söndag 11 juni 2023

Kändisars förmögenhet

Jag brukar inte kolla bloggstatistik, men lite av en slump ögnade jag igenom listan på sökningar som gjort att folk hamnat på min blogg. Några av de vanligaste är såklart ”sparo”, ”billig mat”, ”spartips” och ”rolig och snygg kille”.

Men så hittade jag några som handlade om kända personers ekonomi. Där fanns t ex: ”Håkan Nesser förmögenhet”, ”Pugh Rogefeldt förmögenhet” och ”Alexander Bard förmögenhet”. Den eller de som gjort sökningarna måste ha sett det som en flopp. Pugh nämns t ex bara en gång, detta för att han fick ett coronastöd på femtio papp. Inte ett ord om hans förmögenhet. Ingen annans heller, tror jag.

Jag är nämligen inte särskilt intresserad av hur rika andra är. Det är visserligen inte därför jag ondgjort mig över kvällstidningarnas topplistor av typen ”De tio rikaste i din kommun, men jag hade inte klickat på sådana ens om de inte varit låsta.


Plura, två lök, men ingen tröja.

Fast eftersom sådana artiklar ligger bakom betalvägg och eftersom folk bevisligen gör dylika sökningar måste det finnas ett intresse. Varför? Jag kan möjligen vara nyfiken på någons utgifter, men aldrig på hur mycket pengar det blir kvar. Jag har fullt upp med min egen ekonomi. Detta är ingen kritik mot någon, jag har själv intressen som av många anses som såväl obegripliga som oviktiga. Men kan någon förklara dragningskraften i kändisars förmögenhet?

45 kommentarer:

 1. Ingen aning om varför sånt är intressant. Men med tanke på att varenda b-kändis har en skvallertråd på flashback där det mesta också är totalt ointressant måste ju "kändiskuriosa" vara något folk intresserar sig för.

  Jag gissar på att deras eventuella förmögenheter bara är en datapunkt av många inom samma underliga område.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske är det så, men just pengar verkar hamna på en egen nivå.

   Radera
 2. Jag tycker det är intressant eftersom vissa av dem enligt tidningarna i vart fall lever ganska spektakulärt lyxigt. Tex bor på något hotell som kostar 200000 kr natten. Jag har själv väldigt gott om pengar och jag skulle aldrig betala så mycket för ett hotell så jag är nyfiken på hur mycket de tjänar när de tycker att det värt att bo så dyrt. Brukar då gå in och tittar på deras bolag. Oftast är ryktet om deras rikedom kraftigt överdriven så denna lyxkonsumtion kanske görs i marknadsföringssyfte?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om man har råd skulle det vara att idiotförklara sig själv att betala hysteriska pengar.

   Radera
 3. Jag tror de där sökningarna samvarierar ganska väl med lågt iq, lättja och avund. Det kan inte finnas många andra förklaringar? Intresset för pengar, i kombination med total oförmåga att ta tag i sin personliga situation. Då tittar man hellre på tv och drömmer sig bort, lever andras liv istället för sitt eget?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den som väljer att leva Pugh Rogefeldts liv kan i alla fall sluta nu.

   Radera
 4. Något jag kan tycka intressant är personer (kändisar eller ej) som har låg inkomst/förmögenhet men som utåt ser ut att ha mkt pengar och jämför med personer som har hög inkomst eller sparande som inte ser ut att vara rika. Bägge fenomenen är intressanta på flera sätt. Hos mig väcker det sympati med människor som inte behöver flasha sina tillgångar, att yta inte är det viktigaste.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken tur da att jag passar in i den andra kategorin ;). Jag gar omkring i kläder till dess att de faller sönder, avskyr att shoppa allt utom mat. Minns en gang när jag tog ut cash pa banken, en rejält tilltagen summa, sa mycket att jag fick komma in i ett privat rum med sedelräknare. När jag skulle ga fragade bankkillen om jag verkligen tyckte det var säkert att ta mig hem. Titta pa mig sa jag, ser det ut som om jag gar omkring med en halv förmögenhet i innerfickan pa jackan? Da log han lite och släppte iväg mig.
   Och ja, jag köper nästan inget online och betalar alltid med cash i butikerna.
   /Annika

   Radera
  2. Vilken rolig historia Annika :-D Du räknas nog definitivt in i den andra kategorin! Har inte tänkt så tidigare men du har ju helt rätt ang klädseln o säkerheten. Jag föredrar att bygga eller laga saker framför att köpa färdigt. Men jag har en väldigt fin bil (otroligt bra deal med förmånsbil och dessutom el-bil så månadskostnaden för bränslet ligger på under 200 kr/ månaden just nu.) Jag har sett fler förvånade blickar när jag hoppar in/ur bilen i kepa och slitna jeans o t-shirt som jag använder i trädgården eller garaget. De tror förmodligen att jag lånat bilen av någon.
   Innan jag fick barnen så körde jag runt i en aygo, superbilligt, och rolig som en gokart, men säkerheten blev plötsligt väldigt viktig när barnen kom.

