fredag 7 juli 2023

Skattefnatt

Vem skojar och skrattar
med små hattifnattar?

Inte Karlstad kommun i alla fall. Detta har hänt:

Det finska företaget Muumimaailma Oy ville bygga en Muminpark i Karlstad. Lite oklart för mig vari Karlstads koppling till mumintroll består, men politikerna jublade i takt och började ösa ut kommuninvånarnas skattepengar.

Bl a började man köpa upp hus på Skutberget där parken skulle ligga. Marken ägde man redan, men den arrenderade man ut till människor som köpt fritidshus på dem. Nu sa kommunen upp arrendena och tvångsköpte hus för över sju miljoner.

Men så blev det ingen Muminpark. Mark- och miljödomstolen ville inte upphäva strandskyddet för att kommunpolitikerna ville leka. Och Förvaltningsrätten tyckte inte att Mumin var en kommunal angelägenhet eller att politikerna skulle gynna en enskild, utländsk näringsidkare. Tänk att det finns en och annan svensk tjänsteman med några hjärnceller kvar, jag hade börjat tvivla.


Vad har den killen varit med om?

Så nu står politikerna där med mark som tidigare gett inkomst och nu bara kostar pengar. Ska husen gå att sälja behöver de dessutom rustas upp för ännu fler miljoner, och jag misstänker att inte heller detta kan anses som kommunal kärnverksamhet. Teknik- och fastighetsnämndens miljöpartistiska ordförande berättar att det dessutom finns ”kulturminnesvärden eller vad det nu heter” som komplicerar ärendet ytterligare.

Jag ser ingen annan råd än att de bygger en smurfby eller gör om Skutberget till ett fraggelberg. Om man nu inte skulle sluta att leka näringsliv och börja göra det politiker faktiskt har betalt för att göra, men det är väl som vanligt en helt galen tanke lika långt från verkligheten som Karlstads Muminland.

40 kommentarer:

  1. Jag är ursprungligen från Karlstad. Kommer att tänkta på en handfull andra exempel, där skattepengar slösas bort, från samma stad. Kanske är det en Karlstad-grej, men det kanske ännu värre ser ut såhär i varje kommun där politiker råkar ha lite pengar över.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr tror jag inte att det är en Karlstadspecialitet att bränna skatt på att leka näringsliv.

      Radera
  2. Visst är det trist med inkompetenta politiker som leker med skattebetalarnas pengar. Tyvärr finns det ett flertal exempel på detta runt om i landet. Hur många dumma politikerbeslut har inte tagits så fort något utomstående företag säger att de vill göra någon form av satsning i kommunen. Politikerna tar då genast fram diverse subventioner för företaget i fråga och skriver på märkliga avtal utan att någon vettig riskanalys görs. Nej fy, det här ser man alldeles för ofta.
    Precis som Sparo undrar man i det här fallet vad mumintroll har för koppling till Karlstad. Sedan undrar man ju över intresset generellt när det gäller mumintroll nuförtiden. I min bekantskapskrets är det svagt både hos barn och vuxna men det kanske ser annorlunda ut på andra håll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte hur Mumin står sig mot modernare superhjältar :-)

      Radera
  3. Det där har jag läst massor med exempel pa. Var det inte nagon kommun som skulle satsa pa ett buddhistiskt tempel där ABBA-Frida var involverad? I Göteborg fuskas det till höger och vänster, och vad händer egentligen i Kiruna? Där haller de tydligen pa att flytta hela sta'n för att kunna utvidga gruvan och utvinna mineraler. Det var väl ocksa nagon annan norrlandsstad där META eller Google fick en massa stöd för en serverhall.
    Att det gar utför för Sverige kan vi nog vara överens om.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Buddhistiskt tempel med Abba-Frida - vad kan gå fel ;-)?

      Ja, vilket pyssel att flytta Kiruna, men då finns det åtminstone en rationell anledning.

      Radera
  4. Det glädjer mig att det inte blev något Muminland på Skutnerget. Det var min farmor, Axelina Carlborg, som i mitten av 1940-talet sålde marken till Karlstad stad, just för att den skulle göras tillgänglig för friluftsliv. Själv behöll hon en fin sjötomt i närheten vid Vänern, där hon hade sin sommarstuga och där jag tillbringade många härliga sommarveckor. Farmor hade roterat i sin grav om Skutberget hade blivit ett Muminland.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Det kan jag gott tänka mig att hon hade.

      Radera
  5. Kan inte komma på lika flagranta exempel på kommunal dumhet från min egna kommun (även om många mindre tydliga dumheter finns i mängd).

    Motionerar just nu mot det som sticker mest i ögonen för mig: Att för vart kommunalt nybygge ska 1% av kostnaden gå till konstnärlig utsmyckning.

    Låter kanske inte så blodigt, men har man som i vårt fall byggt för en halv miljard senaste åren så blir det många miljoner utvalda konstnärer kan suga ur medborgarnas skattepengar utan insyn eller kontroll. Samtidigt lagras äldre tiders kommunala konstverk i magasinering och kommunen blöder pengar.

