lördag 15 juli 2023

2 x torsk

Politisk shopping har jag skrivit om tidigare, t ex när Aftonbladets Anders Lindberg gjorde (ofrivillig?) reklam för ett vin. Dagens exempel tycker jag har en dimension till.

Den gamle skådespelaren Paolo Roberto noterade att nordiska kriminologer ser Sverige som ett skräckexempel. Ex-ministern Annika Strandhäll valde då att dra upp Robertos tidigare sexköp. Det hade såklart gått att göra på ett fyndigt sätt, men hon jobbar inte så:

Det kan vara bra att försöka att inte bidra till detta genom att t ex understödja trafficking och exploatering av unga kvinnor från öst. Bara ett tips.

Planen var troligen att förmå läsare att inte lyssna på Robertos inlägg om kriminalitet eftersom han själv gjort kriminella handlingar. Roberto kastade (på allvar, tror jag) ur sig frågan om det skulle funka att förtalsanmäla Strandhäll, men valde istället att göra en ”strandhällsk” rabattkod på sin webbshop, ”hurmångakärnkraftverk?”, ett skämt om Strandhälls blunder som miljöminister, när hon inte hade en susning om hur mycket kärnkraft Sverige lagt ner.

Detta resulterade (enligt honom!) i ett nytt försäljningsrekord. Huruvida det stämmer har jag ingen aning om, eller ens om det går att kolla. Det spelar heller ingen roll. Robertos poäng var att om Strandhäll jävlas med honom leder det till att han tjänar mer pengar, och detta eftersom hon är impopulär.

Jag är inte säker på att Roberto heller är på väg att bli årets svensk, men till skillnad från Strandhäll är han inte främst i förtroendebranschen utan kränger olivolja och konserverade tomater. Själv säger han att han ville ge Strandhäll ”en lektion i kapitalism”. Den tror jag inte gick fram, men andra kanske lär sig att har man inget förtroendekapital får man heller ingen ränta på det.

32 kommentarer:

  1. Att du inte tycker om Annika Strandhäll har jag förstått, men att du tycker att hennes agerande är värre än en person som utnyttjar traffickingoffer och har förstört många människors liv med sitt agerande som kriminell är ungefär det jag förväntade av dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Håller du kurser i hur man kan läsa ut vad som helst ut valfri bokstavskombination? Den hade jag velat gå!

      Som ett litet påpekande (men det är faktabaserat, så det passar nog inte dig) var ett av Robertos argument att han anklagats och friats för trafficking.

      Radera
    2. Själv vet jag nästan inte vad som är värst av det som nämns ovan faktiskt. Men det är en tanke som Strandhäll inte ens inser. Hon förstår inte ens hur illa hon beter sig, varje dag och så fort hon visar sig. Sen konsekvenserna av de beslut hon medverkat till, helt sjukt. Och inte bara det, de skyller ifrån sig vad gäller landets saboterade energiproduktion,

      Radera
    3. Det fina är att vi inte behöva gradera vad som är värst av att hyra en prostituerad (för det var alltså det han erkände och bötfälldes för) eller att förstöra Sveriges energiproduktion. Inget av det är skäl att vara stolt över.

      Radera
  2. Det var väl inte precis det han skrev.
    Annika har ju satt i system att göra ogenomtänkta uttalanden, oklart varför.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det var ju ganska exakt det jag inte skrev :-)

      Mycket oklart. Nyligen gick hon ut och sa att hon framöver kommer att twittra betydligt mindre. Gissningsvis för att hennes chef sagt åt henne att göra det, men det verkar mer ha varit en målsättning än ett löfte.

      Radera
    2. jo troligen ser hennes chef henne som en stor belastning.
      Ska bli intressant att se vad Strandhäll ska göra efter politiken. Jag har väldigt svårt att se var i samhället hon skulle göra ett bra jobb. Det är möjligt att hon är en duktig hårfrisörska men inte så vanligt att gamla toppolitiker tar vanliga jobb. Ann-Sofie Hermansson i Göteborg är väl ett undantag.

