torsdag 13 juli 2023

Ingen Statoilkorv för mig

Även om jag inte håller på med semester blir det en och annan utflykt sommartid. Nu senast för att titta på en ny bil (mer om det i ett annat inlägg). Det är resor över dagen, men tillräckligt långa för att jag vill äta även om jag slår i mig något precis innan jag åker hemifrån.

Vanligt folk kastar i sig ett par korvar på en bensinmack. Dessa har ju inte längre reservdelar och knappt ens bilvårdsprodukter, men alltid några olika korvvarianter. Jag äter inte korv. Med undantag för Biltema och Ikea kostar de dessutom rätt mycket, i alla fall här i Norge. I Sverige kunde jag unna mig en pizza på resande fot, men här snackar vi minst 200 kr. För den slanten vill jag ha alla måltider i en hel vecka.


Rimliga priser.

Antingen kör jag den norska varianten – mackor. Oavsett om norrmannen är på jobb eller på tur är smørbrød (för nej, smørrebrød är dansk stavning) den givna favoriten. Hembakt bröd ihop med kaffe (ingen resa är komplett utan kaffetermos) kan ersätta åtminstone en måltid för mig.

Vill jag ha något matnyttigare kör jag ofta pastasallad. Pasta i form av makaroner, gnocchi eller penne ihop med stekta grönsaker som lök, svamp, paprika eller selleri och kanske en tomat eller ett kokt ägg funkar att äta kallt. Varmt hade varit godare, men jag är inte typen som drar fram ett stormkök och börjar fräsa mat på en rastplats.

Något som jag undvikit hela livet är vägkrogsmat. Det är i mitt tycke överprisad skräpmat. Det finns säkert undantag, men vanligtvis känns vägkrogarnas utbud som en kombination av mikromat och dålig skolmat (tänk torr potatis som stått på värmning i en halv dag), men till priset av restaurangmat. Då föredrar jag till och med pinnglass på macken för att hålla uppe blodsockret tills jag kommer till ett kök. Sån är jag.

36 kommentarer:

  1. Tror aldrig jag hört någon norrman säga ”smørbrød”. ”Lefsa” sa de alltid eller kort o gott ”brød”, kanske är det dialektalt.
    Håller med om skräpmaten längs vägarna, dyrt och onyttigt. Bättre att svänga av vägen och leta upp en lunchrestaurang på något industriområde. Funkar dessvärre inte på helger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lefsa uppfattar jag som ett särskilt bröd, tunt och inte särskilt gott.

      Ja, absolut bättre att svänga in i en by än att äta längs de stora lederna.

      Radera
    2. På helger, sommartid, så kan man ta omvägen förbi en golfklubb. Visst omvägen tar tid och det kostar mer än ”korven” på macken. Men maten brukar vara god, och omgivningen trevlig.
      Har man tonåringar med så kan ett stopp på en hamburgerkedja kosta rejält för att de ska bli mätta.

      Spargrisen

      Radera
    3. Jag har inte besökt en golfklubb i hela mitt liv, men mina fördomar hade absolut trott att det var ganska dyrt där jämfört med det mesta.

      Radera
    4. Golfrestauranger brukar vara riktigt bra faktiskt och inte dyrare än en vanlig lunchrestaurang. Jag är inte mycket för golf men jag gillar absolut maten för det mesta.

      Radera
    5. Nej, golf känns som onödig användning av potentiell odlingsmark.

      Radera
  2. Jag vet ingen som säger sig äta på vägkrogar, men uppenbarligen har de kundunderlag nog att gå runt.
    Ofta tar vi med mat, men några gånger har vi kollat upp t ex matgeeks rekmendationer och gjort någon avstickare. Inte billigt men mer prisvärt, gott och bättre att köpa från småföretagare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och massor av bilar utanför, så visst verkar det funka. Folk är för bekväma för sitt eget bästa.

