torsdag 30 januari 2025

Hur blir man rik snabbt?

Jag tror att jag har hört talas om Sveriges Radios ekonomipodd Ekonomiakuten, men hade aldrig hört den innan jag snubblade över ett avsnitt där de diskuterade hur man blir rik på kort tid, eller åtminstone ganska rik.


Ganska rik.

De inbjudna journalisterna, Gunnar Harrius och Alexander Norén, känner jag till och tycker att bägge haft en del vettigt att säga tidigare. I detta avsnitt besvarar de bl a en lyssnarfråga om ekonomiskt oberoende som lyder ungefär:

Jag stör mig på att svaret alltid är att tänka långsiktigt, typ 40 år. Hur blir man rik nu eller snart, inom några år? Jag fattar att jag inte blir ekonomiskt oberoende inom tio år, men vill kunna resa vart jag vill på semestern och inte behöva avstå från roliga grejer jag vill köpa.

Själv stör jag mig på att man alltid fokuserar på inkomsterna när det är så mycket lättare att påverka utgifterna och det var likadant här. Gästerna fastslår att tid och risknivå är de enda faktorerna. Ska man inte låta det ta tid måste man höja riskfaktorn till bingonivå.

Jag menar att det finns en tredje faktor – kostnadsminimering. Den som halverar sina utgifter blir, något förenklat, dubbelt så rik. Givetvis bör det inte vara det enda verktyget man jobbar med på vägen mot rikedom, på samma sätt som varken tid eller risk heller räcker för att nå ekonomiskt oberoende, men för mig har det varit betydligt mer effektivt att jobba med utgifterna än inkomsterna för att bli ekonomiskt fri.

Nätdiskussioner om ekonomisk frihet slutar nästan alltid med att någon säger att det krävs väldigt många miljoner (har sett allt från 30 till 100) för att nå finansiellt oberoende, och eftersom nästan ingen av oss tror att vi ska nå dessa nivåer dör diskussionen där. Jag vill inte fastslå en exakt siffra. Den blir lika ointressant som att bestämma vad som är en bra tid på maraton eller vid vilken temperatur det är kallt.

För egen del krävs otroligt mycket mindre än 30 miljoner i dra-åt-helvete-kapital för att kunna kalla mig ekonomiskt fri, men poängen är att utgiftssidan är det verktyg vi har mest kontroll över, och utan den blir de andra uddlösa med mindre än att vi kommer upp på Elon Musk-nivå och kan shoppa jetplan för att få tiden att gå.

26 kommentarer:

  1. Utan att ha lyssnat, så verkar ju personen inte särkilt intresserad av att jobba på sina utgifter, utan tvärtom undrar hur man kan göra för att finansiera sina utsvävningar.

    Själv tänker jag ibland tvärtom - hur kan jag göra för att [ha råd att] minska mina inkomster? Då tittar jag in här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte. Jag upplevde det som att han ställde en öppen fråga, "hur blir man rik", och experterna svarade genom att bara pratar inkomster, ingenting om utgifter.

      Då har du hamnat rätt :-)

      Radera
  2. jag är själv lite dålig på att leva så billigt som man fantiserar om, men när man räknar efter i huvudet så känns det som jag skulle kunna leva på hur lite som helst. fantiserar om sluta jobba köra så länge det går på det lilla kapital man har

    SvaraRadera
    Svar
    1. Frågan man får ställa sig är hur billigt man är bekväm med att leva. Det mesta går, men behöver inte vara önskvärt.

      Att helt planlöst köra på så länge det går låter som en dålig idé om pengarna tar slut.

      Radera
  3. Jag tycker ofta att bli-rik-snabbt personer heller inte är intresserade av att anstränga sig på något sätt. Inte starta (eller iallafall driva) företag, inte läsa på eller lära sig något. Bara bli serverad med en metod där pengarna väller in helt automagiskt. Om någon haft en sådan metod, varför dela med sig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kan det vara och då har de en tråkig överraskning framför sig. Med mindre än att de vinner på lotto kommer de inte bli rika utan ansträngning, och att spela lotto för att bli rik är inte heller en bra idé.

      Radera
    2. Jag noterade nyordet "automagiskt". Det passade i sammanhanget. Tack för det.

      Radera
  4. I takt med att jag tjänade mer och mer ändrade sig mina köpvanor inte mycket och ända har jag aldrig känt att jag saknat nat. Visst, jag tänkte nagon gang att jag skulle flyga Concorde, men sen när det sista planet störtade tror jag ända att jag aldrig gjort det, har för mig att det da kostade 50,000 kr för en biljett. Inget jag saknat alls. Däremot har jag rest mycket bade i jobbet och pa semestrar och ända kunnat spara.

    Och idag när jag är FIRE är snarare "problemet" vad jag ska använda mina besparingar till. Jag har ju allt jag behöver och gör det jag vill göra. Men jag inser förstas att inte alla har det sa, även om manga fler skulle kunna uppna det med sunt förnuft.

    Och jag haller med om att det är lättare att spara pa utgifter än att öka sina inkomster, särskilt i dagens läge.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig ens åkt bergochdalbana :-)

      Jag tror inte att det är speciellt för nutiden, så länge inkomsterna beskattats har det nog alltid varit så.

