”Sälj dina sopor”, ”Hyr ut dina
saker”. Det är återkommande tips från mig, men också från
etablissemang och politiker. Förutom att det är ett sätt att tjäna
pengar är det bra för miljön och gynnar gemenskapskänslan i
lokalsamhället, vilket borde gynna oss alla.
Men vad händer om man tar till sig
råden och samtidigt försöker göra rätt för sig? Då ska man
beskattas till förbannelse!
Secondhandförsäljning eller uthyrning av din bostad eller bil ska
beskattas med minst 30 procent, möjligen moms också.
Om nu delningsekonomi och återvinning
är bra för samhället, varför ska man då jaga människor med
blåslampa? Skatteverkets representant i reportaget säger att han
tror att ökad digital kontroll ”kommer betyda att fler redovisar
sina inkomster och att skatteinkomsterna kan öka”. Det tror inte
jag. Jag tror snarare att fusket kommer att öka och att fler
struntar i alltihop och låter resurser stå outnyttjade.
Det är lätt att förstå om de som läser skatteregler eller får motstridiga svar från myndigheter på hur man ska bete sig för att göra rätt tappar sugen och skiter i att ens försöka. Är det verkligen det som är meningen? Jag är osäker på svaret.
Jag håller helt med, en av baksidorna med digitala pengar och transaktioner.
SvaraRaderaDet med, men i första hand tycker jag problemet är en för stor stat.
RaderaHade jag haft utrymme i hemmet o hyra ut ett rum då hade jag gjort det, skatt eller inte.. rimligtvis kollar man upp sånt innan man skriver till verket.
SvaraRaderaDet gör ju viss skillnad. Jag har definitivt sagt nej till inkomster när jag insett att det blir för lite efter skatt för att det ska vara värt det.
RaderaSjälvklart, men om jag hade tagit 5000kr per månad för en andrahandsuthyrning så hade statens 30% varit ok med mig. Det är ändå 3500 extra i fickan per månad.
RaderaHur det funkar med försäljning, second hand, vet jag dock inte. Men det bör finnas liknande gränser där.
Just uthyrning av plats i bostaden är jag väldigt rädd för, ska jag ta den risken får det ge ordentligt klirr i kassan.
Raderadet skulle bli till ordentliga kontroller innan jag ger ut en nyckel ja, men nästan alla pengar är bra pengar. Sen visst, högre risk, högre avkastning. Med egna barn så hade jag nog gjort som min bror. Han byggde ett attefallshus på sin tomt som han hyr ut.
RaderaMindre problem att hyra ut ett hus på tomten, där man inte själv bor. Men fortfarande så nära ens eget hem att det måste funka klockrent för att inte bli katastrof.
RaderaNär jag lämnade Sverige behöll jag min lägenhet och hyrde ut den till en kollega som jobbade i Stockholm men bodde en bra bit därifran, typ som en övernattningslägenhet. Firman betalade. Samtidigt var jag skickad av samma företag utomlands, och där betalade de mitt boende. Det är möjligt att jag glömde nämna uthyrningen till revisorerna som gjorde min deklaration :). Tur att det är preskriberat sedan artionden!
SvaraRadera/Annika
Lite får de väl jobba själva också ;-)
RaderaJag hyrde ut ett rum i min kåk några år. Ringde skattemyndigheterna två gånger för att vara säker på att göra rätt, och det finns en gräns för skattefrihet om man tjänar mindre än 40 000 kr per år, så jag begärde 3 330 kr/mån. Rimligt både för mig och hyresgästen (som brukade rummet ett par kvällar i månaden) samt skattefritt.
SvaraRaderaSecondhandförsäljning och skatt låter fnattigt, gäller det även för annonsförsäljning tro? Isf har jag varit skattesmitare utan att känna till det om gränsen går vid 40k…
/JB
…mindre än 40k på uthyrningen alltså…
Radera/JB
Skatt på secondhandförsäljning går verkligen emot talet om hur vilket det är att utnyttja jordens resurser fullt ut.
