torsdag 15 juni 2023

Självpåtagen ”skuldsanering”

Jag föreslog en gång att man bör testa att avstå ett och annat ett tag, som kaffe eller bekvämlighet. Bara för att se om det går och förhoppningsvis lära sig något längs vägen. Den ultimata uppoffringen i vårt samhälle är ju annars att avstå pengar.


Nej tack, fullt på kontot.

Jag menar inte att man ska ”vaska” dem, tvärtom! Det pratas ibland om existensminimum, men få har testat att frivilligt leva utan överflöd. Det fanns ett tv-program som hette Den hemlige miljonären, där rika gick undercover i ”samhällets bottenskikt” under några dagar och levde då själva på nästan ingenting, men en vecka tror jag alla skulle klara.

Annat vore det med några år eller ens ett kvartal. I en perfekt värld tror jag att det vore bra för alla att uppleva ekonomisk fattigdom. Och så borde det ju vara. Flyttar man hemifrån när man är runt 20 så har man inga stora inkomster samtidigt som man ska bygga sig ett hem. Men det blir väl sällan så.

Studenter kräver subventionerade studentbostäder på gångavstånd från skolan, tar vid sidan av studiebidraget ut fullt studielån, får ekonomiskt bistånd av sina föräldrar och gnäller ändå över att de inte har råd att äta. Sedan växer de upp, får jobb och fortsätter gnälla. Då för att det trots heltidsjobb är helt omöjligt att spara ihop till en buffert.

Innan jag sprang maraton kändes det hysteriskt långt att springa över fyra mil utan uppehåll, men när jag väl hade gjort det en gång blev det helt rimligt. På samma sätt tror jag att det blir otroligt mycket lättare att leva snålt och spara undan pengar om man redan har provat.


En del gör det i omvänd ordning.

Fler erfarenheter ger ett rikare liv, även obehagliga och negativa erfarenheter. Och är det inte så med det mesta som verkar jobbigt, att när vi väl prövat upptäcker vi att det där var inte så farligt, samtidigt som det lär oss att uppskatta ett bättre liv. Ingen uppskattar hälsa lika mycket som den som varit sjuk eller frihet som den som varit ofri. Jag tror att det är samma sak med pengar, att den som badat i dem hela livet inte uppskattar dem lika mycket som den som testat att inte ha dem.

92 kommentarer:

  1. Förstod inte heller de som gnäller om lite pengar som student. Jag hade CSN både lån och bidrag. Bodde i studentbostad med 30-40 min till skolan. Hade aldrig överflöd, men aldrig orolig för ekonomin.
    Köpte storpack och gjorde storkok. Matlåda och thermos. Men blev ganska många öl också. Dock mestadels hemmafester och sparsamt på krogen.
    Jobbade 2 månader på sommaren och kände mig som miljonär. De extra pengarna räckte ju långvägar.
    /MVH swegerpatrik.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fördelen när man pluggade var ju också att man omgavs av och umgicks med främst personer som var i ungefär samma situation ekonomiskt som en själv. Det gjorde att man tillsammans hittade på kreativa lösningar för matlagning, ordnade fester till självkostnadspris mm. Jag upplevde mig heller aldrig som fattig utan det var en extremt kul tid i livet helt enkelt.
      När man sen börjar jobba är det lätt hänt att man börja snegla på andra som har andra konsumtionsvanor trots att man inte vet vilka resurser de har, och så börjar man göra likadant fast man kanske inte "har råd" och sen får man problem.

      Radera
    2. Det är inte utan att man undrar om deras och andras erfarenheter idag påminner om detta eller om standard numera är att man har ett kort från papsen som lägger ekonomin på en högre nivå.

      Radera
    3. "Jag upplevde mig heller aldrig som fattig utan det var en extremt kul tid i livet helt enkelt."

      Mm. Det är skillnaden mellan absolut fattigdom och relativ fattigdom. Den relativa fattigdomen är framförallt ett problem om du umgås med människor utanför din grupp. Det kostar att ligga på topp.

