torsdag 3 juni 2021

Rikast i kommunen

Det är kanske tur att man inte tjänar bäst eller är rikast i sin kommun för då hamnar man på bild i skvallerpressen. Vi har alla sett dem, även om vi inte läser tidningarna, för detta hamnar inte sällan på löpsedlarna.

Det är visserligen offentliga uppgifter, men även om potentiella inbrottstjuvar och kidnappare kan ta fram dem själva behöver man väl inte göra jobbet åt dem? Fattar inte chefredaktörerna (som nog ofta bara är en hårsmån för att själva hamna i sina egna listor) att det kan vara farligt? Fråga Fabian Bengtsson eller Ulrika Bidegård om ni inte tror mig.

Dessutom låtsas ju dessa tidningar (Expressen i just detta fall) att de är journalistiska publikationer, och vad tusan är det för journalistiskt med att outa ”Männen med högst lön i din kommun” eller ”Stockholms rikaste par”? Det liknar listorna i 1980-talets ungdomstidningar Okej, Frida och Ultra med artiklar som ”Sveriges snyggaste tjejer”. Skillnaden var att de stod för att de skapade underhållning för omyndiga, de låtsades inte vara grävande journalister.

Vad är nästa steg - ”Dyraste tavlorna i stan” eller ”Familjerna med sämst inbrottsskydd – vi har hela listan”? Mitt förslag är ”Tidningscheferna med sämst omdöme”. Det vore bara så himla svårt att gradera dem.

26 kommentarer:

 1. Jag har alltid varit lite nyfiken på de sociala konsekvenserna av att hamna på en sån lista, bortsett från ökad inbrottsrisk.

  Kommer grannarna börja titta snett på en? Eller får man draghjälp på den lokala krogen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar om inte grannarna oftast redan vet. Men det ska ju inte en tidning bestämma.

   Radera
  2. Jag kan berätta vad en möjlig konsekvens av att publicera dylika artiklar kan bli. Vi håller i detta nu på med ett större arvsskifte i släkten. En bouppteckning är en offentlig handling och kan hos Skatteverket begäras ut av vem som helst. Bara maila så får du begärd handling. I vårt fall har det lett till att en bedragare med kriminella kopplingar begärt ut bouppteckningen och upprättat ett förfalskat testamente, bestrider den genomförda bodelningen och kallar till ny bodelning. Nu väntar vi bara på att någon skall börja utöva påtryckning. Som ett manus till en jäkla film. Offentlighetsprincipen i all ära men den har sina baksidor.

   Radera
  3. Vilken jävla soppa! Hoppas att det löser sig.

   Jag är skeptisk till väldigt mycket i offentlighetsprincipen. Vad är poängen med att man ska få ut er bouppteckning eller att någon ska kunna ta reda på vad du tjänar, utan att du ens får reda på vem som begärt ut uppgiften? Jag ser inte att någonting positivt kan komma ur varken det ena eller det andra.

   Radera
 2. Ja detta är verkligen så jäkla onödigt vetande. Är man en nyfiken person som bara måste veta vem som tjänar mest, så ligger förmodligen redan taxeringskalendern hemma på bordet utan damm på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns taxeringskalendrar på papper fortfarande? Jag trodde Karl-Bertil Jonsson hade sista exet.

   Radera
  2. Ja för tusan,den finns allt i pappersform. Man får väll en goare känsla när man bläddrar bland alla stora tal ;)

   Radera
  3. Haha! Jag har aldrig provat.

   Radera
 3. Expressen slår två flugor i en smäll, outar rikingarna och hoppas samtidigt på lite kidnappningar och utpressning. Det blir win, win för Expressen när det ser till att generera nyhet på nyhet.

  SvaraRadera
 4. Magdalena Andersson har nog koll ändå på vilka som har pengar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Definitivt, och är de inte politiker ska de klämmas åt.

   Radera
 5. Tidningar ska säljas och då är det skvaller och rubriker som gör folk upprörda som säljer bäst förmodar jag. Vad anledningen till att skriva om vem som är rikast har jag ingen aning om, men folk är väl nyfikna på allt möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte vem som läser tidningar längre, än mindre betalar för plusartiklar. Jag utgår ifrån att de tjänar pengar på den typen av artiklar, men de kunde ju ha lite yrkesstolthet också och kanske skriva BRA artiklar värda att betala för.

