tisdag 13 juni 2023

Ät blast

Jag hade en diskussion med en kompis om ifall man kan torka stjälken på libbsticka. Jag är fortfarande inte helt säker på om det är värt mödan, men det är hur som helst självklart för mig att den ska ätas eftersom det är mycket mat. Hackad och stekt eller som ingrediens i en sås funkar stjälken utmärkt. Jag ska testa att göra soppa på den också.

Det slår mig att det är mer som bör ätas och som många kastar. Själv vill jag slå ett slag för att finhacka roten på gul lök. Där är det inte mycket som behöver kasseras. Blast är också ätlig. Inte all blast, men bara för att man odlar för frukten är det inget som säger att inte bladen kan ätas. Jag hittade en artikel i Land där man exemplifierar.

Några av förslagen var okända för mig, t ex att man kan äta morotsblast och blomkålsblast (även om jag tror att det i bägge fallen är en fördel ifall man odlat dem själv, för Gud vet vad de annars kan ha sprutats med). Rödbetsblast visste jag funkar. Har inte testat själv, men de lär påminna om spenat. Att någon kastar den gröna delen av purjolöken eller bladen på stjälkselleri var mer otippat.

Mest matslöseri tror jag att vi finner på djur (som jag själv inte äter och därför vet rätt lite om). De flesta vet att det går att koka fond på köttben eller fiskhuvuden, men det är nog få som gör det. Inälvsmat är inte heller poppis i vår del av världen, trots att det finns mycket nyttigheter där.

Vare sig det handlar om blast eller grisknorr kan vi nog alla äta lite mer och kasta lite mindre av det vi skördat, slaktat eller köpt.

27 kommentarer:

  1. "Blast from the past" – det mesta går att äta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det mesta vet jag inte, men mycket.

      Radera
  2. Inte heller många som tar reda på grönsaksrester som sedan kan kokas till underbar grönsaksfond. Ta typ allting som annars skulle gått i komposten, släng i en påse i frysen och när påsen är full, koka fond. Undvik potatisskal bara då detta tydligen är giftigt.
    MVH swegerpatrik.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min kompost består till väldigt stor del av lök- och äggskal samt begagnade kaffefilter. Jag är tveksam till den fonden ;-)

      Radera
    2. Haha!
      Av kaffet kanske du kan göra någon budgetversion av coldbrew? ;)
      Äggskalen.... hmmm det kan man faktiskt också använda till kaffet har jag läst!
      https://www.livestrong.com/article/478447-how-to-use-eggshells-in-coffee/
      Det gör kaffet mindre bittert tydligen! ;)

      Löken passar däremot perfekt i grund till fonden! Rester från lök, paprika och morotsskal tex. Gör grym bas för fond!
      MVH swegerpatrik.blogspot.com/

      Radera
    3. Lök är jag med på, men skalen undrar jag om de kan användas till annat än att möjligen göra textiltryck av.

      Radera
    4. tja... alltså du kan ju pressa dem å göra kalk-kritor om du vill? Låter som mycket jobb och som om man behöver ganska många ägg dock...
      MVH swegerpatrik.blogspot.com/

      Radera
  3. Jag bara undrar om ditt sparande på allt innebär att du kommer att dö med dina sparade kronor eller om du har nån plan för framtiden med dina pengar,hälsn,lasse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det beror på hur gammal jag blir och vad jag har lust att göra under resten av mitt liv. Jag kan inte säga nu om det finns pengar kvar om 30-40 år.

      Radera
    2. Det där är intressant med tanke pa att man aldrig vet hur gammal man blir. Sjukdom, olyckor etc kan ställa till det. Själv skrev jag testamente av en anledning vi inte behöver ga in pa här, redan för över 10 ar sen. Testamentet är bevittnat och förvaras av motsvarande notarius publicus. Det kan jag uppdatera mot en mindre summa när jag vill. Det borde alla ensamstaende göra, samt de som inte vill att närstaende ska ärva av en eller annan anledning.
      /Annika

      Radera
    3. Ja, testamente är bra grejer. Särskilt om pengarna annars skulle gå till Allmänna arvsfonden.

      Radera
    4. Allmänna arvsfonden? Gud bevare oss för den! Alla bör väl göra allt i sin makt för att inga pengar ska gå till sådan skit, stöld och korruption.

      För övrigt så är jag ekonomiskt säger de, men jag skulle inte lägga energi å att fundera på vad jag kan göra med blasten :)
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    5. Ja, absolut!