      Radera
    3. Hon kommer gissningsvis göra ingenting, och få bra betalt med skattepengar medan hon gör det.

      Radera
    4. "Ska bli intressant att se vad Strandhäll ska göra efter politiken. Jag har väldigt svårt att se var i samhället hon skulle göra ett bra jobb."

      Hon lär göra som Veronica Palm. Leva på riksdagens inkomstgaranti och skriva feministiska deckare som ingen vill läser och sjunga om "party in pussy" med de andra radikalfeministerna. https://www.youtube.com/watch?v=_0Al4VC_ebQ

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Jag skulle inte anställa någon av dem.

      Radera
    6. Det som provocerar mest med Veronica Palm är att hon på 90-talet arbetade 5 år som barnskötare och att barnomsorgen söker barnskötare. Hon borde alltså kunna få jobb som barnskötare men lever på riksdagens inkomstgaranti. Socialdemokratins gamla slogan "gör din plikt – kräv din rätt" är tydligen inget för Veronica Palm.

      Tom-Hjördis

      Radera
    7. Det var väl lite samma med Lars Ohly, som jag tror var tjänstledig från jobbet som tågvärd, men det ville han inte ha tillbaka efter politiken utan gick arbetslös för skattepengar år efter år. Först när Tino Sanandaji "hotade" med att erbjuda Ohly jobb som inläsare av hans ljudbok kom han sig för att få tag i något annat.

      Radera
  3. Det är tur att Strandhäll är så pass korkad som hon är. Annars kanske hon skulle förstå att hon är bra för högern.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vänsterns egen Anna Kinberg Batra.

      Radera
  4. Inte för att jag vill försvara Paolo Robertos kriminella gärningar men Strandhälls uppförande på nätet är rejält svagbegåvat. Hon har en tendens att vilja flytta fokus från huvudfrågan och gärna då med personangrepp.
    Roligast tyckte jag det var när hon besvarade ett inlägg från sig själv på twitter. Svaret gick ut på att hon höll med om och gav beröm till det hon skrivit innan. Oklart om hon fylletwittrade eller om hon har dubbla konton och glömde byta alt. en kombination av de båda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med. Strandhäll har ett otroligt ocharmigt sätt att diskutera, och borde varit körd efter att helt uppenbart ha glömt att hon inte hade bytt till sitt "hålla med sossar"-konto.

      Att tycka det är inte ett försvarstal för Paolo Roberto, som för övrigt skrev under en "Ja till EG"-artikel som innehöll hundra faktafel och bara gjordes som ett test för hur många kändisar som skulle skriva på för att tjäna pengar.

      Radera
  5. Så är det väl mest hela tiden, istället för att debatera sakargument så går man till personangrepp istället. Folk verkar helt tappat konceptet att skilja mellan sak och person

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det märkligt! Kan man inte slå hål på ett argument kan man avfärda debattören pga andra handlingar eller åsikter. Eller ännu konstigare, avfärda pga vilka som "gillat" något debattören skrivit.

      Radera
  6. Såssarna måste ha en person som Strandhäll, tidigare var det Mona "hon har lite otur när hon tänker" Sahlin. Eller som det även uttrycktes:
    " Mona talar med vanligt folk så att vanligt folk förstår.”

    Den rollen axlar Annika Strandhäll numera.
    Fast vad säger det om vanligt folk, eller för den delen de politiker som satt Strandhäll där hon befinner sig nu?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast även om jag alltid avskytt Sahlin hade hon folkliga drag. Strandhäll är för mig urtypen av sossebroiler som tagit sig fram enbart genom kvotering eller genom att hänga med rätt falang.

      Radera
  7. Dvärgen Kristersson har också starka psykopatiska drag, så det finns i andra partier också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kristersson är en obehaglig typ. För att kvala in som dvärg måste man nog vara 145 cm eller så, men vi kan väl konstatera att han gjorde klokt i att inte satsa på basket.

