torsdag 4 maj 2023

Sommarens byggprojekt

Mycket av det jag hade tänkt göra utomhus förra året blev uppskjutet pga galna bin. I år har jag därför några ”måste”-projekt (och några andra). Det här ligger i pipeline på gården just nu.

1. Vedbod-tak


2022 (strax innan bin invaderade tomten) fixade jag vedboden invändigt. I år är det dags för taket där det regnar in. Jag övervägde plåttak, men har bestämt mig för att fixa teglet istället. Planen är att teglet tas ner, rengörs och trasiga pannor ersätts. Taket under är förhoppningsvis inte så dåligt. Grundidén var att byta ut det mot råspont. Nu tror och hoppas jag att det både blir enklare och billigare att byta ut dåliga brädor, på med ny läkt och så upp med teglet igen.

2. Carport

Ytan mellan vedboden och ladan har jag jämnat till och grusat. Efter att jag rev bort ett utedass har det blivit en parkering. Nästa steg är att sätta tak över det. Kanske hade det varit fiffigt att göra det samtidigt med vedbodstaket, men detta är inte alls lika viktigt utan kan gott vänta ett år om jag måste. Därför blir det ett eget projekt, i mån av tid.


3. Stabbur

Ja, denna typ av byggnad heter så på norska. Här regnar det också in, så prio 1 är att laga taket på samma sätt som vedboden, men får jag drömma kommer jag att byta fönster, fixa isolering och inredning så att huset faktiskt går att använda som gäststuga eller skrivarstuga.

4. Måla lada

Att måla en lada är ett enkelt projekt jag bör kunna fixa själv även om jag inte är jätteförtjust i höjder. Utmaningen är att den är fruktansvärt stor.

5. Gårdsplanen

I somras/höstas grävdes ledningar ner mellan boningshuset och ladan. Det blev helt okej, men det har blivit lite av en leråker, vilket inte minst märks efter varje ihållande regn. Det har nämligen visat sig att mina katter är helt ointresserade av att torka av sig tassarna när de kommer in, vilket får till följd att jag ser vartenda steg de tar de första fem minuterna. Katter går väldigt mycket. Leran måste grävas bort, planen jämnas till och någon kubikmeter grus spridas ut. Det borde vara gjort på en dag. Eller två.

6. Garage, sista delen

Förra året byggdes ett garage i ladan, vilket beskrivits i två blogginlägg, skämtsamt kallade del 1 och del 2. Det är nu en fungerande lokal, men det återstår lite pyssel för att kunna bocka av som färdigt. Det hoppas jag kunna göra i år.

Jag tänker inte bli byggjobbare på heltid. Jag ska skriva, utveckla biodlingen och lite annat, men detta är de rena byggprojekten. I ärlighetens namn har jag minst fyra till, men skulle jag hinna ovannämnda sex punkter innan vintern blir jag överlycklig, så jag tror att jag stannar här medan det fortfarande är någorlunda realistiskt.

27 kommentarer:

 1. Jäklars vilka projekt! Själv drar jag ut på att klippa gräset (tung klippare som inte driver), trots att det är enda uppgiften för idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det drog jag på hela förra sommaren. I år har jag klippt en gång. Planen är att nästa gång göra det i samband med att maskrossäsongen drar igång, därefter så lite som möjligt.

   Radera
 2. Är i samma situation, men jag är också intresserad byggnadsvårdare. Mycket bra val att återanvända teglet. Vad jag kan se har du enkupigt tegel, det anses "finast" och är det dyraste om man skall köpa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det slipper jag, för jag fick en massa taktegel med huset:
   https://sparosverige.blogspot.com/2021/11/ateranvant-byggmaterial.html

   Lite olika sorter, men i värsta fall kan jag ha olika på fram- respektive baksida av vedboden. Det skulle ingen märka, knappt ens jag själv.

   Radera
 3. Ska du inte lägga underlagspapp på vedboden? Om du ändå gör allt jobbet med pannorna och ny läkt är ju kostnaden för några rullar underlagspapp relativt liten och kommer hålla taket mycket tätare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, takpappen är redan inköpt. Håller med om att den kostnaden är värd att ta.

   Radera
 4. Slöhetsombudsmannen: "Men tänk på all alternativslöhet du går miste om, som att se på tv."

