torsdag 29 juni 2023

”Smarta” maskiner

Jag har två skrivare. En svartvit laserskrivare av märket Brother, som kopplas med sladd till datorn. Man kan bara skriva ut i A4 från ett enda fack. Den skriver inte ut på bägge sidor, har ingen sorteringsfunktion, inga flashiga funktioner överhuvudtaget. Men den fungerar! Under det tiotalet år jag ägt printern har den kanske krånglat vid fem tillfällen, vanligtvis skrynklat ihop ett papper.

Och så har jag en Canon bläckstråleskrivare med kopierings- och scannerfunktion, trådlös uppkoppling från datorer och smartphones och fler funktioner än jag skulle hinna lära mig under min livstid. Man kan skriva ut i A4, A5, B5 (efter att ha jobbat med administration i över ett decennium vet jag inte ens vad B5-storlek är) och några till som jag inte kommer ihåg. Den har aldrig någonsin skrivit ut något på första försöket. Ibland börjar den skriva lite, men vanligtvis matar den bara igenom pappret eller står och blinkar.

Om man väl kommer så långt. När man slår på fanskapet står den först och rasslar i flera minuter. Sedan kommer felmeddelandena. Det kan var att den inte hittar wifi, papper eller något annat. Oftast berättar den inte vad, men följer man en felkodslabyrint kan man till slut få upp en QR-kod som man kan scanna med sin smartphone och på så vis få upp rätt avsnitt i manualen, som givetvis är för omfattande för att finnas i pappersformat.

Den som vet hur jag tänker kring maskiner förstår att jag inte köpt denna helvetesmaskin. För det första skulle jag aldrig köpa en Canon (som ordspråket lyder: ”Kan nån krångla till det så kan Canon och deras fantastiskt usla kundtjänstavdelning!”) och för det andra ser jag inget behov av trådlösa utskrifter i B5-format.


Jag är inte teknikfientlig!

Jag fick den med huset och hade problem med den redan dag 1. Direkt efter husköpet skulle jag till Skatteetaten för att försöka folkbokföra mig. För att det skulle gå behövde jag skriva ut en hög med papper och eftersom skrivaren vägrade kommunicera sladdlöst både med min och den förra ägarens laptop fick jag åka och panikköpa en sladd.

Jag är glad att jag inte gillar avancerad teknik, men har dragit det ännu längre. Jag strävar efter att slippa alla funktioner som i min värld är onödiga, och för att nå dit är jag villig att offra några funktioner jag hade haft nytta av. Ingenting spar så mycket tid och pengar som att undvika teknikstrul. Visa mig den maskin vars trådlösa nätverk går att hitta på kortare tid än det tar att sätta i en sladd (som dessutom ofta kan sitta i hela tiden).

Det finns inget facit här. Jag ser inte ner på dem som gillar teknik och krångel. Jag tycker bara synd om er.

39 kommentarer:

  1. Skrivare är utan tvekan den form av hårdvara som strulat absolut mest för mig.

    Jag har löst det genom att inte äga en skrivare överhuvudtaget. Men det blir jobbigare den dagen jag inte har en arbetsgivare att snylta på 1-2 ggr om året.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, annars är det en bra lösning, så länge det går. Jag skulle inte klara mig utan skrivare.

      Radera
  2. Håller helt med och inte alls. Är friluftslivare som gärna bor i stuga utan varken el och vatten (gud förbjude att det finns wifi), men har ett uppkopplat hem så långt det går.
    Kablar är ett åbäke och ful som stryk. Undviker så långt det går.
    Men vissa saker ska man hålla så basic som möjligt, så är det bara. Skrivare är praktexempel.
    / MVH Swegerpatrik.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle inte vilja dra kablar genom hela hemmet. Därför har jag haft en trådlös router, och dammar antagligen av den när jag får fiberuppkopplingen igen. Men mellan dator och skrivare, pulsklocka mm vinner sladd varje gång.

      Radera
    2. Nätverkskabel är mer tillförlitlig anslutning än WiFi. Andra elektroniska apparater, husets planlösning och avståndet till routern påverkar WiFi-signalen. Jag hade använt nätverkskabel mellan stationära enheter och routern och WiFi mellan mobila enheter och routern (jobbigt att ha nätverkskabel till smartphonen).