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. Jag tycker det framgår av Sparos blogginlägg om tidningsartiklar som handlar om människor som är fattiga och läsarnas kommentarer här i bloggen att det stora problemet är ekonomisk planering. Att många människor inte har fått lära sig att planera sin ekonomi och/eller har psykiska funktionsnedsättningar som gör att de inte klarar att hantera sin privatekonomi. Fattigdomen i Sverige handlar nog mest om brist på privatekonomisk uppfostran som inte kompenseras av privatekonomisk undervisning i skolan och otillräckligt stöd till människor med psykiska funktionsnedsättningar.

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Visst är det planeringen som fallerar, men kanske just för att en del måste ha kniven på strupen för att planera medan andra tycker att det är lite kul.

      Radera
  2. Väldigt bra och tänkvärd text!

    SvaraRadera
  3. Ja många blockeras av att de aldrig vågar prova. Det gäller såväl ekonomi men även mycket annat i livet. Jag är glad att jag själv vågat släppa sargen och haft modet att hoppa på diverse utmaningar både när det gäller studier och jobb. Kommer själv från låg arbetarklass och har alltid haft ordning på ekonomin vilket har hjälpt mig att komma till en form av FIRE-liv idag.
    Sedan finns den här bortskämda kategorin av människor som alltid tycker att de ska leva som de som har det bättre ställt utan att själva ha förtjänat detta. Då blir det mycket gnäll på orättvisor och gärna krav på att någon annan ska betala.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ligger nog mycket i det, att man behöver modet. Att våga testa med risk för att misslyckas och att våga få underliga blickar i bekantskapskretsen.

      Radera
  4. Jag brukar relativt ofta beröva mig en del "glädjeämnen" bara för att testa att det inte är slentrian. Kaffe, kött eller alkohol brukar vara det som får stryka på foten någon månad då och då. Kaffe är i särklass svårast och jag har kommit fram till att det nog är kontraproduktivt att avstå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att kaffe är svårast förstår jag, alkohol och kött har jag avstått helt frivilligt i många år :-)

      Radera
    2. Varför äter du inte kött? Bryr du dig inte om alla djur som inte får födas bara för att sådana som du inte äter kött? ;)

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Inte ens om kaffet kostar 100 spänn per paket är det ju egentligen ett "dyrt nöje" jämfört med sånt som att äta oxfilé eller dricka alkohol. Ett par koppar kaffe om dagen kostar då ändå inte mer än kanske en femma. Men visst, jag är den förste att erkänna att jag alternerat och köpt andra sorter än normalt under den period när kaffet stuckit iväg i pris, dvs köpt de sorter som varit billigare.
      Nu förutsätter jag såklart att man köper kaffe i en affär och brygger hemma. Köpa kaffe för 30 SEK koppen på kafé kan man unna sig om man har pengar till det men det är ju inte någon "nödvändighet" precis.

      Radera
    4. När det gäller kaffe är ju för övrigt den stora fördelen om man har ett jobb där kaffet är "gratis". Det har jag haft under större delen av mitt yrkesliv och då passar man förstås gärna på, inte minst som standarden höjts väsentligt på senare år och det på det ställen jag jobbat och jobbar numera finns maskiner som gör extremt gott kaffe.
      Jag jobbar dock hemifrån ett par dagar i veckan (och satt hemma till 100% under 18 månader under pandemin) och då får man förstås köpa sitt eget.

      Radera
    5. Tom-Hjördis: Nej, dem skiter jag i.

      Stefan: Kaffe är relativt billigt, men gör man av med ett paket i veckan blir det ändå en ganska stor kostnad per år. Där vill jag för övrigt slå ett slag för Dollarstore. De har halvkilospaket för typ 35 spänn och det var inget fel på det kaffet.

      Ja, när jag hade en arbetsgivare att bälga i mig kaffe hos gick det inte åt mycket hemma.

