torsdag 17 juni 2021

Marknadshyror & marknadsgnäll

Marknadshyror vid nybyggnation är på tapeten igen. Lustigt, man pratar aldrig om marknadsskridskor eller marknadsdatorer. På det mesta är det självklart att kunden betalar marknadspris, alltså att producenten får vad marknaden är villig att betala.

Men inte på hyror, där ska staten in och manipulera priserna vilket alltid resulterar i en trasig marknad. När det gäller hyresrätter betyder det att privata företag inte vill producera dem när de inte får ta rimligt betalt. Är hyresgästerna nöjda nu då? Självklart inte.

En av de missnöjda heter Anna Herdy, tjänsteman för Vänsterpartiet och tidigare chefredaktör för tidningen Flamman. Hon vill hyra en trea, billigt och centralt. Men kan ni tänka er, inte ens utan en reform för marknadshyror får hon det hon önskar.

Jag håller med om att en boendekostnad på 17252 kr är saftig, men vill man prompt bo i hyresrätt i Stockholm så kostar det. Det märkliga här tycker jag är att hyresvärden ska ha åsikter om hur mycket av sin lön man maximalt ska lägga på hyra, men det är inte där Herdys kritik ligger.

Så där ja! Statens marknadsmanipulation ger inte önskat resultat och förslaget på lösning är (trumvirvel!) fortsatt trixande. För marknadshyror skulle på något märkligt vis betyda att alla bostäder blir dyrare. Som en naturlag. Inte att det byggs fler hyresrätter, vilket gör att förhållandet mellan tillgång och efterfrågan rubbas i hyresgästernas favör.

Någon påpekar att det är en rimlig bostadskostnad med två inkomster, men då säger Herdy att man inte skulle ha råd att separera. Nej, ska vi subventionera sammanboendes hyra med våra skattepengar för att de ska ha råd att bo dyrt och stort efter en eventuell separation?! Det finns gott om billigare områden på rimligt pendlingsavstånd från Stockholms innerstad.

Ni kanske tycker att jag är missunnsam, men jag är övertygad om att Anna Herdy tjänar mer än jag någonsin gjort. Hon jobbar ju som chef i en av Sveriges mest lukrativa branscher, politik. Självklart ska inte svenska folket subventionera hennes hyra när det inte ens finns pengar till grundläggande samhällsservice.

Precis som staten måste vi alla välja våra utgifter. I det begreppet ingår också att välja bort utgifter, som ett allt för dyrt boende. Jag tror inte att marknadshyror är en mirakellösning, men det är sannerligen inte heller alternativet att staten går in och subventionerar allt för alla tills pengarna är slut.

75 kommentarer:

 1. Det ska införas kostnadsreglering för villor, annars har människor inte råd att bo. Självklart i hela Sverige. För hela marknaden och inte bara sånt som är nybyggt.

  För alla sorters lägenheter likaså, det är iallafall samma sorts kaninlåda som folk bor i, ska det naturligtvis kostnadsregleras. Hela beståndet ska sättas under lupp och där hyran/kostnaden inte är tillräckligt hög, ska överskjutande del betalas in till staten. Och är det för högt, ja då får banken betala in överskjutande del direkt till staten.

  Samtliga former av bostäder ska naturligtvis bedömas under bruksvärdessystemet och prissättas därefter. Inkluderat Kungliga Slottet i Stockholm.


  När man hör (vissa) politiker tala så låter det som om olika sorters boende inte existerar. När alla vet att det är fullt ut s.k. kommunicerande kärl.

  Att lösa problem genom att EU bygger fattigbostäder i Sverige är ett sätt, en lösning som kan stå helt utanför den nuvarande bostadsmarknadslösningen och hyresregleringen.
  En sådan tredjepartslösning skulle lösa många av de låsningar som 80åriga hyresregleringen medfört. EU har tillgången till finansiering, tillgång till pan-europeisk lagstiftning och framförallt är de helt immuna mot vad vanligt folk tycker, bla tack vare att de inte kan avsättas (genom val eller annat demokratiskt tillvägagångsätt).
  Herdy kan med säkerhet få en lägenhet i ett EU-social housing projekt när det byggs, hon har ju rätt sorts åsikter och framförallt rätt sorts kontakter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man väl börjar peta i systemen är man snart på den där nivån, och hur skrämmande en lössläppt marknad än kan vara skräms jag mer av politiker (med fyraårstänk).

