onsdag 31 maj 2023

Bakluckeloppis

När jag gav upp idén om att anordna en egen gårdsförsäljning ökade jag istället takten i försäljningen på nätet. Det går iväg lite skräp hela tiden, men nu har jag testat en annan väg parallellt. Några mil bort kör de ett slags bakluckeloppis en gång i veckan hela sommaren. Jag kollade om jag kunde sälja honung där också och det gick fint. Så i helgen packade jag bilen full med honung och släpkärran full med möbler, porslin, CD-skrivor, brädspel, ljuslyktor, tavlor, böcker …

Till skillnad från julmarknaderna då jag mest träffade på professionella eller halvprofessionella säljare var det lite mer blandat här. En del tycktes åka runt på hel- eller deltid och sälja hudkrämer, Tupperware eller solglasögon medan andra verkade sälja av gamla dödsbon eller eget skräp.

Jag har en fot i bägge lägren. Jag är inte proffs på honung, men det är ändå ett område jag börjat behärska. Att sälja loppisprylar på marknad har jag nog bara testat en gång på Täby Galopp. Jag vet inte vilket som är viktigast, att tjäna pengar eller att bli av med grejer, men det hänger ju ihop. Det ska löna sig för att kännas meningsfullt, men alternativet är inte riktigt att åka till tippen. Dels kostar det pengar här i Norge, dels vill jag gärna veta först att det jag har inte betingar ett värde som gör det säljbart.

Hur gick det då? Jag sålde nästan ingen honung, drygt fem kilo för knappt 1500 spänn. Det är pengar, men honung är också en produkt jag vet har ett värde. Då var det mer glädjande att jag sålde ”skräp” för 2500 kr. De sju stolarna högst upp på den översta bilden slapp jag köra tillbaka. Mycket husgeråd gick också, sålde t ex bestick för ett par hundralappar. Och förvånansvärt nog sålde jag CD-skivor för 310 kr. Jag tog 10 kr/styck och hade lämnat några hundra skivor kvar hemma som kom med huset.

Hinner jag ska jag klämma in minst en till sån här dag i sommar. Att fylla släpet blir inga problem. Bara jag slipper ha det fullt på vägen tillbaka för då kommer jag att tröttna fort.

33 kommentarer:

  1. Jag har sålt en del på större loppisar, och jag var ofta den ende som gick därifrån med helt tomma bord.

    Mina bordsgrannar var övertygade om att varje pryl var värd x antal kronor, annars fick det vara.

    Min åsikt är att mina saker är värda exakt vad köparna är villiga att betala. "Kom igen, ge mig ett bud, så kan den bli din!" Hellre en näve mynt och skrynkliga sedlar i fickan, än att behöva släpa hem saker jag inte vill ha.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig beror det helt på vad det är. Vissa grejer vet jag har ett högre värde, vissa grejer kan jag ha nytta av själv. Men annars är jag villig att pruta väldigt långt. En del grejer hade jag kunnat ge bort gratis, men den som vill ha den är oftast lika nöjd om han/hon får betala en tjuga.

      Radera
    2. Ska man köpa grejer för lite större pengar är det alltid värt att pruta. Lyckas inte alltid, men tillräckligt ofta för att spara mycket pengar över tid. En affärs som upplevs bra för båda parter är ofta bäst i längden, med återkommande affärer sinsemellan.
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    3. Både som köpare och säljare tycker jag mängden spelar in. Köper jag 4-5 grejer försöker jag nästan alltid pruta. Köper man en grej som kostar 150 kr har jag svårt att motivera varför jag ska ha den billigare. Fast är den inte värd det för mig försöker jag ändå.

      Radera
  2. Ändå imponerande att du kunde sälja så mycket CD-skivor. Många bäckar små =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var jag förvånad över. Tidigare har jag sålt ljudböcker på CD och fick nästan 100 kr/st för dem på Tradera. När streamingtjänsterna tog över var det helt kört. Inte ens osprättade ljudböcker gick att sälja längre. Så nu hoppas jag bli av med fler CD- och DVD-skivor. Långt ifrån allt, men blir jag med en tiondel är det vackert så. Resten får väl bli fågelskrämmor för rådjuren.

      Radera
    2. Ja det var helt sjukt :) Jag har inte ens haft cd-spelare sista 15åren.

      Radera
    3. Jag tror att det fortfarande är rätt vanligt med CD-spelare i bilen. Själv använder ju MP3-spelare istället, men så ligger jag också ofta decennier efter trenderna.

      Radera
    4. Norrmännen har ju fortfarande sina hytter ofta långt borta i väglös terräng. Så även om de dragit in el så kanske det inte varit prio med att få streamingen att fungera. Nu är ju det här min fördom om norrmän och deras vurm för hytter dit man måste åka skidor i två timmar för att komma fram.