  SvaraRadera
 5. Huga, sa mycket jobb. Det enda jag skulle kunna hjälpa dig med är att mala, det är jag hyfsad pa, men resten begriper jag mig inte pa alls. Jag hoppas du far hjälp av nagon, för det framstar som en h-vetes massa jobb för bara en person.

  Vad har du tänkt att ladan ska användas till förutom garaget?
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag begriper inte heller, men inget av det är raketforskning. Vissa moment går inte att göra själv, som en del grejer med taken, men mycket går.

   I ladan har jag en massa grejer och ett rum till biodlingen. Det spacklade jag förresten igår, så idag ska det slipas, sedan spacklas + slipas igen (minst en gång), sättas upp lister, målas och sättas upp hyllor. Där ryker säkert minst en arbetsdag, utöver projekten ovan. Men det måste jag också ha.

   Radera
 6. Det finns också en glädje i fysiskt bestående arbete. Jag sitter själv vid datorn hela dagarna, och uppskattar att göra något "på riktigt" ibland. Men att ha hus skulle ta alldeles för mycket tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket tid tar det. Förra gången jag flyttade från hus till lägenhet uppskattade jag att slippa jobbet, men nu har jag ingen önskan om det.

   Radera
 7. Jag förutsätter att vi får läsa om projekten framöver! Förutsatt att det blir av givetvis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de som blir av hoppas jag kunna skriva om (kanske svårt att få ihop ett blogginlägg om en grusad gårdsplan, men resten). Med viss reservation för om det blir alldeles misslyckat.

   Radera
 8. Har du hyfsad städordning? Det är ju något som ska skötas vid sidan om allt arbete. Vet av egen erfarenhet att det kan vara svårt att sköta det löpande när man går in med hull och hår i något annat arbete. Eller du kanske är väldigt organiserad? Beundrar din ihärdighet./Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Biodlingen skulle krascha om jag inte hade bra ordning. Annat är jag nog mindre noga med.

   Radera
 9. Kan rekommendera att köpa en färgspruta och kompressor (behöver inte vara dyra) för att måla den typen av ytor med.

  Har själv använt den här med framgång:
  https://eur.vevor.com/powder-coating-machine-c_11089/10-ltr-pressure-tank-with-air-regulator-paint-pot-spray-2-x-10ft-hoses-p_010925488977?adp=gmc&utm_source=google&utm_campaign=14579388707&utm_term=127133868459&gclid=Cj0KCQjwr82iBhCuARIsAO0EAZzL5onwsM7kqZgQXkaiF3SVaVYMeJ-epQTOALwYhKJM3ev-iIooQZsaAnGnEALw_wcB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kompressor finnes. Färgsprutor också, men jag behöver nog en speciell som går att spruta slamfärg med. Fast nog hoppas jag komma under tusenlappen. Biltema har en för 379 kr, men den är kanske för billig.

   Radera
 10. Det var skönt att höra att du inte blir byggjobbare på heltid. Utan bara på halvtid, så då hinner du blogga med, ifall bina sköter sig själva :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det värsta är att bina inte sköter sig själva, men dygnet har ju 24 timmar, så det blir ju tre heltidsjobb.

   Radera
 11. Hade som gravt höjdrädd tänkt tipsa om att slammåla med spruta jag också men Anonym 13:50 hann före.

  När jag skulle penselmåla ovanvåningen på min kåk köpte jag en ny 7m aluminiumstege för dyra 1700:-. Jag kom till mitten av stegen där jag satt fast en halvtimma och skakade. Sedan fick jag lägga mig o vila ett par timmar, sälja stegen för halva priset och hyra en skylift... :-D
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt så illa höjdskräck har jag inte, men det skulle kännas jobbigt att stå på stege uppe vid nocken. Möjigen hyr jag en skylift för de värsta partierna, det är inte farligt dyrt om jag fixar det på en dag.

   Radera
  2. Hyr över en helg, kostar som en vardag.

   Radera
  3. Medhåll, så gjorde jag.
   /JB

   Radera
 12. "Mycket av det jag hade tänkt göra utomhus förra året blev uppskjutet pga galna bin. I år har jag därför några ”måste”-projekt (och några andra)."

  Är det en bieffekt av honungsodlingen?

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan man uttrycka det. Omotiverade attacker av bin är inget kul att kombinera med jobb där man står på stege några meter från bikuporna.

   Radera