    Respektfullt nyttjande av medborgarnas skattemedel?
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den där konstnärliga procenten snackade Markus Allard om i någon podd. Tydligen badar de kommunala skolorna i konst. Den fyller upp massor av förråd, men likförbannat ska de hela tiden ha mer.

      Radera
    2. Markus kommer från marxistiskt vänsterhåll enligt utsago, jag från mellanmjölkshöger, men jag går gärna armkrok med honom i denna frågan!
      /JB

      Radera
    3. Jag gissar att det var podden han kör med likaledes marxistiska Malcolm Kyeyune, men gissar att inte hela vänstern accepterar att ha dem på sin sida.

      Radera
  6. Ja, 7 miljoner är ju skrämmande 0,3% av kommunkoncernens investeringsbudget. Å andra sidan, tänk om det faktiskt hade blivit en etablering, nya arbetstillfällen och en skjuts för besöksnäringen? Hade det varit dåligt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sju miljoner är ändå sju miljoner, och troligen många fler innan husen går att avyttra. Och som sagt, förr hade de intäkter på de där stugorna, nu har de bara utgifter.

      Det är sällan eller aldrig en bra idé att kommunpolitiker ska ge sig in i näringslivsprojekt, så jag får svara ja på din avslutande fråga. Det kanske inte hade varit katastrof om det funkat, men knappast bättre än att låta riktiga företag sköta sånt helt själva.

      Radera
    2. Ja, det är ju poltikernas och demokratins dilemma. I vissas ögon kan de liksom aldrig göra rätt, oavsett vad de gör. Om de är karriärpolitiker så är det fel, om de är fritidspolitiker så är de inkompetenta.
      Det finns ingen kommun som inte vill ha företagsetableringar och jobbar hårt för att skapa förutsättningarna för det, vilket är något invånarna i regel är positiva till.

      Radera
    3. Finns många karriärpolitiker som är inkompetenta. Ser inte varför man ska göra skillnad på dessa och fritidspolitiker i den frågan.
      Företagsetableringar är oftast av godo men någon form av analys från de styrande i kommun förväntar man sig. Skulle vara intressant hur man räknat på en muminpark, om man nu räknat alls. Det hade ju varit en sak om företaget tagit hela risken själva.

      Får mig osökt att tänka på kamelcentret i Göteborg (Angered). Även om det var ett annat upplägg slösades många skattemiljoner bort på något som borde fått varningslamporna att lysa illrött redan från början.
      /BK

      Radera
    4. Vet inte om det är jag som avses med "i vissas ögon", men jag menar inte att politiker inte kan göra rätt. Bara att alla har sina roller. På samma sätt som det är föräldrars jobb att uppfostra sina barn, inte skolans, är politiker bäst på att skapa förutsättningar för näringslivet, inte att själva vara en del av det. Därmed inte sagt att inte politiker skulle kunna bli duktiga näringslivsmedarbetare, men när de inte ÄR det ska de inte jobba med det. Ett jobb i taget.

      Radera
  7. Det är väl jättebra att en kommun försöker förbättra företagsklimatet för att dra till sig företag/arbetstillfällen/skatteintäkter. Frågan är kanske hur man gör det, i detta fallet verkar ju kommunen satsat lite snett. Men låt säga att det hade lyckats, hade det inte genererat en hel del arbetstillfällen o ökad försäljning osv. Hellre att kommunen satsar på företagande en nån konstig staty för några miljoner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förbättrande av företagsklimat har jag inget emot, men blir det verkligen bättre av att kommunen går in så aktivt i dylika satsningar? Jag är skeptisk. Men jag är inte förtjust i statyer heller.

      Radera
    2. Klart resultatet inte blev bra, men håll med om att intentionen var god, det får man väl ändå ge dem. Finns många beslut där man inte ens förstår intentionen, eller att syftet är helt verklighetsfrånvänt

      Radera
    3. Men med det sagt, det hade förmodligen varit bättre om kommunen underlättade genom att snabbare administrera och ge besked osv

      Radera
    4. Jag vet inte om intentionen var god. Jag tror att politiker påfallande ofta saknar intentioner. Och att de tror sig kunna saker de inte kan.

      Radera
  8. Ett annat exempel från Karlstad uppstod när stadshuset skulle säljas. Det pratades om både korruption och brottsligt förfarande.
    Man kunde bl.a. inte bestämma sig för husets värde. 50 eller 100 miljoner.
    Och det såldes om jag förstår rätt till "kompis företag" som utan anbudsförfarande köpte för 51 miljoner. Företaget hette föresten Zynapp om det är bekant?
    En riktig cirkus var det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det har jag helt missat, men det verkar inte ha gått så bra för dem:
      https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/zynapp-forsatt-i-konkurs

      Radera
    2. Konstigt då att "tillgången" stadshuset befann sig i ett "avknoppat" dotterbolag och räknades inte. Ett dotterbolag som ägdes av Zynapps ägare.
      Uppdrag granskning har en bra sammanställning över eländet.

