lördag 1 juli 2023

Bojkottsbojkott

Nu ska vi se om alla kan hålla två tankar i huvudet parallellt. Jag tänkte nämna Ryssland och då känner många tydligen att de måste begränsa sig till en tanke åt gången. För det här ska nämligen inte handla om kriget och vem som är skyldig till vad. Sånt kan Cornucopia hålla på med, det här är en ekonomiblogg.

Jag tänkte istället beröra SVT:s ekonomireporter Alexander Noréns reportage om att hälla ut rysk sprit. För den ”kan man ju inte gärna blanda drinkar på längre”. Jag kanske är trög, men kan någon förklara för mig vad ryska folket, staten eller Putin förlorar på att Norén häller sin sprit i vasken?


Måste jag slänga min ryska grill nu?

Sedan håller han upp en kartong te från Azerbajdzjan som han kallar ”mitt ryska te” och frågar om han borde bränna upp det. Det är möjligt att han tror att Azerbajdzjan ligger i Ryssland på samma sätt som många amerikaner tror att Sverige och Schweiz är samma land, men även detta är ju redan inköpt och ingen kommer tjäna en enda krona på att han inte dricker upp det.

Nu ska inte det här handla om Alexander Norén. Han verkar egentligen bara låtsas att han tänker i de här banorna. Och faktum är att han fått utstå hård kritik från människor som på allvar tycker att det är meningsfullt att förstöra sina egna saker för att reta Putin.

Om man däremot som en medveten handling låter bli att köpa varor från ett visst land eller företag har jag den fullaste respekt. Men då måste jag fråga, alla som nu tycker att det värsta man kan göra (möjligen med undantag av folkmord) är att äta Marabous choklad, hur ställer de sig till den kinesiska regimen och det faktum att såväl våra bilar som telefoner garanterat är fulla av kinesiska delar? Och inte bara nuvarande bil och telefon utan också nästa och nästnästa.

Kan det vara så att det här bojkottandet mest handlar om att signalera vilken god människa man är? Lite som att trycka ”gilla” på Facebook eller klistra in en flagga på sin profilbild, vare sig det är Pride, Ukraina eller något annat. Mig veterligen har Facebook-gillande inte stoppat ett enda krig, men det är förstås gratis att försöka.

90 kommentarer:

  1. Jag tycker att kritiken mot Putin och den Ryska regimen är fullt berättigad, efterson det är enbart deras fel och ingen annan att dom har valt och mörda och skända ett folk och ett land. Det är inte alls säkert att bojkotta vissa varor funkar i praktiken, men det visar ändå att många tar starkt avstånd till något man tycker är förkastligt och omoraliskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag anser visserligen att det också finns andra förövare i det här kriget, men det är alltså inte det texten handlar om utan huruvida någonting blir bättre om du kastar bort produkter i kylskåpet för att tillverkaren är rysk eller säljer i Ryssland.

      Radera
    2. Hade Ryssland inte gått in i Ukraina så hade den här situationen alldig behöva uppstå. Om du har andra uppgifter, så är jag nyfiken?

      Radera
    3. Vad menar du med "andra förövare"?

      Radera
    4. Jag håller med, men tycker att man t ex inte kan blunda för att Tyskland skrev på Minsk II utan att ha fredliga syften.

      Men inget av detta har med Noréns sprit och te att göra.

      Radera
  2. Jag tycker det är viktigare att bojkotta människor från paria-stater än produkter. Alla ryssar, kineser, indier, irakier etc skall kastas ut ur landet till dess deras länder lär sig hur man beter sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är själv invandrare och skulle uppleva det som djupt orättvist ifall jag blev kastad ur landet för att regimen tycker att "Tuffe Uffe" är den mesigaste ledare Sverige någonsin haft. Inte bara för att jag håller med utan också för att det inte är mitt fel.

      Radera
    2. En stat är summan av dess medborgares ansträngningar. Om en medborgare i Ryssland eller Irak tycker det är orättvist att inte få bo i Sverige bör denne fundera på vad som kan göras för att ändra förhållandena i sitt hemland.

      Radera
    3. Putin har en majoritet av det ryska folket på sin sida.

      Radera
    4. Gustav: Om du inte vill ha en särskilt regel för just ryssar menar du alltså att jag har ett ansvar att ändra politiken i Sverige, i annat fall förtjänar jag att vräkas från mitt hus (som jag äger) och kastas ut ur Norge?!

