Så har det hänt igen! Grannen odlar fram otroliga mängder libbsticka och precis som tidigare frågade hon om jag ville ha. Hittills har jag aldrig tackat nej till gratis mat och det gjorde jag inte nu heller. Libbsticka är en fantastisk grönsak som påminner om selleri och går att använda t ex i soppor och såser. Men det gäller ju att ta vara på den också. Femton kilo färsk libbsticka äter jag inte upp i brådrasket även om jag såklart började ha den i allt.
Trycket i frysen börjar lätta.
Äppelmoslagret har minskat, höstens kantareller är nästan slut
och årets blåbär har inte kommit än. Så stjälkarna hackade jag,
stekte som hastigast och frös in. Kanske hade jag kunnat hoppa över
stekningen, men jag tänker att de kanske skulle bli lite sladdriga
annars.
Bladen och de finare kvistarna torkade
jag. En del spred jag ut på ytor i kattfria rum där de skulle kunna
få ligga och torka länge.
Men för att stressa på torkningen
passade jag på att torka en del på plåtar i 60 grader i ugnen
under tider när strömpriset var nära noll.
Så småningom var allt antingen torkat
eller fryst, så nu har jag libbsticka för många månader fram
över. Faktiskt odlar jag den också, men jag vet inte hur grannen
lyckas få sådana mängder. Mina stänger växer så försiktigt att
de knappt fastnar på bild, så dem lämnar vi därhän i detta
inlägg.
Istället vill jag fokusera på
förvaringen. Vi lever ju i ett klimat som kräver av hemmaodlaren
att kunna ta hand om livsmedel under de perioder de inte går att
hämta i naturen. Frysning och torkning är två av metoderna. En
tredje är konservering, en fjärde syrning och en femte att förvara
fuktigt som i en källare eller jordkällare.
Har du bra tips på förvaring av mat,
oavsett om det är grönsaker och rotfrukter eller kött och fisk för
den som håller på med sånt – dela gärna med dig i
kommentarsfältet.
Förr använde man sig även av saltning, men det är något jag aldrig testat. Kanske inte så hälsosamt att vräka på salt på råvarorna. :-)
SvaraRaderaBrukade man inte laka ur saltet innan konsumtion? Annars är det väl en delförklaring att livslängden ökat :)
RaderaJag undrar om salt är så farligt egentligen. Jag väntar på nya rön som säger att det inte är det :-)
RaderaFör mycket salt är inte bra, det har jag erfarenhet av. Det var en gang (haha, början pa en barnbok) som jag hade problem med magen och tappade aptiten. Da köpte jag pulversoppor, för det var det enda jag fick i mig. En liter om dagen. Jag svullnade upp och doktorerna fick ingen ordning pa mig, innan en väninna till mig sa till mig att kolla hur mycket salt det var i soppan. 38% om jag inte minns fel.
RaderaAldrig köpt pulversoppa sedan dess, och blev frisk.
/Annika
Vore det 38 procent salt i soppan tror jag att du hade varit död nu, men jag fattar principen. Salt är nog inte så bra, men min mor hade natriumbrist och som jag minns det nästan uppmanad av läkaren att salta mer på maten.
Radera38% salt i pulvret, men sen tillsätter man vatten. I soppan blev det kanske 3-4%. Men det kan nog vara för för mycket för somliga ändå.
RaderaDet låter fortfarande hysteriskt mycket, men kanske var det så. Vi kan hur som helst enas om att pulversoppor bör undvikas.
RaderaBiltong-torkning är ett lite mindre känt sätt. Riktar sig egentligen mest mot kött. I kort är det väl en låda med fläkt och ibland värmeelement som torkar i omgångar. Har för mig att du inte äter särskilt mycket kött, så kanske inte aktuellt för dig. Men konceptet går nog att tillämpa och anpassa.
SvaraRaderaSyltning är väl tekniskt sett också en preservering om man vill namedroppa.
Vakumpacka saker gör ju att de håller typ 6-8ggr längre också. Finns ju plastpåsar med vac-packare. Men även burkar man kan sätta någon pryl på om man vill återanvända.
Hur gick det för äppelmosburkarna som du kokade och förvarade i skåp utan mer preservering som jag tipsade om.... månader sedan nu?
Aldrig hört talas om biltong.
RaderaJodå, det gick utmärkt, men jag frös ändå in mycket.
Nu blir det snart action hos Sparo.
SvaraRaderaFrån wiki: "Örten har kallats för kärleksört och ska enligt gammal folktro vara ett effektivt afrodisiakum."
ojojoj! Försöker grannen säga något?? ;)
RaderaNej då, hon har garanterat ingen sådan baktanke.
RaderaBloggaren är lite trögstartad på den amorösa fronten. Fast 15 kg bör få fart på livsandarna.
SvaraRaderaMvH Lars
Så desperat att jag ger mig på jakt efter lyckligt gifta damer är jag inte.
RaderaHur gott gratis än är. Ta och dubbelkolla biverkningar vid överkonsumtion. Läser flyktigt om eventuella mag- och njurbesvär.
SvaraRaderaTycker också att det står att den kan vara ordentligt giftig för katt.
Annars finns det lite recept med gurka - någonstans stod rökt gurka. (Gnuggar fortfarande ögonen.)
SÅ mycket att det blir medicinsk överkonsumtion har jag inte ätit av någonting (annat än kolhydrater).
RaderaRökt gurka lät intressant!
Vet knappt något om detta, men syrade grönsaker a la arabiska köket är hållbart och gott.
SvaraRadera15 kilo libsticka låter galet. Kommer inte ens ihåg hur det smakar men tänker lite på fänkål. Kan ha tokfel.
Det vill jag iaf aldrig ha ett gram av igen. 15 kilo krydda liksom.
/JB
Ja, mer som selleri, skulle jag säga. Jag fick inga fänkålsvibbar och hade inte gillat det.
RaderaJag bar hem dessa femton kilo en kilometer på ett knepigt sätt pga dåliga påsar och fick träningsvärk i axlarna.
Frystorkning?
SvaraRaderahttps://friluftskompaniet.com/frystorka-mat/
Tom-Hjördis
Intressant, men i "vanliga frågor och svar" tycker jag att de har missat den viktigaste - vad maskinen kostar. De snuddar vid kostnaderna med:
Radera"Frystorkad mat är dyrare än konventionellt torkade eller färska produkter på grund av den komplexa och energikrävande processen den genomgår."
Jag har inte en aning om vad de kostar men i en tråd på Reddit skrev någon att en sådan maskin kostar ca 30 000 kr.
RaderaTom-Hjördis
Det är mer än jag har lust att betala. Hörde förresten nyligen om en bra glassmaskin för det facila priset av 120 000 kr. I ett hushåll får man väldigt mycket glass för de pengarna.
RaderaEtt minne från min barndom jag aldrig glömmer var när jag med min mor, hennes vännina och hennes son som var en av mina bästa vänner åkte in för första och enda gången från den lilla byn till Stockholm av någon okänd anledning, antar damerna ville se sig om och kanske finhandla för en gångs skull.
SvaraRaderaDet jag hade som poäng var att jag såg en ankpress på NK för 55 000 kr. Fastnat. Då, slutet av 70-talet var det ännu mera galet än nu för en produkt vars nytta är…. …inte daglig.
Nå, fick med mig gosedjuret som var med mig många år i sängen iaf, en tyghund som hette Lady. 😊
/JB
Behöver man en ankpress och vill handla ståndsmässigt så kostar det :-)
Radera