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Visst har kabeln fördelar. Antagligen blir nätet snabbare än med wifi som inte klarar av att processa lika mycket data. Men har man ett nätverksuttag i hallen och datorerna fem rum därifrån är det bökigt att dra kabel.

      Radera
    4. Ja det är lite bökigt men det finns inget tekniskt hinder mot att dra en nätverkskabel till ett rum fem rum bort. En nätverkskabel kan vara 100 m utan att prestandan försämras. Det kan det vara värt besväret för att få en snabbast, stabilast möjliga uppkoppling mellan stationär dator, router och fibern.

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Nej, inget tekniskt, men en hundra meter kabel kostar pengar och riskerar att skadas vid varenda renovering i huset. Men med det sagt har jag till och med grävt ner ett rör så att jag kan dra nätverkskabel till ladan 30 meter bort när jag får bredband i höst. Vi får se hur det blir.

      Radera
  3. Haller fullständigt med! Det första jag gjorde när jag blev tvungen att köpa en ny telefon var att ta bort alla jävla förinstallerade appar, samt att deaktivera ett gäng funktioner som bara tär pa batteriet och som jag inte behöver. Och sen fattar jag inte varför min dator maste uppdateras sa ofta, de där automatiska som kommer och som gör att datorn ofta maste startas om. Inte fan behöver jag uppdateringar när allt har funkat innan.
    Jag är inte teknikfientlig, men tycker det har gatt för langt, antagligen för att teknikföretagen vill tjäna mer och mer hela tiden. Men folk gar ju pa det och köper nytt precis hela tiden. Nej, en vanlig dator och ibland en telefon är allt jag behöver. I de fa fall jag behöver nat pa papper har alla andra en skrivare :).
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. De där uppdateringarna har kanske med virusskydd att göra, men inte heller det borde behövas så ofta. För att inte tala om nya versioner av operativsystem man inte vill ha, men ändå ständigt blir tillfrågad om man vill installera.

      Radera
  4. Här kan man skriva ut papper på biblioteket. 1:- per ark, billigt om man bara behöver nåt enstaka om året.

    Kan du inte sälja den där skrivaren då? Misstänker handhavandefel så maskinen är säkert felfri :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. En krona kopian skulle bli rätt dyrt för mig, men så länge jag skriver på en enkel laserskrivare är det inga problem. Men går den sönder får jag väl inte tag i en så enkel längre.

      Jag använder bara bläckstråleskrivaren när jag behöver färg, men till det behöver jag den.

      Radera
  5. Rent generellt är ju skrivare, scanner och liknande saker de mest hopplösa saker man kan äga... Finns ju en anledning att denna presentation för Windows 98 känns lika aktuell idag som den gjorde då, den visade verkligen den autentiska upplevelsen av att installera dessa saker: https://www.youtube.com/watch?v=yeUyxjLhAxU

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Det var inte deras bästa dag på jobbet.

      Radera
  6. Tack och lov behöver jag inte skriva ut så mycket dokument varken privat eller i tjänsten, men de gånger jag gör det så är det vanligt att det krånglar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får glädjas åt när du slipper.

      Radera
  7. Tro det eller ej men jag har faktiskt en enkel modell av Canon svartvit laserskrivare med kopiering och scannerfunktion (inköpt år 2015) som fungerar riktigt bra med trådlös uppkoppling via router.
    Det enda problem jag haft är om man har en VPN-tjänst aktiverad på datorn vilket kan göra så att den inte vill skriva ut. Så ett tips för att undvika visst krångel är att se till att ev. VPN-tjänst är avstängd när man kommunicerar med skrivaren trådlöst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller tummarna för att du slipper drabbas av Canons "kundservice".

      Radera
  8. Den där känslan är lite som när Windows kommer med sin tvångsmässiga uppgradering av tex MS Word. Varje gång tillkommer några ytterligare helt meningslösa funktioner, som kanske en promille kunder efterfrågat. Samtidigt måste de givetvis ta chansen att gröta till ytterligare lite till i användarinterface. Exakt som när Avanza tvångsmässigt uppgraderar sin webb, typ varje månad samtidigt som basics konstigt nog fungerar allt sämre. Hela den där skiten känns inte så lite som ett statligt funktionellt sysselsättningsprojekt.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har lyckligtvis slutat använda Office och Avanza, men känner tyvärr igen känslan ändå.

      Radera
  9. Volvo 240, sent 70-tal, med B20A gjutjärnsmotor. Det är grejer det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då får det inte vara så sent 70-tal väl? Före -77?

