fredag 21 juli 2023

En glasögonorm

Jag är möjligen en av få som inte snattat ens som barn. Som jag minns det handlade det mycket om att risken att åka fast inte översteg den möjliga vinsten. Inte ens i närheten. Skammen, risken att det kom ut, det jobbiga i att aldrig mer kunna besöka butiken osv.

En del tycker trots det att det är värt risken även som vuxna, när det förutom ovannämnda risker finns en rättsprocess i potten. Även människor med långt mycket mer än jag att riskera. I Sverige har flera makthavare dömts och erkänt stölder. Två exempel är journalisten Jenny Nordlander och ex-politikern Dror Feiler.

Det senaste norska exemplet är möjligen ännu märkligare. Bjørnar Moxnes, partiledare för Rødt är en av Norges populäraste politiker (mycket populärare än partiet, som bara har 4,7 procent av väljarsympatierna).

Fram till nu. För några veckor sedan skulle Moxnes slå ihjäl lite tid på Gardemoens flygplats och passade på att slå ihjäl sin karriär på samma gång. Tillsammans med flickvännen besökte han en butik som sålde solglasögon. Han testade ett par Hugo Boss för 1199 kr och lämnade butiken med glasögonen utan att betala för dem.

Hans egen version av händelseförloppet har ändrats flera gånger och det är aldrig ett bra tecken på rent mjöl i påsen. Han skulle ha glömt dem, fått panik och velat gå tillbaka till butiken, men innan han hann så långt hade han tagit bort prislappen och blivit konfronterad av en vakt. När nu övervakningsbilderna är släppta känns det väldigt tydlig vad som hänt.

Efter att han lagt glasögonen på vagnen rör han sig som en knarkare genom butiken. Snurrar runt med rörlig blick för att hålla koll på vad som händer i butiken (personal?) och innan han stoppar tjuvgodset i jackan 4.18 in i videon kollar han att fickan är öppen, tittar runt en sista gång och fullbordar stölden.

Så långt allt klart, men varför? Nu är Moxnes sjukskriven (jag visste inte att man kunde stanna hemma för kleptomani, men precis som i Sverige verkar politiker kunna välja sånt helt själv). I höst är det kommunalval och redan görs fejkade valaffischer där Moxnes parti kräver gratis solglasögon till alla. Han kan antagligen ”göra en Veronica Palm” och leva på staten i flera år, men jag har väldigt svårt att se honom få en ledande roll igen inom politiken. Och allt detta för ett par solglasögon!

51 kommentarer:

  1. Erik Almqvist är också en tjuv. Jag har för mig att han flydde landet den fegisen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ungern väl? Men jag minns ingen stöld så jag fattar inte kopplingen till Moxnes.

      Radera
  2. Jag föll för grupptrycket en gang när jag gick pa högstadiet, och snattade en läppglans pa EPA. Fick jättedaligt samvete och har aldrig stulit sedan dess.
    Nej, jag fattar inte heller hur man kan riskera sin karriär för nagot sa ytligt som ett par solglasögon. Kanske lika bra att han far söka sig ett jobb utanför politiken.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast utanför politiken får man ju ofta betala sina egna resor mm, så det kan bli jobbigt.

      Radera
  3. Att om och om igen göra bort sig verkar inte vara någon karriärdödare inom svensk politik i alla fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle säga att det beror på vad man gör. Att sumpa bort tiotals miljarder som Maud Olofsson går fint, men att gå in i en butik och snatta tror jag vore karriärdödande även i Sverige.

      Radera
    2. Göran Persson blev väl fångad på bild ätandes obetalt lösgodis i en butik en gång i tiden? Minns inte hur det hela slutade dock….Har för mig att han sa något i stil med ”man måste ju få provsmaka innan man vet vad man ska köpa” men jag är inte säker.

      Radera
    3. https://www.expressen.se/kronikorer/leif-gw-persson/skarp-straffen-for-snatteri-av-smagodis/
      /Annika

      Radera
    4. Ja jävlar! Den hade jag glömt. Fast jag tycker ändå att det är skillnad. Visst är det stöld, men möjligen hade Persson inte riktigt fattat att det inte hör till att man ska få provsmaka godis innan man köper. Glasögon däremot...