      Radera
    6. "De har halvkilospaket för typ 35 spänn och det var inget fel på det kaffet."

      Det kan vara "fel" på kaffet även om det smakar bra.

      "Men vår konsumtion av kaffe kan ställa till det för natur, djur och människor där kaffet odlas. Kaffe är faktiskt en av världens mest besprutade grödor."
      https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/5-skal-att-valja-ekologiskt-kaffe/

      Tom-Hjördis

      Radera
    7. Jaja, något ska man dö av.

      Radera
  5. Brukar avstå godsaker så ofta jag kan. Problemet är att min fru alltid köper hem en massa och då är det mkt svårare när det finns. Jag hade aldrig själv köpt t.ex godis, chips och sånt. Alkohol är lite knepigare. Dricker i princip bara vin, avskyr annan starksprit och öl är endast som törstsläckare nån gång på sommaren. Är lite av en periodare, vissa veckor kan det slinka ner två vinflaskor, sen uppehåll någon månad eller två, sen när man får lust så inhandlas det nåt nytt spännande som dricks upp.

    Dricker två små koppar kaffe om dagen, har gjort i 20 år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är lättare när det inte finns. Jag undviker att ha hemma kaffebröd av den anledningen. Bäst för mig är att ha bullar i frysen, då kan jag ta fram och mikra när jag får gäster, men inte gå och nalla själv.

      Radera
  6. Jag lever kraftigt under mina tillgångar nuförtiden. Det har bara rullat på så i alla år. Även som student levde jag under mina tillgångar, det fanns sparkvot även då. Jag skulle nog kunna trimma det hela ännu mera nedåt men ser väl ingen egentlig mening.

    Däremot ser jag i min personlighet en problematik kring att öka på utgifterna och dra på mig spenderbyxorna. Får nog ta och söka coachstöd kring den där problematiken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. *Den dagen en STATSMINISTER säger att vi har levt under våra tillgångar ...

      Tom-Hjördis

      Radera
    2. När Jonas Birgersson i Framfab blev rik företagare fortsatte han att bo i sitt studentrum, klä sig i secondhand osv. Günther Mårder har väl varit inne på liknande tankegångar och för all del även Warren Buffett. Dumt att frångå ett vinnande koncept.

      Radera
    3. Vad konstigt att min första kommentar till Northernlightsinvestments kommentar har försvunnit. Den som min andra rättelse om STATSMINISTER syftade på. Min första kommentar syntes förut. Aja, struntsamma.

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. Jag har inte tagit bort någon kommentar i alla fall, men håller med om att det är märkligt.

      Radera
    5. Det kan vara Bloggers sätt att säga "Nu räcker det med kommentarer från Tom-Hjördis". ;)

      Tom-Hjördis

      Radera
    6. Jag tror snarare att det handlar om en bugg. Det drabbar mig med emellanåt. Därför kopierar jag t ex regelmässigt mina kommentarer innan jag trycker på "publicera", för att slippa formulera mig två gånger bara för att datorhelvetet hänger sig.

      Radera
  7. "Det fanns ett tv-program som hette Den hemlige miljonären, där
    rika gick undercover i ”samhällets bottenskikt” under några dagar och levde då själva på nästan ingenting, men en vecka tror jag alla skulle klara."

    Ännu värre är när politiker ska leka "socialfall". https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/respektl%C3%B6st-att-leka-socialfall-1.463989
    Vem som helst kan leva på "socialbidrag" i några veckor. Däremot är det jobbigt att vara relativt fattig år efter år. I synnerhet om man är förälder och den relativa fattigdomen går ut över barnen. Av de som lever på "socialbidrag" i många år är många i praktiken för fysiskt och psykiskt sjuka för att få ett jobb. Det är inte alls säkert att de har sig själva att skylla. Det finns många som är för friska för att vara sjuka (enligt Försäkringskassan) och för sjuka för att jobba (enligt arbetsgivarna).