   Radera
  3. Det kan jag hålla med om, att icke-flasha med sina pengar är sympatiskt.

   Jag hade inte vågat gå runt med mycket pengar oavsett klädsel.

   Radera
 5. Kan ju va i förebyggande syfte för o se om det är värt o försöka bli en kändis och om man misslyckas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast kändisskapet hos ovannämnda personer sitter ju inte i pengarna.

   Radera
 6. Måna kändisar är ju dessutom ganska urusla på ekonomi och sparar inte mycket. Robert DeNiro gjorde nåt utspel om varför han i princip var pank trots så många filmer.... då var svaret att "det kostar att ha en livsstil som filmstjärna". Så är det. Du får x antal miljoner för en film, sen kanske du köper bilar, båtar, stora mansions osv. Vad kostar inte allt detta per månad, antagligen hutlösa summor. Bruce Willis hade ju en hel paradis-ö med en massa olika villor, som nu ligger ute till försäljning. Lägg därtill ett kostsamt leverne i övrigt och kanske några urusla investeringar så försvinner det där gaget fortare än någon hinner ropa "cut!".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag se ner på en aning, men då är det mer utgifterna än förmögenheten som är intressant, även om det hänger ihop.

   Radera
 7. Folk blev nog nyfikna på Håkan Nessers förmögenhet i och med att han åtalades för grovt skattebrott (vilket tingsrätten friade honom för).
  https://www.svt.se/kultur/hakan-nesser-efter-friande-domen-grovt-skattebrott-jag-angrar-bolagen-pa-malta

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, i Nessers fall var det säkert detta som väckte intresset.

   Radera
 8. Jag tycker dock att det är intressant med riksdagsmännens förmögenheter, särskilt vilka som inte investerar något trots stora inkomster. Det kan indikera vilka som kan tänkas vurma för förmögenhetsskatt i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller vilka politiker som höjer sina arvoden.

   Radera
  2. När det gäller politiker är jag mest fascinerad över hur de kunnat undgå förmögenhet. Den som jobbat med miljonlön i många år och får alla resor som ens påminner om tjänsteresor betalda, och så lyckas de ändå förbli "fattiga". Som Löfven som sa i en intervju att han inte var miljonär. I och för sig ljög han, men inte så himla mycket. Med hans inkomster som först fackpamp och sedan politiker borde det vara omöjligt att inte ha tio miljoner.

   Radera
  3. Anledningen att Löfven sa att han inte var miljonär är därför att han är miljardär ;-)

   Radera
  4. Nej, för tusan. Givetvis kollade någon upp detta direkt och han hade anmärkningsvärt lite pengar för att ha varit höginkomsttagare hela livet.

   Radera
  5. Glöm inte att Steffe var en enkel man med huvudsaklig bakgrund som svetsare. Det var åtminstone vad han sa till oss undersåtar. Det roliga är att tydligen fick han inte godkänd på svetsutbildningen pga. för hög frånvaro (läs fackliga möten).
   Jag undrar också vad hans mångåriga feta lön gick till.

   Radera
  6. Ja, det var väl ingen som såg honom på jobbet. Lite samma i skolan. De intervjuade en klasskompis någonstans, men han hade inte sett Löfven för klasskompisen hade särskild engelska, matte osv, så då var de inte på samma lektioner.

   Radera
 9. Jag höll först med om att det generellt är helt ointressant, men sedan rannsakade jag mig själv. Fick inse att jag, av pur nyfikenhet, kollat upp en handfull förmögenheter hos tv- och filmkändisar jag följer, ingen svensk dock vad jag kan påminna mig.

  Får erkänna att jag dock har för vana att klicka på "dessa tjänar mest i din kommun man/kvinna/under 30" bara för att se om det är någon jag känner. Ibland blir man glatt överraskad. =)

  I övrigt har jag nog med mitt och det finns ingen avund i detta, men man kan nog vara lite nyfiken i en strut..
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan också vara nyfiken, men sällan på sånt här.

   Radera
  2. Funderade ett varv till och inser att det oftast har koppling till formatet av den underhållning/dokumentär jag följer.
   Tydligaste exemplet är väl Gold Rush som jag gillar. Kokar man ner det så går det ju ut på att de olika huvudpersonerna ska få ihop så mycket guld som möjligt genom säsongerna.

   Då kan jag tycka det är ganska rationellt att gå ut och googla på respektives förmögenhet för att bilda sig en uppfattning om vilken grund de har att arbeta utifrån...
   /JB

   Radera
  3. Gold Rush är en vit fläck i min kunskapsbank. Eller - ännu tydligare - jag har ingen aning om vad du pratar om.