      Radera
  4. Obegripligt att de här figurerna utsätter sig för den risken. Men visst är skadeglädjen större när de som är högprofilerade åker fast och sen ska dra sina bortförklaringar. Att moralpredika för andra hur de ska leva går bra men sedan bevisas att de själva har en ytterst tveksam moral. Underhållande om inte annat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är så obegripligt dumt. 1200 kr är visserligen mycket pengar för ett par solglasögon, men för hans ekonomi i förhållande till vad han riskerar är det så otroligt "ovärt".

      Radera
  5. Oftare än inte är det vänster profiler som snattat något, undrar om det säger något om deras syn på ägande, att det är "ok att stjäla från någon som redan är rik".
    Det skulle isf gå hand i hand med synen att det bara är att ta ut än mer skatt från oss som jobbar/jobbat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ingen statistik på det, men min känsla är också att vänsterpolitiker åkt dit oftare just på snatteri. Möjligen handlar det om en udda inställning till "mitt och ditt". Jag drar mig till minnes vänsterpartisten som ville ärva Kamprad eftersom han sommarjobbat på Ikea för tio år sedan och därmed tyckte att han borde ha en del av förmögenheten.

      Radera
  6. Otroligt många politiker har redan taskig moral, så det förvånar mig inte att de är benägna att snatta. Mona Sahlin snattade ju inte, men köpte privata varor på statens kontokort. Det är också stöld.

    Det intressanta med Tobleroneaffären är att det ofta är två Toblerone som kommer fram i rampljuset när saken diskuteras, och bagatelliseras, men värdet på allt Sahlin satte upp på statens konto var över 50K (och det här var 1995). Lägg sedan till att hon anlitade dagmamma svart och lät bli att betala TV-licens så har vi hennes moral svart på vitt, så att säga.

    Ändå var hon politiker fram till 2011...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om det alltid har med moral att göra. De lever i en bubbla där nästan allt är gratis för dem, så de förstår inte vilka krav som ställs på andra. Sahlin uppfann väl också time-outen (eller tog den ut från basketen), att fortsätta ta ut full lön medan man gör något helt annat. Vi andra kan inte sjukskriva oss eller ta betald semester hur som helst.

      Ett annat bra exempel på Sahlins moral var att hon fick p-böter för att ha parkerat på handikapp-platser, typ 25 gånger på ett år! Det verkar med andra som att hon tänkte att ska jag ändå stå olagligt kan jag lika gärna passa på och ta den största rutan närmast butiken för boten blir inte större för det. Ingen tanke på att handikappade kanske inte kan välja en annan ruta. Ska du ta ut en rullstol eller ramp från bilen och veta att det funkar på vägen tillbaka kan du inte stå på vanliga rutor, men vad brydde sig Sahlin om det.

      Radera
    2. Ja, det kan säkert vara så. Ett av politikernas grundproblem är att de ofta befinner sig för långt från medborgarnas verklighet.

      Sahlin är dock (möjligtvis tillsammans med Strandhäll) en av de politiker som inte bara visar på extremt dåligt omdöme, utan också har rent förakt för de människor hon ska representera.

      Det där med p-platsen hade jag glömt, kommer ihåg när det var uppe på tapeten. Helt otroligt hur många gånger hon trampat snett.

      Radera
    3. Jadå, förakt och rent usel moral. På det viset viset vill jag inte dra alla över en kam, Sahlin var värre de allra flesta.

      Radera
    4. Tja, ska man strö salt i såren så var väl famlijen Sahlins bil desutom obesiktad när den fick nämnda p-böter. Trots hygglig livsinkomst lever tydligen Mona nu rätt knapert pga sina stora skulder.

      Radera
    5. Jag såg någonstans att skulderna t o m ökat, vilket tyder på att hon inte ens har ambitioner att betala dem.

      Radera
  7. Hur kan han ha missat att bevakningskameror kan vara små som flugskitar numera. Och att på flygplatser är varenda kvadratmillimeter övervakad. Plus alla Svenssons med mobilkamera som vill filma en kändis.Verkar vara något slags självskadebeteende att vilja åka fast?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har skitdålig koll, men så flyger jag sällan och stjäl aldrig, så då behöver jag inte veta. Men visst, Moxnes blir garanterat igenkänd på Gardemoen, men stal ändå.

