tisdag 11 juli 2023

Myndighet vs omyndighet

Att göra regelvidriga skatteavdrag kan leda till fängelse, för att inte tala om vilka efterverkningar det kan bli av att fakturera någon för varor och tjänster de inte fått. Det är bedrägeri.

Men bara när vi gör det. Som jag berättat bråkade jag med både norska och svenska skattemyndigheter det året jag flyttade till Norge. Bägge fick ge sig efter en segdragen kommunikation som gick till ungefär så här:

De: Så här blir din skatt.
Jag: Det är fel, ni utgår från felaktiga siffror.
De: Det gör vi inte alls.
Jag: Begär omprövning.
De: Det struntar vi i, våra siffror gäller.
Jag: Överklagar, här är den korrekta uträkningen, som jag ju redan deklarerat.
De: Okej, då ger vi oss och backar på alla punkter.


Den enda myndighet jag respekterar fullt ut.

Gör skattebetalare fel riskerar vi både straffskatt och straffränta, men när myndigheter bevisligen stått på sig både två och tre gånger trots att de har helt fel drabbas varken myndighet eller handläggare.

Det senaste exemplet är från förra veckan. Då fick jag en räkning för slamtömning från kommunen, men på förra månadens räkning (jag får en samlad sop- och serviceavgift varenda månad) tog de betalt för en tömning av reningsverket som skulle ha skett samma datum som de nu tog betalt för slamtömning.

Jag tror att alldeles för många litar på myndigheter och tänker att ”Jaja, det ska väl vara så då”. Gör inte det! Är du osäker – ifrågasätt! Jag mejlade en fråga till kommunen om varför jag fått betala för två tömningar och fick svaret att de inte visste varför. Till slut sa de att nästa år skulle de bara ta betalt för en, varpå jag såklart ifrågasatte om jag inte borde slippa en av avgifterna redan nu. Och jodå:

Vi har snakket om det, og vi krediterer tilsendt faktura, så sender vi deg en ny uten slamtømming.

Jag är nöjd att slippa avgiften, men … I detta fall behövde jag både påpeka felet och kräva min rätt. Jag kan inte låta bli att undra vad som hänt om rollerna vore omvända. Hade jag krävt kommunen på pengar utan grund hade de stämt tarmarna ur mig, men vad kan jag göra nu? Gå till polisen? Har ni hört om en myndighet som åkt dit i ett sånt läge? I Sverige blir de då och då knäppta på näsan av JO eller JK. Vet ni vad det leder till? Absolut ingenting.

20 kommentarer:

  1. ”they fuck you at the drive through”

    SvaraRadera
  2. Haller fullständigt med och jag gör samma sak. Just nu haller jag pa att inkassera nagra gamla försäkringar i Sverige som jag inte visste att jag hade. Tva av de har jag nu fatt ordning pa efter extensiv mailväxling, men den tredje gick det inte ens att maila till utan bank-ID, sa jag fick skriva ett pappersbrev och skicka. De här bolagen har legat och ruvat pa mina pengar i decennier, och ända ska jag behöva lägga ner en massa tid och administration pa att fa mina egna pengar utbetalda. Suck!

    En roligare grej var när en släkting i Sverige hade skickat böcker till mig och skrivit att värdet var 300 pa paketet. En nitisk tulltjänsteman förstod inte att det var SEK det syftades pa och skickade mig en faktura pa skatt eftersom beloppet i hans ögon översteg det tillatna. Jag ringde och förklarade att det var SEK men han envisades med att i Sverige betalar man minsann i EUR. Det tog en stund innan budskapet gick in hos honom och han medgav att jag kunde riva fakturan.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns fortfarande det revolutionerande i internets barndom när man kunde skicka e-post till företag. På bara någon sekund och gratis var det (förutom att uppkopplingen kostade några kronor i minuten). Hade någon då berättat för mig att om 30 år kommer företag och myndigheter först ta bort sina telefonnummer med hänvisning till internet och sedan ersätta e-postadressen med ett formulär som du bara kan fylla i under vissa förutsättningar (att du har bank-ID, ett pågående ärende med ett referensnummer eller något annat) hade jag trott att de skämtat. Varför skulle någon vilja göra det sämre? Nu är vi där. Hoppas det löser sig med dina försäkringar.

      Lite märkligt, kan tyckas. Det är ju väldigt enkelt att ta reda på vilken valuta som gäller i ett land, och vad den är värd (inte mycket).

      Radera
    2. Grattis o bra kämpat Sparo! Just detta där vi gick från telefonnummer och adresser som var hyfsat lätta att hitta samt sen mail adresser och nu ett korkat formulär för kontakt... Vad hände? Varför är inte telefonnummer, adress och mail adress krav? Hatar dessa undermåliga formulär...

