fredag 2 juni 2023

Birummet klart

När jag specade upp sommarens byggprojekt nämnde jag inte att den biredskapsbod som byggdes i vintras skulle göras klart. Jag kom ju på att jag behöver ett kallt förråd där skadeinsekter fryser på vintern, men som ändå måste vara musfritt (så jag kan inte bara ställa ut lådorna i kylan).

Utrymmet har funkat i vinter, men bara varit ett fyrkantigt rum med gipsplattor i väggar och tak. För nästan inga pengar alls har det nu färdigställts. Skarvar har spacklats och slipats, hörnor har latexfogats, väggarna försetts med golv- och taklister och både väggar och tak har målats vita.

På en vägg har jag satt upp konsoller och hyllor. Väggskenorna fick jag köpa för en hundring, men hyllorna och färgen är restmaterial jag ändå hade hemma. Vägg- och takfärgen fick jag dock köpa, 219 kr för en femlitershink, och så spackel för mindre än en hundring. Som golv- och taklist satte jag brädor jag egentligen köpt in som ströläkt. De gör jobbet och kostade gissningsvis en femma metern.

Lådorna längs väggarna är uppdelade i högar beroende på hur ramarna ser ut. Där finns t ex gamla honungsramar jag kan fodra bina med och begagnade, slungade ramar uppdelade i mörka och ljusa, eftersom drottningen föredrar mörka ramar för att lägga ägg medan de ljusa generellt passar bättre i skattlådorna som ska fyllas upp med honung.

Allt detta kan tyckas som överkurs, men när man stökar i bigården är det smidigt att snabbt kunna springa in och hämta exakt det man ska ha. En varm sommardag vill man inte stå och sortera ramar klädd i en varm bidräkt med nät för ansiktet som gör att man ser dåligt i skum belysning.


Apropå det återstår att sätta upp ett lysrör i taket. Och kanske ett skåp, ytterligare någon hylla och möjligen ett mindre arbetsbord, men jag skyndar långsamt med inredningen eftersom jag räknar med att upptäcka mina behov efter hand. Helt klart blir det säkert aldrig, men det är ju så livet funkar.

18 kommentarer:

 1. Seriöst, borde inte dina äventyr passa som tv-serie? "Följ den skäggprydde svenskens äventyr i sitt nya land bland bin, grannar och renovering!" Ungefär som Frank Erichsen i "Hundra procent bonde", och Zackari Wahlström i "Hjälp, vi har köpt en bondgård!" Dessutom lär du få bra betalt … Ring NRK!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag jobbar så långsamt att det skulle spränga deras budget. Men jag skulle ändå inte vilja förvandla mitt liv till ett hemma-hos-reportage.

   Radera
  2. Jag hade garanterat tittat... :-) Mvh Magnus

   Radera
  3. Jag är tveksam till om jag ens hade tittat själv. Nej, men allvarligt talat vill jag se människor som vet vad de håller på med, eller någon som kan göra det skojigt att de inte vet det. Jag är varken eller. Jag är mer som Kalles fru i "Hjälp, vi har köpt en bondgård", som gör att man spolar fram några minuter eller går och hämtar kaffe.

   Radera
  4. Låter som en utmärkt programpitch. Titel: Hjälp, jag har blivit norrman, signaturmelodi: Norwegian Boogie med Eddie Meduza 😂🤣😂

   Radera
  5. Haha! Den hade jag glömt.

   Radera
 2. När farsan höll på med biodling använde han aldrig en sån där nätdräkt. En rökpuffare hade han dock. Han fick sällan några stick ändå, kanske något enstaka per säsong. Men ett år fick han ett samhälle som var aggressivt berättade han, då avrättade han drottningen. Sen blev det lugnt där också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte att jag ska pröva att inspektera utan dräkt i min lugnaste kupa, men med handskar.

   Rök har jag däremot inte använt, jag sprayar med vatten och mjölksyra istället. Vattnet får dem att tro att det regnar och går in. Mjölksyran hjälper dem att bekämpa kvalster. Och allra bäst är att sprayflaskan inte slocknar precis när man behöver den.

   Radera
 3. Jag läste "biOrum" och tänkte att det var lite out of character. Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kommer inte att hända. Tack detsamma!

   Radera
 4. Jag hörde någonstans från någon som gett sig på biodling ungefär "det jag inte kan om biodling i teorin, ändå dör samhällena varje gång!".

  Så jag tänker du måste gjort det mesta riktigt rätt och fått en flygande start. :-)
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är nere på tre samhällen från fyra, så det blir ju ett tapp på 25 procent eftersom jag tappade en drottning i våras.

   Jag skulle ändå säga att väldigt mycket handlar om slump och tur. Man vet inte varför ett tillsynes friskt samhälle dör under vintern medan ett väldigt svagt kan överleva.

   Radera
 5. Herre gud. Du bygger ju nya prylar, rum och skit snabbare än jag byter kalsonger. Borde jag ha ångest för att jag är så lat i jämförelse?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du borde ha angest för att du inte byter kalsonger ofta nog :).
   /Annika

   Radera
  2. Ja, du borde byta underkläder oftare. :)

   Radera
  3. Med tanke på att det här rummet väl inleddes i oktober-november, alltså över ett halvår sedan, instämmer jag mer föregående talare. Till mitt försvar har jag gjort mycket annat emellan. Jag ville inte slösa pengar på värme i vintras, därför väntade jag med spackling och målning tills det gick att göra utan att värma upp rummet.

   Radera
  4. Höh? Jag har på mig kalsonger från oktober. Ser inte problemet.
   /JB

   Radera
  5. Annars är det många som byter vid jul.

   Radera