      Radera
    2. Att döma av filmen så sitter det flera väl synliga övervakningskameror i taket. Om han inte är totalt korkad borde han han se och förstå att platsen är övervakad. Han hoppas förmodligen på att komma undan, så att ingen bryr sig om att titta på övervakningsfilmen efteråt. Men det går inte förstå hur han tänker. Sådana här butiker har nästan alltid kameraövervakning och han är en person som många säkert känner igen. Obegripligt. Fast det ser ändå väldigt planerat och överlagt ut.

      Radera
    3. Jag gissar att han har en månadslön på minst hundratusen efter skatt. Han skulle ha råd att köpa ett par märkesbrillor i veckan utan att det skulle göra så mycket för hans ekonomi. Nu lär det däremot märkas. Och nej, jag fattar inte heller.

      Radera
  8. Att först lägga glasögonen i vagnen och sen gå runt och hålla koll på personalen låter ganska förslaget. Jag gissar på att de inte är första gången han snor något.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen aning, men det ser onekligen ut som att han vet vad han håller på med.

      Radera
  9. Gjorde väldigt mycket bus och ofog som ung, skulle kunna skriva en mindre novell. Snatta hände bara någon gång. Vi var några kompisar som utmanade varann att snatta det svåraste möjliga och jag vann genom att få ett kvastskaft genom kassan utan att betala.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. I filmen Stenansiktet från 60-talet är det ett ungdomsgäng som tävlar i snatteri med kravet att det ska vara något större eller tyngre än det som stulits tidigare. Det slutar med att en kille stjäl en uppblåst badboll med typ en meters diameter.

      Radera
    2. Den måste jag genast leta efter! 😊
      /JB

      Radera
    3. Den har sina poänger (och Ted Gärdestad i en biroll med en enda replik, som en kul detalj), men det finns garanterat bättre filmer att leta efter.

      Radera
  10. Jävla glasögonorm!
    https://www.youtube.com/watch?v=dZEdrIiVX6s

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte ett av Eddie Meduzas starkare alster, i mitt tycke.

      Radera
    2. Texten är inget vidare men musiken är skön, tycker jag.

      Tom-Hjördis

      Radera
  11. Utan att känna till just detta fall vågar jag gissa att det ofta handlar om spänning. Att ta en risk och sen komma undan med det kan ge en rejäl kick.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det handlar nog om spänningen eller personlighetstypen. Arga Snattaren är god gör 45 miljoner enligt FUP. Det är knappast brist på pengar till mat som gjorde att han snattade kött på ICA. Okej, han är inte dömd ännu men åklagaren har tekniska bevis och vittnesuppgifter på att han lämnade butiken utan att betala för alla varor. ICA-butikens ägare påstår dessutom att Arga Snattaren snattat i butiken under 10 års tid. Det var därför han gav butikskontrollanten i uppgift att ha "järnkoll" på Arga Snattaren.
      https://www.flashback.org/sp85044089
      https://www.flashback.org/sp85068241

      Tom-Hjördis

      Radera
    2. Jag har inte alls hängt med där och tänker inte läsa hundra sidor på Flashback för att bli uppdaterad, men i hans fall kändes det väl ändå som ett rent misstag?

      Radera
    3. Nja. Enligt ICA-butikens ägare har Arga Snattaren snattat i många år i butiken. Dessutom beskriver den civile butikskontrollanten hur ICA-butiksägaren sa till honom att släppa allt annat och hålla "järnkoll" på Arga Snattaren när Arga Snattare kom in i butiken. ICA-butikens ägare och butikskontrollanten ger samma version av händelseförloppet. Antingen har de snackat ihop sig inför polisförhören eller också är Arga Snattaren känd för att snatta i butiken.