      Radera
    3. Ja, det är grymt irriterande att inte kunna kontakta företag och myndigheter på valfritt sätt. I bästa fall har de en chatfunktion, men då är den oftast upplagd så att man först måste lura sig förbi chatroboten, som ändå aldrig kan svara på någonting.

      Radera
  3. Man kan lätt stå ganska rättslös som "den lilla människan" vs institutioner.
    Stat och kommun har jag inte behövt ta strid med, däremot ett stort försäkringsbolag i vattenskadeärende där de vägrade allt.
    Hade jag ej haft den stora turen att känna två byggnadsingenjörer som av barmhärtighet tog sig an mitt fall pro bono hade jag mycket väl kunnat suttit på gatan idag.
    Minns fortfarande det dryga året med rysning och skräck, både kropp o sinne tog stryk.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du hade antagligen inte försäkringsbolagets resurser att plöja ner. Ska man dra stat eller kommun inför rätta är det dessutom deras kompisar i domstolen som beslutar.

      Radera
    2. Vilka eller vem är det som har kompisar i domstolen? Är det något du vet ,eller gissar du bara?

      Radera
    3. Jag kan bara kommentera att vi ändå lyckades hålla det utanför domstol i detta fall, men att striderna var nog så hårda vid träffar.
      /JB

      Radera
    4. Anonym 17.38: Det är knappast något jag behöver leda till bevis att såväl myndigheter som domstolar är fyllda med politiker/ex-politiker. Jag har själv vänner som varit politiker en mandatperiod och opolitisk tjänsteman nästa, och i tingsrätten är majoriteten av de dömande nämndemän utsedda av de politiska partierna.

      Radera
  4. Här finns mer att lära sig om offentliga sektorn:

    Förvaltningsrätterna

    Förvaltningsrätterna är första instans bland förvaltningsdomstolarna. En förvaltningsrätt avgör tvister mellan enskilda personer och myndigheter och tvister mellan företag och myndigheter. Det är till förvaltningsrätten det går att överklaga ett myndighetsbeslut från till exempel Försäkringskassan, Skatteverket eller kommunens socialtjänst. Myndigheterna kan vara både statliga och kommunala.

    Källa: https://www.domstol.se/om-sveriges-domstolar/sa-fungerar-domstolarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med andra ord avgörs tvister mellan enskilda personer och en offentlig myndighet av en offentlig myndighet. Det betyder såklart inte per automatik att de tar parti för sina kollegor, men...

      Radera
    2. Jag vet inte om privatiserade domstolar skulle vara en hit.

      Radera
    3. Du antyder att korruption och jäv är normaltillståndet i våra myndigheter?

      Radera
    4. Jag har aldrig hört någon föreslå privatiserade domstolar. Dock tror jag generellt att den biten funkade bättre i ett mer decentraliserat samhälle då rättvisa gjordes upp i byrådet.

      Radera
  5. En fd granne hos oss har varit minst sagt överdjävlig, förutom knark och stölder, så har han låtit bli att byta reningsverk (som vi alla i trakten varit ålagda att göra inom 2 år), varit bosatt i ett hus som ej slutbesiktigats, hyrt ut ett annat hus som hade rivningsföreläggande, eldat vid eldningsförbud dagligen i flera veckor, eldat sopor, förvarat gasolflaskor i anslutning till eldandet, hade ingen sophämtning trots att han uppenbarligen bodde i huset, listan kan göras ännu längre. Kommunen ville väldigt ogärna blanda sig i kan man minst sagt säga. Nu har vi en ny vettig granne (äntligen!) och nu blev det plötsligt väldigt viktigt att han inte ens får gå in i huset o städa innan nya bygglovet är klart. Sila mygg o svälja kameler eller hur är det man säger?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter onekligen väldigt märkligt.

      Radera
  6. Kör sopor och rekommenderar starkt att inte lita på att någon i branschen gör rätt, i alla fall inte om något känns konstigt. Branschen är full av fusk (det mesta rätt oskyldigt) och vare sig förare eller kontorspersonal håller någon högre kompetensnivå i snitt.

    I ditt fall skulle man kunna tänka sig att en slamgubbe vet om att huset stått tomt och därför inte behövt två tömningar men ändå glatt bokfört en som utförd för att få en kort arbetsdag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har aldrig stått tomt, men folk i allmänhet och norrmän i synnerhet tycks mest bara betala räkningar utan att ifrågasätta så det hade nog kunnat funka ändå.

      Radera