tisdag 25 juli 2023

Hur hinna jobba?

Folk pratar om att ladda batterierna” på sommaren. Jag känner snarast att det är årstiden jag går in i väggen (eller springer) med huvudet före. Dels har jag satt en hel del byggprojekt på att-göra-listan och över hälften återstår – den jobbigare hälften.

Så är sommaren biodlingens högtid. Man kan tycka att det borde flyta bättre i år när jag fått lite rutin, men det är snarare tvärtom. Dels har det krånglat, bl a med borttappade drottningar, och så har jag skaffat fyra nya samhällen med allt vad det innebär av uppstartsprocess och inspektioner. Som om inte det räckte har årets torka tryckt ihop säsongen. Trots sen uppstart slungade jag nästan två veckor tidigare än förra året. Det tog nästan två dagar. Sedan rörde jag honungen två gånger om dagen i ungefär en vecka och därefter tappade jag den på glas. Den dagen klev jag upp klockan 5 och gick och la mig klockan 2.

Frysen hann bli helt tom på blåbär trots att jag plockade 25 liter förra året. Skulle därför gärna plocka 35 liter i år. Hittills har jag plockat 17 liter på två dagar, men tusan vet om jag hinner ut mer. Apropå mat har jag börjat odla i år och sedan dess står odlingslådorna som ett ständigt dåligt samvete i väntan på ogräsrensning.

Jag skulle kunna rabbla fler exempel, men jag har inte tid för nu ska jag ut och lägga tak. Kan bara konstatera att årets rekreationsaktivitetssiffror (bad: 1, fiske: 0) lär stå sig året ut. Och så vill jag klargöra att det här inte är en gnälltext, tvärtom! Det är inte ett dugg synd om mig, allt ovannämnt är självvalt och jag är tacksam för att jag kan välja.

Men så undrar jag en sak. Jag har ju förstått att det finns massor av människor som jobbar heltid och alltså lägger 35-50 timmar i veckan på att jobba åt andra. Hur tusan hinner man med det?!

23 kommentarer:

  1. Anlitar folk alternativt jobbar hemifrån en hel del :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hemifrån sparar tid, men ändå inte SÅ mycket, tycker jag.

      Radera
  2. Hur man hinner? Man bor i lägenhet :).
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smart! Det var ingen som berättade för mig innan det var för sent ;-)

      Radera
  3. För att inte tala om det oavlönade heltidsjobbet barn…

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det förstår jag heller inte hur folk hinner.

      Radera
  4. Tricket med att jobba heltid är att försaka sitt eget liv till förmån för arbetsgivaren.

    Det låter helt idiotiskt, men jag har kommit på att det är det man får göra om man vill "göra karriär".

    Jag är glad att jag kom till den insikten relativt tidigt i livet. Och att mina FIRE-pengar nu nästan är färdigsamlade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter onekligen som en dålig deal såvida man inte får ett nytt liv vid anställningens slut.

      Grattis till insikten och det lyckade samlandet!

      Radera
  5. Har nyligen skaffat hus också och känner igen mig. Det är fullt upp varenda dag trots att det är ett någorlunda modernt hus. Jag är ju pensionär och hade lite ledig tid att fylla ut. Men hade man haft ett heltidsjobb, ett par småbarn och en 100+ år kåk så hade man nog bara suttit och gråtit i arga snickaren...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är nästan beredd att ringa Jävligt arga snickaren:
      https://www.youtube.com/watch?v=9HPW89Z0LDw

      Radera
  6. När man jobbat klart åt andra för dagen, då lämnar man jobbet därhän. Barnen som nån drog upp lär man upp till självständiga ungdomar. Jag lämnar utan problem mina 2 hemma en helg. De vet hur dammsugaren fungerar, hur mat fixas och vad man gör med disken efteråt. De är 12 och 13 i år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som en bra plan. Det var ju förresten i den vevan man började ha fester hemma när föräldrarna var borta, så då fick man jävlar lära sig städa på söndagen så att det inte skulle synas när de kom hem :-)

      Men allvarligt talat tror jag barnen har stor nytta av att få lära sig att ta hand om sig själva i den åldern. Jag fick pengar till mat när föräldrarna reste bort, men det var inte så mycket att jag hade kunnat köra hämtpizza varje dag. Det fanns mat i frysen och skafferiet. Inga avancerade rätter blev det, men det funkade.

      Radera
    2. Min dotter fixar middag idag, pasta med köttfärssås. Hennes vänner och mina kollegor är förvånade över mängden "hemkunskap" mina barn besitter. Personligen ser jag det bara som min uppgift som förälder.

      Vi hade inga sådana fester, nackdelen med föräldrar som aldrig hade råd o åka bort, men vi fick fasen städa ändå 🤣

      Radera
    3. Din dotter kommer att tacka dig när hon flyttar hemifrån och kan äta för hälften så mycket pengar som vad kompisarna gör, och ändå mycket bättre.

      Jag hade inte heller många, men panikkänslan kommer jag fortfarande ihåg.

      Radera
    4. Har heller aldrig haft fömånen att ha hemmafester.Vid tretton så började min far skriva att-göra-listor under sommarlovet när jag var ledig ensam hemma och han jobbade. Troligen var det karaktärsdanande. Hur det funkade med käk kommer jag inte riktigt ihåg och jag fick dessutom ta hand om min lillebror.

      Radera
    5. Fast någon slags revolt tror jag att man måste få göra. Eller åtminstone bör, annars spårar man kanske ur längre upp i åren.

      Radera
  7. Önskar jag hade den driven. Fnurr på tråden med sambon så henne har jag ej sett sedan midsommar. Är dock i läget att jag ej får någon inkomst för maj, juni, juli och har knappt råd att gå utanför dörren, övriga aktiviteter inom politik och rättsväsende som håller mig pigg och alert lyser med sin frånvaro så jag landar i någon slags eremitisk semidepression.

    Vet det finns hundra råd om hur jag ska lyfta mig själv men ej så lätt när man sitter med stövlarna i kvicksanden. Blir bättre efter sommaren.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inga bra råd, men det låter som att du gör ett bra jobb själv med att inte deppa ihop. Hoppas fnurran löser sig.

      Radera
    2. Nej, jag håller ihop, inga problem.

      Radera
  8. Vi gör bara ett nytt semesterprojekt varje år (utöver nödvändiga saker som alltid måste göras, som häckklippning och någon kompletterande inoljning/målning). Årets projekt blir klart den här veckan. En öppning i häcken på baksidan med bygge av pergola och grind. Det får räcka, bara materialet går på 3000 spänn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är min dröm att få det så. Jag har verkligen inget emot ett sommarprojekt, bara de inte blir så många att det känns nästan omöjligt att hinna allt.

      Radera
  9. "Så är sommaren biodlingens högtid. Man kan tycka att det borde flyta bättre i år när jag fått lite rutin, men det är snarare tvärtom."

    Lästips. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/hakan-har-10-ton-honung-osalt-pa-lager

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade inte läst den, men andra artiklar. Har lyckligtvis inte alls märkt av det där, men det betyder ju inte att det inte kommer att hända. Jag har nästan sålt hela 2022 års produktion, men så hade jag inte flera ton till att börja med utan "bara" 200 kilo.

      Radera