onsdag 21 juni 2023

Fönster i ladan

Jag hade ett litet renoveringsprojekt att avsluta, som jag passade på att göra häromdagen. Egentligen har det hållit på ett bra tag. När jag skulle bygga garage ville jag ha ett isolerat, bra fönster där, men eftersom jag hade ett likadant fönster i rummet bredvid kändes det bäst att byta bägge för man kan ju inte gärna ha olika på det här viset.

Och det behövde jag inte heller, för jag fick tag i två nya fönster som jag köpte privat för 1300 kr. Jag antar att de hade blivit över i ett byggprojekt. Garagefönstret bytte jag i höstas. Nu var det dags för det andra.

Det är inte jag som måttat fel med sticksågen. Det nya fönstret var aningen högre än det gamla, så då fick jag flytta regeln som fönstret ska stå på, och så sprättade jag loss fasadbrädorna nedanför, kortade och återanvände dem. Dit med regeln och upp med fönstret.

Fönsterbrädan (för man kan väl inte säga fönsterbleck när de är av trä?) hade gjort sitt, så den fick bytas, men fasadbrädorna sågades, stålborstades, målades och sattes tillbaka.


Enhetligt igen!

Byggprojekt behöver inte vara omfattande för att jag ska känna tillfredsställelse när de är klara. Billigt blev det också. 650 kr per fönster, några karmskruvar och lite spik. Återstår ”bara” att blaska färg på hela fasaden, ett jobb som visst aldrig kommer igång. Men nu är det nära, tror jag. En färgspruta har beställts och är på väg.

46 kommentarer:

  1. Det finns vissa saker som kanske inte är komplicerade, men som ändå är svåra att få till. Att balansera med ett fönster för att få fast den på sina gångjärn är en sån sak som är mycket lättare om man är fler än 1 person. Och så måste man mäta jätte-jättenoga så att det inte blir glapp, eller ännu värre - att man gjort för liten öppning! (eller satt gångjärnen några mm för högt eller för lågt...)

    Bra jobbat, Sparo!

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om gångjärnen, men det är mycket värre med dörrar. Att få upp fönstret på plats utan att det flyger ut på andra sidan kan vara knepigt, men här behövde jag inte ens sätta en "stoppbräda" på andra sidan eftersom panelen stack ut precis lagom på sidorna för att få det på plats.

      Sedan får jag väl erkänna att jag hade vattenpassat och kilat i en kvart till om det varit i ett bostadshus. Nu är det en oisolerad vägg i en lada och fönstret ska troligen bara öppnas när det ska putsas (och det lär inte heller ske varje år), så nära var gott nog.

      Radera
  2. Det är satan vad du är händig. Tyvärr är det en talang jag saknar (samt intresse), sa jag far köpa hantverkare vid behov. Nu har jag ju sadan tur att det sällan behövs, eftersom jag bor som jag gör. Och enklare sysslor har jag grannar/vänner som kan hjälpa till med (typ att sätta upp en stor spegel), och da räcker det med att tacka eller vid större grejer kanske en middag. I gengäld tar jag ocksa hand om lägenheterna, tar in posten och vattnar i trädgardarna hos grannarna när de är bortresta. Guld värt att ha folk omkring sig som är hjälpsamma.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detta är inte särskilt händigt. När det saknas innervägg ser man ju hela regelverket inifrån. Bara att såga ut hålet och fixa reglar som håller fast det, och i detta fall bara regeln under eftersom befintliga reglar över och på sidorna funkade.

      Men jag känner igen mig i din beskrivning. När det är svårt på viktigt är det guld värt att ha folk som kan hoppa in och fixa eller åtminstone berätta hur man ska göra. För mig blir då problemet att hitta något att göra som motprestation, men på sommaren får jag lite ta-in-posten-uppdrag från grannarna.

      Radera
    2. You lost me at reglar, är det brädor som gar pa tvären?
      /Annika

      Radera
    3. Nej, reglar är inte brädor, det är plankor (nu tappade jag några till). En regel är konstruktionsvirke av dimension 50x50 mm eller mer. Så reglarna håller huset på plats (typ så här: https://www.buyidahorealestate.com/uploads/construction_house2_original_900.jpg) medan brädorna täcker konstruktionen.