      Själv har jag tillgång till ett fritidshus där det inte ansetts lönt att dra in fiber och mobiltäckningen är väl lagom svajig (beroende på väder och var på tomten man står). Där har vi en drös med CD-skivor och framförallt DVD för regniga dagar. Så jag är inte alls förvånad att dina CD säljer.

      Spargrisen

      Radera
    5. Det har du säkert rätt i. I så fall ytterligare skäl för mig att försöka sälja dem nu, för så fort som bredbandsutbyggningen och 5G-nätet tycks gå nu är det kanske ett övergående problem.

      Radera
    6. Streamingtjänster som Netflix, HBO och Disney+ erbjuder alla att man laddar ner filmer/serier för att kunna se när man är off-line.
      SVT har ju inte den tjänsten så om man enbart tittar på SVTplay så funkar det inte - kanske SVTs utbud finns på DVD som man kan köpa och för att titta på regniga dagar?

      Radera
    7. Jag minns när man kunde köpa SVT-avsnitt på VHS (tidigt 2000-tal i alla fall) och det var larvigt dyrt, typ 1000 spänn för en timmes program.

      Radera
  3. Jag har ca 500 cd-skivor, snyggt märkta med nummer, titlar och beskrivande innehall i tillhörande lista. Dessutom en egendesignad cd-hylla i metall med spegel och led-slinga, kostade en del att lata bygga. Funderar pa att behalla den till dess att antiknördarna börjar bli intresserade, om inte jag själv blir antik först :).
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Risken (och det vet man ju aldrig innan) är att om formatet CD aldrig kommer tillbaka blir det bara mindre och mindre värt. Fast så tänkte väl många med LP-skivor och där hade man förmodligen kunnat tjäna pengar om man köpt upp rätt skivor.

      Radera
    2. Känner igen det där, men när vännerna började grymta när de fick bära väldigt många kartonger med CD-skivor bestämde jag mig för att rippa allt av intresse. Nu är allt digitalt; 647 album, med metainformation och skannade omslag. Tog ett tag …

      Radera
    3. Så gjorde jag med VHS till DVD, men det var absolut inte den mängden. Imponerande!

      Radera
    4. Kanske är det bara jag som är teknikskadad men de gånger jag kommit mig för att titta på något jag överfört från VHS till digitalt format så slutar det alltid med att jag efter en ganska kort stund stänger av och söker upp materialet på annat ställe, där det är av hög (HD/4k/UHD) bildkvalitet och ljud i toppklass. Om det mot förmodan inte finns i högsta kvalitet så iallafall en högkvalitativ överföring med hjälp av proffsmaskiner, och antagligen någon som även putsat till ljudet.

      Gamla biograffilmer håller ju en otroligt bra kvalité, och högkvalitativt överförda till digitalt medium ger ju en bildupplevelse som ingen VHS-kopia i världen kan slå.

      Men det är klart, tittar man på hemmagjort material, som typ Ulla och Svens 50-åriga bröllopsfirande, två timmar av oklippt av Amandas födelse på sjukhuset 1986 samt jufirandet i gillestugan 1981 med hela släkten, ja då myser helt klart med unika bilderna på DVDn. Det är ju inte helt lätt att hålla liv i VHSspelare nuförtiden, eller få tag på en fungerande om man inte har någon.
      Och DVD är ju enkel att konvertera över till en "minne-pinne" USB-sticka som enkelt kan spelas upp direkt på stora skärmen.

      Radera
    5. Det är nog långt ifrån bara du, men det är inte jag ;-)

      Ja, varför heter det inte minnepinne på svenska. Det är ju så otroligt mycket roligare än USB-sticka.

      Radera
    6. Piggdekk är ju en annan, brus och så självklart is.
      Klassiskerna är ju kämpetorsk och guleböj ;-)

      Radera
    7. Jag har en favorit i rusbrus (=alkoläsk). Gulebøj hade varit kul om den vore sann.

      Radera
    8. "Risken (och det vet man ju aldrig innan) är att om formatet CD aldrig kommer tillbaka blir det bara mindre och mindre värt."

      Jag har väldigt svårt att se att CD-formatet ska komma tillbaka annat än som samlarintresse. Även om man av integritetsskäl inte vill använda Spotify, YouTube Music mfl streamingtjänster kommer man använda sig av flashlagring (SSD-diskar) och inte optisk lagringsmedia (CD/DVD-skivor). En CD-skiva kan lagra 700 MB data medan en SSD-disk som kostar en femhundring kan lagra ca 1 000 GB. Du får säkert plats med 1 500 CD-skivor på det. Du slipper risken att CD-skivorna blir repade och inte går att lyssna på (läsfel). Utmaningen är att "rippa" alla CD-skivor. CDex är ett program för att "rippa" CD-skivor. Det bygger på öppen källkod och som är gratis. https://en.wikipedia.org/wiki/CDex
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Rippa

      Den kriminelle sparar tid genom att ladda ner "sina" CD-skivor från nätet.