      Radera
    2. Annika, din första rad där har varit en stor del av min ”taktik”.
      /JB

      Radera
  5. Bor du i Sverige kan du, tack vare utmärkta politiker, nu bli kontraktsmördare, även som barn. De som avrättade koranbrännaren nu senast fick enligt rykten 20 miljoner. Politikerna har verkligen skapat en ny värld i Sverige och eu måste man säga.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att de behöver ta reda på vem so utförde mordet innan de fastslår hur mycket han fick betalt, men du har säkert rätt i att det kan vara en lönsam bransch.

      Radera
  6. Jag lyssnade på länken och min första reflektion var att frågeställaren måste vart extremt bortskämd. Har man som relativt ung en månadslön på 43k och lever som par utan barn, då har man det relativt bra ställt. Om inte så gör man något i grunden helt fel med sina prioriteringar. Det spelar ingen roll hur mycket pengar du drar in, om du inte har koll på dina utgifter. Det är det viktigaste att inse. I övrigt anser jag att det kan vara viktigt att reflektera över varför man konsumerar i din mängd man gör. Är det för att imponera på omgivning så finns det en annan bra mycket bättre väg, som gör dig både rikare och mer lycklig i längden.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt sant! Utan koll på utgifterna är det nog nästan omöjligt att bli rik.

      "Är det för att imponera på omgivning så finns det en annan bra mycket bättre väg, som gör dig både rikare och mer lycklig i längden."

      Ja, man ljuger :-)

      Radera
  7. Jag har lyssnat en hel del på ekonomiakuten, tycker tyvärr det är för flamsig och basic. Inte hört just detta avsnittet men kan tänka mig att det inte skiljer från övriga. Jag gillar programmet plånboken bättre, innan de kortade ner och gjorde om, till förmån för ovan nämnda program. Hade en vass programledare som aldrig backade att ställa kritiska frågor.
    Men jag tillhör ju skaran som även gillade plus när det gick på tv, med Sverker. Trafikmagasinet också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tyvärr, för flamsigt och ytligt.

      Plånboken var bra, men minns att det fanns anledningar till att jag slutade lyssna på det.

      Sverker saknar jag nästan varje gång jag hör en intervju på svenska, särskilt med politiker. Han bet sig fast och frågade om när intervjuobjekten valde att svara på något helt annat än han frågat om. Politiker agerar likadant idag, men utan Sverker är det i stort sett riskfritt.

      Radera
    2. Vi är fler som saknar Pia Fridén. Men formatet där äldre (= erfarna) män och kvinnor djupdyker tunga ämnen som konsumenträtt, pensioner, juridik och likande under hela 50 minuter passar troligen inte progressiva SR.

      Att istället försöka locka fler unga lyssnare med korta ytliga klipp och unga programledare lär inte hjälpa. Däremot så tappar de äldre lyssnare och en viktig folkbildningsfunktion går i graven. Med tanke på dagens bristande insikter om både lån och andra konsumentavtal så har plånboken definitift fyllt en funktion. Borde kanske ha varit ombligatorisk lyssning för alla skolelever?

      Radera
    3. Jag saknar inte Pia Fridén, bara iden med lite mer djup och fakta, lite färre lösa åsikter och känslor.

      Men jag tror att du har rätt. Det mesta jag hör på SR (detta avsnitt av Ekonomiakuten undantaget) har ett nästan barnsligt tilltal. Lite som när Hipphipps Morgan Paulsson var med i Klartext:
      https://www.youtube.com/watch?v=DhjNiAg7gf0

      Radera
    4. Jag tycker att den är riktigt kul, men jag tänker faktiskt ofta på den när jag hör en programledare på Sveriges Radio. De har det där idiottonfallet när de vänder sig till lyssnare, som att de pratar med mycket tröga barn. Så då har jag tänkt "Är det Klartext?", men upptäckt att "Nej, det är Ekot".

      Radera
  8. Fick plötsligt insikt i hur mycket jag saknat Sverker utan att inse det. Han var en riktig iller till journalist! ”Ska det vara så, va va va!?!?”

    Bli rik snabbt då. Nä, säljer man inte droger (vilket boken Freakonomics såväl som min egna moral avhållit mig från) eller kommit på en nisch o startat upp något genialt eget så är det den längre vägen (inte långa, bara längre) som gällt för mig.

    För matematiskt kunnig för att tro på spel och dobbel. Jobba hårt o länge för att minska och till slut stampa ut samtliga lån ink bostad. Investera i breda fonder jag tror på med minimal avgift. Tvinga ner utgifterna tills det gör ont som fan och öka sedan tills livet känns bra.

    Givetvis efter att varit konsumentslav i 25 år.

    En tråkmåns guide till rikedom. Får jag nu bara fatt på en anställning inom mitt ingenjörsfält så kommer min förmögenhetsutveckling att sticka uppåt som en raket, för lyckas man i princip gå runt på knappa 4000 in från akassan och knappt det samma från div arvoden så är man vinnare i var löneförhandling.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Det här är kvalificerad rappakalja!" är min Sverker-favorit.

      Att ha låga utgifter är lite som att ha trumf. Lite grann samma känsla åt andra hållet, när något chockhöjs och folk gråter i media, och jag inser att det kommer att kosta mig 10 kr/månad.

      Radera
    2. Underbart! Jag ger nu ett personligt löfte att jag kommer nyttja Sverkers citat i talarstolen under året! 😊
      /JB

      Radera
    3. Är det så, är det så?!

      Radera