      Jag är ledsen, men jag vet faktiskt inte vad jag ska göra för att hindra svenskar att rösta som de gör alternativt avskaffa det demokratiska systemet med parlamentsval. Vet du?

      Anonym: Vet man det? Och betyder det i så fall att de håller med honom i allt?

      Radera
    5. Det är såklart orimligt att tro att en majoritet av alla ryssar håller med om allt iden ryska regimens politik ,men faktum är att en majoritet har röstat för den sittande regimen och Putin.

      Radera
    6. "Faktum är"? Se min förra kommentar.

      Radera
    7. Sverige är ingen skurkstat som behöver korrigeras av omvärlden varpå behovet att straffa svenska medborgare i Norge heller inte existerar.

      Radera
    8. Om du frågar en troende muslim i säg Irak om Sverige är en skurkstat som behöver korrigeras vad tror du svaret blir?

      Radera
    9. Putin fick 75% av rösterna 2018,vad han skulle få idag har jag ingen aning om, men han verkar fortfarande populär.

      Radera
    10. Gustav: "Sverige är ingen skurkstat som behöver korrigeras av omvärlden".

      Vem ska göra den bedömningen, nu och i framtiden? Redan idag finns garanterat olika syn på detta, bara du och jag har uppenbarligen väldigt olika åsikt i frågan. Den irakiska muslimen som tas in i nästa kommentar har troligen en tredje. Själv tycker jag landssynd känns lika dumt som arvssynd.

      Anonym 12.30:
      Det kan nog ha hänt en del med opinionen på fem år, det har ju hänt en del i Ryssland och dess närområde, om man säger så.

      Men låt säga att du har rätt, ska då alla 100 procenten ta ansvar för regimens handlingar? Det kan ju tänkas att de som valt att flytta från landet inte älskar dess ledning (där talar jag ur egen erfarenhet).

      Radera
    11. Nej självklart inte. Enbart dom som har rösta på honom och håller med honom i stort behöver ta sitt ansvar.

      Radera
    12. Då håller du alltså inte heller med om Gustavs: "Alla ryssar, kineser, indier, irakier etc skall kastas ut ur landet".

      Det är bara lite svårt att ta reda på vilka som håller med Putin "i stort".

      Radera
    13. Jag förmodar att dom som har röstat på honom borde väll hålla med honom i stort. Varför skulle han annars få så många röster? Jag vill också ha sagt att man inte borde straffa människor som har röstat fram honom eller andra regenter som vi anser är kontroversiella i Sverige.

      Radera
    14. I svensk debatt låter det ofta som att Putin är det galnaste Ryssland kan få fram. Jag är övertygad om att det hade kunnat vara mycket värre.

      Radera
    15. Vilka avgör att Ryssland är en skurkstat? Det är för flertalet inte så svårt. Samma sak med vaccin. Vad enstaka knasbollar tycker är i sammanhanget ointressant.

      Radera
    16. Och samma "orakel" bestämmer vilka som är "knasbollar"? Du inser säkert att det är diktatur du beskriver.

      Radera
    17. Det finns en del länder som inte tycker att Ryssland är en skurkstat. Tex. Iran, Kina, Vitryssland, Syrien och Nordkorea.

      Radera
  3. Att hälla ut redan köpt sprit låter ganska puckat. Kan förstå att man inte bjuder på det, då det kan se ut som om man nyligen köpt den däremot.

    Azerbajdzjan var ju en gammal sovjetstat i alla fall, utvecklingen kanske inte gått ända fram ännu, han jobbar ju trots allt åt SVT.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svanesang: Det låter som du har mer kritik mot Norén än Putin.

      Radera
    2. Jag tror inte det finns något som säger att man måste uttrycka kritik mot alla man ogillar i samma mening. Eller ens i samma bloggkommentar.

      Radera
    3. Jag kan också förstå om han inte bjuder på det.

      Den där kritiken får jag ganska ofta och förstår den inte, att ens senaste uttalande uppfattas som en starkaste (eller rentav enda) åsikt. Jag tycker jätteilla om Putin, men jag kan vädra kritik mot en Icahandlare i Vansbro utan att det är att relativisera.

      Radera
    4. Svanesang : Tack, då vet jag var du står.

      Radera
  4. Det är något fel på bojkotterna. Är det dåligt att köpa rysk vodka måste det rent matematiskt vara bra att sälja europeisk. Vi ska inte köpa ryska produkter för att Putin får in pengar till krigsinsatsen. Men då måste det ju vara bra att dränera ryska ekonomin genom att sälja choklad och sprit till dem.
    Särskilt sprit som har rätt stora negativa effekter borde vara perfekt att vräka in i Ryssland? Absolut-bojkotten lät helt absurd...