      Radera
  3. Senast jag åt på en vägkrog var någonstans runt 2015. I Hudiksvall av alla ställen.
    Jag misstänker att den krogen även levererade mat till kommunens demensboenden, för enbart något som är gravt dement skulle äta den maten två gånger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Jag har gjort samma iakttagelse. Möjligen just i Hudiksvall också.

      Radera
  4. Själv brukar jag ta med mig varmkorv i termos med tillbehör. Så trevligt i lugnet på en rastplats.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rastplatser är ofta underskattade oaser.

      Radera
  5. Kommer ihåg när jag som liten parvel pga. mitt idrottande reste runt mycket i Sverige under främst 1980 - 1990-talet. På 80-talet fanns det faktiskt hyfsade vägkrogar men vi märkte sedan successivt av förfallet, mest då på 90-talet.
    Den här sidan millennieskiftet har jag i princip vägrat stanna till på s.k. vägkrogar. Finns det ens några vettiga kvar idag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör det kanske inte. De senaste tio åren har jag lyckligtvis inte behövt flänga runt så mycket, men innan dess fanns det gott om dem, och jag undrade alltid varför.

      Radera
  6. Kan tipsa om rastplatsen Lillebält i Danmark. Ribbestek med kokt potatis och rödkål för 90 DKR.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lär ju knappast vara manga läsare som rakar ha vägarna förbi men bra pris. Dansk mat slar svensk alla dagar i veckan.
      /Annika

      Radera
    2. 90 DKK lär väl snart motsvara en tusenlapp i SEK eller NOK :-)

      Radera
    3. Då låter det som ett höjdarpris.

      Radera
  7. Du verkar vara välmående men bara grönsaker och pasta - protein saknas eller du kanske alltid klämmer i dig nått ägg på resande fot. Du har väl varit vegetarian länge, så du vet vad du gör. Bönsallad eller göra olika röror på bönor eller linser att ha på mackorna är gott och billigt. Vegetarisk wraps med hummus t ex är bra reskost. Vill bara se till att du äter ordentligt:)/Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade en vegetarian pa besök igar kväll. Alltid knepigt att veta vad man ska servera, men mozzarella/tomat, färskt bröd och sma ostpajer funkar. Berättade för min inneboende att min gäst är vegetarian men annars fullt normal. "Men da äter hon ju inte ost" sa min inhysing. Sa da fick jag förklara skillnaden mellan vegan och vegetarian. 19-aringar nuförtiden verkar oupplysta.
      /Annika (notorisk köttätare)

      Radera
    2. Fullt medveten om att det blir dåligt med protein i detta, så det får jag ta ikapp på nästa måltid. Hummus är annars ingen dum idé, och då gör jag egen:
      https://sparosverige.blogspot.com/2018/07/hummus.html

      Folk tycks kunna lägga vad som helst i ord som vegetarian, så det är nog säkrast att precisera (och ansvaret för det är i detta fall middagsgästens).

      Radera
    3. Fast just den här vegetarianen äter fisk sa nagon fundamentalist är hon inte. En gang köpte jag tva hela fiskar med huvuden och allt och tillagade i ugnen, vilket inte är nagot alla uppskattar. Jag ville fa nöjet att säga "men du sa ju att du at fisk". Den gubben gick inte, för hon glufsade i sig med god aptit :).
      /Annika

      Radera
    4. Tvärtemot mina katter då. Katter tror man ju ska äta fisk, men det enda mina gillat är torkad gädda. Den abborre jag fiskade åt dem rynkade de bara på nosen åt.

