onsdag 5 juli 2023

Att värdera sin tid

Jag har en tendens att jobba lite överambitiöst. Grannen frågade om jag ville ha gammal bärläkt han fått över när han rivit. Jag var tveksam, men ville inte verka otacksam och virke har man ju alltid nytta av. Kruxet var att det satt spik i det. Mycket spik.

Så jag la flera timmar på att dra spik ur spillvirke. Först slog jag ut dem med hammare, sedan drog jag ur dem med kofot. Helt okej jobb i solskenet med fågelkvitter och en podd i öronen, men jag var inte precis arbetslös innan så kanske borde jag ha låtit bli.

Det här händer mig ganska ofta. Jag tycker egentligen att många värderar sin tid för högt. T ex genom att jämföra allt de göra med hur mycket de skulle tjäna på att jobba över på sitt ordinarie jobb. Är det verkligen det som är meningen med livet, att jobba över? Har man råd att dricka kaffe med goda vänner ifall alternativet vore lönearbete? Jag menar, säg att du tjänar 400 kr efter skatt på att jobba över en timme, då måste du ha 200 kr kul för att ”bränna” en halvtimme på något meningslöst och det är ju långt ifrån säkert.


Koja i vardagsrummet – check på den!

Med det sagt är jag själv tämligen usel på att värdera min tid. Det går alltid att göra lite mer av allt, lägga lite mer tid på en arbetsuppgift och då är det frågan om det är värt det. Inom biodlingen går det alltid att städa lite mer, planera, måla, bygga, marknadsföra …

Innan jag började hade jag till och med planer på att snickra mina egna ramar. Nu är jag snarare inne på att köpa mer färdigt och fler maskiner för att slippa undan jobb. Kanske borde jag sätta några tydligen riktlinjer för mig själv, men jag vägrar att försöka jämföra allt med lönearbete (som jag i och för sig inte har något och då blir det ännu svårare). Hur gör ni andra?

34 kommentarer:

  1. Jag har aldrig tänkt sa. Jag har faktiskt aldrig haft ett jobb som jag vantrivts med. Visst, de tva sista aren jag var anställd var lite mindre kul, men det är allt jag har att komma med.
    Sen tycker jag inte att allt gar att räkna om i pengar. Har man ett jobb far man se till att sköta det, och inget arbete är kul precis hela tiden.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de som säger att de alltid har kul på jobbet tror jag ljuger. Kanske är det samma människor som i tid och otid tjatar om hur lyckliga de är med sin respektive, vilket alltid får mig att tro att förhållandet är på upphällningen.

      Radera
  2. Lite trist kanske, men min enda kommentar får bli att även jag är tämligen usel på att värdera min tid. Mestadels har jag nog värderat den till 0 Kr genom livet (jag är en ganska hjälpsam människa).

    Möjligtvis har jag nu uppvärderat (likt dig) till viss del.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hjälpsamhet är svårvärderad. Eller rättare sagt, tar man betalt är det ju ingen hjälp. Och jag vet inte om jag har uppvärderat, jag har mest (och utan framgång) försökt tänka i de banorna.

      Radera
  3. Hur ser du på att engagera sig i ideella föreningar? Det medför ofta en del tidsåtgång, det ideella engagemanget verkar ju också minska idag gentemot förr i tiden.
    /Wolfgang Bertilsson


    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att det är rätt kul med ideella föreningar, men nu var det många år sedan jag var engagerad. Jag är visserligen med i två biodlarföreningar, men det är ju något annat än t ex en idrottsförening.

      Radera
  4. Men är det så fel att värdera det så då? Om man skiljer dem åt?
    Man ska inte väga upp frågan "är denna dessa plankor värd 1h arbetstid för mig?"
    Men kanske kan man väga upp "är det värt att jobba 1h, så jag slipper lägga 1.5h på att dra spik?"
    Nu kostar ju virke en bit, så kanske inte rätt jämförelse, men applicerbar på andra områden kanske? Matlagning? Hemstäd?
    Transport? Kanske defacto är "billigare" att ta det dyrare tåget om man får in 3 timmar mer jobb tex?
    /mhv Swegerpatrik.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Matlagning tror jag ger bättre hälsa, om alternativet är mer hel- och halvfabrikat. Städning kan man absolut räkna på, men jag skulle verkligen inte vilja anlita städare för mitt hem.

      Transport är det bra exempel, i alla fall om det är återkommande resor, typ att man spar tid på att ta egen bil men så kostar det X antal kronor mer per år.

      Radera
  5. Jag brukar inte jämföra mot att jobba, jag jämför snarare vad det hade kostat att betala någon annan för att utföra det. Bra timpeng på att byta till vinterdäck själv eller göra oljebytet t.ex. för att inte tala om när jag byggde uteplats :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast på uteplatsen tycker jag också man bör väga in glädjen i att veta när man sätter sig där med sin kaffekopp, att "det här har jag byggt själv". Men jag vet i och för sig människor som inte känner samma tillfredsställelse som jag över sånt.

      Radera
  6. Haft långa perioder av extremt mycket övertid, men då för att det behövts. Skulle jag sätta prislapp på min fritid skulle det nog vara ett bra recept på att må riktigt dåligt i livet.

    Jag kan mycket väl sätta min prislapp till 0 kr/tim när jag hjälper nära och kära.
    Man vill ju vara en god vän.

    En hamburgare och en dricka för fyra timmars ideellt arbete i domartornet under en speedway-match.
    Jag tycker det är spännande och intressant.