    Och ja, att slänga sina saker kommer inte gynna Ukraina på något sätt. Det hade varit bättre om Noren druckit ur sin Smirnoff och istället för att köpa en ny PK-vodka donera den slanten..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade jag inte tänkt på, men det är absolut en aspekt. Inte lär det vara energin från choklad som vinner kriget åt Putin.

      Radera
  5. Människor bojkottar massa saker som dom inte tycker om, av olika skäl, varför skulle det här vara ett undantag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår inte frågan.

      Radera
    2. Jag menar att peroner väljer om dom vill bojkotta olika medier eller produkter eller för all del länder och regimer. Förstår inte problemet.

      Radera
    3. Så är det såklart. Jag tycker att alla ska ha rätt att bojkotta ryska varor, eller att inte bojkotta kinesiska. För att inte tala om rätten att hälla ut sin egen sprit, jag fattar bara inte vad det skulle löna.

      Radera
  6. Som förväntat kunde inte alla hålla två tankar i huvudet. Frågan gällde nyttan med att förstöra redan införskaffade produkter. Inte inköp av nya produkter.
    Förstår mig inte på folk längre som tydligen alltid ska flytta fokus från den egentliga frågeställningen eller om det är så illa att problem med läsförståelsen ökat lavinartat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade väntat mig värre, men håller med dig. Det är som att vissa ämnen upphäver läsförståelse.

      Radera
  7. Trycka på gilla-knappen är väldigt bekvämt. Jag tänker också lite på folk som tittar snett när man säger att man inte gillar vindkraft, då är man en hemsk miljöbov, och så åker man glatt på någon flygresa flera gånger per år (se jag inte flugit på 10 år är det ingen som bryr sig om att lägga på plussidan). Det viktigare är ju trots allt vad man signalerar, vilken otroligt god människa man är, samt tycker dom man ska i alla ämnen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den som tycker att man är en miljöbov om man ogillar vindkraft vet uppenbarligen ingenting om vindkraft (alternativt äger ett vindkraftsbolag).

      Jag gillar också inlägg i sociala medier och skriver på upprop på nätet, men att tro att ett "Facebook-gilla" påverkar något på riktigt ser jag som rena fantasier.

      Radera
    2. Det finns många känsliga frågor där människor vill raljera och förminska sina meningsmotståndare .tex. för eller emot kärnkraft, vindkraft, invandring feminism och varg, Det saknas anständighet och stil idag i debatterna.

      Radera
    3. Det håller jag med om! Jag tror att många helt enkelt inte vill ha debatt. Enklare att fördöma eller förbjuda dem som inte håller med en.

      Radera
    4. Där tror jag ni satte huvudet på spiken, man vill inte ha debatt så så man skapar snäva åsiktskoridorer, och när det inte är snävt nog tar man till censur. Åsiktskorridorerna är alla, inte bara makthavare och medier medskyldiga till. Jag vet många människor som passar sig noga för att säga ens något som kan f e l t o l k a s som något avvikande. Till exempel att försvara yttrandefriheten oavsett vad hur dumt det som yttras är. Ett annat bra exempel på hur saker kan feltolkas är ju detta blogginlägget.

      Radera
    5. En del tycks tro att yttrandefrihet är frihet att säga sådant som ingen tar anstöt av, men sådana uttalanden har aldrig behövt något lagskydd.

      Radera
  8. Hälla ut sprit? Ar ni fullständigt galna? Det finns väl ingen svensk vid sina fulla fem som ens skulle komma pa tanken.
    Men jag tycker som Sparo här. Att bojkotta varor och tjänster fran suspekta firmor/länder/producenter är helt ok, och vad jag själv försöker göra, men att "vaska" redan inköpta dito är idioti.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även för mig som är snudd på nykterist skulle det bära emot att vaska sprit.

      Radera
    2. Jag kom att tänka pa en kollega, som hade en äldre släkting och när han gick bort hittade de en hel källare full av absint. Han hade tydligen köpt allt han fick pa motbokens tid, men var uppenbarligen inte nagon alkis. San är svensken som jag upplevt det.
      /Annika

      Radera
    3. En källare full av absint vore något det!