      Radera
    4. Haha, brädor, plankor, är det inte samma sak? Men bry dig inte om att förklara, för det gar över huvudet pa mig. Tur att vi har olika kompetenser. Jag far fundera pa vad mina är ;).
      /Annika

      Radera
    5. Jag funderar över vilka mina är också. Att kunna skilja på brädor och plankor (eller för den delen mellan gran- och tallvirke) lärde jag mig under mina sågverksår, men det kan knappast ens ses som kompetens.

      Radera
    6. En bräda är tunnare än reglar och plankor. Tunnast och smalast är läkter och ribbor. Husens takpannor vilar på läkter. Man brukar se dem när nya villor byggs eller när de lägger om taken på villorna. Ribbor finns bl a i trädgårdsstaket och staket i trappor.

      Tom-Hjördis

      Radera
    7. Ett huset är ett bra exempel. Golv(plankor) finns i golven i gamla hus, (fasad)brädorna finns på fasaden, läkterna finns under takpannorna och ribborna finns i staketen. Reglarna håller allt på plats.

      Tom-Hjördis

      Radera
  3. Värst vad du är flitig och ambitiös. Jag hade nog bara fuskat dit ett horisontellt spröjs och nöjt mig med det. Med din hyperaktivitet måste du bildligt talat klättrat på väggarna i lägenheten..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ambitiösare än flitig, men när man väl börjat blir man ju tvungen att göra klart det. De gamla fönstren var verkligen fula, med eller utan spröjs.

      Jag höll på att "tramsa" även i lägenhet:
      https://sparosverige.blogspot.com/2016/05/annu-mer-hemma-hos.html

      Radera
  4. Snyggt byggt. En fråga. Tänker du i termer av alternativintäkter. Alltså att när du snickrar själv kan du inte dra in pengar i företaget. Och då blir de uteblivna intäkterna nästan en kostnad för dig. Eller ja nåt i den stilen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller precis på att fila på en sådan text, men har nog kommit in på det tidigare. Fast just nu sitter jag med ett kundjobb så då blir det varken snickrat eller alternativt. Men kanske kommer den nästa vecka.

      Radera
  5. Nice. I vilka tidningar kan man läsa dina kundjobb?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just nu tråkigt nog inte i några tidningar. Eller jo, jag skriver ganska ofta reklamtexter som även hamnar i dags- och veckotidningar. Det jag skriver på nu är reklam för en nätsajt och sånt marknadsför jag inte här om jag inte får betalt för det med ;-)

      Radera
    2. "Eller jo, jag skriver ganska ofta reklamtexter som även hamnar i dags- och veckotidningar."

      Roger Akelius har ett och annat att säga om hur man skriver bra reklamtexter. https://www.youtube.com/watch?v=rlYmnXhDbT0

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Den får jag kolla på senare. Möjligen efter bisäsongen för det är mycket nu...

      Radera
    4. Jag som trodde att bisäsongen var något du sysslade med vid sidan av. ;)

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Man kan tro att det är en bisyssla, men under svärmsäsongen blir det lätt dubbel heltid.

      Radera
  6. Hej.
    Snyggt gjort, ja och billigt förstås:)
    Eftersom jag just nu målar om tillhörande ladugård till fritidshuset blev jag nyfiken på vilken färgspruta du beställt, det är segt måla gammal timmrad lada med pensel.
    /Kent

    SvaraRadera
    Svar
    1. Probuilder 650 watt:
      https://duab.se/maskiner-verktyg/elverktyg/fargsprutor/probuilder-fargspruta-650w

      Dock inte inköpt där och eftersom jag inte fått hem den än kan jag inte säga något om huruvida den är bra, men jag valde den för att det skulle gå att spruta slamfärg med den (vilket är ganska ovanligt).