      Radera
    3. En del tycks kunna nå botten från vilka nivåer som helst.

      Radera
  9. Tror du bor i Norra Värmland..har koll.
    Kanske runt Bograngen i Södra Finnskogarna..
    Norge är bara en dimridå..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du må ha koll på en del, men tydligen inte på detta. Och varför skulle jag vilja "dimma" detta?

      Radera
  10. Man kan tycka vad man vill, men i slutänden är det inte bara politikerna som r helt efterblivna. Det är svenska folket som medvetet röstat fram de mest underbegåvade hycklarna i Sverige till makten.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
  11. Är lite osäker på vad High chaparall har för koppling till småland eller muminparken i Japan. Karlstad kommun har fixat mark för både Ikea, Bauhaus och andra ställen som drar massa folk. Muminparken skulle hyra marken = inkomst, de skulle anställa lokala skolungdomar, turisterna skulle bo på lokala hotell, äta mat på restaurangerna , åka en sväng till Lerinmuseet osv osv. Vilket skulle generera pengar till kommunen. Mumin är oerhört stort i världen cch jag tror inte att ett företag som Mumin skulle bygga en park utan att de trodde att de skulle gå med vinst. Karlstad kommun skulle inte driva projektet utan de skulle fixa iordning vägar och annat. Vilket mycket av det behövdes göras ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är verkligen mumin stora här i Sverige? Jag frågade runt bland kollegor och bekanta som ingår i kategorin barnfamiljer och bland dessa fanns det i princip noll intresse av mumintroll. Givetvis ingen riktig statistisk undersökning pga. av urvalet men ändå en indikation.
      IKEA och Bauhaus förstår jag då de säljer produkter som efterfrågas av många året runt och där det rör sig även om en annan typ av mark (industrimark). Tycker inte det går att jämföra med en hårt nischad nöjespark.
      F.ö. verkar inte politikerna känna till lagar och förordningar som givetvis borde kontrollerats innan man påbörjade projektet.

      Radera
    2. Småland har väl alltid varit lite vilda västern.

      Jag vet inte hur stort mumin är i Sverige, men när jag växte upp på 80- och 90-talet upplevde jag det inte som särskilt stort och jag kan inte tänka mig att det blivit större.

      Radera
    3. Appropå Småland så är det lite vilda västern just nu i Region Kronoberg. Planerna på att bygga ett nytt akutsjukhus i Växjö har ställts in med kortvarsel med hänvisning till ränteläget. Sjukhusdirektören har fått avgå och före honom två
      sjukhuschefer. Ursprunglig kalkyl på fyra mljarder var nu uppe i 11,3 eller om det var 13. Ofta tenderar stora infrastrukturprojekt att bli nästan dubbelt så dyra i slutändan. Lyssnade på en pod om Ostlänken, snabbspåret mellan södertälje och Linköping, där kalkylerna dragit iväg ordentligt av många olika skäl. Ett exempel kan vara att när byggarbetet skulle dra igång stoppades det då någon art, skalbagge eller blomma var skyddsvärd och en omväg runt specifik plats fick börja planeras in. Många sådana omplaneringar sänker vilken budget som helst. I Kronobergs fall verkar nedlagda projektkostnader hittills bara vara 250 miljoner.

      Radera
    4. Mm, alltid är det någon vattensalamander som kommer i kläm. Men att spränga budgeten tre gånger om var inte vackert.

      Radera
    5. När det gäller sjukhuset i Växjö tycker jag ändå att man får ge politikerna lite cred för att de ändrar sig. Givetvis var det en glädjekalkyl redan från början men dagens ränteläge har gjort det tydligt att det skulle barka helt åt fanders.

      Radera
    6. Jag kan inga detaljer, men inte ens ett högt ränteläge borde göra det tre gånger så dyrt.

      Radera
    7. Nej, men så var det också en glädjekalkyl redan från början. När man nu tog in en extern resurs som gjorde en ny beräkning så blev det tydligt. Och det gjorde man pga. höjda räntor och därmed ökade kostnader.

      Radera
    8. Lite intressant med referenserna till High Chaparall men det var en helt annan tid och annat upplägg. Den byggdes efter att en westernserie i TV blev enormt populär i Sverige. Det var på den tiden det bara fanns två tv-kanaler och det var minimalt med konkurrens i media vilket gjorde genomslaget så stort. T.o.m. jag har ett minne av att som liten knatte att ha varit där en gång för länge sedan och det var knökat med folk.
      Kollade på nätet och måste säga att jag är lite imponerad över att parken fortfarande finns kvar efter flera omgångar av problem med lönsamheten genom åren. Dock inget jag hade vågat satsa pengar i.

      Radera
    9. Ja, så himla fel borde det inte kunna bli om man verkligen försöker. Känns som att det är allmänt accepterat att alltid tokbomma.

      Big Bengt kunde sina saker.

      Radera