   Radera
 2. Jag vet helt ärligt inte vad jag skall tro i den här frågan. Om marknadshyror löser bostadskrisen och ökar rörligheten på bostadsmarknaden är jag naturligtvis för förslaget. En oro finns dock att desperata människor pressas in i svindyra lägenheter som vi skattebetalare ändå måste subventionera i form av bostadsbidrag.

  Jag önskar än en gång att jag haft en spåkula.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kanske inte behöver kasta sig in i något nytt. Idén med att till att börja med införa marknadshyror för nybyggnation tycker jag i grunden låter klok.

   Radera
 3. Trångboddheten och hemlösheten kommer troligtvis att öka med det här förslaget oavsett vad man tycker om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det har vi ju redan idag genom att det flyttar in fler i landet än det byggs bostäder. Problemet idag (ett av dem) är att ingen vill bygga hyresrätter om det inte lönar sig. Det går att tvinga hyresvärdar att inte ta ut höga hyror, men det går inte att tvinga dem att bygga hyresrätter om kalkylen visar att de inte kommer att tjäna pengar på dem.

   Radera
  2. Tror du att marknadshyror kommer att införas också i befintliga hyreslägenheter så småningom? Kommer inte bostadstilläggen att öka med hyrorna om det införs? Det får vi skattebetalare betala för. Vem tjänar på det förutom fastighetsägarna?

   Radera
  3. Så du menar att problemet är något annat än hyressättning?

   Radera
  4. Samma skattebetalare som får betala hyressubventionerna då.

   Radera
  5. Ökar man trångboddhet innebär det ju att man ökar mängden människor som får bostad per bostadsyta i landet. Allt annat lika så minskar trångboddhet hemlöshet. Ökar hemlöshet ändå torde det vara befolkningsökning, alltså invandring, som gör att efterfrågan ökar snabbare än lägenheter kan delas upp.

   Notera att om man tittar på vad som faktiskt sägs bland poltiker och forskare så är förtätning och att minska boyta per person självklara ledord för att hantera miljöproblem och infrastruktur. Av någon anledning är de rätt dåliga på stt kommunicera på att framtiden innebär att sk vanligt folk ska ställa in sig på att bo livslångt i garderober.

   Radera
  6. Ja, befolkningen ökar ju snabbare än det byggs och nativiteten ökar inte.

   Politikerna är "dåliga" på att kommunicera impopulära budskap, men väljarna är också dåliga på att lyssna.

   Radera
 4. Allt detta tjafs samtidigt som ingen politiker vågar röra ränteavdraget på lån. Runt omkring här har alla nybyggda villor stora stenlagda partier i trädgården, stora inglasade uterum och swimmingpool. Plus skattesubventionerade mångmiljonlån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. pribus, här är partiet för dig:

   Miljöpartiet vill sänka ränteavdraget med 1-2 procentenheter. Vi vill se en rejäl avtrappning, säger finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) till TT. Partiet har länge drivit frågan.

   Från TT igår 16:e

   Radera
  2. Ränteavdraget borde tas bort igår. Fast inte om det innebär att vi måste leva med miljöpartister.

   Radera
  3. Jag tror att även V åtminstone vill sänka ränteavdragen. Otäckt att man delar en åsikt med två extremistpartier...

   Radera
  4. Hej Pribus,
   När våra föräldrar köpte hus på 70 talet var ränteavdraget 100%,

   // Malte

   Radera
  5. Det stämmer bra. På den tiden uppmanades husägare att ha lån eftersom det var ekonomiskt vettigt. Till skillnad från nu.

   Radera
 5. Först ser vi till att skapa ett efterfrågetryck som inte har setts tidigare i Sverige överhuvudtaget. När det är klart så släpper vi prissättningen fri.
  Hmm, låter nästan som en plan. Eller bara naivitet måhända?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade varit bättre att aldrig börja mixtra med priserna så hade marknaden skött det själv.