RaderaSå då kommer folk i bygderna gå tillbaka till att göra saker under bordet. Nog för att det ändå görs, men det borde ju inte behöva uppmuntras. Som det ungefär stod i artikeln: genom att inte ange pris så rapporteras det inte. Enkelt. Till detta kommer 'strumpdockor' och andra strategier. Tror att det finns andra att sikta in sig på för skattemyndigheten.
SvaraRaderaDe har alltid silat mygg och svalt kameler.
RaderaDå staten stjäl från mig så är det väl inte moraliskt fel att kompensera detta när man kan.
SvaraRaderaVart stjäl staten från dig?
RaderaVarje gång jag tvingas skatta. Hade skatten gått till vettiga saker för att upprätthålla samhällskontraktet, sjukvård, skola, omsorg, polis, osv osv så hade jag inte opponerar mig.
RaderaMen när skattemedel vräks ut till Eu- avgift, coronafonden, SIDA-bidrag till diktaturer, att försörja välfärdsmigranter , dalta med kriminella, då är det stöld från svenska skattebetalare.
Är helt på Hannas linje här. Förutom ovannämnt har ingen någonsin frågat mig om jag tycker att statsrådspensioner, extrapengar till människor som hade det väldigt bra redan när de jobbade, är en bra idé att lägga mina skattepengar på.
RaderaHåller med Hanna. Det låter ju så fint när våra politiker ofta pratar om att våra skattepengar går till vård, skola och omsorg. Men om man är intresserad av detaljerna kring vad skatten går till blir det genast svårare för allmänheten att få några vettiga svar. En bra början skulle vara att presentera hur mycket bidrag som betalas ut till fullt arbetsföra personer. Sedan kan vi fortsätta på det spåret med detaljer på varje område dit skattepengar går med förklaringar från våra kära politiker.
RaderaEU hade vi folkomröstning för att gå med i, så den avgiften godkände folket för längesen.
RaderaVisst kan man hålla med om att vissa prioriteringar är något sneda, men bidrag för att öka kunskapen hos andra så de kan få en bättre morgondag kan omöjligt vara dåligt.
Socialbidragen minskar årligen, men jag förstår att du köpt den där boken om att 700 000 personer inte kan försörja sig själva, den som inkluderade studenter. Därav du tror att det vräks ut hundratals miljarder på välfärden varje år?
Ja-sidan vann knappt efter massiva desinformationskampanjer, och vissa politiker klargjorde redan då att blir det fel svar nu kommer det bli en ny omröstning ganska snart.
RaderaVisa mig en länk som visar att det INTE vräks ut miljarder i bidrag varje år.
Enligt socialstyrelsen så är 63% av bidragstagarna utlandsfödda i Sverige. Lägg där till den enormt ökande utgiften för tolkar, gängvåld (med allt vad det innebär).
RaderaEU idag har långt större inverkan på oss jämfört med när vi röstade om det. Jag tror inte, det är faktum att det slösas pengar överallt utom till kärnverksamhet. Där ska det snålas, på pensionärer sockerbitar i kaffet, förlossningsplatser, lärare, ja allt. Jag förstår inte att folk inte bli vansinniga när man än en gång läser om SIDA pengar som hamnat i priva fickor.
Jag är tillräckligt insatt för att hålla med Hanna om det hon säger och åtskilligt hon inte säger. Grundpelarna i vårt samhälle är även jag ok med att betala skatt till när det hanteras effektivt och kompetent, vilket är ovanligt.
RaderaMin speciella hatutgift är ”avgiften” till Skatteverket för att täcka ca 9 miljarder per år för att möjliggöra för staten att indoktrinera, fördumma, styra och få mig att bräka som de andra fåren, genom public service.
/JB
Det är många i Norge som tycker att dom betalar för mycket i skatt. Får inte dom heller valuta för sina skattepengar? Eller är skatten alltid för hög enligt vissa?
