måndag 3 juli 2023

Lite mer odling

När odlingslådorna var fyllda med jord lovade jag ett inlägg om själva odlingen också och nu är den på plats. Dels hade jag ju odlat luftlök och dragon i krukor. Nu när jag hade en permanent plats åkte de ner i lådorna.

Potatis hade jag tänkt mig, men misstänkte att jag var för sent ute. Jag hittade ett enda trädgårdsmästeri som inte var helt slutsålda på sättpotatis, men de lådor som fanns kvar kostade 195 kr för 2,5 kilo, vilket jag tyckte var i överkant. Dessutom såg de rätt sorgliga ut. Jag förstod helt enkelt varför de inte hade sålts. Så det får vänta till nästa år, men jag hade en del fröpåsar och köpte några till, delvis tack vare förslag från läsare. Så nu spirar (förhoppningsvis) dill, grönkål, sockerärt, morötter, rödbetor, rädisor och majs.

En del för att de är goda, en del för att jag tror att de är lättodlade och annat för att jag hade fröna. I den sista kategorin hittar vi t ex majs, som antagligen borde ha odlats tidigare på säsongen. Å andra sidan menar en del att den torra försommaren hade kunnat vara döden för en stor del av odlingen, så kanske var det lika bra att jag väntade.

Skit detsamma, det här årets odling får bli ett improviserat test, så kan jag förhoppningsvis göra mer genomtänkta beslut för odlingsåret 2024. Jag återkommer väl i höst och berättar om det blev något och i så fall om rådjuren hann äta upp allt för mig. Jag tänker försöka näta in alltihop, både för att rådjuren tycks se alla grödor som sin egen grönsaksbuffé, och för att katterna har visat tendenser till att tro att jag byggt fyra gigantiska kattlådor. Jag börjar förstå Karl Oskars och Kristinas vedermödor som bönder i det nya landet.

23 kommentarer:

  1. Varför inte bara trycka ner ett par potatisar från butiken? Om Matt Damon kan odla potatis i steril sand och människobajs ska det väl växa i dina fina lådor...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra fråga som förtjänar ett bättre svar än jag kan ge, men det har med sjukdomar att göra.

      https://www.sarabackmo.se/odla-potatis-hemma/
      "Använd inte vanlig matpotatis som sättpotatis. Dessa kan vara behandlade på olika sätt och föra sjukdomar till jorden."

      Radera
    2. Ajdå, kände inte till det. Jag ska strax skörda mina Willys-potatisar, hoppas inte de blivit sjuka. Blasten ser ut att trivas jättebra iallafall...
      Men om man köper sjukdomsfria sättpotatisar, kan man använda dess "bebisar" till nya sättpotatisar då?

      Radera
    3. Det måste du nästan fråga någon som vet mer än jag (och då finns det många att välja på). En stor anledning till att jag ens kom på tanken att odla potatis var att jag var less på att öppna upp potatispåsar från just Willys och bli tvungen att slänga hälften för att de är gröna.

      Radera
    4. Inte vet jag om det är sant men google säger "Gröna potatisar är perfekta. De innehåller solanin och är därför inte bra att äta men gör ett utmärkt jobb som sättpotatisar. Solaninet går inte över i skörden." Sen undrar jag lite vad man egentligen ska äta för att inte fa i sig nagot skadligt. Ibland tänker jag att man inte ens borde andas :).
      /Annika

      Radera
    5. Så kan det kanske också vara, jag hade ingen aning.

      Och ja, någonstans måste man dra gränsen för vi ska ju ändå leva.

      Radera
    6. Det stämmer, solanin går inte över till skörden. Det sprids inte ens i en enskild potatis. Så en grön potatisdel (beror oftast bara på att den blivit exponerad för ljus) kan skäras bort och resten av potatisen är felfri och kan ätas.

      Radera
    7. Bra det i alla fall. Min högst empiriska bedömning säger att problemet med grön potatis växt lavinartat de senaste åren. Minns aldrig att det var gröna potatisar i påsarna man köpte förr, nu är det det hela tiden.

      Radera
  2. Hos mig odlas det enbart sockerärtor, grönkål samt squash.
    Squashen växer och jag har fullt upp med att ta hand om dem.
    Lycka till med dina odlingar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack detsamma! Squash odlade jag i tunna när jag bodde i lägenhet och det skulle jag gärna testa igen (squash, inte lägenhet).

      Radera
  3. När kommer inlägget där det visar sig att du köpt en Grolle och plöjer åkern med? Är det vad du ska ha i nya garaget? :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer troligen aldrig hända. Jag har för lite mark för att motivera traktorköp.

      Radera
  4. Perfekt för Sparo: https://www.youtube.com/watch?v=axIH0vVpT6Q

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den kostar troligen ett par ton potatis, annars hade jag gärna haft den.

      Radera
  5. Tipsar om min personliga favorit Pak Choi, härdig som tusan, ger mycket mat fort för en kålväxt, kan få flera skördar på ett år.

    Jag älskar den lätt stekt med soja o vitlök, vitlöken kan skippas för dig som ej gillar det, funkar säkert med lite vanlig gullök.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och det är inte en massa flygfän som gillar den så att man måste täcka med duk för att den ska överleva fram till skörd?

      Radera
    2. Det är möjligt att jag bara haft tur, men jag har klarat mig än så länge.

      Radera
    3. Däremot har jag varit tvungen att näta in pga några av traktens orädda rådjur, men det borde ej hindra ev skadeinsekter...

      Radera
    4. Rådjuren skrämmer mig, men just kål verkar ha många intressenter.

      Radera
    5. Det är väl därför det kallas för kål-center nuförtiden ;-)

      Radera
    6. Kul med göteborgska läsare!

      Radera
  6. Potatis är en av de mest besprutade grödorna. Besprutning mot ogräs, mot bladmögel ett antal gånger, ibland mot bladlöss. Besprutning med syra eller särskilt preparat innan skörden för att blasten skall vissna ner. Detta för att hindra bladmögel att gå ner i knölarna och orsaka brunröta. Åtminstone förr i världen behandlades de med antigroningsmedel för att inte gro under lagringen.

    Att odla egen obehandlad potatis är nog ett stort plus för hälsan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter absolut så. Ser fram emot det nästa år, när jag kan komma igång lite tidigare på säsongen.

      Radera