    "Innan jag sprang maraton kändes det hysteriskt långt att springa över fyra mil utan uppehåll, men när jag väl hade gjort det en gång blev det helt rimligt."

    Skona dina leder. Din kropp behöver inte mer än raska promenader.

    Jag trodde du skulle blogga om den här norrbaggen idag. https://nordjyske.dk/nyheder/hjoerring/nyindkoebt-lamborghini-konfiskeret-koerte-236-kmt-ved-hjoerring/fd680ae0-4090-402e-b5dc-c052dfebdb73

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är lite kluven. Fattar att socialbidragstagare tar illa upp, men tycker de att det är sämre att politiker testar en vecka än att de inte testar alls? Jag är rädd att hon hade blivit lika arg i alla fall.

      Ja, egentligen tror jag inte att maratonlöpning är bättre för hälsan än att springa kortare. Det handlar samtidigt om vad man gillar. Jag springer ner till 5-6 km ibland, men skulle jag inte få springa längre hade jag ledsnat. Raska promenader tror jag absolut är nyttigast för lederna, men samtidigt tror jag att det är bra att få upp pulsen ibland.

      "Norrbaggen"? Nej, "en irakisk mand bosat i Norge". Hur som helst har jag inte mycket att säga. Det blev en dyr biltur :-)

      Radera
    2. "Nej, "en irakisk mand bosat i Norge". Hur som helst har jag inte mycket att säga. Det blev en dyr biltur :-)"

      Enligt Aftonbladet sa mannen att han hade jobbat ihop pengarna i en bilverkstad. Han är verkligen en arbetskraftsinvandrare om han jobbar ihop flera miljoner till ett lyxåk i en bilverkstad i Norge. Ännu mer lönsamt för (danska) samhället blir det när staten tar bilen och säljer den.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Beror på vad man prioriterar i livet. Jag läste någonstans att en del svenska invandrare gärna lever på vatten och bröd för att kunna ha råd att köpa en dyr bil. Tur att man inte är sån.

      Radera
    4. Den serien följde jag också, riktigt intressant även om Corona kom o bråkade. Ska sätta mig själv på långpromenader, blivit för mycket häckande framför dator osv…
      /JB

      Radera
  8. Svar
    1. Kanske en filosofisk fråga, men om man alltid unnar sig, kan man då egentligen säga att man unnar sig? Det blir lite som ständig guldkant, det blir en motsägelse i sig.

      Radera
    2. Att unna sig är relativt. Man kan alltid unna sig mer. Jag tror många i Sverige gör det. Unnar sig mer och mer istället för att ta ett steg fram, ett steg tillbaka och uppnå samma effekt som om de unnar sig mer och mer.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Ja, tar man det stegvis kan man öka även dåliga vanor utan att reflektera över det.

      Radera
    4. Många tror att de som sparar inte "unnar sig". Men de kanske de gör! Jag unnar mig ibland en ledig dag utan något inplanerat. Jag unnar mig mina fritidsaktiviteter som inte är så dyra, men kanske tar lite tid. Jag unnar mig resor ibland och då kan de få kosta... eller inte kosta alls, beroende på vad som ska göras.
      Somliga unnar sig att jobba järnet i några år för att sen vara lediga, andra unnar sig att jobba deltid hela livet.

      Jag kanske inte alls är intresserad av att det någon annan anser är att "unna sig". Detta är ju väldigt subjektivt!

      Spargrisen

      Radera
    5. Det tänker jag på varje gång jag hör om någon som anser sig "unna sig", men som är tokstressad över ekonomi, att om det där är att unna sig är det inget jag vill ha. Själv unnar jag mig mycket hellre tid och valfrihet.

      Radera
  9. "Ingen uppskattar hälsa lika mycket som den som varit sjuk eller frihet som den som varit ofri. Jag tror att det är samma sak med pengar, att den som badat i dem hela livet inte uppskattar dem lika mycket som den som testat att inte ha dem."