   Radera
 6. Här känner jag att det är passande med ett citat av Magnus Uggla:

  " Det här med marknadshyror är ju helt sjukt! Vad är nästa steg?! Marknadslöner? Eller marknadspriser på villor/bostadsrätter. Vem vet var det slutar? Rätt som det är så får vi betala marknadspris på mat, bilar, kläder, osv. Bättre mer en äkta femårsplan i en riktigt planekonomi."

  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Magnus Uggla har haft påverkan inte bara inom musiken men även inom ekonomin, skattelagstiftningen och självaste skatteverket
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Lex_Uggla

   Radera
  2. Haha! Det där var riktigt vasst av Uggla.

   Och spännande med Lex Uggla. Det där har gått mig helt förbi.

   Radera
  3. Historien tycks återupprepa sig inför detta val, att dömma av vad S säger:

   " Socialdemokraterna föreslog i sin budget inför riksdagsvalet 2010 att förmögenhetsskatten skulle återinföras. I sin budgettext skrev de att Lex Uggla "ska undvikas", men att man vill tillsätta en utredning om vilka tillgångar i ett företag som ska anses vara underlag för en återinförd förmögenhetsskatt. "

   Radera
  4. Politiker har en tendens att röva så mycket de kan och kommer undan med.

   Radera
 7. Vänsterpartiet väcker misstroende mot regeringen. Kommer oppositionen välja att fälla regeringen eller vågar dom inte av olika skäl?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Niclas, det är en tvåstegsraket: först måste V se till att något annat parti ställer upp på själva misstroendeförklaringen då V själva har för få riksdagsledamöter för att frågan ska kunna väckas i riksdagen.
   Först därefter är det skarpt läge, och dags för positionering. Men som sagt, man har inte ens kommit till läge ett än.

   Radera
  2. Vi får väl se om inte V vänder tillbaka till fållan när de får stöd av SD.

   Radera
  3. Varför skulle inte oppositionen ställa upp på en misstroendeförklaring. Tror dom inte på att dom skulle vinna ett nyval eller låter dom regeringen regera vidare för att dom tycker om förslaget om marknadsyror och hoppas vinna valet 2022 istället?

   Radera
  4. Enligt V är väl SD djävulen själv, hin håle, rasister och nazister och faschister, Adolf Hitler och gaskammarhanterare och SD ska öppna koncentrationsläger samma sekund de får något att säga till om. Och gasa ihjäl vänstermänniskor. Bla.

   Och V skulle samarbeta med SD? V har väl aldrig varit speciellt måna om det där med logik, så det kommer nog att gå utmärkt!

   Radera
  5. Niclas, det är statsministern som utlyser extraval. Ingen annan. Inte riksdagen.
   Vad gäller motivering är det mer komplext än man kan tro, faktiskt. För varje parti finns för och nackdelar. Det finns många spaltmeter skrivna om du vill läsa på, vissa är faktiskt riktigt insiktsfulla. Prova Google, eller DuckduckGo.

   Radera
  6. Det är mycket snack från oppositions sida och lite handling. Jag har hört både Kristersson, Bush och Åkesson säga att dom skulle fälla regeringen när som helst i vilken fråga som helst. Vi får väl se om dom håller sitt löfte.

   Radera
  7. Jag tror att M-SD-KD gör klokt i att ta makten om de får den, men jag är inte heller säker på att de vill ha den just nu. Eller att de får chansen.

   Radera
  8. Hur tänker du nu. Varför skulle dom inte vilja ha makten. Det finns en stor chans till nyval nu med en ny regering.

   Radera
  9. För att de kanske tycker att de har större chans i ordinarie val om ett år. Särskilt med en regeringskris först där de fem vänsterpartierna tjafsar internt. Jag kan inte bedöma det, men hade jag tillhört något av partierna hade jag funderat mycket på det.

   Men som sagt, det är långt ifrån klart att de ens får chansen innan 2022.

