tisdag 4 februari 2025

Dog med skulderna på

Nu tänker jag att det gått tillräckligt med tid efter fotbollstränaren Sven-Göran ”Svennis” Erikssons död för att jag ska våga skriva den här texten utan att upplevas som hjärtlös. Fast egentligen handlar inte detta om Svennis utan om alla oss som lever.

Bakgrunden är att det efter fotbollsprofilens död framkom att han dog med skulder, närmare bestämt 118 miljoner, så vi snackar inte om en kille som bara lyckades bränna arvet med lite marginal när han fick sin dödsdom.

Hur lyckas man dra på sig stora skulder trots en årslön som i ett läge var 75 miljoner? Det är nog fler än jag som undrar hur det ens är möjligt att göra av med så mycket pengar. Svaret är aktivt ointresse. Jag kände inte Svennis (jag är osäker på om jag ens sett rörliga bilder på honom, fotboll är inte riktigt min grej), men när han betalade sin bror ett par miljoner för att vattna blommor och förvånades över att det skulle kunna uppfattas som lön förstod jag att här har vi en kille som är bättre på fotboll än pengar.

Och det är inget fel med det, alla kan inte behärska allt. Problemet är att pengahantering inte går att välja bort på samma sätt som du köper en robotklippare för att klippa gräset eller anlitar en målare för att måla om ditt hus. Pengar löper som en röd tråd genom våra liv, de går inte att undvika. Vi läser ofta om arbetslösa och sjukskrivna som fått sina liv omkullkastade pga pengabrist, men historien om Svennis visar att inte ens mångmiljonlön är en garanti mot pengaproblem.


De ser bara lite annorlunda ut. Rika människor utan koll drar till sig ”ekonomiska rådgivare”. I Svennis fall kostade det honom 100 miljoner, men inte ens det borde ha saboterat hans ekonomi om han haft ett sunt förhållande till pengar och pengahantering.

Till skillnad från den förtidspensionerade diversearbetaren hade Svennis ändå råd att äta, han bodde på en herrgård och hans begravning kostade över en halv miljon. Men han verkar ha lidit av att inte kunna efterlämna ett arv till sina barn och flickvän, och min gissning är att han hade skippat de sista tio årens tränarjobb, i thailändska och kinesiska klubblag och i Filippinernas mindre lyckade landslag, om det inte hade varit för pengar.

Det ska jag tänka på nästa gång jag hör någon säga att ”det där med pengar förstår jag mig inte på, det får andra ta hand om”, och det hör jag skrämmande ofta. Det är inget fel att ta hjälp, men ansvaret är ditt och ingen annans, och det behöver inte ta många minuter per vecka att skaffa sig kontroll över sin egen ekonomi. Men det måste göras, annars är det du som tvingas göra saker du inte vill de sista tio åren av ditt liv.

40 kommentarer:

  1. Lågt sparo. Om det inte handlar om Sven-Göran Eriksson. Sveriges bästa tränare genom tiderna ,varför då använda hans namn överhuvudtaget. Lågt mycket lågt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du är intresserad av ett svar (jag är osäker på det) finner du förklaringen här:

      "Pengar löper som en röd tråd genom våra liv, de går inte att undvika. Vi läser ofta om arbetslösa och sjukskrivna som fått sina liv omkullkastade pga pengabrist, men historien om Svennis visar att inte ens mångmiljonlön är en garanti mot pengaproblem."

      Jag ville visa att ingen förmögenhet är stor nog för att säkra sig mot ekonomiska problem. Svennis exemplifierar det och utan exempel faller påståendet ganska platt.

      Hade han inte varit en offentlig person hade jag hittat ett annat exempel, men nu tycker jag att det var ypperligt. Tycker du att jag smutskastar honom någonstans i texten? I så fall var? Att han inte hade svart bälte i ekonomi är ingen spekulation från min sida, det är redovisad fakta.

      Radera
    2. Anonym 09.09: bara för att han är Sveriges bäste tränare genom tiderna ” gör väl inte att han ska helgonförklaras på alla områden i livet?

      Radera
    3. Nej, jag väntar fortfarande på svar om på vilket sätt jag smutskastat honom. Får jag inget kommer kritiken avfärdas som "låg" ;-)

      Radera
    4. Jag håller inte alltid med dig Sparo men den här gången tycker jag att du belyste problemet på ett bra och respektfullt sätt.
      /Kalle

      Radera
    5. Tack! Det är jättebra att alla inte alltid håller med mig, det är ju så diskussioner uppstår och utan dem vore lite rätt grått. Men då måste man komma med motargument.