    Det är en variant på att stänga in en hund i ett rum för att den blir så glad när den får komma ut.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men i sak har du rätt. En god maträtt smakar inte lika gott om man äter det till middag varje dag. Kontraster gör livet värt att leva.

      Tom-Hjördis

      Radera
    2. Ibland blir det för mycket av det goda. Som värmen nu.

      Radera
  10. Förresten, känner du igenom mannen längst till höger på bilden Sparo? https://www.svt.se/nyheter/inrikes/favorittippade-namnen-stanger-dorren-att-ta-over-han-aterstar
    Tror du han blir ett bra språkrör?

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. *igen

      Tom-Hjördis

      Radera
    2. Jag känner tyvärr igen alla tre. Beror på vad syftet är. Ska man leda ett galet parti är det kanske en fördel om man är galen.

      Radera
    3. "Det namn som enligt SVT:s källor är allra hetast är dock Daniel Helldén, som i dag är riksdagsledamot. "

      Daniel Helldén har till och med kommenterat ditt blogginlägg som handlade om just Daniel Helldén.
      https://sparosverige.blogspot.com/2022/06/symbolpolitiken-cyklar-i-diket.html?showComment=1656310281073#c89013734204121718

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. Något säger mig att det inte var han.

      Radera
    5. Det kanske inte var han som skrev kommentaren men blogginlägget handlade om honom. Jag tyckte det var roligt att jag läste om honom första gången på din blogg. Andra gången jag läste om honom var i SVT-artikeln. Tack vare dig vet jag vilken spelevink han är.

      Tom-Hjördis

      Radera
    6. Nu får ni inte tro att jag skulle ha röstat på Daniel Helldén om jag inte hade läst om honom på Sparos blogg. Daniel Helldén är trots allt miljöpartist. Man ska alltid vara på sin vakt när man har att göra med miljöpartister (eller politiker överhuvudtaget för den delen). Det är sen gammalt.

      Tom-Hjördis

      Radera
    7. Jag tycker att man hör om honom hela tiden, det är en anledning till att det skulle kunna bli han. Towatt tror jag anses för ung och dum, men det kanske är en tillgång i det partiet, och Dalunde tror jag är för anonym.

      Radera
  11. Hur skulle det var för Sparo att spendera som en i Lyxfällan en månad typ? Bara för att......

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra fråga. Det skulle kännas jobbigt. Framförallt förstår jag inte hur en del människor har tid att göra av med så mycket pengar. Med undantag för löprundor är det några dagar sedan jag ens lämnade tomten nu, jag har inte tid att köpa grejer.

      Radera
    2. "Spendera som en i lyxfällan", menar du då aktiviteter eller pengar? Jag tror att aktiviteterna skulle vara svårast, för efter en halvtimme eller så skulle nog Sparo ifrågasätta varför man lägger ner tid på sånt onödigt skit (vad det nu är som de i programmet lägger tid på: skräpmat, tatueringar, taxiresor, streamingtjänster, lån mm).
      Risken om han skulle få tillgång till kapitalet som deltagarna bränner på en månad, det skulle vara att pengarna har ökat i värde. För han kommer nog att köpa något billigt/smart som han behöver och efteråt sålt nåt som kom med på köpet för mycket mer.

      Spargrisen

      Radera
    3. Det hänger väl ihop, men det jag skulle se som störst utmaning är tidsåtgången för konsumtion. Alternativt att man köper första bästa av något istället för att ta reda på vilken som är bäst, och det skulle kännas helt omöjligt.

      Radera
    4. Det underlättar att bo i en stad och ha vänner som lever påkostade liv om man ska konsumera. Bio, restaurang, caféer, take away-kaffe, snacks i Pressbyrån, taxi mm.

      Jag tror du skulle kunna konsumera mycket även om du inte lämnar tomten. Du kan shoppa loss på nätet. En ny mobiltelefon, ett par nya skor mm. Med en app i mobilen kan du shoppa när du tar paus i arbetet med garaget, trädgården osv. Annars är nätcasinon ett effektivt sätt att bränna pengar.

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. De som är med i Lyxfällan har ofta köpt bilar på avbetalning för SMS-lån. Sedan slösar de bort SMS-lånet på något annat och struntar i att betala för bilarna och trafikförsäkring. Men se till att du har en plan för hur du ska ta dig ur skuldfällan innan du provar det här Sparo.

      Tom-Hjördis

      Radera
    6. Ja, det är lättare då. Det går snabbare för mig att koka kaffe än att dra till någon som säljer kaffe. Och visst går det att konsumera även över nätet, men det tar också tid.

      Radera
    7. SMS-lån för att köpa dyra produkter som tappar snabbt i värde (bilar), många abonnemang (TV, sockar, tidningar mm) som kostar varje månad, strunta i att betala räkningar och nätcasino är lösningen på ditt "konsumtionsproblem". Det är bara amatörer som lägger tid på att konsumera. Konsumtionsproffsen automatiserar slöseriet.

      Tom-Hjördis

      Radera
    8. Jag bjuder på de två nyorden "konsumtionsproblem" och "konsumtionsproffs" även om jag misstänker att de kommer att förekomma sparsamt i Sparos blogginlägg.

      Tom-Hjördis

      Radera
    9. För att få kalla sig konsumtionsproffs känns det ju som att man borde konsumera på heltid :-)

      Radera
    10. Ja, antingen konsumera på heltid eller försörja sig på att konsumera. Vissa influerare konsumerar mängder av take away-kaffe, smink, kläder, resor, PT (personlig tränare), energidrycker mm och får ännu mer betalt genom att sälja annat via sina kanaler. Eftersom de inte alltid får betalt för just de produkter de konsumerar kan man kalla dem proffskonsumenter. Sedan finns det såklart många influerare som "konsumerar" produkter i form av samarbete (reklam). Då är de inga riktigt proffskonsumenter utan bara levande skyltdockor.

      Tom-Hjördis

      Radera
    11. Jag har inte sett på influencers som proffskonsumenter, men det kan de väl på sätt och vis vara.

      Radera
  12. Det får mig att tänka på Fru EBs potatisvecka.

    Tror på konceptet, något jag definitivt borde prova i någon form.

    SvaraRadera
  13. Bra inlägg, och det verkar många andra också tycka med tanke på antalet kommentarer. Minst ett par hundår när man är ung borde vara standard. Men så slår det mig att jag inte lever som jag lär, jag månadsspar till barnen och de lär ha ett par 100 tusen i sparande när det är dags att flytta hemifrån. (Något jag inte hade). Pengara finns iof sparade i mitt namn just nu, men jag vill ju lära dem och sparande och avkastning redan nu och hoppas att de själva kommer fortsätta sparandet och inte bränna pengarna. (Just nu är dom väldigt bra på att spara veckopeng själva )Jag kansle borde låta dem ha fattigåren o sen ge dem tillgång till pengamaskinen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där är ju en avvägning, och jag menar inte att det måste vara fel att ge barnen pengar. Särskilt inte om det handlar om ett engångsbelopp vid bostadsköp. Då tror jag att det är mycket värre att skjuta till pengar lite då och då.

      Radera
    2. Nej att random eller efter tjat sticka till pengar tror jag har direkt motsatt effekt om man vill få dem att bli ekonomiskt medvetna och ansvarstagande. Logiken med fast månadspeng har jag haft sedan barnen var 5, väldigt effektivt redan då (och är fortfarande). Ber dom om något i en affär så hänvisar jag till månadspengen =noll tjat, och också en hel del överväganden som ofta slutar i avstå att köpa (väldigt intressant att följa beslutsfattandet utan att försöka påverka)

      Radera
    3. Månadspengen var det som även fick mig att sluta tjata (och att konsumera godis). Jättebra sätt att lära barn att budgetera.

