onsdag 24 maj 2023

Lite odling

Jag har beställt material till odlingslådor, men i väntan på det har jag tjuvstartat lite med trädgårdsodlingen. Grannen frågade om jag inte vill ha lite plantor av henne och när det är gratis är jag sällan svårövertalad. Så nu spirar det både inne och ute.

Luftlök var en ny bekantskap för mig. Som jag förstått är det lite som gräslök (som jag också fick), men på luftlök skjuter det ut lökar ur stjälken som man antingen kan äta eller plantera och därigenom utöka odlingen.

Libbsticka är en växt jag hört talas om, men jag tror banne mig aldrig jag hade ätit den. Selleri har jag ätit mycket av och libbstickans smak och konsistens påminner om selleri (libbsticka kallas tydligen också för selleriört). Är ni fortfarande osäkra har jag ett trumfkort: Ernst Hirchenkellersteigerberger tycker att den är ”fantastiskt god”:

Förutom att jag fick rejält med plantor passade grannen på att skicka med flera kilo skördade libbstickor eftersom hon hade så mycket, så Ernsts tal om dess frodighet tycks stämma. Grannen sa att de går att torka. Det måste jag testa, så jag hängde dem i knippen på glasverandan där det kan bli rejält varmt när solen ligger på.



Eftersom jag skaffat jord och virke, men inte vet exakt vad jag ska odla i odlingslådor har jag tills vidare valt att plantera en del ute och en del i krukor. Pepparmynta har jag förstått att man alltid bör odla i kruka eftersom den annars kan ta över hela tomten.



Det känns skönt att åtminstone ha kommit igång, så får det bli ett nytt inlägg när odlingslådorna är på plats, och eventuellt när allt har dött alternativt ätits upp av de orädda rådjuren som stryker runt på och kring tomten. Jag börjar förstå hur Runar tänkte. 😉  

19 kommentarer:

  1. Libbsticka! Mixa eller mortla med lite salt och eventuellt lite lök eller andra örter, torka. Mortla/ mixa igen så det finfördelas. Blir finfint örtsalt och det har ett stort användningsområde.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Instämmer. Jag flyttade hyffsat nyligen till ett hus där det växer libbsticka.
      Jag blandade libbsticka, gräslök, vitlök och salt och torkade. Gav bort till nära och kära och det blev uppskattat.

      Radera
    2. Kul! Har någon av er (eller någon annan) en idé om förhållandena mellan grödorna i volym? I mitt fall blir det dock en vitlöksfri variant. Vet inte om jag var vampyr i ett tidigare liv, men vitlök klarar jag inte av.

      Radera
    3. Man kan använda bara libbsticka om man vill, de är godast som unga. Man kan lägga till chiliflakes, torkade örter eller färska, för att bredda upplevelsen. Det är inte så noga med förhållande. även lökblast är supergott i sådant salt. Men bara libbsticka och salt är nästan som buljongtärning, och väldigt gott i mat.
      Örtsalt i bakning är en höjdare, och i potatisgratäng, det är bara fantasin som sätter gränser. Jag brukar inte ta mycket salt, det är lätt att lägga till om det fattas, men svårt att få bort när det är för mycket. Saltar mycket mindre på maten när jag har eget örtsalt faktiskt.

      Radera
  2. Libbsticka håller även undan onda andar och häxor. Så nu bor du säkert.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad bra! Inte för att jag känt mig så hemsökt tidigare. T ex har det inte kommit en enda påskkärring på två år. Men kanske är det grannens odling som hållit rent här med ;-)

      Radera
    2. Jag har hört att libbstickan ska planteras vid en knut av huset för att det ska fungera som häxskydd. Även dill verkar ha liknande egenskaper om man ska tro internet.

      Radera
    3. Och det berättar du nu? Min långsidelibbsticka blir ju praktiskt taget värdelös då.

      Radera
  3. Libbsticka kan ersätta buljong (dock inte saltet). Den blir också väldigt god i buljong och för att få lite umamismak. Var dock lite sparsam med mängd då den lätt kan ta över.

    Den är också rätt dekorativ och blir stor :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Buljong går det inte åt jättemycket. Jag brukar använda ett par buljongtärningar när jag kokar ärtsoppa, det är i stort sett det. Men hittills har jag använt libbsticka på pizza och i pastasåser, rikliga mängder, och det har inte stört.

      Radera
    2. Menar du att du inte kokar egen buljong? Då har du ännu en kulinarisk höjdare kombinerad med ekonomisk besparing framför dig. Nja, inte för att buljongtärningar är någon extremt hög budgetpost, men egenkokt buljong är väldigt mycket godare.
      Vet inte om du någon gång emellanåt lagar till kyckling, i så fall är tipset att spara benen (kan frysas in) och när man har ben från 2-3 kycklingar knäcker man dem, fräser ett par minuter tillsammans med lite lök, morötter och selleri (som troligen kan ersättas med libsticka ;-) ), slår på vatten och låter sjuda över natten. Sila sen buljongen, reducera till lagom styrka och låt kallna. Skumma sen av fettet som stelnat överst - perfekt att steka i. Buljongen kan ätas som den är eller användas som bas i soppor, grytor och annat där man annars använder buljongtärningar.
      Detta kan göras med alla former av ben - en höjdare är när man får över stora ben från älgjakten. Kokar även buljong på räk- och kräftskal, den ska dock bara koka 30-60 minuter.

      Radera
    3. Nej, jag kokar inte kyckling, skaldjur eller några andra djur. Och vegetarisk buljong, är inte det lite grann som vatten och kryddor?

      Radera
  4. Odla potatislök kanske? Otroligt lagringsduglig och lätt att sätt (blir en hel knippe av en enda lök)
    /Hanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske det. Fast lök är ju en av de grönsaker som fortfarande är ganska billig att köpa. Å andra sidan funderar jag på att odla potatis och det är ju ännu billigare. Men det är något speciellt med att få skörda sin egen potatis och ställa på bordet.

      Radera
    2. Ka odlar du enbart för att förbättra matbudgeten så lönar dry sig nog bättre med kryddor, tomat, paprika, jordgubbar o liknande. Tänkte du sa att du var nybörjare på odling o då är potatuslök o t ex jordärtskockor väldigt nybörjarvänligt. En sån enkel sak som rädisor tog mig 4 år att lyckas med av någon anledning.

      Radera
    3. Jag är absolut nybörjare. Det enda jag odlat mycket och länge är chili (ganska högt kilopris) och för att jag inte ska tappa sugen är det bra att odla sånt som är lätt att lyckas med. Rädisor har jag faktiskt odlat, men jag minns inte hur det gick. Och squash, det gick ganska bra. Tomater har jag försökt, men det verkar helt omöjligt för mig.

      Radera
  5. Verkar ju lite enklare att ha en enklare tomt än grannen vad odling beträffar. Så käkar djuren där det finns bättre föda och alla är nöjda. Jag hade iof rådjur i trädgården för inte så länge sedan men de hoppade snabbt vidare till andra tomter :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har nog 500 meter fågelvägen (700-800 meter rådjursvägen) till grannen, så när de ändå är här vill de nog äta det som bjuds innan de hoppar vidare.

      Radera