      Radera
    6. Jag tycker om pengar mer än fotboll
      /david

      Radera
    7. Där är vi överens :-)!

      Radera
  2. Skeptisk. Det sitter nog åtskilliga miljoner på diverse konton utomlands som anhöriga har tillgång till men Skatteverket saknar insyn i.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Möjligt, men även om det är så verkar hans bristande pengahantering ha drabbat honom ganska hårt.

      Radera
  3. Jag tänkte stilla att nu tar det hus i helsicke på bloggen :)
    Du kritiserar inte svenskens fotbollslag eller tränare, för då går topplocket. Allt annat är dock helt acceptabelt.

    Skämt åsido så tyckte jag din artikel belyste problemet med ekonomi på ett bra vis.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu var det väl närmare hundra år sedan han var tränare i Sverige, men det kan nog anses stötande att kritisera nydöda personer. Fast egentligen tycker jag inte att jag gör det, precis som du säger försöker jag belysa ett problem som är större än enskilda personer. Om jag hade haft kontakt med Svennis familj skulle jag inte ha några problem med att visa dem denna text och jag tror inte att de skulle se den som kritik, åtminstone inte oberättigad sådan.

      Radera
  4. Enligt Aftonbladet var de totala tillgångarna till 66 miljoner kronor, men att skulderna uppgick till 118 miljoner kronor. Den största posten, 99 miljoner kronor, utgörs av skatteskulder i Storbritannien.
    Enligt Expressen har det brittiska skatteverket meddelat att skatteskulden nu kan skrivas av.
    https://www.expressen.se/sport/fotboll/skatteverkets-besked-kan-skriva-av-svennis-skuld/

    Han kanske till och med efterlämnar sig ett överskott om skatteskulden skrivs av?

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske det, men det förändrar inte det faktum att skulden var ett problem för honom, troligen redan från 2007 när han blev lurad av sin rådgivare. Sjutton år som hade kunnat vara lite trevligare om han bara hade lagt liiite energi på det.

      Radera
    2. Normalt måste ett dödsbo först reglera alla skulder innan man kan påbörja arvsskiftet. Sedan skrivs de överskjutande skulderna av, så nej, blir inget överskott.
      Han verkar för övrigt ha gett sig in i totalt hopplöst dåliga affärer, helt otroligt att inkomster på ett antal hundra miljoner är borta.
      Han la nog för mycket energi på ekonomin, det var därför det gick åt skogen. Hade liksom varit enklare att köpa en fastighet eller noterade aktier eller något annat begripligt begripligt.

      Radera
    3. Han blev ju blåst av en "rådgivare" på runt 100 miljoner och det borde vara grunden till problemen. Å andra sidan borde han ha klarat den smällen också om han hade haft en årslön på banken. Och visst, sedan skulle han ha köpt en indexfond.

      Radera
    4. @Anonym

      "Han la nog för mycket energi på ekonomin"

      För mycket? Han verkar inte ha lagt någon energi alls på ekonomin.
      https://www.expressen.se/sport/qs/en-del-tanker-nog-pa-kvinnorna-nar-de-hor-mitt-namn-tyvarr/

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. @Sparo

      "Å andra sidan borde han ha klarat den smällen också om han hade haft en årslön på banken."

      Särskilt när hans årslön i Kina var 45 miljoner per år enligt Expressen.

      Till hans försvar ska sägas att han påstår att han bara lägger pengar på att gå ut och äta. Med så enkla vanor och en lön på tiotals miljoner om året behöver han inte ha koll på sin ekonomi för att gå runt. Det räcker att han inte hade blivit blåst på 100 miljoner vilket han tyvärr blev.

      Tom-Hjördis

      Radera
    6. Jag såg en siffra på 75 Mkr som högsta årslön.

      Bara gå ut och äta... Inga semestrar? Hur mycket flög han för per år? Vad kostade hans sista bostad? Nu ligger det ute för 25 Mkr:
      https://www.skeppsholmen.se/objekt/bjorkefors-80-varmland-sunne/

      Radera
  5. "Svaret är aktivt ointresse."

