fredag 23 juni 2023

Varde jord

Antar att de flesta läsare har fullt upp med att fira Sankthans idag fredag, eller kanske någon svensk motsvarighet 😉, men för den som ändå vill läsa ett blogginlägg kommer det en skittext här, rent bokstavligt.

Nästa steg mot funktionellt självhushåll. Precis som jag misstänkte skulle odlingslådorna jag byggde kräva betydligt mer jord än de 500 liter jag köpt, men det löste sig fint. Min granne hade ju lovat koskit så en vacker dag kom hon hit med traktorskopan fylld med bajs.

Efter en stunds grepande (eller vad det kan heta när man jobbar med grep) hade jag fördelat två skopor landsbygdsdoftande jordförbättringsmedel över mina fyra lådor.

Då passade jag på att fråga om hon inte möjligen hade lite jord också. Jodå, bara inte så fin jord. Risk för både ogräsfrön och diverse skräp, men jag tänkte att det skulle duga att fylla upp lådorna med och så fylla med finare köpejord på toppen. Ännu fler skopor.

Någon hade glömt sina löständer i myllan, men de var lätta att lyfta upp.

Sådana får man inte om man köper jord i säckar på Bauhaus, men det kostar å andra sidan mycket mer. När jag frågade vad jag var skyldig fick jag samma svävande svar som alltid. Att koskiten skulle bli gratis visste jag, men ett tiotal vändor med traktorn borde inte vara gratis, inte arbetstiden heller. Jag är visserligen snål, men några hundralappar tänker jag tvinga mig till att betala. Det blir väl som äldre generationer som kunde träta om en hundralapp som en absolut ville betala och en annan absolut inte ta emot, och så skickade de den fram och tillbaka tills någon tröttnade och ingen var riktigt nöjd.

Hur som helst, nu har jag fyra rejäla odlingslådor med jord och gödsel i, och en bra plan på vilka grödor jag ska fylla dem med, men det får bli ett eget inlägg.

32 kommentarer:

 1. Ge en flaska bubbel! Brukar vara uppskattad betalning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är osäker. Känner att det kan bli fel att den invandrade stadsbon kommer med skumpa till bönderna, men det sitter kanske bara i mitt huvud.

   Radera
 2. Annars har du ju en riktigt bra och uppskattad valuta som produceras lokalt som jag förstått det? Alla älskar en burk honung!
  /MVH swegerpatrik.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vanligtvis, men här kom jorden och skiten från en annan biodlare.

   Radera
 3. Kommer bli kanon detta! O kul att följa! Glad midsommar Sparo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så hette det ja! De svenska traditionerna börjar försvinna ur mitt medvetande ;-)

   Tack detsamma!

   Radera
 4. Ser en Twitter ifrån dig Danskar handlar i Malmö.
  Danskar kan köra långt med bilen för att tjena en hundring..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar om danskarna handlar i Sverige för prisets skull. Det är nog mer för spänningen - man vet aldrig om bilen blir stenad eller eldad förrän man kommit över gränsen ;-)

   Radera
  2. Det var konstigt att de danska bilarna blev stenade på motorvägen utanför Ystad emot Bornholms färjan för ett par år sen.
   Skånska polisen tog ingen skyldig.
   Det kanske var något danskarna hittade på som vanligt.

   Radera
  3. Jag ser ingen grund till att ett stort antal danskar, till synes oberoende av varandra, skulle hitta på att det kastats sten på deras bilar.

   Radera
  4. Hände en bekant till mig när de åkte från Jönköping till Göteborg. I Borås fick de en stor sten i vindrutan. Som tur var så blev de inte värre skadade än glassplitter i knät, men rutan var helt borta. Eftersom de hade hyrbil så ringde de hyrbilsfirman direkt. Där visste de genast vid vilken bro det hade hänt och skickade ut en ersättningsbil. Det var alltså inte första gången, inte 10:e heller.

   Radera
  5. Sorgligt, och väldigt irriterande att det inte görs något åt det förrän möjligen om folk dör.

   Radera
 5. Det trista med odlandet är att efter allt detta jobb och vattnande konstatera att grödorna kostar nästan ingenting i butiken. 95 öre kilot för potatis t.ex. Jag tror nästan att jag betalat mer till det kommunala vattenverket. Inräknat jord o gödsel är det definitivt en förlust. Jag skulle vilja odla något som lönar sig också...
  Glad fredag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 95 öre/kg för potatis tror jag i bästa fall att du hittar en vecka om året.