   Radera
  2. Här får man nog skilja på tidningar och tidningar. Jag tror du refererar till kvälls/skvallertidningar;jag läser Svenska Dagbladet sedan många år, och den har aldrig publicerat några listor av det slaget.

   Radera
  3. Beror på var du drar gränsen för "av det slaget":
   https://www.svd.se/sa-manga-miljonarer-bor-i-din-kommun--nya-siffror

   Radera
 6. "De är rikast", "De tjänar mest" och "De har högst lön" är ju helt olika saker.
  När jag och syskonen sålde vårt gamla ärvda fritidshus så hamnade en av oss på en sån lista. Detta eftersom reavinstskatten blev hög då införskaffandet av huset för en evighet sen i och för sig kostade en del, men inte indexuppräknas. Så deklarerad inkomst (=vinsten vid försäljningen) var en bit högre än medianen i kommunen där mitt syskon bor. Ett annat syskon, som alltså fick ut lika mycket (och skattade lika mycket) vid det tillfället, hamnade långt utanför listan i SIN kommun.

  Dessutom, de där listorna haltar ganska ordentligt. Finns det en enda artist/skådespelare/musiker som tar ut mer ur sina bolag än att de precis får maximal tillgång till alla försäkringar (föräldrapeng, sjukförsäkring mm) utan att betala statlig skatt?

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är olika, men jag har sett listor för både inkomster och förmögenhet i våra eminenta kvällstidningar.

   Tur att han/hon inte hamnade på en lista för högst skatteskulder då.

   Inte bara artister, finns nog få ensamföretagare med AB som inte tar ut precis under gränsen.

   Radera
  2. Skatten betalades in i god tid (februari året efter) för att slippa tickande ränta, enligt instruktioner på deklarationsblanketten.

   Brukar de lägga ut listor på skatteskulder också? Eller är det att peka ut någon? Har för mig att de förr har lagt ut vilka som har flest parkeringsböter. Förr i tiden så var det ofta ganska små barn som stod som ägare på de bilarna. Numera så har de ändrat reglerna så att vårdnadshavaren är ansvarig för böterna och då var det tydligen inte lika roligt att skänka lyxbilar till sina barn.

   Spargrisen

   Radera
  3. Nej, jag tror inte att de lägger ut skatteskulder (men p-böter och kronofogdeskulder har jag sett). Det var mest en tanke att en skatteskuld är ju en skuld innan man betalat även om man betalar i tid, så det hade varit surt att bli uthängd för det.

   Radera
 7. Jag har hamnat på sen sådan lista en gång och eftersom jag har ett lättgooglat namn blev min reaktion att sätta in ett extralås på dörren så det skapade lite extra tillskott i BNP i alla fall.

  /Surgubben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte dumt tänkt, kan jag tycka. Gud vet vilka as som triggas av dylika listor.

   Radera
 8. En stor fara med återinförd förmögenhetsskatt är att förmögenhetslistorna återkommer i tidningarna. Jag minns när man i GT kunde sitta och kolla upp de 20 rikaste i varje församling i Göteborg. I vissa församlingar, som Bergsjön, krävdes inte mer än någon eller några miljoner för att hamna på listan. Hur skulle någon svensk som blir uthängd som rikast i Bergsjön idag ens kunna bo kvar där? Jag hittade även någon lärare som var jätterik pga arvinge i känd släkt. Gjorde jag fel som läste listorna? Kanske. Men finns dom i tidningarna så läser man dom ju. Dessutom är det ju inte jag som kommer kidnappa eller kritisera dessa rika personer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ser man texten så läser man:
   https://youtu.be/E6xG601J2NI?t=205

   Vet inte om förmögenhetsskatten gör att listorna blir vanligare, men har gott om andra argument mot den.

   Radera
 9. Men är det bättre att du också lägger ut den då eller >_<

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte att jag gör det i och med att jag inte länkar till artikeln där namnen (antar jag) framgår. Möjligen hade jag kunnat pixla ansiktena, men bilderna blir de ju inte rånade av såvida de inte känner banditen.

   Radera