Presentation

Vill du bli snuskigt rik och fri att bestämma över ditt eget liv utan att först vinna på lotto eller råna en bank – då har du kommit rätt.

Det är ingen magi, jag har bara valt att leva på ett annat sätt än 99,9 procent av er andra, utan banklån och med en matbudget på 600 kr i månaden. Jag kan gå på krogen, bjuda vänner på middag eller köpa en glass på stan. Det är bara ingen naturlag att pengarna ska rulla.

Att samla på pengar är mitt främsta fritidsintresse, genom börshandel, poker, secondhandförsäljning... Ofta lägger jag mer tid på privatekonomi än på arbete, och ofta ger det mig högre avkastning, vilket bara delvis beror på att jag är en misslyckad karriärist och en lat jävel.

Hittills har min snålhet lett till följande:
 • När jag jobbade deltid hade jag ändå alltid mer pengar än kompisarna.
 • Som arbetslös med 7000 kr i a-kassa byggde jag hus för det som blev över.
 • År 2000 vågade jag lämna en fast, välbetald anställning för att bli egenföretagande ståuppkomiker med en tom kalender.
 • Mina tre senaste bostäder har inhandlats kontant.
 • Vid 44, när bloggen startades, var jag ekonomiskt oberoende. I mitt företag ägnar jag mig numera åt textproduktion i olika former. Inte för att jag måste utan för att jag vill.
 • 2021 valde jag att flytta till Norge, ett av världens dyraste länder. För att jag ville och kunde.
Trots drömekonomi har jag aldrig haft någon fantasilön. Tvärtom! Den 19-årige deltidskontoristen stod någonstans mellan städerskan och WC-ankan i löneligan, och aldrig hade han trott att han tio år senare skulle tjäna ännu mindre som egenföretagande artist som ingen jävel hört talas om. Tricket är inte stora inkomster utan små utgifter. I bloggen kommer jag att dela med mig av spar- och investeringstips, tycka till om ekonomiska nyheter och filosofera kring pengar i allmänhet.

99,9 procent av er (nej, kanske bara 98 procent av er som hittat hit) lär fortsätta att spendera en större del av er disponibla inkomst än jag. Inget fel i det, men bara om det är resultatet av aktiva val. Värderingar, åsikter, tankar och beslut är till för att ifrågasättas. Ifrågasätt mina, och ännu hellre dina egna.

Micke Larsson

33 kommentarer:

 1. Kul! Du är redan given på min blogglista.

  SvaraRadera
 2. Tack ska ni ha! Och ett glatt hejarop - gott folk - är allt som krävs för att jag ska lägga till en länk på min ekonomiblogglista här till höger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heja heja! Du är en stor inspirationskälla även om jag aldrig kommer bli lika bra som dig. :)

   Radera
  2. Nu känner jag att du tog i lite grann :-), men jag föreslår att vi byter länkar. Jag lägger upp Dividend bomber i min länklista och håller en tumme för att du gör detsamma.

   Radera
 3. Spännande, följes!

  SvaraRadera
 4. Kör hårt! Roligaste ekonomibloggen hittills. Mest tråkiga ingenjörer med vita tubsockor och dryga livsoptimerare från den övre medelklassen som bloggar om ekonomi. Lirar du Omaha eller Texas?

  SvaraRadera
 5. Haha, tack! Ja, mycket har jag kallats men aldrig ingenjör.

  Texas och Omaha hi/lo.

  SvaraRadera
 6. Haha! Skönt att höra! Själv kör jag mest vanlig Omaha (shorthanded) - rullen är mer volatil vissa månader än andra - men trots det mer inkomstbringande för mig än börsen. Drömscenariot är alltid att ha en sån där actionpelle som alltid ska trebetta preflop mittemot sig som fått hela bordet bordet på tilt och sen nån stackare som sitter med KK i klent sällskap, när ett ess träffat bordet, och tror att det ska hålla hela vägen.

  SvaraRadera
 7. Som en kompis sa om hi/lo: "Kom över och spela vanlig Omaha när du ledsnar på att dela med dig halva potten till någon dåre som tar låga med A7." För mig har pokern aldrig varit lönsammare än börsen. Ska vara under börskrisen 2008 kanske när pokern gick som bäst och börsen som sämst. Nu är det för lite fisk för att jag ska kunna få vettig avkastning.

  SvaraRadera
 8. Tack för en mycket intressant och välskriven blogg! Jag har hittills bara läst några av inläggen, men kommer att plöja igenom alla under de närmsta dagarna.