RaderaPja, jag vet inte. Jag har iaf varit drivande i att lyckas sänka skatten i min kommun. Vad gör du?
Radera/JB
Anonym 19.35: Valuta för skattepengar i Norge... Följer man den norska Sløseriombudsmannen ser man en del skrämmande exempel på användning av skattepengar, men generellt skulle jag (väldigt subjektivt) säga att skattepengar används sundare i Norge och att det inte alltid är ett självändamål för politiker att maximera skatteuttaget. T ex har man vägtullar (bompenger) vid nya vägprojekt, som en bro. Och när bron är färdigfinansierad hävs tullen.
RaderaDet ser jag som otänkbart i Sverige. Har man väl infört en skatt i Sverige blir den kvar, hur temporär man än sa att den var (se moms), och även om oppositionen skriker sig hesa om hur orättfärdig den skatten är kan man ge sig fan på att när de tar över regeringsmakten hittar även de skäl att behålla den. Givetvis andra skäl (åtminstone officiellt), men det kvittar ju för skattebetalarna.
Jag vet inte vilken bok du snackar om, man borde kunna utgå från SCB som säger 708 tusen
Raderahttps://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/hushallens-ekonomi/amnesovergripande-statistik/hushallens-ekonomi-allman-statistik/pong/statistiknyhet/antal-personer-forsorjda-med-sociala-ersattningar-och-bidrag-2022/
Där ingår så vitt jag kan se inte studenter.
Kan ju även tillägga att jag har rätt många vänner och bekanta från andra (icke eu) länder (skattebetalare och yrkesarbetande) som undra vad som är fel med svenskarna som inte kastar ut de yrkeskriminella gängen, och personerna som inte vill jobba o hellre lever på bidrag. Väldigt intressant att höra deras syn på det svenska tillståndet.
Ovan som kommentar till Sebbe
RaderaKul med statistik och klara siffror!
RaderaSom sagt, en del felprioriteringar görs, men att 60 miljarder går till bidrag för att öka kunskap i andra länder har jag inget emot. Folk som begår brott och som inte är medborgare ska utvisas.
RaderaI den statistiken har du däremot med vartenda person som har a-kassa. Det är alltså inte bara välfärdsimmigranter. Utan personer som har betalat för sina bidrag via skattesedel eller avgift. Likväl är sjukskrivna med, men det är väl också ett gissel som borde förbjudas?
"Boken" jag antydde till släpptes av svenskt näringsliv och gör gällande att över 1 miljon personer inte kan försörja sig själva.
Antalet som får socialbidrag är drygt 300 000 personer. Men då är 1/3 av dom barn.
Ingen har (varken i min text eller i kommentarsfältet) argumenterat för att alla problem handlar om invandring. Läs vad vi skriver istället för att vädra dina fördomar. Och vad menar du med "också ett gissel som borde förbjudas"? Vem har sagt något om att förbjuda någon eller någonting alls?
RaderaJag vet inte vad som görs för att med svenska skattemedel "öka kunskap i andra länder", men jag är skeptisk till att Sverige ska lägga pengar på det och att det skulle lösa några problem, ens i utlandet. För övrigt vore det bättre om Sverige satsar på att öka kunskaper inom landet så kanske man slipper fuska i framtida PISA-prov.
Siffrorna från SCB avser vuxna människor mellan 20-64 år.
RaderaSebbe, Just sjukskrivna eller folk med olika handikapp och behov av hjälp är just de personer jag tycker samhället ska ta hand om, synd att jag inte lyckades göra det tydligt i första svaret. Jag har tex hört av min omgivning att köerna till bup är flera år långa på sina håll, helt orimligt i ett välfärdssamhälle.
Som jag skrev, jag tycker det är bra att betala skatt till kärnverksamhet, att svenska skattebetalare tar hand om svenska medborgare. Vill man utöver det skänka pengar till annat så kanske vi borde ha en frivillig skatt för sånt, det verkar i alla fall i debatter finnas gott om folk som gärna skänker sina skattepengar. Så kan vi andra välja att låta bli. Win-win.