   Själv odlar jag gärna chili. Där är priset uppemot 100 kr/kg.

   Radera
  2. Jag försökte mig pa chili ett ar, gullade med plantorna, planterade i större krukor och sen slog bladlössen till, och med de kom myrorna. Da gav jag upp och köpte chili för dyra pengar, men de har nu varat i flera ar och det är hälften kvar, jävlariminlillalada sa starka de är. Det räcker med nagra fa för att spruta drakeld. Gött!
   /Annika

   Radera
  3. Ja, ett år hade jag bladlöss och de gick banne mig inte att bli av med vad man än gjorde. Men övriga år har jag inte fått dem.

   Radera
  4. Har hört sägas att man ska spraya bladlusangripna växter med vatten utblandat med diskmedel. Huruvida det funkar eller ej må vara oklart. För mig har det funkat men då har jag även duschat hela plantorna med duschslang. Numera kastar jag ut lössen med plantan. Eller undviker den sortens växter.

   Radera
  5. Jag testade rent vatten, diskmedel och rödsprit, och efter tips duschade jag dem i badkaret, i sidled så att inte lössen skulle duschas ner i jorden för då kryper de tydligen upp igen efteråt. Ingenting funkade. Men av kanske åtta år som jag odlat chili har det alltså bara hänt en gång. Ska precis gå och blöta på mina chiliplantor nu.

   Radera
 6. Inte vet jag, men det där ser inte ut som löständer. Mer som en käke fran en dinosaurie :).
  Glad Sankthansdag!
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en hel käke verkade det i alla fall vara, men jag är osäker på djuret.

   Sankhansaften, om vi ska vara petiga. Dagen kommer i morgon, men den tänker jag fira ännu mindre.

   Radera
  2. Du är allt en riktig petimäter du Sparo ;). Fast det är en underskattad egenskap, sa jag tar till mig. Själv firar jag med nagra vänner som inte känner till svensk midsommar, sa det blir kallskuret och bara en burk sill fran Ikea.
   /Annika

   Radera
  3. Jag tänker inte fira varken aftonen eller dagen, det var mest i förebyggande syfte så att ingen ska göra påpekandet före mig och därmed fastslå att jag är en dålig invandrare.

   Då har du chansen att sjuka till det och hänvisa till att "det här är en gammal svensk tradition". Ställ en hink med lera på bordet, spela Smurfhits, sjung Markoolio-låtar med ett durkslag på huvudet...

   Radera
  4. Jag vet ju inte vad du har för erfarenheter, men det där har jag aldrig gjort pa vare sig midsommar eller nagon annan gang. Lär inte börja med det heller. Och skulle jag demonstrera sma grodorna skulle mina vänner nog säga upp bekantskapen!
   /Annika

   Radera
  5. Men det är ju det som är det roliga, att vet de ingenting om svenska traditioner kan du lägga in exakt vad som helst och säga att det är typiskt svenskt.

   Radera
  6. https://www.youtube.com/watch?v=u8ZLpGOOA1Q
   Inte konstigt att jag lämnade Sverige :).
   /Annika

   Radera
  7. Mona Sahlin tog också avstånd.

   Radera
  8. Mona Sahlin är en förfärliga människa, värre än en groda!

   Radera
  9. Svårt att jämföra människor med grodor (som jag för övrigt tycker är coola djur), men hon är inte min favoritmänniska, det är inte för mycket sagt.

   Radera
 7. Glad midsommar! = ) 🇳🇴🇸🇪

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Det blev en midsommarafton i arbetets tecken för mig i år. Har stått på sedan 7-8 i morse, men nu blir det inte mycket mer gjort.

   Radera
 8. Om man betänker vad hönsgödsel i säck kostar, så bord äkta kodynga som är närproducerad kosta mycket mer. Den innehåller också material som ger mull, det gör inte hönsgödsel. Den tänder till, och är borta. Lätt att överdosera. Det är ypperligt att du uppskattar leveransen, det är det bästa! Blanda i löv o torrt gräs om du har, så blir det mulligt på en gång. Några hundringar är det absolut värt, det blir den bästa jorden! Det är inte gratis att vara bonde, och heja dej som förstår det. Rafsa runt i jorden några gånger så får du bort ogräs och täckodling håller också nere ogräset senare. Kul att följa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och framförallt är det guld värt att ha grannar som alltid ställer upp. Att få detta och annat levererat till dörren är helt suveränt.

   Radera