      Radera
  9. Om man vill bli av med inköpt sprit är det väl bara att gå tillbaka med det till systembolaget, medtager kvitto och ev betalkort och så får man pengarna tillbaka?
    Tycker det verkar som om oöppnade flaskor, för att inte tala om redan öppnade, är obefintliga bland de som dricker sprit. Mängden människor som köar vid alla högtider på systembolaget är förvånande, för om de hade drickat hemma redan skulle du ju inte behöva köa tillsammans med alla andra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att tro att man får pengarna tillbaka för sprit som lämnat butiken.

      Radera
    2. Det går utmärkt att lämna tillbaka oöppnade flaskor eller förpackningar.

      Radera
    3. OK. Jag har bara försökt i matbutik och där var det benhårt att så fort man lämnat butiken var det kört.

      Radera
    4. arrangerande en fest runt millenieskiftet och då gick det bra att lämna tillbaka oöppnade spritflaskor.

      Radera
  10. Helt klart är det bara godhetssignalering från vänsterfolk, de flesta normala människor orkar ju inte hålla på sådär. De är ju sällan helt konsekventa heller utan bara när det gäller saker de faktiskt kan tänka sig att avvara. Handlar det om något de gillar eller där det skulle missgynna dem att efterleva detta, är det inte så noga med principerna. ;)
    /Katarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lättare med principer som inte kostar något. Få mobiltelefonanvändare vill gå tillbaka 20-30 år för att slippa kinesiska detaljer.

      Radera
  11. Vad flinar gubben åt? Ser han en feg, löjlig och patetisk figur i spegeln möjligtvis?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen aning. Jag hittade en licensbefriad bild som jag tänkte skulle passa in som möjlig reaktion på ifall någon berättar för honom att svenskar häller ut rysk sprit i protest mot kriget.

      Radera
  12. "Men då måste jag fråga, alla som nu tycker att det värsta man kan göra (möjligen med undantag av folkmord) är att äta Marabous choklad, hur ställer de sig till den kinesiska regimen och det faktum att såväl våra bilar som telefoner garanterat är fulla av kinesiska delar?"

    Fast Kina finansierar väl inte ett krig i Europa med skattintäkter från försäljningen av kinesisk elektronik?

    "Kan det vara så att det här bojkottandet mest handlar om att signalera vilken god människa man är?"

    Jag tror det handlar mer om att uttrycka känslor än om att godhetssignalera. Man känner att man vill hjälpa Ukraina och inbillar sig att bojkott gör skillnad. Däremot tror jag USA:s och EU:s pristak på rysk olja skadar den ryska ekonomin. Det blir dyrare för Ryssland att föra krig i Ukraina när de inte får lika bra betalt för rysk olja.

    "Nu uppmanas vi bojkotta burmesiska produkter. Men bojkotter hjälper inte särskilt mycket.

    Det säger Mikael Wigell, forskare vid Utrikespolitiska Institutet.

    På 1980-talet bojkottade bland annat man sydafrikanska vindruvor, idrottare och företag för att visa att omvärlden inte godkände apartheidpolitiken.

    - Sydafrika är ett speciellt fall där vi kan säga att bojkotten bidrog till att fälla regimen, men i allmänhet brukar den här typen av bojkotter inte ha nån effekt.

    Som exempel nämner Wigell den USA-ledda bojkotten av Kuba.

    - De facto har bojkotten fått en motsatt effekt, bröderna Castro har stärkt sin ställning där. De pekar på bojkotten och skyller landets odrägliga förhållanden på den."
    https://svenska.yle.fi/a/7-659127

    Karl Marx mamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan också betyda att man inte bryr sig om vad som händer i omvärlden .Att jag tycker illa om Putin behöver inte betyda att jag är en godhetsknarkare.

      Radera
    2. Kina finansierar rätt mycket elände, bl a kolonisering av stora delar av Afrika. De är inte heller så starka på mänskliga rättigheter och miljötänk. Dessutom köper de den ryska oljan, så då hjälper det inte så mycket att USA inte köper den.

      Radera
    3. Klart det spelar roll att USA och EU bojkottar rysk olja. Indien och Kina rysk olja billigt. USA köper sedan förädlade oljeprodukter som Indien gjord av den ryska oljan. Man får anta att USA betalar ett lägre pris än innan eftersom Indien köpt råvaran (råoljan) billigt. Den stora förloraren är Ryssland som tvingas sälja sin olja under marknadspriset. Export av olja och gas står för hälften av Rysslands exportintäkter.

      Karl Marx mamma

      Radera
    4. Självklart kompenserar Ryssland en del av förlusten genom att exportera mer än innan. Men självklart spelar det roll för Ryssland att det tvingas rea ut oljan. Om priset inte spelar någon roll hade Ryssland alltid kunnat sälja olja till lågt pris och kompensera det låga priset genom att exportera mer.

      Karl Marx mamma

      Radera
    5. Låter ju inte som att Ryssland gjort några större ekonomiska förluster hur som helst.

      Radera
    6. Jag tror snart att både Indien och Kina kommer upphöra med deras stöd till Ryssland. Får dom bättre förbindelser med Europa och USA när det gäller förmånliga handelsavtal, så tror jag dom vänder Ryssland direkt.

      Radera
    7. Jag är tveksam. Idag värdesätter nog främst Kina Ryssland mer än övriga Europa och det tror jag inte ändrar sig i en handvändning.

      Radera
    8. "Låter ju inte som att Ryssland gjort några större ekonomiska förluster hur som helst."

      Det är klart att ett land gör stora ekonomiska förluster om priset på landets största exportvaror dumpas.
      Före kriget utgjorde export av olja och gas 60 procent av Rysslands exportintäkter vilket var 40 procent av statens totala intäkter. 2022 minskade Rysslands exportintäkter från olja med över 40 procent. Ryssland gör med andra ord jättestora ekonomiska förluster på grund av pristaket på rysk olja och bojkotten av rysk gas. Ryssland har i praktiken blivit avstängda från stora delar av världsekonomin. Klart det kostar.

      Karl Marx mamma

      Radera
    9. "Jag är tveksam. Idag värdesätter nog främst Kina Ryssland mer än övriga Europa och det tror jag inte ändrar sig i en handvändning."

      Kinas behov av Ryssland är litet jämfört med behovet av USA och EU. Dels behöver Kina Ryssland som en politisk motvikt till EU och USA, dels tjänar Kina på att importera rysk olja billigt. Kina tjänar på att hålla sig neutrala i kriget på samma sätt som Sverige tjänade på att hålla sig neutrala under andra världskriget. Samma sak kan sägas om Indien.
      https://howmuch.net/articles/chinas-exports-imports-trade-balance

      Förresten. Kommer ni ihåg Donald Trumps "handelskrig" mot Kina? Det kanske inte var fel av Trumpeten. USA verkar ha vunnit ett och annat på "handelskriget".

      "I början av 2020 nåddes en frist i handelskriget då länderna enades om ett första delavtal, som bland annat innehöll löften från Kina om att öka importen från USA med motsvarande 200 miljarder dollar och att stärka regler för patent och andra immaterialrättigheter. I gengäld skulle USA sänka de nya amerikanska tullsatserna på kinesiska varor."

      Karl Marx mamma

      Radera
    10. "Kinas behov av Ryssland är litet jämfört med behovet av USA och EU."

      På lång sikt tror jag att du har fel. Och jag tror att även Kina tror det. Se på dagens Frankrike. Vem behöver det landet om ett par år?

      Radera
    11. Det beror förstås på vad du menar med "på lång sikt". Om du med "på lång sikt" menar inom några decennier tror jag att du har fel. Frankrikes ekonomi hör till de största i världen och det lär den fortsätta att vara inom överskådlig framtid. Det är mer osäkert var Ryssland är om några decennier. Den som lever får se.

      Karl Marx mamma

      Radera
    12. På tillräckligt lång sikt så att de hellre väljer att satsa på den ryska hästen än EU-hästen. Jag tror att det just här vi ser skillnaden - kinesiska och ryska politiker ser generationer framåt, kanske århundraden. EU-politiker ser i bästa fall till nästa val.

      Radera
    13. Det är lättare att se så långt framåt om det är en diktatur.

      Radera
    14. Det har du kanske rätt i, även om jag tycker att även så kallade demokratier borde klara längre framförhållning än 1-4 år. Kanske är det just därför kineserna tar över mer och mer av världen.

      Radera
  13. Vi har ett konsensustänkande i landet som för all del ofta tjänat oss väl och gett fördelar, men även detta verkar gå mot pervertering.
    Visst, jag har bojkottat företeelser och företag jag hyser antipati mot och inte hållit tand för tunga gällande det. På eget bevåg.

    Men när drevet går i massmedia om att bojkotta Marabou känns det så äckligt typiskt för vår tid...
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, även jag bojkottar. Marabou finns inte på min inköpslista, men ska man ner på den nivån finns det nog inte mycket kvar att köpa om man ska vara konsekvent.