      Radera
    2. En riktigt proffsmaskin, blev matt bara se bruksanvisningen.
      Jag lånade en färgspruta när jag målade ladugården första gången (Falu Rödfärg) men sprutan bara slaggade igen.
      Så nu lärde du mig att slamfärg och färgspruta inte alltid funkar.
      Jag ser fram mot ett kommande blogginlägg om målningen :)
      /Kent

      Radera
    3. Jag kan verkligen ingenting om färgsprutor, men efter att ha kollat på både nya och begagnade gissar jag att det på 70 procent står uttryckligen att de inte funkar för slamfärg. På resten står det antingen att det ska funka eller också står det inget alls eller "fungerar normalt för all slags färg".

      Den här var visserligen lite dyrare, men jag gillar att man kan sätta slangen direkt i färgburken istället för att hälla över en liter i taget.

      Radera
  7. Ser ut som att du har en del skrapjobb framför dig innan det är dags för målning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, även om denna sida antagligen är värst, mycket bättre på norrsidan. Men jag antar att det är smart att inte skrapa förrän strax innan målningen för dålig färg borde vara bättre än ingen alls. Där det är som sämst skulle det bli helt grått om jag drar ett par gånger med stålborste.

      Radera
    2. Är den inte målad med slamfärg (falu?) sedan tidigare då? I så fall borde det väl räcka med att sopa och ev stålborsta där det behövs?
      Rent allmänt, vad använder man för färg i Norge? Är det slamfärg i allmänhet eller har man andra sorter man föredrar?

      Radera
    3. Jo, det är slamfärg och på vissa ställen ser det riktigt bra ut, på andra bedrövligt.

      Slamfärg är ovanligt i Norge och som jag förstått det var det lite vanligare förr. Hörde vad norrmän brukar använda istället, men har glömt bort det. Så jag köper slamfärg från Sverige eftersom den är svårhittad här.

      Radera
    4. Har i min ungdom rödmålat uthus med äldre färgspruta modell cykelpump med lång slang. Pumpkroppen sätts ned i en hink eller tunna med färg. Pumpa med ena handen och måla med den andra. Fantastiskt enkelt och inget behov av el. Kanske var det ett hemmabygge då jag inte sett någon liknande i handeln.

      Radera
    5. För mig som saknar koordinationsförmåga hade jag gissningsvis sprutat färg överallt annat än på huset med den lösningen. Annars gillar jag elfria verktyg. Klippte t ex en yta med häcksak igår på kortare tid än det tagit att koppla sladd eller dra igång en bensindriven trimmer.

      Radera
  8. Sparo, jag tänkte på det att som svensk i exil så kanske du borde kunna kräva in biståndspengar från Sverige? Jag menar det regnar Miljarder till allt möjligt som ingen ens vet, och de som vet de låtsas det är ok. Du kanske kunde sätta upp något projekt för saken och sen hävda det bidrar till miljön och jämställdheten, något byggnadskonstnärligt? Du skulle garanterat kunna hämta ut en hel del pengar. Kunde blir riktigt bra, prata med Sida de har överflöd av andras pengar. Inte alls korruption heller, tydligen.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det enda som talar emot saken är att Norge är en demokrati. Sida brukar mest gynna icke demokratier och skurkar. Svåröst problem det. Så du kanske får höra med någon skurk om hjälp? Kanske slussa pengar via ngn 3e stat och sticka emellan eller något?

      Radera
    2. Jag vill helst ha så lite med svenska staten att göra som möjligt, men visst hade det varit skojigt att försöka.

      Radera
  9. Du är duktig! Jag är nyfiken när kommer miss Sparo eller mr Sparo?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eeh, mr Sparo torde väl vara jag. Någon miss har jag inte sett till, mer än att jag gör missar hela tiden.

      Radera
    2. Vi vill se mer drama i bloggen. Förälskelse, romantik, skilsmässa, vårdnadstvist, Sparo flyttar ut i garaget, ex som taggar #metoo, Sparo på rättegång mm. Fixar du det här under 2023 Sparo?