   Radera
  4. Vet du, jag kunde ana det. :-)
   /JB

   Radera
  5. Ja, det var nog en lågoddsare :-)

   Radera
  6. Den där "de tjänar mest i din kommun"-listan har jag också snokat i. Det var när vi (jag och några syskon) sålde fastigheten som vi hade ärvt. Om någon av oss hade varit skrivna i den kommunen som fastigheten ligger i, så hade vi hamnat högt upp på listan. Nu låg vi långt från 100-i-topp där vi bor (och vi bor på olika ställen i landet). Så vad säger det? Jo, att det där med relativ fattigdom (eller i vårt fall, rikedom) är en knepig sak som inte betyder nånting alls.

   Spargrisen

   Radera
  7. Det där lite som när Skatteverket räknade in min lägenhetsvinst när de räknade ut hur mycket jag skulle betala i prelskatt på firman. Plötsligt tänkte de att jag tjänade ett par miljoner mer per år eftersom jag tjänade det en dag året innan.

   Radera
  8. Ja, man ska ju inte missta sig och tro att dessa listor alltid gäller stadiga inkomster. Min ex-svärfar hamnade tex i topp av listan när han styckade av och sålde ett gäng hektar jordbruksmark för XX miljoner. Fattig innan var han inte direkt, men detta var tillfälliga pengar in på en högst onormal nivå.
   /JB

   Radera
  9. Bara flödet av klick är konstant så.

   Radera
  10. Jo, jag vet att jag enl min egna övertygelse ej borde…

   Radera
 10. Om man kan tänka sig den brottsliga banan som kidnappare så kan man ju alltid reka lite, vem som kan vara den bästa att röva bort och sen begära lösensumma på ett stort saftigt belopp. Skulle kunna tänka mig att föra bort familjen Wahlgren-Ingrosso till en öde ö men mest för att slippa se och höra dem. Lösensumman skulle vara en bonus som skänks till de mest behövande.
  Jag skulle må bra över min goda gärning, de fattiga skulle få pengar och familjen Wahlgren-Ingrosso mer egentid. win-win./M

  SvaraRadera
  Svar
  1. I så fall kan jag rekommendera Expressens prenumerationstjänst. De verkar bäst på att ta fram artiklar av typen "De tio bästa kidnappningsmöjligheterna i ditt bostadsområde".

   Jag tror inte att du behöver röva bort familjen Wahlgren. Det räcker med att ställa upp massor av kameror på den där öde ön, så åker de nog dit. Låt bara bli att berätta att kamerorna inte filmar.

   Radera
 11. Hur tar skvallermedier ens redan på personers förmögenheter idag när det inte finns någon förmögenhetsskatt och därmed ingen registrerad taxering av förmögenheter som det gjorde när det fanns förmögenhetsskatt? Vissa saker går förstås att ta reda på, som investeringar i ISK där det tas ut schablonskatt och ägande av fastigheter.
  Men mycket annat är ju - eller borde åtminstone vara - svårt att ta reda på vad folk äger.
  Inte för att jag själv är intresserad men rent principiellt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den svenska offentlighetsprincipen gör att vem som helst kan begära ut din deklaration. Det är därför de som säljer en fastighet i tex Stockholms län för ett par miljoner (inte ovanligt) plötsligt får tidningen Connaisseur i brevlådan. Världens tråkigaste tidskrift med mycket reklam för "lyxprodukter" riktade mot män (sportbilar, dyra klockor mm). Kanske något reportage när de varit på gruppresa till Ferrarifabriken.
   Den tidningen får man i ett år. Sedan så blir man av med den. Även om förmögenheten har ökat eftersom man har investerat i aktier/fonder/ny bostad. Men det syns inte i nästa års deklaration lika mycket.

   Radera
  2. Offentlighetsprincipen har förstört mycket. Det var en helt annan sak när den gjorde att man kunde få ut uppgifter för EN person genom att gå till ett kontor och visa leg, än att kunna få ut varenda människas uppgifter med ett par knapptryck och dessutom helt anonymt.

   Radera
 12. Vettefan vad poängen är att se hur mycket andra har, om det inte finns någon information där som själv kan hjälpa en att nå dit - vilket det sällan finns. Eller ärligt talat vad fan vet jag? De är bakom paywall som du säger och jag betalar inte heller för att läsa den blaskan så har faktiskt ingen aning.
  Mer intressant är ju annars hur man skulle kunna optimera det man har.
  /MVH SwegerPatrik.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om det går att relaterade det till sig själv på något vis och därmed dra nytta. Men hur mycket pengar Alexander Bard har ger mig ingenting.

   Radera
 13. En bra plats att få reda på mer om (å här är det en smal politisk krets) kändisars förmögenhet och placeringar är den officiella deklarationen som exempelvis ledamöter av eu-kommissionen måste lämna in. En hel del av dem har miljonlöner - men hävdar att de inte äger något alls. Andra redovisar mycket smarta portföljer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Politikers löner (och i viss mån även deras förmögenhet) är mer intressanta eftersom vi är med och betalar dem.

   Radera
  2. Håller med. Visa vilka politiker och politiska partier som vill höja sina arvoden.

   Radera
  3. Är det någon skillnad? Är det på något område politiker av alla färger tycks överens så är det på detta.

   Radera