), the Izvestia ("News"), and the Krasnaya Zvezda ("Red Star").[13] All three were controlled and censored by the government,[13] leading Soviet citizens to joke: 'There's no news in "Truth", and there's no truth in "News".'"
      https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_political_jokes#Pravda_and_Izvestia

      När jag ändå är inne på skämt om Sovjetunionen så passar jag på att tipsa om Ronald Reagans klassiska skämt om att köpa en bil i Sovjet. Ett utmärkt exempel på humor som politiskt vapen.
      https://www.youtube.com/watch?v=CLW7r4o2_Ow

      Tom-Hjördis

      Radera
    2. Jag tycker inte det spelar någon roll för djupet om man betalar via Swish eller något annat. Men menar du att Agenda eller 30 minuter (är det så det heter?) i SVT är mindre ytligt än exempelvis Hotspot hos Världen Idag eller liknande program?

      Reagan var en festlig fan, det tror jag många kan enas om oavsett politisk hållning.

      Radera
    3. "Jag tycker inte det spelar någon roll för djupet om man betalar via Swish eller något annat."

      Jag tycker det spelar roll. Det är lättare att få Swish om man som Joakim Lamotte gjorde publicerar någonting sensationellt var och varannan dag än om man informerar följarna om att om de swishar nu så får de ett reportage som bygger på grävande journalistik om tre månader. Sociala medier är skapade för att gynna de kreatörer som hela tiden skapar nytt, sensationellt innehåll vilket inte är samma sak som att publicera ett gediget, relevant innehåll. Betalsättet påverkar konsumtionsmönstret.

      "Men menar du att Agenda eller 30 minuter (är det så det heter?) i SVT är mindre ytligt än exempelvis Hotspot hos Världen Idag eller liknande program?"

      Nej men jag menade mer Uppdrag Granskning och SVT:s nyhetsförmedling i största allmänhet.

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. Ja, om du BARA producerar något om tre månader, men förhoppningsvis kan du producera något idag också som gör läsarna engagerade.

      Jag har varken sett Agenda eller Uppdrag Granskning på många år, och 30 minuter har jag aldrig sett, så det är svårt för mig att värdera, men jag tycker att det finns mycket genomarbetad journalistik (och mycket annat) på internet som inte produceras med hjälp av skattepengar.

      Radera
  11. Mediestöd är förlegat och endast ersättning för de vänstervrida journalisterna så att de kan fortsätta vinkla nyheterna för de rödgröna partiernas vinning.Slopa alla bidra från det befolkningen inte behöver och låt marknaden sköta om prissättningen varor och tjänster tjänster. Nyheter får man ju numera gratis överallt så varför betala för något som andra inte vill ta betalt för???Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle möjligen kunna tänka mig ett system där varje medborgare får välja vart hans/hennes nuvarande public service-avgift går, så kommer någon att välja SVT, någon annan Kvartal och en tredje delar sina pengar lika mellan ETC och Riks.

      Radera
  12. SSAB har lärt mig att inkluderingen ökar om man önskar god helg istället för god jul. God helg Sparo! Eller en helg seger, som SD-kvinnan sa, om du föredrar en segerrik helg framför en god helg.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är mer på Morgan Paulssons linje:

      "Men det är ju julafton!"
      "I Sverige ja! I Pakistan är det tisdag."

      Radera
  13. Trista lokaltidningar är en sak, men public service ser jag som en form av social infrastruktur. Utan dessa tjänster så kommer fler än vad redan är fallet att inhämta alla nyheter från sociala medier, med en mer ensidig, onyanserad och polariserad nyhetsbevakning som följd. Det sägs att svenskar är relativt "vaccinerade" mot konspirationsteorier och utländska påverkanskampanjer. Detta är positivt för landet och det betalar jag gärna en slant för.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan jag hålla med om. Där tror jag att den forna gratistidningen Metro gjorde skillnad. Saknar den.

      Radera
    2. Du kan ändå aldrig tvinga någon att ta del av statliga nyheter. De jag träffat som haft allra mest ensidig världsbild har för övrigt inte snöat in på sociala medier utan på SVT+DN (och eftersom det är två källor tror de att de har en allsidig nyhetskonsumtion).

      Metro tyckte jag var så dålig att när jag åkte mycket kollektivtrafik i Stockholm försökte jag att alltid ha med mig en bok att läsa eftersom jag mest blev irriterad på Metros treradersartiklar som gav fler frågor än svar.

      Radera
    3. Att svenskar är vaccinerade mot utländska kampanjer? Jaha, som om hotet kommer enkom utrikes, det inrikes hotet är avsevärt större. Som tur var är så finns idag internet, vilket har eliminerat medias makt för alltid, vare sig de vill eller inte.

      Bara för att ta en konkret exempel. Hela Sveriges media lade stora resurser på att ensidigt bevaka amerikanska valet sist. Ändå misslyckades de fullkomligt med all form av insikt i opinionsläget. Det var ingen slump, det var helt medvetet att svenskar fick så kass information från vår egen statliga propaganda som kallar sig journalister.

      Radera
    4. Ja, nog känns det som att svensk media förlorade valet. Igen.

      Radera
  14. Det räcker för mig att läsa ”har snabeln i” från dig för att veta att du till fullo är medveten om vad som pågår.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mm, det kändes (tyvärr) som en talande bild.

      Radera