@hanna siffrorna avser alla som har någon form av social ersättning. Dvs alla sjukskrivna och arbetslösa med.
RaderaKön till bup är lång, det håller jag med om, har en son som är på väg in i det, pga skolans behandling av honom. Men att ställa olika utsatta grupper mot varandra är fel.
Man kan utan problem sänka politikers arvoden, utvisa brottslingar och ta bort lyxstandarden i våra fängelser.
@sparo det är ungefär det saken brukar koka ner till när det kommer till "onödig" skatt. Någon skrev av 63% av bidragstagarna är invandrare. Men personen kastar direkt in ökade kostnader såsom tolkar och gängvåld i ekvationen. Vad har gängvåld med sociala bidrag o göra? Så jodå, det finns folk som vill hävda invandring som problemet i Sverige.
Det går väl knappast att blunda för att vissa invandrargrupper är väldigt överrepresenterade på nedsidan i den ekonomiska ekvationen, vilket gör att andra grupper (svenskar) måste dra in desto mer skattepengar för att det ska räcka till välfärden. Men jag upplever inte att jag eller andra därigenom "ställt grupp mot grupp", det är bara ett konstaterande (vilket inte betyder att alla invandrare ska kastas ut osv).
RaderaKänns för övrigt som att ni pratar förbi varann lite, Hanna och Sebastian. I SCB:s siffror finns självklart människor som bör få kosta, trots att de aldrig kommer att bli nettobetalare, det är det som konceptet välfärdssamhälle innebär. Att man vill sänka skatten betyder inte att man vill ta bort all skatt och låta var och en klara sig själv. Sverige har idag ett av världens högsta skattetryck. DET måste gå att ändra på.
Sist på bollen men då Hanna och även Sebastian tagit upp diskussionen om BUP känner jag att jag måste skriva några rader. Givetvis har ni helt rätt, situationen är svår i princip i hela Sverige. Orsakerna är många. En är den explosion av "utredningar" som ska genomföras jämfört med för ett antal år sedan. En orsak kan vara att det som tidigare legat inom det "normala" nu ska utredas. En annan är resursbrist. Det finns inte tillräckligt med psykologer och läkare anställda för att utreda. Ytterligare en är att dålig arbetsmiljö (inkompetent ledning, för hög arbetsbelastning etc) gör att många slutar och går till andra verksamheter. Det finns faktiskt BUP-kliniker som knappt har några läkare eller psykologer alls anställda (kanske enstaka hyrpersonal om regionen tillåter detta). Resultatet av detta blir att många ungdomar som inte klarar skolan i 13-16-års bara sätts i en kö med målet att de ska fylla 18 så att ansvaret blir någon annans. Cyniskt? Givetvis, men sedan börjar det om i en ny kö någon annanstans. Ni som inte vill ställa grupp mot grupp, vad tror ni det gör men en ung människa som "förlorar" sina bästa år av inlärning och utveckling? Det lär knappast går att hämta in på något rimligt sätt. Här skulle jag alla dagar i veckan satsa resursrna på en ung människa istället för på en medelålders eller äldre med samma problematik. Givetvis har även skolan sina problem men det är en annan diskussion.
RaderaTydligen finns en del privata initiativ som kanske kan vara en lösning när regionernas verksamheter havererat. Ytterst är detta ett politiskt problem men från politiken ska vi nog inte räkna med någon snabb eller bestående lösning.
Jag brukar tänka på det när jag hör röster som förordar förbud för privat sjukvård och privata friskolor (i praktiken eftersom man vill förbjuda dem att tjäna pengar), att det tycks ju snart vara det enda som fungerar. Lite dumt att ta bort det som funkar.
RaderaJag tror du har missförstått det här med skatt, Sparo. Den är idag endast till för att politrukerna ska kunna slösa bort så mycket pengar som möjligt på skit. Då måste allt beskattas och lite till.
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
Ja, jag trodde inte alls att det var tänkt så.
Radera