I en undersökning från Swedbank framgår att det är de äldre som trots låga inkomster har bäst motståndskraft i sin privatekonomi. Swedbank-ekonomen Madelén Falkenhäll förklarar det fint:
”Det är inte en hög inkomst som avgör. Det handlar om hur du hanterar de pengar du har.”
Nu ska sägas att pensionärer har en
fördel på sin sida – tid. De har haft många decennier på sig
att betala av sina lån, skaffa en buffert och ett sparande som
krockkudde mot ekonomiska kriser. Kanske har de också hunnit lära
sig att de där kriserna kommer. En del unga tycks tro att det är en
naturlag att börsen stiger varje år och att de alltid kommer att ha
råd med det de har nu – minst.
Men inte minst tror jag att gamla
människor fått lära sig att snåla. De har kanske ingen aning om
hur man handlar på Ebay eller beställer mat med hemleverans, men de
vet hur man stoppar strumpor och hur man får matresterna att räcka
till ytterligare en måltid. Det kan tyckas som ovidkommande
kunskaper i vårt moderna samhälle, men som ekonomen ovan säger
gäller det att inte leva över sina tillgångar. Det är när de som
behöver snåla inte gör det som ekonomin knakar.
Men kanske kommer dessa kunskaper
tillbaka. I Swedbanks undersökning hade gruppen 18-29-åringar skärpt sig. Istället är det 30-39-åringar, som både visar sämst ekonomi och sämst
ekonomikunskaper. Rätt sjukt faktiskt, att de som är tio år äldre
lyckats gå bakåt både på sparkontot och i kunskapsbanken. Kanske
flyttade de hemifrån innan de hann se sina föräldrar slita med
familjeekonomin. Eller finns det någon bättre förklaring?
Jag vill ändå tolka det som att
ekonomiintresset stiger bland unga och även om de nog inte börjar
stoppa strumpor kanske de kan hålla sig undan sms-lån och dylik
smörja. Eller också har de bara inte hunnit börja.
Många i det där spannet 30-39, kanske även de upp till femtio har ju haft det relativt förspänt ekonomiskt under de senaste årtiondena med höga löner, låga räntor och billig mat, inte alla förstås men en stor del. Att dra åt svångremmen finns inte i sinnevärlden utan man tycker att man är berättigad till överdåd. Tänker på allt barnkalasbräckande som har gått överstyr vad det verkar, flera semesterresor om året, för att inte tala om renoveringshysterin, all mat som kastas och så vidare.
SvaraRaderaNu får folk hålla mer i pengarna, säkert nyttigt. Sen finns det de som har det kärvt och svårt att få det att gå ihop men det är mycket gnäll också./Em
Jag tror att du kan ha rätt om 30-39-åringarna, men till skillnad från 18-29 har nästa grupp ändå upplevt börsnedgångar och kriser.
RaderaVisst finns de som har kärvt på riktigt också, men de har sällan tid att gnälla lika mycket.
Gissar att 30-39 åringar är "sämre" än 18-29 på grund av barn och därmed behov av större bostad osv.
SvaraRaderaDet kan stämma, men det borde väl kompenseras av ökade inkomster.
RaderaDet har visat sig att gruppen gifta, troende är de som "gör det" mest. Till skillnad mot fria singlar som sägs ha alla möjligheter och kan göra det hur mycket som helst, med vem som helst.
SvaraRaderaDet kanske var ett OT, men iallafall i linje med rubriksättningens intention....
Det säger mer om dina associationer än om rubriksättningens intention för jag tänkte faktiskt inte alls i de banorna :-)
RaderaSparo, det påminner mig om sången:
Radera"
..Jag har aldrig sett nåt naket,
inte ens ett litet nyfött barn!
Mina blickar går mot taket,
därmed undgår jag frestarens garn!
//: Halleluja! Halleluja!
Halleluja! Halleluja!
Halleluja! Halleluja!
Halleluja-a-ah! ://
"
;-)
Det kan så tyckas, men i detta fall var jag faktiskt precis så oskyldig.
RaderaOm du fragar mig ska man bara lana pengar till studier eller boende. Först tjänar man pengarna, sedan kan man spendera efter behag. Sa har i alla fall jag lärt mig, och det gick ju bra. Jag blev FIRE langt innan den vanliga pensionsaldern.
SvaraRaderaMen det klart, unga av idag har det nog tuffare, särskilt de som studerar länge. Pa min tid var det inga problem att fa jobb alls, även utan högre studier.
Det är förvanande att ungar inte lär sig att budgetera och hantera pengar i skolan och/eller av föräldrarna. Dessutom har det här internet-shoppandet gatt överstyr. Jag ser det pa mina grannar, det star paket i trappuppgangen flera ggr varje vecka. 30plussare allihop...
/Annika
Så har jag också lärt mig att tänka och det lär inte ändra sig bara för att övriga världen verkar tycka att det är helt rimligt att låna pengar till både bil och mobil.
RaderaSkolan har jag nästan slutat hoppas på, men föräldrarna borde absolut ta tag i det. Om DE begriper, fast om 20-åringarna är bättre än 30-åringarna (som gissningsvis har äldre föräldrar) borde det inte vara där skon klämmer.
