onsdag 23 juni 2021

Sparboken – recension

I år har tre författare frågat mig om jag kan recensera deras böcker. Jag har sagt nej alla gångerna. Inte för att jag inte velat utan av prioriteringsskäl. FruEfficientBadass kände kanske på sig det och skickade sin bok ändå, det Percy Nilegård skulle kalla ”Marketing by not asking any questions”.

Men okej, eftersom ingen testat det tidigare (jag tänker inte gå på det igen!) föll jag för den lätta, även om hon skrev: ”Du behöver inte skriva om den, jag skickade ett ex som tack för brödmedverkan. Du kan tända lägerbrasor med den, torrt ekologiskt papper.” Så här följer en recension av Sparboken, av FruEfficient Badass.

Jag börjar med att haka upp mig redan där (och detta har jag även framfört direkt till Fru EB). Boktiteln är suverän, men varför denna anonymitet?! ”Fru Efficient Badass”, ”Miljonär innan 30”, ”Fantastiska Farbror Fri”... Vafan, är det Bolibompa?! En blogg kan man väl skriva anonymt, även om jag inte riktigt förstår poängen, men en bok skriver man under. Jag kan förstå att ”Bo Balderson” eller Salman Rushdie tänker ett par gånger innan de outar sig, men ingen av ovannämnda bloggares böcker kommer att ta livet av dem.

Så till innehållet. ”En konkret guide till ekonomiskt oberoende”, skriver hon själv, och det är det. En mängd spartips inom olika områden, som mat & dryck, resor & fritid, pengar och aktier. Hela tiden visas hur mycket pengar varje spartips kan ge till ”frihetsfonden” om tio år, alltså inklusive ränta. Det gör att man ständigt påminns om att även små förändringar kan ge stora pengar, inte minst på sikt.

Boken är välskriven på ett korrekt språk, vilket uppskattas av mig som språkfascist. Det är lite mycket engelska uttryck för min smak, capsule wardrobes, business continuity plans och inte minst consumer suckers som används genom hela boken och därför gärna hade fått en svensk formulering, men det går att fördra eftersom hon skriver bra. Alla som kan få in ordet ”ohemult” är värda en guldstjärna i min bok. Det är dessutom en rolig bok med formuleringar som ”Däck har vi lärt oss att skifta själva och det gör han med bravur”.

Vem är då Sparboken till för? Även om jag lärde mig ett och annat i den är jag nog ändå inte målgruppen. Det här är en perfekt bok för den som inte lyckas spara, som tappar sugen innan han/hon börjat eller som behöver hjälp att komma igång. Det är ingen dålig målgrupp, gissningsvis 80 procent av alla människor i I-världen.

Jag skulle nästan vilja köpa tio exemplar att ge bort till bekanta som behöver den. Men nu har jag insett att jag då skulle gå miste om 5191 kr i frihetsfonden år 2031.

20 kommentarer:

 1. Många visdomsord från den där Percy Nilegård!

  Vet inte om man själv börjar bli gammal men tycker mycket humor på TV/film var bättre förr?

  Har Sparboken hemma, Fru EB skriver riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan alltid vända sig till Percy för livsvisdom.

   Jag tycker nog som du för jag ser inte film hemma heller.

   Radera
  2. Boutros Boutros Ghali23 juni 2021 kl. 10:23

   Det lär finnas ett FN-förslag till justering av de mänskliga rättigheterna just med avseende på humor och humorrelaterade ämnen. De förändringarna är ute på remissrundor, bla i Sverige, där man på försök gör s.k. mjuk implementation.
   För de uppmärksamma kan alltså redan i detta tidiga skede viss förändring anas - till det bättre som alla är överens om.

   Kom ihåg var du läste det först!

   Obs, spår av viss ironi kan förekomma ovan.

   Radera
  3. En FN-standardiserad humor vore kul på riktigt. Hoppas de snabbar sig medan L finns kvar i riksdagen. Det skulle glädja mig så att få se en folkpartist argumentera för FN-humor i talarstolen.

   Radera
  4. Jag tror att EU hinner före med en tvingande standardisering av humorn. Då kommer Moderaterna stå i talarstolen och förkunna att alla som inte ser storheten i detta är fascister. Alla eu förslag är bra, per definition. Det är därför vi även bör ge dem beskattningsrätt (trots att det redan finns men via ordet avgift).
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  5. För något år sedan hade jag viftat bort din framtidsvision, men nu är den fullt möjlig.

   Radera
 2. Haha "marketing by not asking any questions" vilken klassiker :)

  SvaraRadera
 3. Det är kruxet med att skriva böcker till snåljopar, ingen vill köpa =) själv väntar jag tills boken finns i biblioteket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan beställa den hos ditt bibliotek, så blir det win-win (förutom för kommunen, men alternativet är väl att de köper något sämre för samma pengar).

   Radera
 4. Det intressanta är ju att Fru E skickat boken till dig och andra som redan är "frälsta" i sparsfären. Ni kan ju självklart tycka till om innehållet och hur det presenteras, faktamässigt, lättillgängligt mm. Men egentligen borde böcker som denna recenseras av såna som påstår att det är omöjligt att spara.

  Jag är nyfiken på riktigt på vad tex statsministern (som inte kunnat spara undan en en miljon trots sin lön, gratis boende och gratis resor och högavlönad under flera decennier), Bianca Ingrosso (känd för att hon har kända föräldrar och morföräldrar) eller Ronaldo (portugisisk fotbollsspelare med både reklamkontrakt och grisigt hög lön från klubben där han spelar) skulle tycka om den här boken.
  Hur skulle de ta emot den? Tycker de att den är onödig, varför i så fall? Är det för komplicerat? Eller bara inte bryr sig.

  Fast... de kanske har fått boken. Jag följer inte dessa personer så jag har ingen aning om de tyckt till eller bara struntat i den :-)

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade det varit min bok hade jag inte skickat den till statsministern eller Bianca Ingrosso. Dels är det tveksamt om någon av dem läser böcker, dels är jag övertygad om att de inte skulle säga något om den eftersom det ligger i bägges intresse att folk i allmänhet fortsätter att lägga sina pengar på skit.

   Radera
  2. Du är klok som en bok, Sparo.

   Spargrisen

   Radera
  3. Nej, jag är bara bitter och cynisk :)

   Radera
 5. Jag måste ha missat något. Har Löfven gått ut och sagt att han inte är miljonär? Skäms han inte?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självgod som jag är hänvisar jag till den mest trovärdiga källan jag vet, min egen blogg:
   https://sparosverige.blogspot.com/2018/05/lofven-inte-miljonar.html

   Radera
  2. Ja, han förklarade det när några barn intervjuade honom. Att han inte är miljonär. Men, kanske är det sant. Att inte prioritera och gödsla med onödiga utgifter verkar ju vara det viktigaste kravet för att bli partipamp.

   Radera
  3. Jag kan ändå inte tänka mig att han inte skulle ha ett ägande motsvarande ett halvårs lön.

   Radera