torsdag 1 juni 2023

Anarkistiskt kaffe någon?

Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov.

Det är en princip som bottnar i Nya testamentet, men senare mest används av socialister. Det kan absolut funka i en familj eller mellan några goda vänner, men att jobba och bidra till en grupp av okända som i sin tur kan välja att åka snålskjuts har igen och igen visat sig att inte fungera i verkligheten.

Det senaste exemplet är det ”antikapitalistiska” kaféet The Anarchist i Toronto. Deras affärsidé är att kunderna, inom vissa gränser, ska kunna välja själva vad de vill och kan betala för kaffe och tilltugg, men i mitten av maj meddelade ägaren att dålig ekonomi gjort att det nu var färdigfikat.

Tack vare den reklam detta beslut gett har han nu bestämt sig för att fortsätta verksamheten, men det är givetvis bara konstgjord andning. Många kluckar förtjust över detta, men jag tycker att det är lite tråkigt även om just den här ägaren verkar vara en synnerligen obehaglig människa. Tanken är egentligen fin, att alla bidrar efter sin förmåga. Eller som Cornelis Vreeswijk uttryckt det:

Så är det nämligen inom det sociala.
Kan ej den ena, får någon ann' betala.
Det gör detsamma vem som blir finansiär,
men skål för kapitalet! sa polaren Pär!

Problemet är att alla står sig själva närmast. I valet mellan att ge sina pengar till en anarkistisk kaféägare och att – utan följdverkningar – behålla dem själv, kommer alldeles för många att välja det sistnämnda. Det pratas mycket om hållbarhet, men ofta menar man något väldigt ohållbart. Sanningen är att det enda hållbara i ett icke-totalitärt samhälle är att köpare och säljare möts på halva vägen.

Man kan kalla det kapitalism om man vill, men ”fri marknad” eller ”rättvis handel” funkar lika bra. Inte för kaféägaren Gabriel som på sin hemsida låter hälsa ”Fuck the rich, the police, and Kkkanada”, och ”fuck” en himla massa annat. Tacka tusan för att han inte lyckas driva kafé på ett vettigt sätt. Han verkar ju ha fullt upp med att idka könsumgänge.

15 kommentarer:

 1. Att också förbjuda klassförrädare som grisar (poliser) och militärer bidrar inte till en fungerande företagsekonomi. Men det är så här det går, när vänsterideal krockar med verkligheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att förbjuda poliser testades väl i samband med BLM-kravaller i USA. Slutade inte helt lyckat.

   Radera
  2. Fast detta med att förbjuda poliser avr Usa inte först med? I Sverige har ju politikerna länge arbetat högst medvetet med att göra livet så svårt som möjligt för anställda poliser. Allt för att gynna grov kriminalitet. Det har de lyckats mycket bra med, för nu avrättas folk i matbutikerna också. Senast på Willys i veckan som gick, i Solna.

   Radera
  3. Nu har väl inte svenska poliser haft det uttalade målet att hindra polisen från att arbeta, till skillnad från dessa ockuperade zoner:
   https://en.wikipedia.org/wiki/Capitol_Hill_Occupied_Protest

   Radera
  4. Man kan även i sann plakatpolitisk anda helt enkelt byta namn på polisen; i Sovjetunionen fanns ingen polis, däremot Folkmilisen som utförde det arbete polisen genomför i "normala" länder...

   Radera
  5. Enda förslaget jag hört i den riktningen var att byta namn på Näpo, närpolisen, till Ompo, eftersom frågan inte är när de kommer utan om de kommer.

   Radera
 2. "fuck the rich" var nog inte så bra slogan om man vill att folk ska betala mer för fikat. Den som hade råd att betala en tusenlapp för kaffet väljer nog en femma och låg profil istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De fattiga har inte råd att betala en tusenlapp, de rika är rika för att de inte betalar mer än vad de tycker att något är värt.

   Radera
  2. Nja, säg inte det. Genom att betala mycket blir man ju mindre rik. Fast det är klart, betyder det att man får ligga mindre är det kanske kontraproduktivt.

   Radera
 3. Hehe, så kan det gå.

  Och jag gissar på att det dessutom var någon annans fel.

  SvaraRadera
 4. Bra sagt (skrivet) Sparo!

  Min son och Friedrich ska ut och ro med ekan idag. Jag hoppas de inte tar sig vatten över huvudet.

  Karl Marx mamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara de har flytväst och cykelhjälm går det säkert bra.

   Radera
 5. När öppnar någon på Södermalm? Låter som en perfekt grej som vore fullt logiskt där. Med samma resultat. Eller kanske mittemot Aftonbladet? :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera