tisdag 29 juni 2021

Demokratins pris

Notan för ett extraval: 400 miljoner kronor” basunerar SVT ut. Gissningsvis är det en ganska vild uppskattning, men hur man kommit fram till siffran får läsarna inte reda på. Vi ska bara tycka att det är dyrt. 400 miljoner räcker till jättemånga höftledsoperationer eller nya lärare.

Det här är ett beprövat sätt att styra opinionen. ”Skjutningar” (nyspråk för gänguppgörelse med skottlossning) kostar i snitt 75 miljoner, men hur ofta nämns siffran då? Politiska fenomen makten ogillar döms däremot ut som dyra för skattebetalarna. Samma skattebetalare man skiter i när man köper in kommunala tänkarhattar eller betalar socialbidrag till Afghanistans rikspolischef månar man plötsligt väldigt mycket om.


Fast nu var ju detta inte den politiska makten utan SVT, kanske någon invänder. Vad är skillnaden? Sedan public service-avgiften infördes, vilket bara i år ger SVT, SR och Utbildningsradion en sammanlagd budget på 8,7 miljarder (=ett extraval varannan vecka hela året) har de ju praktiskt taget varit en lika självklar del av det socialdemokratiska partiet som LO eller kvinnoförbundet.


Vi frågar en oberoende expert...

Jag talar inte i egen sak. Jag skiter i om statsministern heter Löfven eller Kristersson och vilka partier som ingår i regeringen. Jag kommer med all säkerhet ändå inte rösta i ett eventuellt extraval, men om detta evenemang eventuellt gynnar demokratin betalar jag glatt min andel av kostnaden, alltså 40 kronor.

62 kommentarer:

  1. Lika bra att skippa valet 2022. Så spar Sverige ännu mer pengar. Har läst liknande förut att det skulle vara alldeles för dyrt att rösta i ett presidentval om vi avskaffar kungen. Jag visste inte att vår kung försörjer sig själv och sina barn idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det kom som en överraskning för mig med. Dessutom visste jag inte att vi ens behöver president om vi entledigar kungen. Talmannen kan väl klippa lite band på lediga stunder.

      Radera
    2. När det gäller självfinansiering av kungen är jag tämligen säker på att svenskt näringsliv anser att beloppet (apanaget för hovstaten på 72 miljoner) är väl investerade pengar då HMK öppnar för många affärer vid utländska statsbesök.

      Sedan är frågan hur stort det nutida värdet och avkastningen av de egendomar Karl XIII avstod i utbyte mot apanage är? Frågan är om han gjorde en bra eller dålig deal?

      Radera
    3. För mig är inte kungahuset främst en kostnadsfråga utan en demokratifråga. Att ha en statschef som ärver sin titel känns inte demokratiskt på något enda sätt. Man kan hävda att han inte har någon reell politisk makt, men det har han visst.

      Radera
    4. " Att ha en statschef som ärver sin titel känns inte demokratiskt på något enda sätt"
      Men det är ju det enda som är bra med kungahuset! Mindre demokrati åt folket för sjutton. Och framför allt färre demokratiska politiker och tjänstemän.

      Radera
    5. Där tycker vi olika. Jag är mer inne på Churchills "Democracy is the worst form of government, except for all the others" och är rädd att alla avsteg får ringar på vattnet.

      Radera
  2. Varför inte rösta i ett extraval?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingenting vettigt att rösta på.

      Radera
    2. Rösta på ett påhittat parti då eller skriv bajspartiet på lappen. Tänk på att om du inte röstar så får Miljöpartiet en del av din röst, något sådant vill du la ändå inte ska hända? Då kanske dom inte åker ut. Rösta blankt funkar inte.

      Radera
    3. Eller så kastar rösträknarna en helt bunt med röster på "fel" partier. Jag offrar ogärna tid på det här valsystemet. Gynnas MP av att jag låter bli att rösta är det det systemet svenskarna vill ha.