      Radera
    4. "och också en hel del överväganden som ofta slutar i avstå att köpa (väldigt intressant att följa beslutsfattandet utan att försöka påverka)"

      Om du vill ta det ett steg till skulle du även kunna ge barnen 5 % ränta (utöver räntan på sparkontot) på månadspengen för varje månad dina barn sparar sin månadspeng. På så sätt skulle du också lära dem att skilja på investering och konsumtion. I nuläget tränar du dina barn på att prioritera sin konsumtion. Du lär indirekt ut att de ska konsumera för månadspengen i närtid. Om man ska investera eller konsumera kräver också en hel del övervägande. Det är inte självklart att investera.

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Nu vet ju inte jag hur gamla barnen är (framgår bara att de är äldre än 5), men jag minns ränta som ett rätt abstrakt fenomen som barn, så risken är att det kan bli för avancerat.

      Radera
    6. Bra tanke där att lära om investering och månadspeng, men jag tror kanske som Sparo att det är lite för tidigt (de är 6 och 8 år). Men det är rätt att man vill ju inte bara lära dem attt spara för konsumtion. Det jag gör hittills är att logga in på deras isk konton med jämna mellanrum och visar dem hur jag månadssparar åt dem och hur grafen och summan växer. Längre fram när de kommer på att de kan förhandla om månadspeng funderar jag på att erbjuda höjning om de i gengäld köper fonder varje månad för en del av summan. På en sidnot så får jag ge skolan en eloge som redan i första klass pratat om ekonomi, pengar och budget!

      Radera
    7. Grafer kanske kan funka för 6- och 8-åringar. Ränta och inflation blir nog värre. Jag tycker att jag hela tiden bloggar om 26- och 48-åringar som inte har en susning.

      Ja, skitbra av skolan! Det tror jag är mycket ovanligt.

      Radera
    8. "Men det är rätt att man vill ju inte bara lära dem attt spara för konsumtion."

      Det var min poäng (som du förstod).

      Tom-Hjördis

      Radera
  14. Sparo for Lyxfällanprogramledare!

    SvaraRadera
    Svar
    1. det förslaget har även min röst!

      Radera
    2. Tack, men det lär inte hända. Jag är inte helt säker på att det vore vettigt heller, men jag skulle antagligen bli den första programledaren i programmets historia som ärligt kan säga sig spendera mindre i de flesta kategorier än vad deltagarna tvingas göra för att hålla sin budget.

      Radera
    3. Just av den anledningen! Du hade varit den mest trovärdiga programledaren. Om du dessutom kryddar med samma humor som här i bloggen så hade i alla fall jag börjat titta på programmet.

      Radera
    4. Tack för det, men jag tror som sagt inte mycket på det. Dessutom undrar jag om det inte är dags för nya koncept istället. Programmet har sänts sedan 2006 och själv slutade jag titta när det började kännas som att varje avsnitt var en repris.

      Radera
    5. Jag vill också se Sparo som programledare för Lyxfällan. Ta med dig dina förslag på förnyelse till anställningsintervjun. Sparo for programledare i NYA Lyxfällan.

      Tom-Hjördis

      Radera
    6. Jag tror att de har hundra personer före mig på listan. Om det ens blir aktuellt, Magnus Hedberg tycks ju vilja ha jobbet fram till pensionen. Inget fel på honom, det är konceptet som dammar.

      Radera
    7. Förnya konceptet då! "Sparo flyttar in" :-D Någon som såg programmet där barnet i familjen fick förfoga över familjens månadsinkomst under en månad. Många föräldrar som fick väldigt reducerad budget för lunch/snus/nöje . Kanske skulle gå att vidareutveckla med sparo som coach

      Radera
    8. "Sparo flyttar in" - vilket jävla skräckscenario :-)

      Radera
    9. :-D ja så kan det vara, men tänk dig tittarsiffrorna!

      Radera
    10. Jag är osäker på det.

