måndag 5 juni 2023

Fusk vs integritet

Tänk att så fort politiker gör något bra får de kritik av myndigheterna (och vice versa). Norrköpings kommun försökte utreda om de kommuninvånare som lever på bidrag fuskar. 2020-2021 kom Norrköpings politiker på att de skulle anställa en säkerhetsutredare för ändamålet, men redan då var oppositionen i form av moderaterna kritiska och tyckte att detta var polisens sak.


I lagens namn ...

De har de säkert rätt i, men hur naiv får man egentligen bli? Polisen hinner ju knappt utreda gängskjutningar, när skulle de kolla om Norrköpingsborna är friska och samtidigt sjukskrivna? Jag är säker på att Norrköpings skattebetalare uppskattar ifall kommunen tar reda på om deras skattepengar går till människor som inte har rätt till dem.

Nu är hur som helst ordningen återställd. JO kritiserar kommunen med hänvisning till personlig integritet och den högljuddaste kritikern, moderaternas Sophia Jarl, har blivit kommunalråd och garanterat redan stoppat kontrollen.

Jag är inget anhängare av övervakningssamhällen, men är det inte rimligt att den som lever på bidrag kan bli kontrollerad även om det skulle inkräkta lite på den personliga integriteten? Det bidragsfuskas för en miljard om året. Eller rättare sagt, det är den del av fusket som upptäcks. Med bättre kontroller kanske man räddat två eller tre miljarder? Det skulle räcka till många lärare, sjuksköterskor eller annat det är brist på.

Eller för den delen poliser, de där som Norrköpings nya kommunalråd vill lägga ännu mer jobb på. ”Put your money where your mouth is”, säger man på engelska när man tröttnar på makthavare som snackar utan att backa upp orden med handlingar och pengar. 2026 är det återigen kommunval i Norrköping. Men det är klart, fick Sophia Jarl förtroende den här gången kan hon få det igen, om väljarna vill fortsätta vaska miljarder för tramsiga principer.

Apropå principer ... Nej, det här blev en tramsig övergång. Denna tid på året brukar jag gå ner på halvfart och bara blogga varannan dag. Så även detta år, så låt oss diskutera detta inlägg i två dygn (om ni vill), så tar vi nästa inlägg på onsdag morgon.

44 kommentarer:

 1. Lever man på bidrag har man i mina ögon en tämligen begränsad rätt till personlig integritet.

  Ser inga som helst problem med att både säkerställa identiteten på alla bidragstagare med biometri, samt att samköra vartenda register och databas som staten innehar för att hitta felaktiga utbetalningar för den som tycker sig behöva leva på andras pengar.

  Sen skulle jag ännu hellre avskaffa bidragssamhället helt och hållet förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju en avvägning. Jag menar inte att bidragstagare ska vara helt rättslösa, men lite kontroll borde man stå ut med. Det är ju dessutom så att det gång på gång bevisas att det finns ett utbrett fusk att beivra.

   Radera
 2. Jag har slagits av förundran över hur du orkar med att skriva ett inlägg om dagen? Själv skriver jag 1-2 i veckan och tycker det är svårt nog ibland! (Heltidsjobb + småbarn).
  Men med ett snitt på över 300 inlägg per år, får man ju bara erkänna sig imponerad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förundras över hur folk orkar ha småbarn. Det tror jag tar mycket mer tid per dag än det tar att skriva ett blogginlägg.

   Radera
 3. Jag tycker att enbart människor som är gamla och sjuka ska kunna få bidrag från staten, resten får människor stå för själva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att dra en knivskarp gräns, men försörjningsstöd är ju inte tänkt som en långsiktig livsstil så i de fall det blivit det är det ett misslyckande.

   Radera
  2. Så inte ens vanliga pensionärer ska få bidrag? Och om man blir sjuk när man är yngre, då får man klara sig själv?

   Radera
  3. Sjuka får sjukpenning, pensionärer pension. Det jag tror Anonym 09.25 avsåg var försörjningsstöd/socialbidrag.

   Radera
  4. Säkerligen var det så, men det var inte det personen skrev. Sen vet i fasen om pension borde klassas som bidrag.

   Radera
  5. Jag ser ingen som helst anledning att klassa pension som bidrag.