      Radera
    4. Vallokaler är öppen för allmänheten. Skicka dina synpunkter till valprövningsnämnden. Det gjorde jag och dom ändrade på grejerna inför valet 2019.

      Radera
    5. Anonym: sånt här intresserar mig, vad ändrade på inför valet 2018 (blir det väl)? Eller var det något EU val som man glömt? En länk funkar också bra om det är bökigt att förklara.

      Radera
    6. Det var ett EU-val 2019.

      Radera
    7. Redan i mellanstadiet (vi snackar 70-tal) betonade läraren vikten av att rösta. Om inte annat så röstar man på det parti man ogillar minst. Avstår man kan ju som sagt Mp få en fördel, vilket jag skulle få kraftiga samvetskval för.

      Radera
    8. Gör du likadant i matbutiken eller på börsen, handlar det du ogillar men som är minst överprisat?

      Sedan förstår jag inte varför just MP skulle dra nytta av att jag inte röstar. De är ju inte minst (av riksdagspartierna), L har lägre siffra i nästan alla undersökningar. För mig kan det i och för sig kvitta, jag vet inte vilket av dessa två partier jag föraktar mest. Vore lättare om jag fick slänga in C på listan för det är helt klart det riksdagsparti jag tycker sämst om, även om jag hatar allihop.

      Radera
    9. Om jag avstår att köpa tonfisk så påverkar inte det vilka skatter som höjs, om pensionerna ska inkomstprövas eller hur mycket mer invandring vi ska få.

      En viss skillnad?

      Radera
    10. Det gör det ju inte om man röstar heller. Det blir ju samma gäng oavsett. Skillnaden mellan partierna är dessutom försvinnande liten.

      Radera
    11. Ok. Mp tackar för ditt stöd :)

      Radera
    12. Kan du förklara hur det NÄST minsta partiet vinner på att jag inte röstar?

      Radera
  3. Det är för dyrt att fråga folket vad de tycker. Lysande förutsättningar för en demokrati.
    Själv tycker jag snarare att det utförs för få extraval i Sverige. Och även val i specifika frågor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite fler folkomröstningar vore fint. Med skillnaden att politikerna inte nödvändigtvis behöver göra precis tvärtemot det folket röstar fram i valet.

      Radera
  4. Med tanke på att Mp eventuellt skulle kunna åka ur riksdagen. Ser jag positivt på ett extra val.
    Det vore en rejäl besparing för landet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror chansen att L försvinner är betydligt större, men jag slipper gärna både. Och ännu fler, men det tror jag inte är att hoppas på.

      Radera
  5. Håller med dig om att det känns
    ganska meningslöst att rösta just
    nu.

    Barn i trotsåldern kommer bättre
    överens än dagens politiker.

    Plus det faktum att signalpolitik
    smäller högre än viktiga sakfrågor.

    Jag skiter i hur partiet grundades,
    begrav stridsyxan och ta ansvar.

    Gräver man djupt nog så hittar man
    ett lik i alla garderober, hyckleriet
    slår i taket gång på gång när det
    gäller uttalanden från dom som värnar
    om "sveriges bästa".

    Misären är total men tro mig detta är
    tyvärr bara början, det kommer mera,
    mycket mycket mera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det borde nästan vara ett krav för att röstas fram, att kunna samtala med alla. Det är det åtminstone för mig som potentiell väljare.

      Radera
  6. Det kan kanske vara värt 400 miljoner om chansen ökar för att få bort familjeveckan från bordet. Den känns väldigt dyr i sammanhanget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag som förälder är helt emot familjeveckan, det som tydligen kallas att bygga ut välfärden. Dagens 480 dagars föräldrapenning borde minskas till 365 dagar.

      Radera
    2. Ja jag ser verkligen inte familjeveckan som utbyggd välfärd. Jag skulle kunna ta del av denna vilket känns väldigt onödigt. Det är bättre med riktad välfärd där det verkligen behövs än att sätta den på helautomat och bara peppra befolkningen urskiljningslöst.

