tisdag 27 juni 2023

Upp och ner i bigården

När jag började med biodling trodde jag att antalet bikupor skulle vara relativt konstant om man inte väljer att utöka. ”Väljer” visade sig vara en överdrift, men första säsongen hade jag fyra samhällen från start till mål. Om någon skulle fråga nu vet jag knappt vad jag skulle svara. Kanske sju.

Våren började med att en kupa blev drottninglös och till slut fick jag sätta ihop samhället med ett annat, så då var jag nere på tre. Ett av dem blev drottninglöst förra veckan (detta börjar likna en Agatha Christie-titel man antagligen inte får nämna längre), kanske har hon svärmat och lämnat kupan. 2-3 dagar efter att jag börjat ana oråd hade bina dragit fram över tjugo nya drottningceller för att få en ny ledare, de syns tydligt eftersom de är större än vanliga celler.

Jag tog bort alla utom de två största, vilket förhoppningsvis leder till att det blir en ny drottning som kan ta över lagledartröjan. Sedan måste hon bli parad så att hon kan lägga ägg och göra samhället tillräckligt starkt för att överleva vintern. Det är väldigt många ”om”.

Vid sidan av detta har jag skapat fyra nya samhällen på ett mer planerat sätt, genom att skapa avläggare. Steg 1 var att plocka över ägg från vanliga celler till konstgjorda drottningceller, men detta är lååångt över min kompetensnivå.


När dessa placeras i en drottninglös kupa försöker arbetarbina föda upp dem till drottningar. Bidrottningar är inte en egen art, det är ett vanliga bin som fått mer och bättre mat än de andra larverna. Därför får hon reproduktionsutrustning, vilket övriga honbin saknar.

När cellöppningarna täckts flyttas cellerna bort, för det första en drottning som kläcks kommer att göra är att riva sönder övriga drottningceller. Man kan sätta cellen i en parningskupa där drottningen bor ihop med ett gäng bin tills hon är parad och redo att ersätta drottningen i ett befintligt samhälle.

Eller så gör man som jag, skapar en så kallad avläggare. Det är ett helt nytt samhälle bestående av en låda med bin, täckta yngel och honung där drottningcellen placeras. Jag gjorde fyra avläggare.

Här har de befunnit sig i en vecka. Idag ska jag inspektera dem och om (nu är vi där igen) drottningarna krupit ut ur sina celler och inte dödats av bin som inte accepterat att de nu befinner sig i ett nytt samhälle utan drottning, om de tagit sig ut på parningsflykt och vuxenkramats med 20-30 drönare uppe i luften, om de inte ätits upp av fåglar och om de tagit sig tillbaka till kuporna och börjat lägga ägg – i så fall har jag kanske sju samhällen nu. Om inte något av dem svärmat medan jag skrivit den här texten.

12 kommentarer:

  1. En sak jag funderat pa, eftersom jag inte kan ett jota om bin, är var alla vildbin bor. Vi har svärmar av vildbin just nu i var lavendelrabatt utanför huset (jag gar omvägar). De producerar väl ocksa honung gissar jag, vart tar den vägen? Käkar de upp den själva?
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen aning. I skogen?

      Tror inte att de får mer honung än att de äter den själva. Ingen biodlare som bjuder på strösocker heller.

      Radera
  2. Pjuh så mycket jobb, både för dig och för bina. Honung är för billigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, väldigt mycket jobb, men när det flyter är det väldigt kul också.

      Radera
  3. Oj! Vad spännande! Ser fram emot att höra (läsa) fortsättningen. 4, 3, 2, eller sju?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just nu lutar det åt 6-7 för det är drottningar i alla avläggare även om det bara är en av dem som har börjat lägga ägg. För mig är det svårt att se en omärkt drottning överhuvudtaget, men en erfaren biodlare påstår att alla tre som inte lagt ägg är parade eftersom det syns på dem.

      Radera
    2. Det är bara att kolla om de är rosiga om kinderna och lite glada. Då har de vuxenkramats!

      Radera
    3. Det är väldigt svårt att se om en bidrottning är rosig om kinderna. Däremot sväller hon upp om bakkroppen när hon tagit emot X antal (vet inte om någon räknat, men gissningsvis miljoner) spermier.

      Radera
  4. Jag har för mig att man även kan köpa bidrottningar på postorder? Men jag förstår att för en person som dig som både tänker ekonomiskt och vill göra saker själv av ren princip är det inte den första lösning man väljer ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förra året köpte jag drottningar av en biodlare som hade kunnat skicka dem, men jag åkte dit och hämtade dem istället för ungefär lika mycket pengar som posten hade kostat. De ska nog klara sig några dagar i ett kuvert, men jag tyckte att det var dumt att ta risken.

      Radera
  5. Så egentligen driver du en bordell för bin? Du är lite som deras pimp? Jag håller tummarna för att det tar sig! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man hårdrar det. Sägas ska att det bara är ett kvinnligt bi som idkar könsumgänge och att alla torskar dör, men det kanske inte är förmildrande.

      Nu ska jag i alla fall åka och hämta en av avläggarna för nu borde de ha gått in för kvällen.

      Radera