   Radera
 4. Ta bort alla bidrag och inför medborgarlön på typ 15000 kr i månaden för alla som varit svenska medborgare i minst 10 år och inte dömts för brott med fängelse på straffskaln. Billigare för samhället och noll risk för fusk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en annan möjlighet, men jag är tveksam till hur medborgarlön ska funka i praktiken. Människor som jag badar ju i pengar om vi får 15000 kr utan krav på motprestation.

   Och hur ska invandrare och/eller kriminella överleva om de inte får ett jobb och det inte finns bidrag att få?

   Radera
  2. Fran att ha varit emot medborgarlön har jag ändrat uppfattning. Jag tror det skulle spara pengar at staten i längden. Belopp och begränsningar far man förstas diskutera. Tycker man som Sparo att det blir för mycket att ha i ladorna kan man skänka till nagon som behöver stalarna bättre.
   /Annika

   Radera
  3. Jag är rädd att människor som idag bidrar till det allmänna genom att betala inkomstskatt kommer sluta jobba när de inte behöver.

   Radera
  4. Problemet med medborgarlön i Sverige är att politikerna inte skulle våga ta bort de övriga bidragen. Alltså skulle de som jobbar och försörjer sig själva få betala ännu högre skatt för att finansiera det hela.

   Radera
  5. Det ligger i farans riktning, som GW hade sagt.

   Radera
  6. Jag tror att medborgarlön kan vara något, men inte som systemet ser ut idag. När några som jobbar ska försörja några som inte jobbar. Som jag ser det är medborgarlön det sista alternativet när/om robbotar tar för många jobb i framtiden.

   Radera
  7. Så när ett barn fyller 10 år, då ska det helt plötsligt börja pumpas in 15k på deras konton, per månad.. Varför i helvete skulle någon ens vilja arbeta då?

   Det ger dom 2 miljoner lagom tills de fyller 18 år, om allt investeras.

   Radera
  8. Jag tror vi pratar om vuxna, men jag är som sagt skeptisk till medborgarlön.

   Radera
  9. Fast man blir svensk medborgare direkt vid födsel. Eller ska man alltså jobba mellan 18-28 innan man får medborgarlön? Jag är extremt anti medborgarlön med. Det kommer aldrig kunna lösas på ett bra sätt

   Radera
  10. Jag är inte heller pro-medborgarlön, men jag har inte hört någon föreslå att man ska få det innan man fyllt 18.

   Radera
 5. Övergripande gäller att staten vill ta in mer skatt, och om man börjar kontrollera statens utgiftssida så finns en uppenbar risk att staten inte spenderar alla pengar (dvs skatt) som den har dragit in.
  Det vore ett katastrofalt misslyckande, även om de s.k. borgerliga partierna säger något annat. I praktiken är de ju socialdemokrater, om inte socialister även de på högerkanten.

  Att det skulle bli någon förändring att tala om framöver, det är bara att glömma. Förutom höjt skattetryck förstås.
  Något annat är ett hot mot demokratin. Självklart, det förstår ju var och en ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger i politikers natur att de vill styra så mycket som möjligt, alltså ta in skatt och fördela pengarna. Oavsett partifärg.

   Radera
  2. Tror det var SvD som hade nån artikel där man uppskattat den optimal skattenivå enligt Lafferkurvan och kommit fram till 72 procent. När högsta marginalskatt nu bara är ca 55% så det finns fortfarande utrymme att höja, eller? Dock ansåg författarna att även arbetsgivaravgift och moms skulle räknas och då hamnade vi över 72 procent. De som inte tror på Laffer säger att detta bara är nys; kläm åt de rika dj-vlarna bara. Dock finns forskning både på borttagandet av värnskatten och uttrappningen av jobbskatteavdragen som visar att det förra varit självfinansierat med marginal medan det senare haft stora negativa effekter. Således ligger vi över optimum på Lafferkurvan, åtminstone för de allra rikaste (månadslön > 50 000). Tyvärr kommer inget parti driva att uttrappningen av jobbskatteavdragen tas rivas upp även om det vore en klart lönsam åtgärd för statsfinanserna. Det finns en hel del forskning på området som visar att det inte är sunt att krama ur vart enda öre som går ur den del av befolkningen som tjänar mest utan att det krävs ett litet avstånd. Detta skulle enkelt kunna åstadkommas genom avskaffandet av statlig skatt. Skattetrycket skulle då sjunka till kanske 66%.

