måndag 15 maj 2023

Håll slussen stängd

Som ni kanske märkt är nästan alla mina filmreferenser från svenska åttiotalsrullar. Så även dagens rubrik. I filmen Göta Kanal tävlar två båtar om att ta sig snabbast genom kanalen med samma namn. Försten vinner en beställning på tusen båtar. Ett av utmaningarna är slussarnas öppettider. En slussvärd berättar att slussen stängde för en minut sedan och att besättningen på Uniship är välkomna följande morgon. De hyr då in en kran som lyfter båten över slussen och skepparen Björn H:son Larsson levererar den dräpande repliken:

Håll du din sluss stängd. Vi klarar oss bra ändå ser du.

Jag tänker på den ibland, när människor som tror att de styr världen, kommunen, kulturen eller något annat körs över av verkligheten för att någon ger fan i småpåvar med storhetsvansinne. Det senaste exemplet kommer från medievärlden där Tucker Carlson tills alldeles nyss drev den överlägset största talkshowen i USA, men trots det fick sparken av Fox News.

Kontraktet sa gissningsvis att han inte kunde kliva över till en konkurrent inom överskådlig tid, så vad gör man då? Carlson har knappast några ekonomiska problem, men han är för ung för att mata svanarna (fyller 54 år i morgon). Han fortsätter showen i egen regi och lägger ut den på Twitter.

Men detta ska inte handla om Tucker Carlson utan om fenomenet. När jag var ung dikterade ett fåtal tidningar och en tv-station villkoren och verkligheten i svensk media, som i sin tur tog det mesta internationella materialet från ett fåtal amerikanska aktörer. En del av journalisterna i dessa mediehus intalar sig att det fortfarande är så, antagligen för att de gärna skulle donera organ för att dra tiden tillbaka.


Varför tror ni jag tröstäter godis?!

Sanningen är att vem som helst kan starta en blogg, podd eller något annat och till och med bli större än de gamla mediala drakarna. Svenska Jonna Jintons vlogg har 4,62 miljoner prenumeranter. Jag följer andra privatpersoner med flera miljoner prenumeranter, vars videos ses av fler än SVT:s och TV4:s största program inklusive Melodifestivalen. De är inte nödvändigtvis kontroversiella (om nu någon tycker att Tucker är det). Tvärtom, de driver småskaliga biodlingar, bor i husbilar, odlar sin egen mat, snickrar eller gör något annat som intresserar mig tusen gånger mer än käbblet på linjär tv.

Med en dator och en mobiltelefon kan man bli världsstjärna helt utan hjälp från CNN, Schibsted och familjen Stenbeck. Jag brukar säga att jag är tacksam att jag hann bli vuxen innan internet kom, men jag är väldigt glad att det finns nu, med yttrandefrihet, information, fakta och knäppgökar. Låt oss slå vakt om det.

32 kommentarer:

  1. Samma sak med tidningsutgivning, för att inte tala om författare. Hyfsat enkelt att själv producera böcker, och ge ut dem digitalt på eget förlag till en minimal kostnad.

    Hmmm, länge sedan man hörde talas om piratradio.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag åkte in till Stockholm och lyssnade på piratradio ovanför Katarinahissen där det var bra mottagning. Det var helt riktigt ett tag sedan :-)

      Radera
  2. Schibsted ska det vara ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag lär mig tydligen aldrig att stava till det, men nu ändrar jag. Tack för hjälpen!

      Radera
  3. Oj Micke, ingen rolig bild som ges av Norge numera. Tog du foten ur elden men in i askan?

    " Støres exotiska och kraftigt vänsterlutande regeringsunderlag lever som det lär och en veritabel skattehöjarfest har pågått sedan tillträde"

    Är det så illa som vi får bilden av nu där?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jämför gärna med andra saker, som diverse icke-fungerande samhällsfunktioner parat med entusiastiska minderåriga mördare, framgångsrik knarklangning och kriminellas försök att ta över funktioner i samhället.

      Radera
    2. Jag är inte så bekymrad över Norge, men det kan såklart ändra sig.

      Radera
    3. Men de förmögna norrmännen har inte svarat med ilskna debattinlägg. De lämnar landet som Ingvar Kamprad, Björn Borg och andra förmögna svenskar gjorde på 1970- och 80-talen när Sverige fortfarande tillämpade förmögenhetsskatt.

      Radera
    4. Ett lågvattenmärke nåddes förra sommaren menar många. Då höll den norska LO-ordförande Peggy Hessen Følsvik ett sommartal som många rika norska entreprenörer uppfattade som en krigsförklaring.

      ”De rikaste står i skuld till vanligt folk. Nu är det ’payback time’. Nu ska vi ta de rika”, sa hon.

      Radera
    5. Klart att de flyttar när förmögenhetsskatten bara ökar och de inte ser någon ljusning i sikte.

      Radera
  4. Ärligt talat... har vi yttrande frihet (i Sverige) ? När det finns missbrukade begrepp som värdegrund, konspirationsteori, klimatförnekare, antivaxare and you name it... Vänsterfascism i samarbete med globalisterna. Båda med samma mål att stjäla oss på våra egendomar och förvisa vanliga människor till kolchoser (deras våta dröm att ingen vanlig människa skall äga något). Själva kan oligarkerna och pamparna bada i lyx (naturligtvis).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yttrandefrihet måste man kämpa för kontinuerligt.