   Radera
  10. Ebba ulf och dagostar har sagt att dom ställer upp på sds missförtroende

   Radera
  11. En gång sa en av partiledarna att hon hellre skulle äta upp en sko än stödja Löfven. Nu vill jag inte jämföra någon av dessa tre med den mytomanen, men det återstår ändå att se hur detta slutar. Jag skulle inte sätta pengar på att Löfven måste gå i förtid.

   Radera
  12. Appropå mytomanen påstod hen nyligen i sin youtube-kanal att hen i sin universitetsutbildning hade valt en inrikting mot sexualbrott. Tyvärr kontaktade en grävande reporter universitetet och det visade sig istället vara kriminologi och straffrätt. Vore jag partiledare skulle jag akta mig för att försöka ta till så billiga trix för att försöka utnyttja det faktum att flera kvinnor precis dödats (av närstående män).

   Fast ska man ljuga så kanske det är bäst att ta i ordentligt och inte välja något som gemene man kan kolla upp med ett telefonsamtal.

   Radera
  13. Hon kommer ju undan med det. Långt innan hon blev partiledare körde hon en personvalskampanj med motståndet mot FRA som huvudfråga. "En röst för mig är en röst mot FRA." Sen valdes hon in i riksdagen och en av de första grejer hon gjorde var att rösta för FRA. Men inte var karriären över för det, hon blev partiledare!

   Radera
 8. Något jag tycker kommer bort i de här diskussionerna är att inte något av alternativen som diskuteras är någon form av ren marknadslösning där ekonomisk rationalitet styr allt. Även om man släpper prissättningen fri så är ju redan bostadsmarknaden helt enormt påverkad av politiska beslut som lagar och regler om hur och var man får bygga och bo. Eller politiska beslut som att man ska öka befolkningen med miljontals låginkomsttagare som konkurrerar om jobb och billiga boendeformer.

  Själv är jag en enkel knegare som bor i en kraftigt underprissatt lägenhet och jag är helt själviskt emot fria hyror eftersom det skulle göra att jag kraftigt missgynnas av viss sorts politisk styrning samtidigt som jag helt får nedsidan av ekonomisk frihet. Vill marknadsfundamentalister göra så att jag får betala vad min lägenhet är värd så vill jag i gengäld slippa konkurrera om bostad och jobb med massa människor som inte har minsta anknytning till Sverige och svenskarna. Om politik och centralstyrning används för att missgynna mig så har jag inte några som helst problem med att samma medel används för att gynna mig även om det skadar andra och leder till lägre total effektivitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt, ren marknadsekonomi är vi inte i närheten av.

   Vi är oss själva närmast, så funkar nog de flesta av oss. Det är väl därför skattehöjning främst förespråkas av de som får mer än de ger av skattepengarna.

   Radera
  2. Hade det varit hundraprocentlig liberalism hade vi snarare haft totalt fri invandring och nattväktarstat.

   Men självklart är Miljöpartiet en av de största bidragande orsakerna till storstadsregionernas bostadsbrist. Dels genom att kraftigt öka befolkningen, dels genom att av miljöskäl kraftigt begränsa och fördyra byggande och dels genom att höja miljöskatter som bensinskatt vilket försvårar att leva i glesbygd.

   /Surgubben

   Radera
  3. Jag vet inte om vi kan belasta MP för dyrt byggande. Känns som att svenska byggmaterial varit dyrare än grannländerna redan innan partiet fanns.

   Radera
  4. I Ring P1 idag klagade en inringare på just detta och förklarade att både arbetskostnad, materialkostnad och beslutsprocess samt problem att få kommunerna att släppa till mark var generella orsaker.

   Radera
  5. Underbart när det är flera skäl, då finns det många lösningar. Eller borde göra.

   Radera
 9. Sparo,

  Lyfter på kepsen!