      Radera
    3. Ja, tänk att det var den viktigaste frågan att prioritera just nu, det hade jag inte trott.

      Radera
    4. Speciellt de där 90 lägsta-nivå-dagarna med ersättning à 180 kr per dag. Vem vill ha en månadslön före skatt på 3600 kr?

      Radera
    5. Det beror helt på vad jag behöver göra för pengarna. Är svaret ingenting tycker jag att det är en ganska bra lön.

      Radera
    6. håller med.. Familjeveckan är en helt onödig "förbättring" av välfärden. med 5 veckors semester samt all föräldrapenning vi har så bör man kunna planera sina dagar till att täcka eventuella skolfria dagar och/eller skolmöten.

      Den enda jag pratat med, som är för familjeveckan, är min syster som inte anser att hennes semester ska gå till dessa saker, och föräldradagarna spenderade hon när barnen var pyttesmå.

      Radera
    7. Vi får glädjas med din syrra då, när förslaget går igenom.

      Radera
    8. Nope, vissa saker ska msn inte glädjas åt..

      Radera
  7. Det är ett ”politiskt spel” med 349st deltagare som försiggår just nu, eller pågår sen lång tid tillbaka.

    Spel betyder enligt Wikipedia:
    ” Ett spel eller sällskapsspel är en tävlingsinriktad sysselsättning, för en eller flera individer, som utövas enligt bestämda regler, och vanligen med hjälpmedel av något slag. Spelet drivs framåt av spelarens handlande i olika situationer antingen genom strategiska val eller slumpmässiga utfall, eller dessa kombinerade. Detta resulterar till slut i belöning eller straff, det vill säga vinst eller förlust, vilka skapar ett slags spänningsmoment.

    Olika typer av spel har påträffats från så tidigt som 2600 år före kristus,[1][2] och har varit en betydande del i människans liv i alla kulturer. Senet, Mancala och Go är några av de äldsta spelen vi känner till.

    Ett spel utser ofta en vinnare eller ett vinnande lag. Vissa spel utser dock en förlorare, och åter andra spel ger varken vinnare eller förlorare. Ofta räknas inte sporter, som till exempel fotboll, som ett spel, men ibland gör de det. Gränsen är flytande. Dessutom skiljer man ibland mellan å ena sidan spel och å andra sidan lekar som till exempel hoppa hage, kurragömma, kasta snöboll med mera.”

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oklart vem som blir vinnare i spelet, men det är antagligen Sverige som förlorar.

      Radera
  8. Notan för Sveriges inbetalning för EUs "Corona-fond": 150 miljarder. Det skulle alltså räckt till 375 extraval. Men det pratas ju inte om eftersom EU är mycket viktigare än demokrati.

    /Surgubben

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt, den debatten och informationen försvann nästan spårlöst från media!

      Radera
  9. Löfven är i alla fall lätt att genomskåda. Byt bara ut "Sverige" mot "Socialdemokraterna" och "Väljarna" mot "LO".

    - Det är ett allvarligt läge för Sverige/Socialdemokraterna.
    - Jag är övertygad om att väljarna/LO inte vill ha ett extra val.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag blev nästan full i skratt när jag hörde den motiveringen. Som att han någonsin skulle ha brytt sig om vad väljarna vill ha!

      Radera
    2. han "bryr" sig bara 30% av väljarna.. Det är dock dubbelt så många som är medlemmar i något LO förbund (ca 15% av den totala befolkningen). Lägg dock på antalet invånare som lever på bidrag, så har vi ytterligare 13,4% (enligt SCB) och då har vi hans väljarbas direkt där.

      Radera
    3. Han bryr sig inte om dem heller, bara vad de kan göra för honom.