    Han borde framförallt gjort det enkelt för sig och investerat i saker han förstår sig på. Det var inte hans lyxliv som knäckte ekonomin utan alla konstiga upplägg och rådgivare.

    "Banken utvecklade projektet ”Eclipse Partnership” som från 2006 skulle hjälpa investerare att tjäna stora pengar genom att köpa rättigheter till olika Disney-filmer, och då också få skattelättnader och kunna skjuta på skatteinbetalningar. För att vara med i projektet var man dessutom tvungen att ta banklån hos HSBC."

    "Svennis hatade bara en person – Samir Khan som blåste honom på över 100 miljoner kronor."
    https://www.expressen.se/sport/fotboll/bedragarens-ord-om-hur-svennis-miljoner-forsvann/

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och jag menar att de konstiga uppläggen och rådgivarna har sin grund i att Svennis försökte välja bort ansvaret, istället för att investera i sånt han förstod. Jag har sett liknande exempel (givetvis i betydligt mindre skala) bland släkt och vänner och det känns tråkigt och onödigt.

      Radera
  6. Jag tycker så här: 100 miljoner i skuld eller 90 miljoner i tillgångar och som blir arv när han dör är skit samma, huvudsaken är att han haft ett bra liv och fyllt det med sådant han gillade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Två invändningar:

      1. Det är ju inte så att skuld går upp i rök när man dör, man kan bara inte betala dem längre. Men någon får ju stå för kostnaden, några enstaka långivare, en stat eller en mängd bankkunder.
      2. Hans vänner säger att han led av att ha den där skulden, så jag är rätt säker på att slutet av hans liv hade blivit bättre om han varit skuldfri.

      Radera
    2. Absolut, tänker mig att nöjet är begränsat att bo i sin nyrestaurerade herrgård när man vet att man egentligen är ruinerad och bara väntar på att det hela ska smälla.

      Radera
    3. Ja, det var nog ingen höjdare. Och utan att veta tror jag inte att han hade blivit tränare för ett kinesiskt division 2-lag om han hade haft råd att säga nej, vilket han borde ha haft med en normal ekonomi.

      Radera
    4. "Och utan att veta tror jag inte att han hade blivit tränare för ett kinesiskt division 2-lag om han hade haft råd att säga nej, vilket han borde ha haft med en normal ekonomi."

      Det stämmer. Jag hittar inte källan nu men det stod i någon artikel att han tog jobbet i Kina för att rädda ekonomin.
      Det står inte i den här artikeln men det står en del annat intressant om Svennis inställning till pengar.

      "Hur mycket har du tjänat totalt som tränare?

      – Jag vet inte, jag är dålig på pengar.

      Vad menar du med att du är dålig?

      – Jag har liksom ingen ordning, hur mycket det är och var de är. För ett antal år sedan skaffade jag ett bankkonto i Schweiz. Efter två år ringde bankmannen som skulle sköta om mina pengar och sa att han hade tvåhundra klienter, de flesta ringde honom om inte varje dag så varje vecka. Mig hade han inte hört ett ljud ifrån på två år.

      – Det är så jag är, jag bryr mig inte.

      – Men jag har förlorat mycket pengar på grund av det också. Tyvärr."
      https://www.expressen.se/sport/qs/en-del-tanker-nog-pa-kvinnorna-nar-de-hor-mitt-namn-tyvarr/

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Låter onekligen som att han borde ha jobbat upp lite engagemang för privatekonomin. Hade han lagt tio minuter i veckan på sina miljoner kanske han hade sluppit att på ålderns höst jobba med ett kinesiskt division 2-lag.

      Radera
  7. Intressant inlägg Sparo. Brukar läsa din blogg lite då och då. Jag, som ändå håller på och lär mig gällande sparande och investerande har i princip alltid trott att de som är rika, eller har det gott ställt, är personer som har bra koll på ekonomi. Intressant att se att så är inte alltid fallet.

    Fortsätt som du gör med din blogg! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Jag har väl också tänkt så, att tjänar man tiotals miljoner om året blir man rik som en naturlag. Fast så ser jag sådana här exempel och tittar jag på min egen bekantskapskrets är det inte de med högst inkomster som har bäst eller stabilast ekonomi.