      Radera
  14. Att bojkotta är ändå inte något som är typiskt svenskt. Det förekommer att en del länder bojkottar svenska varor och företag, för att dom inte tycker om svensk politik eller något annat som har hänt i sverige

    SvaraRadera
    Svar
    1. Typiskt svenskt är det inte. Om det är vanligare eller ovanligare än i andra länder har jag ingen aning om.

      Radera
  15. I grund och botten tror jag att människor i allmänhet behöver vara mer ärliga mot sig själva. Vad man tror på egentligen behöver vara överordnat dagliga behov. Om man tror på yttrandefrihet så är det verkligen hög tid att bojkotta allt vad Kina, Ryssland, Turkiet och andra skurkstater heter. Alla dessa länder som tystar människor, hatar frihet och som gör allt de kan för att förtrycka sina medborgare, förtjänar inget annat än vårt enade förakt. Sluta åk på semesterresor till Turkiet, sluta köpa varor som tillverkats i Kina och ge fan i allt som har med Ryssland att göra. Det finns bara en väg att gå. Nolltolerans. Att vårt samhälle inte är bättre än att den som är starkast får sin vilja fram är inte ett skäl att inte säga nej. Har folk ingen ryggrad?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast om det ska funka fullt ut måste det finnas alternativ. Turkiet tror jag hela världen kan klara sig utan (och alla som väljer att åka på semester dit nu för att det nästan är det enda landet vars valuta gått ännu sämre borde skämmas), men försök lev utan kinesisk elektronik eller rysk energi direkt eller indirekt. Det enda som skulle göra det möjligt är om världens först hjälps åt att få fram rimliga alternativ.

      Radera
    2. Sant. Men någonstans tror jag vi alla måste börja. Jag ratar aktivt allt jag kan (och allt kan jag inte rata, jag vet) vad det gäller varor och tjänster från Kina, Ryssland, Iran, Turkiet, majoriteten av MÖ-länder och så vidare. Jag gör vad jag kan, även om det inte räcker hela vägen. Det är ändå något, och jag hoppas och tror att goda krafter kan segra i slutänden.

      Radera
    3. Det är sunt tänkt (såvida inte bojkotten innefattar att kasta bort sånt du redan köpt). Konsumentkraft börjar hos den enskilde konsumenten.

      Radera
  16. Är det någon som har tänkt på att det kan vara en symbolhandling, och inte ett försök att skada rysk ekonomi genom att hälla ut rysk sprit.Det finns dom som köper vissa böcker bara för att elda upp dom, enbart för att visa vad man tycker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det måste ju leda någonstans om det ska vara värt det. Handlar det om att människor i ens närhet ska uppfatta en som en god människa får man värdera om det är värt priset.

      Det enda jag uppfattar av att hälla ut och förstöra ägodelar man redan köpt är att man är beredd att förstöra sin egen ekonomi. Lite annorlunda med att elda en flagga eller en bok andra uppfattar som helig, men när jag sålt något struntar jag i vad köparen gör, oavsett om det är ett hus, en bil, en osignerad text eller en burk honung.

      Radera
    2. Varför lägga sig i vad någon gör med sina egna saker.

      Radera
    3. Du menar: "Varför ha åsikter om vad någon annan gör?"

      För utan det är det ingen idé att interagera med andra människor av andra skäl än att föröka sig.

      Radera
    4. Är din kritik mot att han häller ut sin egna sprit eller att han kritiserar Putin?

      Radera
    5. Det förstnämnda. Det trodde jag var tämligen lättläst :-)

      Radera
  17. Vad är det för fel att vaska lite? Det är ju bara lite roligt. Ta det inte så allvarligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker man att det är roligt att kasta bort det man har köpt får man såklart tycka det, men det är inte min humor.

      Radera
    2. Har du redan köpt det är det försent. Tänk innan. Fuck Putin

      Radera
    3. Nej, jag vill inte idka könsumgänge med någon av ledarna för Ryssland eller Ukraina.

      Radera
  18. Inte ska man slänga ngt som man köpt, För att det är typ ryskt, tänk nästa gång du handlar bara. Inget Ryskt Bojkotta #SlavaUkraini

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag undviker flera länder och regioner, men helt omöjligt att veta vad det sitter för komponenter inuti maskiner eller vems olja som använts vid produktionen.

      Radera