      Varför inte, ifall det är god och nyttig mat?

      Radera
  4. Mycket man får lära sig här! :-)
    Får konstatera att jag är dålig på att använda både blast och udda delar av djur.
    Vad jag kommer på så är det väl vitlök, som jag är vansinnigt förtjust i, som jag använder de gräslöksliknande stänglarna av när jag odlar.
    Persilja, som är en annan favorit, använder jag hela, där vet jag gott om folk som river av bladen.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vitlök använder jag i stort sett inte, men på gul lök som groddar sig använder jag de där gröna.

      Radera
  5. Roten på gul lök - är det inte själva löken som är roten...?
    Själv ändrade jag frukostvanor för ett par år sen och äter numera omelett och stekta grönsaker där det vanligen blir lök, blomkål, broccoli, ev vit/rödkål och gärna lite grön- eller svartkål som åker i pannan.
    Jag har börjat spara både blast och stam från blomkål och stam från broccoli och kålhuvuden och göra soppa på. Bara att vänta tills man har en lagom mängd i kylen och sen hacka, fräsa i olja med lite hackad lök och sen koka mjukt ihop med vatten och en buljongtärning innan man mixar, ev reder samt smakar av. Jag brukar ha i lite grädde och gärna sherry eller brandy plus salt och peppar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är kanske jag som är dålig på lökens terminologi. Den ena sidan på en gul lök har ju en hård och lite träig stump, det är den jag menar och som jag tycker går att finhacka.

      Omelettfrukost skulle jag kunna tänka mig, men tycker att det är lite för bökigt för att orka göra på morgonen. Själv steker jag gärna spenat, svamp och potatis och har som bas i omeletten tillsammans med lök och ibland broccoli.

      Radera
    2. Alla växter har rot, stam och blad. Det vi kallar lök i dagligt tal är bladen, som är underjordiska och följaktligen ej gröna. Stammen är även den underjordisk, och motsvarar den hårda plattan i botten på löken. Under stammen finns rötterna. Lökväxternas blommor är sedan lite avvikande från andra växter, där blomställningen skjuter upp som ett skott direkt från den underjordiska stammen.
      /Christoffer S.

      Radera
    3. Så det vi kallar själva löken är i själva verket bladen, så högst intressant! Tusen tack för denna nya kunskap Chistoffer S, det var helt en blind fläck för mig!
      /JB

      Radera
    4. I den mån jag alls har tänkt på detta så har jag väl tänkt på lökar som någon slags grodd, iom att man skaffar dessa och planterar ut, men Chistoffers förklaring makes perfect sense, lökväxter är inga aliens...
      /JB

      Radera
    5. Det låter vettigt, Christoffer, då är det stammen jag menar.

      Radera
  6. Nu när du har hus måste du väl ha "skördat" nässlor till te och soppa. Ogräs!
    Det skulle inte vara bättre att frysa hackad libbsticka? Stammarna ser lite tjocka och svårtolkade ut.
    Är en stor fantast av inälvsmat. Gott och "annorlunda". En sak med sådan mat är ofta att den har en lite annan sammansättning av vitaminer och annat än "vanligt" kött. Exempelvis: Levern är rik på järn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårtorkade skulle det ju stå!

      Radera
    2. Nej, som traditionen bjuder hann jag inte med nässlorna i år heller, men det finns gott om dem här. Jag vill helst inte offra frysutrymme för libbstickan, men jag testar lite olika varianter nu.

      Jag försöker köpa inälvor till katterna. Själv står jag över.

      Radera
    3. Ah, lever som är sa gott. Bara steka eller göra gryta av. Nu blev jag inspirerad!
      /Annika

      Radera
  7. Libbsticka, är det lätt att odla? Jag har svårt att få grönsaker att frodas, men kanske ska testa detta. Röd trädgårdsmålla är annars ett tips på en lättskött och mild och god bladväxt, har gått över till den istället för spenat som det knappt blir något av. Bladgrönsaker ska man ju äta mer av sägs det! /L

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har jag ju inte odlat denna från grunden utan grävde bara ner de färdiga plantor jag fick av grannen, men jag tycker att de verkar frodas utan problem och alltiallo-oraklet Ernst Kirchsteiger sa i en video att har man libbsticka har man alltid mat.

      Röd trädgårdsmålla känner jag inte till, men den ser trevlig ut. Tänker varje år att jag borde skörda och frysa in nässlor som också känns som ett spenatalternativ, liksom rödbetsblast.

      Radera