  MvH Lars

  SvaraRadera
 10. Det är inte alls självklart att kollektivt ägande i form av en statsbildning som utesluter främlingar till fördel för medlemmarna är något som är förbjudet under liberalism. De flesta dårpippiliberaler vars främsta mål är månngkultur och fri invandring för sakens skull påstår det, men det är inte i sig nödvändigt utifrån idegodset. Se till exempel Herman Hoppe eller Radio Bubbla-sfären för exempel på frihetsmaximalister som ändå vill ha gränser och nationalism.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är beredd att lyssna på alla, men just när folk pratar om att ta bort nationsgränserna, men ändå menar att de ska behålla något slags folkstyre har jag svårt att uppbåde intresse. Hoppe/Bubbla brukar däremot ha tänkt.

   Radera
 11. Varför tycker du att det är märkligt att fastighetsägaren har en åsikt om en potentiell hyresgästs inkomst?
  Fastighetsägaren vill säkerställa att hyran betalas. Risken att hyran inte betalas blir större om hyresgästen har låg inkomst. Banker tänker på samma sätt när de lånar ut pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det viktiga är att jag betalar. Jag kanske har en matkostnad på en tredjedel av existensminimum, en gammal bil och en mycket hög betalningsmoral.

   Radera
  2. Hur bevisar du det för fastighetsägaren?
   Man får gå med på det fastighetsägaren vill eller söka annat boende. Eller så kan man bli fastighetsägare själv och hyra ut till vem man vill.

   Radera
  3. Det bevisar man genom att betala hyran i tid.

   Du har en poäng, men var ska man dra gränsen? Ska fastighetsägaren få ha åsikter om vem du dejtar, politiskt engagemang eller märkliga hobbies? Betalar man inte som man ska bör det bli konsekvenser, men som vuxen vet jag själv vad jag har för betalningsutrymme. I nuläget tror jag att jag som företagare utan säkra framtida inkomster, men med pengar på banken inte skulle få hyra. Det tycker jag är helt stört.

   Radera
 12. Jag tycker att det vore rimligt med statlig iblandning i priset på oxfile och mercedes också. De är lite för dyra för mig. Kan Anna fixa det också tror du?

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker faktiskt att det är en berättigad fråga. Oxfilé är förvisso ingen mänsklig rättighet, men det är inte en hyresrätt med promenadavstånd till Sergels Torg heller.

   Radera
 13. Oavsett marknadshyror eller ej så bör våra byggnormer ses över. Dom gör ju att nybyggnation blir omöjligt eller mycket dyrare.

  Varje lägenhet i ett hus måste kanske inte vara så tillgänglighetsanpassad att det går att rulla in en sjukhussäng i badrummet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det håller jag verkligen med om. En kompis fick nyligen bygga om sitt nybyggda badrum eftersom det fattas några centimeter på en vägg för att kunna anses handikappanpassat. Det kan jag tycka att kommunen inte har med att göra.

   Radera
 14. Ganska broken marknad. Fri konkurrens kräver att det finns många spelare på utbuddssidan och inte bara ett eller två bostadsbolag som är fallet i många kommuner. De som vill införa marknadshyror bör tvingas gå med på avregleringar i planarbetet, att fri utbyrning av bostadsrätter blir lag, uppmuntra till byggande av villor med uthyrningsbar lägenhet i källaren, splitta upp de kommunala bostadsbolagen i hundratusentals ägerlägenheter med skattegynnad uthyrning etc. Gör man inte detta utan bara släpper hyrorna fria kommer de boende bli så jävla rövknullade att de inte kan stå upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter i och för sig jobbigt.

   En anledning till att villaägare och andrahandsuthyrare inte vågar hyra ut tror jag är rädsla för besittningsrätten. Kanske obefogad ibland, men det är lätt att tro att hyresgäster har alla rättigheter och hyresvärd alla skyldigheter när man läser nyheter.