   Ibland känns det lite befriande att läsa sådant som man intuitivt känner men kan vara svårt att formulera; det här var en sådan nyhet.

   Radera
  3. Det går alltid att höja skatten mer och trots kurvor är det ingen som på förhand vet exakt var gränsen går för när det inte "lönar sig".

   Radera
 6. Tänk att det finns de som än idag tror att Moderaterna är ett högerparti.
  Säkerligen var det nog som så att den där högerkärringen själv tillhörde en av kommunens största bidragsfuskare. Eller så saknar hon bara hjärna.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att höger-vänster-skalan känns ganska dammig. Jag vet för lite om just den här kvinnan för att uttala mig om hennes hjärna, men jag skulle i alla fall inte vilja att hon bestämde över mina skattepengar, vad hon än kallar sig.

   Radera
  2. Jo, de är bar olika varianter av sossar allihop.

   Radera
  3. Jag tycker det lättaste sätter att skilja höger från vänster i politiken är att jämföra deras ekonomiska politik. Höger vill ofta ha lägre skatt och vänster vill ofta ha högre. Förstatliga/privatisera är en annan fråga. När det gäller välfärden i Sverige så råder det nästan konsensus i riksdagen, där SD och opositionspartierna står väldigt nära varandra.

   Radera
  4. NEe det de har gemensamt är att öka förmånerna och makten till sig själva. Där ligger dagens enda intresse, för dem allihop.

   Radera
  5. Ja, där tycks de alltid kunna mötas.

   Radera
 7. Men det viktigaste: fungerade kontrollerna? (De kan ha minst två effekter; dels att flera fuskare blir upptäckta, dels att fuskare blir upptäckta)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår inte skillnaden på "att flera fuskare blir upptäckta" och "att fuskare blir upptäckta".

   Radera
 8. *fler upptäckta
  *färre som fuskar
  borde det väl vara .. Men som sagt: det är oklart om kontrollerna fungerade, å man kan ha åsikter om vad fungerar betyder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det verkar som att alla kontroller av bidragsfusk sparar mer pengar än de kostar och i så fall är de ju fungerande i någon mån även om allt alltid kan bli bättre.

   Radera
 9. Firar du svenska nationaldagen idag? Hoppas allt är bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg att det blir varannan dag nu i sommar.

   Radera
  2. Exakt, det kanske tåls att upprepas för dem som inte lusläser varje inlägg. Fr o m igår bloggar jag varannan dag under sommaren, så nästa inlägg kommer imorgon kl 9.00.

   Annars är svaret på frågan: nej ;-)

   Radera
  3. Du bloggar såklart som du vill men bara så att du vet så kommer vi svara med att bara kommentera hälften så många blogginlägg om du bloggar varannan dag istället för varje dag. Så är det!

   Tom-Hjördis

   Radera
  4. Som kollektiv läser ni hälften så mycket på min blogg på sommaren. Det är därför jag börjat blogga varannan dag.

   Radera
  5. Ja det är ett känt faktum att internetaktiviteten i Sverige går ner under sommaren. Kanske kommer mobilsurfandet att ändra på den saken i framtiden.

   Tom-Hjördis

   Radera
  6. Kanske är det mest på jobbet folk har tid. Besöksaktiviteten på min blogg går även ner på helgerna.

   Radera
  7. Dina läsare verkar vara av ungefär samma skrot och korn som de personer som dina blogginlägg handlar om. Surfa Sparo-bloggen på arbetstid. Ajabaja. :) Men de kanske använder rasterna till att surfa på bloggen.

   Tom-Hjördis

   Radera
  8. Nu har jag ju inte längre någon arbetsgivare som betalar min tid, men när jag hade det gick det definitivt att surfa privat om man gjorde det snyggt. Jag la absolut några minuter arbetstid på att kolla börsen och annat. Å andra sidan la jag obetald tid på att fixa eller grubbla på jobbproblem, så jag tror att det gick jämnt upp.

   Radera