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Tänk dig rubriken. Sparo efter skilsmässan – är rädd att förlora huset.
      https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/y6VR7A/rickard-olsson-efter-skilsmassan-radd-att-forlora-sitt-hus

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. Med tanke på att jag är barnlös kan vi i alla fall utesluta vårdnadstvist under 2023, och eftersom jag varken är gift eller i ett förhållande låter även skilsmässa ganska orimligt. Då återstår förälskelse, romantik, flyttar ut i garaget, metoo och rättegång. Det som känns närmast förestående är "flyttar ut i garaget" om jag lyckas få igång airbnb.

      Om jag någon gång skiljer mig hoppas jag att jag inte kommunicerar med mitt ex via Aftonbladet. Här är hennes version:
      https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/695zE8/gisele-esse-om-skilsmassan-fran-rickard-olsson

      Så otroligt ynkligt alltihop, har folk ingen värdighet?!

      Radera
    5. Haha, gynkjolar. Som kvinna kan jag svara att det spelar ingen roll hur mycket du täcker dig, du är i alla fall utlämnad när du väl ligger där i stolen med särade ben och det är fan inget värdigt med det. Och jag skulle rekommendera varje kvinna att välja en kvinnlig gynekolog, för de vet hur det känns.
      /Annika

      PS. Min mamma var befriande ärlig, och berättade att efter att hon fatt sitt första barn (mig) hoppade hon upp i stolen utan tillsägelse och lag där med benen i vädret innan gynekologen hann säga flaska.

      Radera
    6. Nu tycker jag att du är väldigt exkluderande mot manliga gynekologer, vilken kundgrupp ska de sikta in sig på. Eller vad tusan, nuförtiden kanske vaginaförsedda män är en ansenlig marknad.

      Fattar att det inte är någon höjdare, men kan inskjuta att en protastaundersökning inte heller är en dans på rosor, gissningsvis oavsett kön på läkaren.

      Radera
    7. Ett finger upp i röven, joda, jag har hört om det ocksa. Men när jag opererade bort en cysta pa äggstocken rakade det vara pa ett universitetssjukhus, och plötsligt hade jag ett gäng studenter (alla män) som intensivt studerade min vagina. Sadär kul. Jag hade önskat att de atminstone fragat mig först. Men din blogg är kul, det gar fran brädor och plankor till detta!
      /Annika

      Radera
    8. Mm, jag hade prostatainflammation när jag fick upp det där fingret och det var bland det värsta jag upplevt. Jag tror att läkaren ville bevisa för patienten utan vårdutbildning att han minsann inte alls hade inflammation. Tji fick hon, ont fick jag.

      Onekligen märkligt att de inte frågade dig först. Men ja, här går vi från högt till lågt, och nu mittemellan :-)

      Radera
    9. "Eller vad tusan, nuförtiden kanske vaginaförsedda män är en ansenlig marknad."

      Hörrudu! Det finns inga "vaginaförsedda män". Det finns vaginabärande och icke vaginabärande kvinnor.

      "Nu tycker jag att du är väldigt exkluderande mot manliga gynekologer, vilken kundgrupp ska de sikta in sig på."

      Det är könsdiskriminerande att exkludera manliga gynekologer bara för att de är män. Man får inte välja bort manliga gynekologer, inte kräva herr- och damtoaletter, inte kräva att busschaufförer inte spelar arabisk musik eller kräva att hemtjänsten pratar svenska. Det är ojämställt och rasistiskt.

      "Fattar att det inte är någon höjdare, men kan inskjuta att en protastaundersökning inte heller är en dans på rosor, gissningsvis oavsett kön på läkaren."

      En läkare ville "känna på min prostata" en gång men lyckades inte få in fingret. Min ringmuskelreflex motade Olle i grind.

      Den låga nivån blir en snygg övergång till ditt nästa blogginlägg som handlar om avföring.

      Tom-Hjördis

      Radera
    10. Och så finns Stan/Loretta: https://www.youtube.com/watch?v=sFBOQzSk14c
      "It's symbolic for his struggle against reality."

      Radera
  10. "Om jag någon gång skiljer mig hoppas jag att jag inte kommunicerar med mitt ex via Aftonbladet."

    Nej, varför skulle du göra det? Du har ju bloggen. ;)

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får först hitta en fru att skilja mig ifrån, så kan vi ta vilket medium jag ska tala ut i efter det.

      Radera