  Du får gärna lägga upp en länk till en mer ointressant blogg: http://myttinge94.blogspot.co.za

  Mvh

  Myttinge 94

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Självklart lägger jag till din blogg, som jag inte alls uppfattar som ointressant (så nu hoppas jag att du lägger till min). Såväl lärarinlägget (där jag delar många åsikter) som hedgejämförelsen och tankarna kring Spiltan fick mig att tänka.

   Eftersom du gillar Per H skulle jag vilja tipsa om hans bok "Så här kan alla svenskar bli miljonärer", tunn men djup.

   Radera
  2. Tack!

   Efter att ha postat min kommentar insåg jag det oartiga i att inte nämna att jag givetvis kommer att lägga till din blogg i min blogglista, men läste då på min iPad och skulle iväg etc. etc... Ursäkta. Detta är nu gjort.

   Tack för tips om Per H:s bok. Jag har läst den och fann den mycket läsvärd.

   Mvh

   Myttinge 94

   Radera
  3. Äh, det tyckte jag var lite underförstått och inte det minsta oartigt.

   Radera
 9. Kul blog och att du uppdaterar så ofta är imponerande!

  Länkade till din blogg, hoppas du kan göra det samma: http://www.globalstockpicking.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Absolut, förutsatt att de inte är rena reklamsidor länkar jag till alla ekonomibloggar som gör detsamma.

   Radera
 10. Du skriver väldigt intressanta inlägg och trots att jag är ny i svängen är jag en aktiv läsare och du ger fin inspiration!

  SvaraRadera
 11. Kul att läsa om dig och din väg du har valt, det verkar som vi tänker rätt lika på många plan.

  Jag lägger till dig på min blogglista!

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag trodde redan vi följde varandra, men nu lägger jag till dig på min blogglista så är vi kvitt :-).

   Radera
 12. roligaste ekonomibloggen,även om jag inte delar din extremt sparsamma livshållning så har du en hel del poäng med vad du skriver,läst varenda post och följer den dagligen.
  det som jag kanske saknar som lekman är väl enkla sätt att räkna ut nyckeltal då jag bara varit på börsen en månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det! Det märkligaste är kanske att jag inte ser min livsstil som extremt sparsamt, men det är väl som historien med han som körde på motorvägen och hörde på nyheterna att en bil i närheten åkte mot färdriktningen. "En?! HUNDRA!!"

   Bra tips om nyckeltal! Även jag är glad amatör, men det borde jag ändå kunna skriva lite om.

   Radera
 13. Intressant, du åker in i blogglistan om det är okej. Kör hårt med sparandet :)
  Mvh
  Bearfighter Investment

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är absolut okej. Jag slänger in dig med så blir det rättvist.

   Kör hårt själv!

   Radera
 14. Hej hej!
  Du är redan med på min lista som den klart roligaste ekonomibloggen.
  Precis min typ av humor!
  /K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra! Jag lägger självklart till dig i min blogglista till höger och ska försöka läsa ikapp.

   Radera
  2. Trevligt! Min blogg är dock en typ av dagbok över mina egna långsiktiga och långtråkiga investeringar på nybörjarnivå så jag vet inte om det är värt besväret att läsa ikapp. Men du är så klart varmt välkommen, gärna med låga förväntningar:)

   /K

   Radera
  3. De enda långtråkiga investeringarna är de som långsamt tappar i värde, men även dem lär man sig ju något på.

   Radera
 15. Roligt och spännande!
  Lägger genast till dig på min blogglista och du får gärna lägga till min på din: https://allaminakronor.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart gör jag det. Välkommen till Ekonomibloggsverige!

   Radera
 16. Var i Norge är du? Söder om Oslo eller? Kanske bara kort över swe gräns?
  Pluggade i Norge, pandemihaverit i swe har fått mig att vilja flytta tillbaka i Norge..
  Är det dyrt med bostad mm.?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill inte riktigt avslöja bostadsadressen här. På landsbygden, lite mittemellan.

   Oslo tror jag har aningen dyrare bostäder än Stockholm. Jag tittade bara på hus i obygden och då är det inte så dyrt. Förutom bostäder kostar det mesta lite mer än i Sverige. Räknar man på dubbelt blir man sällan besviken, förutom när det kommer till bilägande, då räcker inte dubbla priset. Å andra sidan är ju lönerna högre också, så har du tänkt jobba i Sverige tror jag inte prisläget ens är en nackdel.

   Ser inte många andra nackdelar heller. En del myndigheter är lite tungrodda, men andra är smidiga. Har hittills inte träffat en enda person som varit avig till mig för att jag är svensk. Det verkar som att de förlåtit oss både för unionen och att vi släppte in tyska soldater genom Sverige.

   Så det är bara att flytta. Men gör det fort, så snart jag fått personnummer kommer jag propagera för att vi ska stänga gränsen för svenskjävlarna ;-)

   Radera