      Radera
    2. Jag måste få fråga, vad är det som gör Kristersson till en obehaglig typ? Jag har aldrig hört att han går till personangrepp likt Andersson, Stenevi eller Strandhäll ger mig titt som tätt kalla kårar. De hånflinar, har ett lismande och allmänt obehagligt och grälsjukt sätt väldigt ofta, speciellt i debatter eller när de ska bemöta kritik från t.ex. högern. Jag tycker Ulf är väldigt pedagogisk, resonerande och bemöter kritik på ett sakligt sätt. Han är lugn och saklig helt enkelt, vilket jag uppskattar. Jag gjorde ett test faktiskt under en partiledardebatt där jag hade två sidor på ett papper, ett för höger och ett för vänstern, och lite olika kategorier för hur de uppför sig, typ "hånflina", "brunsmeta", "rödsmeta", personangrepp, skylla ifrån sig mot (långt) tidigare regeringar, babbla i munnen på någon annan trots att man inte har ordet etc. Gissa vilken sida som fick allra flest streck. Hade även en kategori för "fick mig att skratta". Där var det dött lopp, fast av olika anledningar... tyvärr finns ingen Hägglund eller Ohly längre, de herrarna var vandrande citatmaskiner, störtsköna.

      Radera
    3. Jag upplever Kristersson som en lismande nolla som skulle sälja ut såväl sin mor som sitt land för egen vinning utan att blinka. Håller med om att han inte kommer upp i Anderssons och Strandhälls nivå när det gäller personangrepp. Stenevi kan jag nästan inte uttala mig om, jag har knappt sett rörliga bilder på henne för hon kom in i politiken efter att jag redan gett upp på den.

      Håller med om att Hägglund och Ohly är saknade när det gäller humor. Även Bildt och Adelsohn var stundtals roliga.

      Radera
    4. Pang på Sparo! Det som främst gör Kristersson direkt obehaglig är de nära släktbanden med Reinfeldt, som därmed än styr i bakgrunden. En korruption det talas för lite om. Men, det är väl så det blir när politrukerna väljs ur en sån liten tunna fylld med mest de som inte fick plats i näringslivet.
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    5. Att herr Kristersson skulle kunna sälja sina döttrar på blocket tar jag som en självklarhet med hans personlighetsdrag, men att han är beredd att sälja ut Sverige till en muslimsk galning, är på en helt annan nivå.

      Radera
    6. Jag skulle gärna se att såväl Tuffe Uffe (roligt öknamn på Sveriges genom tiderna mesigaste statsminister, min humor är inte mer avancerad än så) som partiet tog avstånd från Reinfeldt, men har det inte hänt än lär det inte hända på många år.

      Radera
  8. Strandhäll ligger tydligen även i fejd med svenska kyrkan. Om man nu inte gillar religiösa symboler i det offentliga borde hon ju åtminstone vara konsekvent. Slöja och liknande verkar hon inte ha några som helst problem med, det ger väl snarare pluspoäng istället i hennes bok. Minns när hennes partikollegor spökade ut sig i dessa plagg när de besökte ett mindre demokratiskt land. Men men, allt för att peka finger åt den politiska motståndarsidan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var det första jag tänkte på när jag hörde kritiken, de egna ministrarnas maskerad i Iran:
      https://samtiden.nu/wp-content/uploads/2017/02/svenska-ministrar-i-iran.jpg

      Med påföljande relativisering när Magdalena Andersson jönsade runt i hatt:
      https://www.friatider.se/sites/default/files/styles/wide/public/magdalena-andersson-iran.jpg

      Bortsett från det håller jag med Strandhäll i frågan. Jag tycker inte heller att fru Kristersson ska ha prästkrage i politiska sammanhang, bara det att Strandhäll inte är personen att kritisera det.

      Radera
  9. "Jag är inte säker på att Roberto heller är på väg att bli årets svensk, men till skillnad från Strandhäll är han inte främst i förtroendebranschen utan kränger olivolja och konserverade tomater."

    Gyttjebrottning?

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag menar att det är gyttjebrottning vi ser när Roberto och Strandhäll ryker ihop.

      Tom-Hjördis

      Radera
    2. Lite så, men jag förstår hans agerande. Han har inget att förlora när någon häller gyttja på honom.

      Radera