    35 kr/tim efter skatt för ett tiotimmarspass i Tingsrätten.
    Jag tycker det är spännande och intressant.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man kan åtminstone inte värdera allt till samma timpeng, då måste man nog vara mer maskin än människa.

      Utvecklas man som människa måste det vägas in, men det gör man nog mer i tingsrätten eller som speedwaydomare än när man drar spik ur virke.

      Radera
    2. Helt sant. Bara för sakens skull, jag jobbade som resultatregistrator/internetrapportör/IT-anvarig i domartornet. Speedwaydomare finns en handfull licensierade i landet som åker runt och (vad jag gissar) får bra betalt.
      /JB

      Radera
    3. Säkert ett nog så viktigt påpekande även om skillnaden antagligen hade gått över huvudet på fler än mig ;-)

      Radera
    4. Nej, men bara så ingen skäller mig för lögnare. Det är ett gäng i domartornet, i "mitt" speedwaylag fick domaren, speakern och SR:s radioreporter lön. DJ:n vet jag ej, skulle tippa att han fick gage. Jag och de två tidtagarna jobbade ideellt, men hey, vi är alla speedwayfans och fick bli involverade i domartornsjobbet och se matchen på bästa plats med ett direkt öra på vad domaren sa från hjärtat och slapp betala dyrt inträde. :-D

      Radera
    5. Jag fattar, rätt ska vara rätt, även om många av oss ändå inte fattat.

      Radera
  7. Jag tror aldrig att jag försökt skapa någon slags balansräkning där "jobba över för x kronor" skall vägas mot något annat tidskrävande. Däremot väljer jag ofta bort grejer för att orken/lusten inte finns.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, någon slags bedömning måste vi väl alla göra, men jag tycker mig höra många som verkligen räknar i timmar och kronor. Sedan är det ju möjligt att det ofta handlar mer om att rättfärdiga att kunna tacka nej med gott samvete, det är svårt att veta utifrån.

      Radera
  8. Brukar sällan räkna timpenning på saker utanför arbetet får det är sällan det lönar sig. Nyligen ringde bilfirman när jag lämnat bilen för service och sa att bromsskivor och bromsklossar snart behövde bytas. Blev erbjuden att de kunde göra det för 3800 kr. Hade tänkt göra det själv till en materialkostnad på ca 1000 kr men hade förträngt det. Visserligen hade det säkert tagit en halvdag eller mer om det krånglat. Valde trots en hygglig timpenning att låta firman göra det eftersom alternativet att sätta av en dag var svårare att få till och skulle kunna användas till något bättre eller roligare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkar smart att räkna så systematiskt. Jag är dålig på det.

      Radera
  9. Jag får hämta spillvirke(gratis) på vårt lokala byggvaruhus, det blir massor!
    Ifjol byggde vi en glassbar o bjöd in hela kvarterets barn på glass🙂
    Jag o sonen bygger cykelhopp mm.
    Gratis tändvirke till kaminen har vi så det räcker hela vintern!
    Mycket jobb är det men tiden räknar jag inte, jag vet att en jätteliten nätkasse tändved kostar 40 kr!
    Så vi sparar lite pengar + att vi gör saker tillsammans o har kul🙂
    Mvh satäng

    SvaraRadera
  10. Vår HQ robotgräsklippare har sparat mig många timmar plus slippa pollen allergi samt ökat njutbarheten av alltid ha en fin gräsmatta.

    För mig är det mycket värt, mindre för andra. Går alltid argumentera på bägge hållen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan jag förstå. Förra sommaren struntade jag rätt mycket i min gräsmatta. I år har jag försökt hålla efter den bättre och det är ett rätt trist jobb som inte ger något. Efter någon vecka ser det ju lika illa ut igen.

      Radera
    2. Det kan ge motion om man har en manuell, det är väl det

      Radera
    3. Jag tycker att det är jobbigt ändå.

      Radera
  11. Vad är meningen med livet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. I Liftarens guide till galaxen fastslås att svaret på den frågan är 42.

      Radera
    2. Douglas Adams, Scott Adams och Jan Stenmark håller i mitt tycke 99.7% av klokskap man behöver.
      /JB

      Radera
    3. Jag gillar att du är nere på decimaler nu. Kanske är meningen med livet i själva verket 42,1.

      Radera
    4. Konfidensintervall till 6sigma är 99.7%. Ja, jag nördar ur nu... :-)

      Radera
  12. Jag hör ofta folk som har en hobby de ev skulle kunna tjäna pengar på prata i termer av bra eller dålig timlön för det arbete de lagt ner. Har aldrig kunnat försonas med det tankesättet. Om man utövar en hobby som man har nöje av i sig, så är väl all inkomst man kan få in på det en ren bonus? Man hade ju gjort det ändå liksom. Men nä, så fort det finns möjlighet till några kronor i ersättning vid ev försäljning ska det ställas till antalet timmar, dagar, veckor, månader eller år man lagt ner. Orka liksom. Snacka om effektivt sätt att döda intresset för just det.
    /Katarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, jag håller inte riktigt med dig. Jag har spelat poker som hobby, men när jag kunnat tjäna pengar på det har jag spelat mer än jag velat. Exempelvis suttit uppe en halv natt och spelat trots att jag hellre hade gått och lagt mig. Men visst är det en avvägning och risk att man tappar intresset, särskilt när det inte går lika bra.

      Radera