Som en i spannet 30-39-åringarna så ser jag många runt omkring mig som har bra löner, men ändå lever lön till lön, de följer trender både inom mode och inredning, tycker sig ha rätt att åka på resor flera gånger per år och köper så dyra bostäder att de måste jämka varje månad för att ha råd. Många har aldrig sparat en krona på börsen och har ingen tanke på pensionssparande. Vi, jag är ju också en av dem, har inte förrän nu upplevt högre räntor och då har jag ändå haft bostadsrätt i över 10 år.
SvaraRaderaJag skulle nästan säga att människor i min omgivning med låga löner (grovt generaliserat) har mer buffert och framförhållning än de med höga inkomster, som precis som du säger har en tendens att leva från månad till månad.
RaderaMin erfarenhet är dessutom (förutom ett undantag) de som inte har sa mycket är mer generösa än de som tjänar multum.
Radera/Annika
Jaha, det har jag inte ens reflekterat över. Men nej, det stämmer nog inte helt i min bekantskapskrets.
RaderaUndantaget jag skrev om är saknad. Det var en hyresvärd jag hade när jag först kom hit. Vi lärde känna varandra och han var superrik. Han visste inte säkert hur manga hus han ägde och hur manga lägenheter där fanns. Han hade själv tva stora hus, tre batar och ett gäng med lyxbilar.
RaderaMen han hade i stora delar jobbat sig till det själv, och han hjälpte mig när jag flyttade med diverse installationer. En gang bad jag honom köpa en pryttel och det blev fel. Han akte och bytte den och jag fick tillbaka en tjuga för den var billigare. Han var noga med pengar, men mig bjöd han alltid när vi var pa restaurang och jag bjöd tillbaka med hemlagade luncher.
Nagra ganger var vi ute pa sjön med hans bat, det var härligt. Jag hade själv en bat som puttrade fram men han hade hästkrafter i motorn sa det räckte och blev över.
Vi skrev till varandra dagen innan han dog. Han blev 89. En av manga jag saknar.
/Annika
Annika fantastiskt att ni skrev, han var ju ändå 89 år. Att få var så pass vid hög ålder är en ynnest./Em
RaderaJa, kul berättelse!
RaderaAtt lämna tillbaka tjugan tycker jag är rätt och ganska viktigt. Jag stör mig på idén om att "det jämnar ut sig" för det är inte alls säkert. Jag har inga problem med att efterskänka pengar, men då ska jag bestämma det, inte den som vinner på det.
Ja, han använde sin telefon mycket mer än vad jag gör! Solklar i huvudet. Hade haft en knäoperation, och lag pa sjukhuset och aterhämtade sig. Sen gav tydligen hjärtat upp.
RaderaJag var hemma hos honom och hans fru en gang. Han hade ett stort garage med bilar som t.o.m. hängde i taket. Där gick han och putsade och fejade.
Där sag jag ett gammalt foto som hängde pa väggen. Hans föräldrar hade haft en körskola här i närheten. Typ gamla T-forder. Men det gladde mig att se att kvinnor ocksa körde bil pa bilden.
/Annika
En körskola med T-Fordar som övningsbilar hade jag velat gå på.
RaderaJag ocksa! Letade upp fotot, det var fran 1919.
Radera/Annika
Riktigt SÅ gammal är jag inte :-)
RaderaSaklart inte, men värderingar fran den tiden borde fler ha.
Radera/Annika
Jag har alltid oavsett ålder och oavsett om jag varit fattig, medelinkomsttagare eller med god ekonomi i olika faser i livet alltid sett till att ha pengar kvar på kontot när nästa lön kommer även om det ibland har inneburit att jag har fått dra in svångremmen både ett och två hack.Jag har mestadels varit skuldfri privat och försökt nöja mig med att leva på t.ex 80-90% av mina inkomster för att ha marginal att spara och kunna fortsätta leva med samma standard även om inkomsterna minskar som vid arbetslöshet eller långvarig sjukskrivningar.Sparkapital var väldigt bra att ha vid de två tillfällena som jag var arbetslös under längre tiden och även vid de tillfällena som jag har varit sjukskriven längre tider.Man skall alltid se till att ha mer inkomster än utgifter och spara pengar så fort det finns pengar över istället för att spendera hela lönen innan nästa lön kommer.Jag har aldrig gjort en budget inte ens när jag var egen företagare utan jag har alltid gjort som min pappa sa till mig när jag växte upp att man alltid skall se till att ha mer inkomster än utgifter så behöver man inte bry sig om att göra budgeter varken privat eller i ett företag.Mvh Peter Jansson
SvaraRaderaJa, det känns himla konstigt att handla för sina sista pengar även om man vet att det snart kommer in nya. Man vet aldrig när det dyker upp en plötslig och oplanerad kostnad.
RaderaMätningen är ju hur man själv upplever sin ekonomi. Den största daktorn verkar vara skuldsättning. Med tanke på bostadsmarknadens utveckling är det inte konstigt att de gamla är skuldfria. 30-åringarna har (frivilligt) köpt in sig på högre priser och påverkas därför mer av räntan. Kanske skulle man köpt mindre men de är ju i barnaålderna då större yta behövs.
SvaraRaderaSant, och de yngsta har kanske inte hunnit köpa bostad än eller också inte fattat att bullarna så småningom ska betalas :-)
Radera