      Radera
  8. Tror man i allmänhet ska vara extremt försiktig med att ta hjälp av rådgivare runt sin ekonomi, och gör man det ska man begripa precis hur upplägget fungerar och vad riskerna är. Har fått en drös råd av banker genom åren och inte följt ett enda, de har varit genomgående usla, och inte sällan mer i bankens intresse än mitt. Min ena bankkontakt sa för ett par veckor sedan att vi nu utan problem kvalar in för något Private bankingupplägg, detta i en bank där vi bara har räntekonton. Han väntade sig uppenbarligen att jag skulle vara jättesmickrad och att "vi tillsammans" skulle titta på investeringar. Men nej, vi har inte samma prioriteringar runt det och skillnaden är stor i att vara den som investerar och den som bara cashar in provision.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rådgivare har en förmåga att ha egna hästar i loppet. Dessutom saknar de personens egen kunskap om önskad risknivå osv. Allt går inte att förklara, en del måste man göra själv.

      Någon gång när det ringt rådgivare (eller rättare sagt säljare) har jag ställt följdfrågor för att jävlas med dem, eftersom de som ringer och bokar möten ofta kan väldigt lite om vad det är de säljer.

      Radera
    2. Finns en olöslig motsättning här; de rådgivare som jag har haft kontakt med genom åren på banken har aldrig (min bedömning) varit framgångsrika investerare själva. Framgångsrika och kunniga investerare jobbar inte med lägre rådgivning för sådana som jag (jo, även som PB-kund i två banker är man kreti och pleti och får samma usla råd som alla andra.) Så varför skulle de kunna ge bättre råd än vad jag kan klura ut själv?
      Detta till skillnad från om man exempelvis behöver juridisk hjälp, där har jag positiv erfarenhet av hur otroligt mycket tid och elände man sparar av att ha en bra jurist. Men då är det uppenbart vem som betalar, det ingår i upplägget.

      Radera
    3. Det skulle väl i och för sig kunna tänkas att man jobbar som rådgivare på ett bankkontor och ändå är bra på sitt jobb, men deras jobb är väl i första hand att få kunden att välja fonder eller andra produkter som de tjänar pengar på att sälja.

      Jag föreslog lite PPM-fonder till en kompis och så sa jag att hon skulle dra mina förslag med sin bank (där hon varit kund i decennier) för att inte behöva lite blint på mig, men hennes bank vägrade att ha några som helst åsikter om andra fonder än bankens egna. Då är man inte rådgivare, då är man säljare.

      Radera
    4. @Anonym

      "Finns en olöslig motsättning här; de rådgivare som jag har haft kontakt med genom åren på banken har aldrig (min bedömning) varit framgångsrika investerare själva. "

      Tur för Svennis att ingen sa till honom att han aldrig skulle kunna bli en duktig fotbollstränare eftersom han inte var duktig på att spela fotboll själv. ;)

      Tom-Hjördis

      Radera
  9. "Jag har ett fint hus på Bahamas men jag har aldrig sett det."
    https://www.youtube.com/watch?v=0LKafrVrJaA

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där säger han också (med ett leende) att han inte har tid. Jag menar att vissa saker måste man ta sig tid till.

      Radera
  10. En total skitstorm mot Svennis. Jag förstår att ni inte förstår vad jag menar. Har man en viss typ av personlighetsstörning så har man inte tillgång till empati och medkänsla, så jag är inte överraskad över vad sparo och en del andra skriver på det här forumet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du inleder med att säga att du förstår att vi inte förstår dig. Sedan gör du ingen som helst ansats att berätta vad du menar eller förklara varför, så ja, då är det väl en lågoddsare att vi inte förstår dig. Jag misstänker att det händer dig ganska ofta.

      När det kommer till empati och medkänsla är du den enda i detta kommentarsfält som kallat andra personlighetsstörda, så den tävlingen vill du nog inte ställa upp i.

      Radera
  11. Såg en dokumentär för några år sedan hur det hade gått för ett antal miljonvinnare, trav/lotto/etc. Många hade slarvat bort allt och dessutom samlat på sig enorma skulder. Hjärndött. Så jag tycker du belyser problematiken på ett bra sätt Sparo.
    Morsan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag har för mig att jag bloggade om det där, men hittar inte inlägget nu. Det visade ju också ett tecken på att det inte spelar någon roll hur mycket pengar du ha, bara man bränner mer. Det som behövs är kunskap.

      Radera