      Radera
  15. Mitt största umbärande när jag stod på randen att förlora kåken men behålla huslånet var även en vändning till något sundare än mitt tidigare typiska ”leva för dagen och spendera allt som finns”-Svenssonliv.

    Visst, fick leva på minimalen 2 år. Gav mig styrka i det att jag fixade stora omvälvningar och arbeta mig genom ett krisläge. Sedan några år till med något slappare tyglar för att nå de mål jag efter duckad kris förutsatt mig. Nu unnar jag mig ännu en smula mera, men en bråkdel av i mitt forna liv, och jag är konfident rörande att detta kommer jag hålla i under överskådlig tid, helt enkelt för att jag trivs och inte ser några uppoffringar, enbart (i mina ögon) rätt kloka val.

    På så sätt borde jag i princip vara tacksam över de stora ekonomiska utmaningar som ligger bakom mig.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är de förändringarna som funkar bäst, de som inte känns som uppoffringar.

      Radera
  16. Intressant område.
    Ibland undrar jag hur livet hade sett ut med andra livsval.
    Jag hade tur i 20-24 års åldern, inkomsten drog iväg men även livsstilen, kände att något fattades, började på universitetet.
    Ur ett privatekonomiskt perspektiv, katastrof men umgicks med likasinnande, ingen hade pengar och det blev en livsstil där pengar och attribut tappade betydelse, fokus var på annat.
    Mina utgifter drog aldrig iväg när jag blev utsläppt, förändrade värderingar gjorde det ointressant.
    Nu har jag ingen insyn i privatekonomin för mina kompisar som aldrig studerade, men gissar att ur ett nettovinst perspektiv, dvs balansräkning, skuldsättning etc, så ligger dom väldigt efter.
    Ja, jag tror därför att det är bra att vänja sig vid mindre, hur man gör det, individuellt men en slags mental 5:2 diet.
    /Swe_expat

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mental 5:2-diet var ett bra uttryck.

      Radera
  17. Konsensusbloggen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så mycket elakt som jag kallats i detta kommentarsfält skulle jag inte hålla med om det. Se där, ännu en konflikt :-)

      Radera
  18. En lite intressant grej är ju att man faktiskt byggde in en sån här sorts mekanik i de gamla religiösa kalendrarna med både fasta och fester schemalagda. Tar man påsken (eller Ramadan) på allvar och tillbringar 30 dagar på sparlåga och medvetet utesluter "kul" saker så blir det ju en kontrast som kommer höja framtida upplevelser av allt möjligt. Vet inte hur restriktiv söndag och sabbat är i traditionell kristendom respektive judendom men kan mycket väl tänka mig att en dag i veckan där man medvetet skruvar ned världsligt fokus och stimulans gör de övriga 6 dagarna roligare och värdefullare.

    Antagligen beror det på att jag är en konservativ stöt men kan inte låta bli att se beundrande på massor av gamla samhälleliga restriktioner och bruk som nu är borta.

    Det finns också en intressant antites till din post och det är att det kanske även vore nyttigt för folk att spendera en tid med att *slösa* och testa saker man inte annars unnar sig. Det gör ju dels att man kan upptäcka att en del saker man tyckt vore onödiga (diskmaskin, städhjälp exv) faktiskt inte är slöseri utan värt det och också att man faktiskt inser att en hel del lyx är ganska poänglös och faktiskt inte gör en lycklig. En sådan slöseriperiod är ju förstås lite knepigare att implementera på ett vettigt sätt än att bara leva asketiskt i en vecka, men tror ändå att det skulle kunna finnas en poäng med att vidga vyerna även åt andra hållet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast idag är väl både fasta och ramadan genomkommersialiserade. Det är nog fler som fastar med något juicepaketsprogram för dyra pengar än sådana som dricker vatten i X dagar.

      Och ja, en del (jag själv t ex) skulle nog få vidgade vyer genom att konsumera mera.

      Radera