      Radera
  10. Sveriges så kallade demokrati och media har samfällt utvecklats i en vidrig riktning sista 10 åren. Och nu räcker tydligen inte det, utan Annie vill glatt gå vidare med pök 2.0. Det tycks vara beredda till allt för att säkra de inkompetentas makt över medborgarna.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Politiker tycks alltid villiga att kompromissa med precis allt om det innebär maximal makt för dem.

      Radera
  11. 400 miljoner är väl ungefär lika mycket som det kostar att livstidsförsörja ett tiotal somaliska familjer i Sverige.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alexander Isak ( Somalier ) betalar detta tillbaks ikväll,, nytt storspel.

      Kommunisterna fällde Sossarna och släppte fram Busch _ Åkesson,,,, fri hyressättning.

      Radera
    2. Du klarade alltså inte ens av att googla Alexander Isak? För i så fall hade du fått reda på att han är född i Solna, men hans föräldrar kommer från Eritrea.

      Och SD är ju inte för fri hyressättning. Så du ska nog lägga ifrån dig telefonen och läsa en bok istället.

      Radera
    3. Ja och om Sverige vill stå för den kostnaden har ingen frågat om … det tog dem bara för givet.

      Radera
    4. Hoppas ni inte räknar sportboll som allmänbildning för då ligger jag illa till :)

      När det gäller riksdagen är det väl inte riktigt klart än vem som släppt fram vem.

      Radera
    5. Alexander Isak en stor tillgång för landet.
      Trodde SD var ett parti med 1. politisk fråga.
      Vilken törs ej tänka tanken,,,

      Radera
    6. Har de bara en fråga måste det ha blivit ett väldigt kort partiprogram. Och det kan inte stämma för jag kan på rak arm komma på flera frågor där jag tycker att de har jättefel.

      Radera
    7. Gamle och havet29 juni 2021 kl. 20:53

      Grattis Sparo, du har fått din förste fiskare som idogt trålar (i dina vatten)

      Radera
    8. Vågar man fråga om herr Sparo har någon politisk fråga eller ideologi som han brinner för eller har ett intresse kring? :)

      Radera
    9. Gamle och havet: Om det vore så väl.

      Johan: Ja! ;-)

      Radera
    10. Jag vågar antar att herr Sparo gillar den politiska frågan "eget ansvar"! Den som nära på ingen politiker vågar ta i idag.

      Radera
    11. Det gör jag absolut, och i likhet med nästan alla frågor tycks inget parti tycka som jag.

      Radera
  12. Att gå och RÖSTA är ju de viktigaste som finns i en Demokrati även om man röstar blankt. SOSSEMATS

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att tvingas till att rösta, med den enkla anledningen att det är det rätta, är inte demokrati. Att tvinga medborgare till något dom inte vill hör hemma i ett annat statsskick.

      Radera
    2. Ja, att rösta bara för att, utan att man tror på det man röstar på, brukar som sagt inte nämnas i samband med just demokrati. Hur som helst var det ett tag sedan vi hade en demokrati, om någonsin. Sverige 2021 kan i bästa fall betecknas som en demokratur.

      Radera
  13. Varje DAG extra med den svetsande mästerförhandlaren vid rodret kostar svenska skattebetalare X miljarder...
    Skriv gärna om det med SVT!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan väl börja här? Sverige kostar idag 3,2 miljarder per dag o driva, baserat på statens utgifter för 2020, men också ett unikt år. Tar vi 2019 istället så är kostnaden 2,5 miljarder om dagen.

      Du påstår alltså att någon/några i vårt land skulle kunna driva hela landet med en kostnad under 500 miljoner om dagen?

      Radera
    2. Själv accepterar jag att betala skatt, så en viss kostnad känns okej. Det viktigaste är inte den exakta storleken på kostnaden utan vad vi får för land för pengarna. DÄR ligger min kritik mot såväl Löfven som alternativen, att de inte skapar ett bra land jag vill bo i.

      Radera