      Radera
    2. Hade en modell 1976 en gång. Det var fina grejer det !! De bytte tidigt till B21. Tycker det var en sämre motor. Men säkert bättre verkningsgrad såklart.

      Radera
    3. Jag föredrar också B18/B20. Särskilt nu när jag har en B230 med insprutning (säljes snart mycket billigt).

      Radera
  10. Har HP svartvit bläckstråleskrivare. Billigaste modellen. Haft säkert i 20 år. Inte ett enda problem. Förutom att den dricker hiskeliga mängder av bläck. 😂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då skulle du kanske byta till laser ändå.

      Radera
  11. Jag har jobbat med teknik och datorer hela mitt arbetsliv och ett gäng år innan det, men ja, hade en Canon färgbläckstråleskrivare hemma åt en förenings räkning fem år, trådlös med kopiering, scanning and all mod cons, precis som den du beskriver.

    Gjorde den det jag önskat av den på studs utan många försök och/eller felsökning så visste jag att det var läge att åka o köpa en trisslott.
    Skojar såklart, spelar självfallet ej.

    Undrar om det finns drivrutiner som fortfarande får en hederlig matrisskrivare att funka till en hyggligt ny Mac... ;-)
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jäklar!
      https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4694120

      Men 12-13k suger ju...
      /JB

      Radera
    2. Drivrutin, knappast för en Canon i alla fall. Den sista av mig inköpta Canonskrivaren var en laser jag fick kasta eftersom de valde att inte ta fram en drivrutin för Windows 10 när skrivaren var några år gammal. Kundtjänsten tyckte att jag skulle köpa en ny istället och jag var rätt tydlig med att det enda jag vet säkert att det inte blir en Canon.

      Radera
  12. B5 är kuvert i A5-storlek

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det trodde jag var C5.

      Radera
    2. Det trodde jag ocksa, att C5 var kuvert till A5-format. Men jag brukar kolla pa storleken pa de fa papper jag maste skicka, och dessutom kan man vika A4 till A5 om det inte är jätteviktiga dokument.
      /Annika

      Radera
    3. De få gångerna jag köpt kuvert tror jag att jag köpt just C5, för dubbelvikta A4:or.

      Radera
  13. Jag minns inte om du Sparo tagit upp det tidigare eller är medveten om det, men just skrivare är en jädra rövarmarknad.

    Man säljer skrivare i dess helhet för mkt rimliga pengar men patronerna med printningsmedia är bara fyllda till ca en tredjedel.

    Dessa kostar sedan skjortfabrik, speciellt om man känner sig märkestrogen o rik o köper dem i original från leverantören.

    Som lök på laxen finns det, iaf i vissa fall inbyggda räknare som säger åt skrivaren att sluta fungera efter X antal utskrifter. Lätt som en enkel, ett enkelt 555-chip och ett minne.

    Finns dokumentär om detta om man söker.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har nämnt bläckkostnaden:
      https://sparosverige.blogspot.com/2020/02/jag-visste-det.html

      I övrigt har jag hållit mig ifrån ämnet, mest för att jag inte begriper särskilt mycket om det.

      Radera
  14. Får ett nostalgisk leende vid minnet av min första skrivare.
    Matrisskrivare, traktormatning och pyttesmå dip-switchar på baksidan.
    Vi blev aldrig riktigt goda vänner. ;-)


    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att ytterst få människor blivit goda vänner med matrisskrivare. Till slut började de alltid äta hålen på ena sidan så att pappret gick snett, men till skillnad från senare modeller slutade de inte skriva utan kunde förstöra papper på papper i en kvart.

      Radera
    2. I min ungdom jobbade jag på ett företag som skrev ut mycket försäljningsordrar på en matrisskrivare som var en rejäl pjäs. Den strulade givetvis till och från och då fick man kalla dit en specialiserad servicetekniker. Denna tekniker, som i.o.f.s. var riktigt duktig, tjänade enligt uppgift pengar som gräs. Hörde hur cheferna på mitt företag var avundsjuka på pengarna han drog in. Att han klädde sig närmast som en lodis gjorde det än mer komiskt. Så det fanns allt några som gillade dessa matrisskrivare :)

      Radera
    3. Det är väl lite samma logik som att vapenhandlare uppskattar krig. Alltid är det någon som tjänar på misären.

      Radera