      Radera
    2. Jag tycker att det kastas epitetet på varandra inom svensk politik som jag tror är skadligt för förtroendet för våra folkvalda. Att partier från höger till vänster skulle vara ett hot mot svensk demokrati. Har inte märkt det, vare sig från den tidigare regeringen eller nuvarande.

      Radera
    3. För mig känns det som att det är något nytt som hänt, att politiker inte hade den retoriken för några år sedan. "Hot mot demokrati" är ju lite som att kalla sina motståndare odemokratiska.

      Radera
    4. Jo, det förekom från den andra sidan också. Det hintades från en del att valet skulle vara riggat om S vann valet,så det har förekommit från alla parter.

      Radera
    5. Jadå, jag vill inte peka ut någon specifik sida. Som utomstående känner jag att det absolut är ett problem att det sitter icke-valda gubbar i Davos som skickar kravlistor till politiker och organiserar dessa i "Young global leaders" etc, utan att vi som väljare har en möjlighet att avsätta dem. Att en partiledare skickar sin vice till en partiledardebatt är däremot inte ett demokratiproblem. I mitt tycke.

      Radera
  5. Jag tänker att var och en är sin egen lyckas smed. Man far helt enkelt forma sitt eget liv som man vill leva och ha det, och jobba för det pa ett eller annat sätt. Jag är faktiskt glad att det finns politiker, byrakrater och andra som far samhällen att ga runt, för jag vill verkligen inte själv ge mig in i det. Det klart att det finns idioter överallt, inte minst i politiken, men vad är alternativet? Anarki? Jag är i alla fall glad att jag inte lever i Nordkorea, (nästan) valfritt afrikanskt land, Venezuela eller varför inte Turkiet som nu är pa tapeten.
    Jag är ocksa glad att jag växte upp utan internet, men nu vill jag inte leva utan det.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ingen annan kommer göra jobbet åt en.

      Jag är inte motståndare till varken politiker eller byråkrater, men gissningsvis finns det rätt många ingen skulle sakna.

      Radera
  6. Nu handlar väl inlägget inte om filmen Göta Kanal men vilken höjdarrulle! Jag tror min obesvarade förälskelse till själva kanalen tog sin början med just den filmen. Sedan att de försökte ha ihjäl den med ett gäng uppföljare må vara hänt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mm, trist med uppföljarna. För övrigt samma med Jönssonligan som borde ha fått gå i graven efter Mallorca.

      Radera
  7. Otroligt viktig ämne du tar upp i dagens inlägg. Demokrati och yttrandefrihet, något många tar för givet och inte förstår att det ständigt måste försvaras. Och ja, det är ett problem att WHO upp över öronen sponsrade av läkemedelsbolag och att WHO försöker överordna sig nationella folkvalda regeringar, eller att Davos gänget kör på med sin sjuka agenda. Eller hur media ägs av en och samma lilla elit, som effektivt stoppade all normalt vetenskapligt ifrågasättandet av de nya vaccinerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, en del pratar kring yttrandefrihet som att det är en självklarhet, eller att demokratin i länder som Sverige alltid är perfekt, men här har vi utmaningar. Inte minst pga medias ganska ensidiga rapportering. EU-lagar och internationella avtal är ju komplicerade grejer som inte ger så många klick.

      Radera
  8. Haft en lång o slitande dag. Två kommentarer dock. Yttrandefriheten behöver ständigt värnas. Jag blir glad att se referenser till svensk 80-talsfilm, en guldålder trots eller tack vare att det ej var finkultur.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. I jämförelse med mycket annat tycker jag att svensk 80-talsfilm ÄR finkultur ;-)

      Radera
  9. "Sanningen är att vem som helst kan starta en blogg, podd eller något annat och till och med bli större än de gamla mediala drakarna."

    De gamla drakarna har ersatts med nya större drakar. Facebook, Twitter, Youtube, Netflix mm.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kan man se det, men i flera av dessa drakar kan "vanligt fölk" göra sin röst hörd medan de gamla drakarna till och med tagit bort sina kommentarsfält.

      Radera
    2. Ja, kontrollen över media flyttar från svenska politiker till amerikanska företag. Sveriges väljare kommer att lyssna mer på personer som Tucker Carlsson än på personer som Annika Strandhäll. Globaliseringen har kommit till media. Det är en spännande utveckling som i grunden ändrar svenskarnas mentalitet.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. *Carlson

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. Att någon överhuvudtaget lyssnar på Annika Strandhäll är en gåta för mig. Det gamla uttrycket att det är bättre att hålla tyst än att prata och därigenom bevisa att man är en idiot tycks inte ha nått henne.

      Radera
    5. Lyssna på Tucker Carlson. Hahaha, den var rolig.

      Radera
    6. Lugn, vi har förståelse för att han är lite för smart och intellektuell för en del så fortsätt du bara som tidigare.

      Radera
    7. Carlson ,smart, Hahahaha...

      Radera