      Radera
  8. vägkrogar.
    det har väl länge varit bland det sämsta man kan hitta? ett tag kunde man besöka hamburgerrestauranger men även där märks ett förfall, även om både mcd och bk har förstått att man behöver inte plocka ifrån kunden alla pengar denne har vid varje besök. max har inte förstått detta än.
    pizzerior kunde man hitta till ok pris tidigare men sist vi skulle hämta så skulle de ha 160:-(!) för en glutenfri kebabpizza så det blev att fixa annat. när vi ska ha pizza hemma numera köper jag fryst och värmer på sten eller galler i ugnen. man får en bra stenugnsbakad pizza för 35-40kr och en glutenfri för 45-50kr som är minst lika bra som de på pizzeriorna. ytterligare en fördel är att den är varm när den sätts på bordet istället för fesljummen, som man ofta fått höra när man hämtat.

    man skulle kanske skaffa sig en sån elektrisk kylväska att ha när man kör så man kan ha kall dricka och göra sig en pastasallad eller dyl. behöver bara hitta nåt som liknar pasta, är glutenfritt och inte blir stenhårt när det är kallt. några idéer?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det har nog länge varit känt, i alla fall av mig, men ändå verkar ju folk åka dit och äta. Helt obegripligt!

      De svenska pizzapriserna tokhöjdes för något decennium sedan, som jag upplevde det. Innan dess hade jag lokala pizzor som tog under 40 kr för en pizza. Då kunde t o m en snåljåp som jag överväga att ta en pizza när jag inte orkade/hann laga mat. Men runt hundringen betalar jag inte, och definitivt inte ännu mer.

      Hur bökigt det är med glutenfritt vet jag inte, men en vanlig pizza lagar du från grunden på en kvart + gräddningstid med grejer du säkert har hemma.

      Havre är väl glutenfritt? Det finns en produkt som heter havreris, som jag upplever är förkokt havre. Det borde funka som pastaalternativ. Eller mathavre, Frebaco har en variant med tio minuters koktid. Har inte ätit varken havreris eller mathavre kall, men hårda tror jag inte de blir.

      Radera
  9. Det blir inte ofta för mig heller, Statoilkorv eller liknande bara om det finns ngn aktuell rabattkupong typ "2 för 1 och kaffe på köpet". Men nu pratar vi alltså var 5e år så det är nästan försumbart.

    Förr i tiden, när vi åkte till IKEA, brukade det bli den vanliga Köttbullelunchen där. Eller korv för 5 Kr, några stycken. Numera kör jag medhavd Smörgås.

    Så jag är inte helt utan synd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ikeas restaurang tycker jag är (eller var?) underskattad. När jag köpte Ikeakök fick jag en massa lunchkuponger så då passade jag på att äta där eftersom det blev "gratis". Inga problem med vegetariskt och gott varje gång. Det enda tråkiga var att alla barn i lunchrestaurangen gjorde att jag hade velat äta med hörselkåpor.

      Radera
    2. Jag är inte ofta pa Ikea, men alltid fräsch mat och till väldigt rimliga priser. Det gäller att vara där när barnfamiljerna har försvunnit och lunchrusningen är över. Jag brukar hoppa över köttbullarna (det sägs att Kamprads mamma hade receptet, och da kan jag tycka att jag hade tur för min egen mammas var mycket godare), och köpa en räkmacka eller laxtallrik.
      /Annika

      Radera
    3. Gristidiga morgnar är nog bäst, men då vill jag inte äta lunch :-)

      Radera
  10. Enklaste alternativet till pasta som fyller kraven är väl ris?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men hur är ris att äta kallt? Känns inte som att det skulle vara någon höjdare.

      Radera
    2. Tycker det är ganska smaklöst precis som pasta. En kolhydratutfyllning där tillbehören ger smaken.

      Radera
    3. Jag äter bara jasminris, tycker det smakar mer. Men det är nog extra viktigt med tillbehör och kryddor när det ska ätas kallt.

      Radera
  11. Jag är en riktig korvfantast, både bra sorter på egna grillen eller några billiga korv med bröd när man är förbi IKEA eller Biltema. Selects korv med mos o röra tycker jag är en relativt prisvärd måltid om man är på resande fot utan matsäck.

    Jag håller dock helt med om "Ingen statoilkorv för mig", ja eller CirkleK nu då.
    Den smakade så dåligt så att jag inte ens av snålhet och hunger ville äta upp den. En gång och aldrig mera.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Korv är väl sällan det nyttigaste man kan äta, men jag fattar att man gör det ändå.

      Radera