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. Jag menar att det är osannolikt att den civile butikskontrollanten får i uppgift av ägaren till butiken att hålla "järnkoll" på just Arga Snattaren och att Arga Snattaren missar att "blippa" alla varor just den gången som den civile butikskontrollanten befinner sig i butiken och får i uppgift spana på honom. Hur sannolikt är det att man råkar "blippa" fel samtidigt som en butikskontrollant har fått i uppgift att spana en? Det var alltså ingen slump att butikskontrollanten såg att Arga Snattaren inte betalade för alla varor. Att butikskontrollanten fick uppgiften berodde på att butiksägaren i många år misstänkt att Arga Snattaren snattar i butiken.

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Stämmer det låter det onekligen värre. Jag ögnade bara igenom en notis för någon månad sedan.

      Radera
    6. "Jag har inte alls hängt med där och tänker inte läsa hundra sidor på Flashback för att bli uppdaterad, men i hans fall kändes det väl ändå som ett rent misstag?"

      Nu finns rättegången på youtube (40 min). https://www.youtube.com/watch?v=VnMYGSUmUI4

      Tom-Hjördis

      Radera
    7. Tack för tipset! Har inte tid nu och troligen inte på hela helgen, men när jag får tid ska jag lyssna på den.

      Radera
    8. Jag har läst FUP:en och tycker han framstår som mer skyldig i den än i rättegången. Avgörande är om åklagaren kan bevisa att han har haft uppsåt att stjäla eller om han kan ha råkat missat att betala för varorna. Av nyhetsartiklar som handlar om liknande fall verkar domstolarna döma olika. Generellt gäller att ju fler varor och ställen i butiken en kund missat att skanna, desto större sannolikhet att tingsrätten anser att kunden medvetet låtit bli att skanna varorna. Arga Snattaren missade att skanna tre liknande varor vid ett tillfälle i butiken. Det kan bli Arga Snattarens räddning. Hade han missat att skanna varor vid flera tillfällen i butiken hade han garanterat blivit dömd för ringa stöld. Vi får se om tingsrätten anser att han är Arga Snattaren, Smarta Snattaren eller Slarviga Skannaren. Men om han saknat uppsåt att snatta har han ett nästan ännu större problem i en ICA-butiksägare som är ute efter att sätta dit just honom. Jag skulle inte vilja att min lokala ICA-butiksägare var ute efter mig.

      Tom-Hjördis

      Radera
    9. Jag har fortfarande inte hört klippet, men jag har det på "spellistan". Blir hur som helst bara mer och mer övertygad om att jag inte vill börja scanna. Bättre att butikspersonalen gör misstagen så kan jag rätta dem om det missgynnar mig eller om jag är på gott humör :-)

      Radera
  12. Samma sak torde gälla de män med makt och status som ertappas med ”byxorna nere”. Ofattbart att de är villiga att riskera sitt anseende för en sån sak men det handlar säkert ofta också om spänning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är också obegripligt, även om den driften normalt sett borde vara starkare.

      Radera
  13. Nu avgick Bjørnar Moxnes, tre dagar efter den här texten skrevs. Kanske borde jag starta en "Skriv så avgår de"-akut dit människor med jobbiga kollegor kan vända sig.

    (Om någon helt saknar humor och förståelse för ironi, så nej, jag tror inte på allvar att detta var min förtjänst.)

    SvaraRadera
  14. Det där är lite som när Göran Persson togs för stöld i godisbutiken. Sen befordrades han av S-rörelsen till ordförande för Swedbank. Helt utan meriter. För att inte tala om hans nya påhitt med grönt stål? Hur enormt mycket Miljarder kommer inte den korruptionen kosta skattebetalarna? Allt för allt GP drivs av en vilja att skriva in sig i historien, likt Putin.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr är han väl inte ensam på det tåget :-(

      Radera
    2. Stöl räknas om man tar något som har ett högre värde än 800 kronor. Statsminister Persson måste verkligen ha tyckt om godis.

      Radera
    3. Det klassades säkert som snatteri, men det är ju ändå stöld oavsett siffra.

      Radera
    4. En moderat kommunpolitiker blev åtalad för ringa stöld 2018.Då handlade det om 198,90 kr.

      Radera
    5. Jag tror (!) att det som förr hette snatteri numera kallas ringa stöld i lagen. Jag tycker ändå att alla som tar något som inte är deras har gjort sig skyldiga till stöld, oavsett om beloppet är tre miljoner, 198 kr eller en smörkola.

      Radera