      Tom-Hjördis

      Radera
    9. Jag tar tillbaka tipset om CDex! Installera inte CDex på er dator!

      "On November 2017 version 1.96 was released.[4] It is not clear who is the current code maintainer, and no contact details are provided. Four further versions were released by March 2018."

      "This project should be considered as exploited by the new maintainer and should not be trusted. This project should not be trusted or installed on your machine. As the new maintainer has taken over new releases have been pushed out showing activity, the support links are broken, the ticketing system does not exist and is a broken link, there are no contact details or method to interact with the developer and the installer is installing adware without any notifications. The new maintainer has exploited the strong reputation and work of the project and turned it into mechanism to profit. Updates are being made to the application, including the installer with hidden software being installed."
      https://en.wikipedia.org/wiki/CDex#Potential_risk

      Tom-Hjördis

      Radera
    10. Använd programmet fre:ac istället för programmet CDex. VARNING: Använd inte CDex!
      https://en.wikipedia.org/wiki/Fre:ac

      Radera
    11. Ta gärna bort den här meningen "CDex är ett program för att "rippa" CD-skivor. Det bygger på öppen källkod och som är gratis." samt länken till "https://en.wikipedia.org/wiki/CDex" från min tidigare kommentar, Sparo. Sedan kan du ta bort den här kommentaren också.

      Tom-Hjördis

      Radera
    12. "En CD-skiva kan lagra 700 MB data medan en SSD-disk som kostar en femhundring kan lagra ca 1 000 GB. Du får säkert plats med 1 500 CD-skivor på det."

      Jag tänkte fel. En mp3-fil tar ju bara 10 % så mycket utrymme. Det innebär att man bör få plats med många fler än 1 500 CD-skivor på en 1 TB SSD-disk. Typ 15 000 CD-skivor.

      Tom-Hjördis

      Radera
    13. Att rippa från CD-skiva till mp3 försämrar kvaliteten. Rippa till ett filformat som inte försämrar kvaliteten. Enligt min åsikt är det inte värt besparingen i lagringsutrymme att rippa till sämre kvalitet.

      "Rip to FLAC or ALAC or WMA Lossless - these are formats which are also perfect copies of your CD audio, but are smaller in size than WAV or AIFF. They can be converted back to WAV or AIFF with no loss of quality."

      Tom-Hjördis

      Radera
    14. Jag har också svårt att se CD:ns återkomst. Å andra sidan hade jag inte förutspått LP-skivans. För övrigt är de flesta tekniktrender obegripliga för mig.

      Radera
  4. Fick du mer eller mindre betalt jämfört med om du sålt prylarna på Blocket, tror du?

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blocket gav jag upp för många år sedan - för mycket strul. Men jag skulle framförallt säga att mycket av detta var för billigt för att lägga ut på nätet. En prydnad eller lampa jag i bästa fall får 50 kr för (men troligare 30) är det inte värt att sätta ut en annons på, men kan jag sälja ett gäng sådana på en loppmarknad är det värt tiden.

      Radera
    2. Vad betalar du för att få stå på loppisen en dag då?

      Radera
    3. 200 kr. Det känns nästan fånigt billigt. "Vanliga" marknader där jag bara sålt honung har aldrig kostat under 400 kr per dag.

      Radera
  5. Jag har sålt på loppis ett par gånger. Tycker att det är trist med dem som ALLTID måste pruta! Stod med en kompis en gång och hon sålde VHS-filmer för fem kr styck (det var på den tiden man fortfarande tittade på VHS). Det var billigt! Ändå skulle folk pruta på den enda filmen de köpte!
    Det var en som funderade jättelänge över en film, gick därifrån utan att ha köpt och kom tillbaka en timme senare. Och var förvånad över att just DEN filmen inte var kvar!

    Funderade då på om jag skulle göra en "omvänd prutning" som försäljare. Dvs ha en stor skylt vid mitt bord. Första timmen kostar allt tex 10 kr, nästa timme ökar det till 20 kr, tredje till 30 kr. Kommer folk våga vänta en timme med risk att det blir sålt till någon annan innan, plus att det blir dyrare? Blir jag av med allt på nolltid? Kommer folk klaga på att jag ändrar priset för tidig (antagligen)?
    Men jag skulle bli av med mycket innan jag själv tröttnat på att stå där.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inga problem med att tacka nej om någon erbjuder för lite. Den risken får de ta.

      Radera