   Radera
  2. Just uthyrning av bostadsrätter är en fråga många inte är fullt insatta i och där helt fri rätt att hyra ut inte är rimligt. Jag var själv tidigare av åsikten att man självklart skulle få hyra ut "sin" lägenhet hur man vill, men efter ett antal år som boende i relativt liten BRF (34 lägenheter) varav de flesta i styrelsen har jag en annan åsikt.
   Man måste ha klart för sig att man som medlem och boende i en BRF inte äger sin lägenhet - oavsett vad många tror - och därmed inte har rätt att disponera den hur man vill. Man äger en andel i BRF'en (som är en form av ekonomisk förening) som ger en rätt att disponera en viss lägenhet under vissa förutsättningar. Till dessa hör dels att man inte får bygga om hur som helst utan föreningens tillstånd, och dels att man inte heller får hyra ut lägenheten hur som helst - även om reglerna för detta gjorts mer tillåtande på senare år.
   En rimlig anledning till att det finns begränsningar (enligt min åsikt) är att man som medlem och boende i en BRF har ett gemensamt ansvar för förvaltningen av hela föreningens fastighet(er), och om man hyr ut lägenheten för att bo någon annanstans vältrar man över det ansvaret på sina grannar. Det blir även svårare att utkräva ansvar för störningar och annat; här är förstås uthyrning av hela lägenheter via t.ex. Airbnb ett potentiellt skräckexempel (även om jag vet att det finns föreningar t.ex. på Södermalm som öppet tillåter sånt).

   För ägarlägenheter är det juridiska läget ett annat eftersom man har lagfart på en egen fastighet och den disponerar man självklart helt fritt och kan göra med som man vill. Men då finns också en annan organisation för förvaltningen av de gemensamma delarna av fastighet och därpå stående byggnad(er).

   Radera
  3. Det är klart att det måste finnas lagar, det har jag aldrig sagt emot.

   I min förening består ansvaret rent praktiskt i att man betalar för förvaltning, städning, trädgårdsskötsel mm. Jag skulle inte "vältra över" någonting genom att inte bo här.

   Ansvaret för störningar måste rimligen lägenhetsinnehavaren ha oavsett.

   Airbnb i BRF faller på att föreningen inte ges chansen att bedöma varje hyresgäst individuellt.

   Radera
  4. Jag kan leva med att staten genom tvingande lagstiftning omvandlar alla BRF till individuella ägarlägenheter för alla medlemmar.

   Radera
  5. Varför det? Om jag och mina föreningsmedlemmar föredrar den här lösningen tycker jag att vi ska få fortsätta i BRF.

   Radera
  6. Som en del av av/regleringen av bostadsmarknaden. Någon skrev ju att staten inte skall lagstifta om uthyrning av BR och då kan jag leva med omvandling till äganderätt istället. Det finns ett stort missförstånd rörande att staten bara lägger sig i bostadsmarknaden och skall sluta med det när, i själva verket,
   regleringar finns i varierande utsträckning av ALLA marknader.

   Radera
  7. Så bara för att man inte tycker att staten ska lagstifta om uthyrning av BR är det lika bra att förbjuda hela boendeformen? Någon annan föreningsform du vill ge dig på när du ändå är igång - idrottsföreningar, föräldrakooperativ...?

   Radera
  8. Hela boendeformen är pervers och väl ett arv av sossesverige. Vara medlem i en förening och utlämnad till grannarnas Kompetens eller äga själv? Lätt val för mig.

   Radera
  9. För mig med, men jag vill inte förbjuda andra från vare sig dålig smak eller dåliga beslut.

   Radera
 15. En viss skillnad mellan en skridsko och en bostad finns nog ändå. Tak över huvud till en skälig kostnad tillhör till exempel människans grundläggande behov. /Sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är skillnad, men det är också skillnad på bostad och bostad. Att bo billigt i närheten av Stockholms citykärna är inte ett grundläggande behov och definitivt inte en rättighet.

   Radera
  2. Japp tak över huvudet är ett behov. Folk får ha vilka behov de vill. Jag tycker dock inte att det är en rättighet. Varför ska någon annan alltid betala i detta land?

   Radera
  3. Det verkar som att de som argumenterar för subventioneringar (eller för den delen kvoteringar) inte förstår att det ena påverkar det andra. Om du inte betalar själv är det någon annan som gör det, det blir inte gratis.

   Radera
 16. Om något bevisligen inte fungerar alls, då krävs det en id-ot för att återupprepa samma sak. Så vad säger det om de dårpippin som nu tar Sveriges icke fungerande hyresmarknad i försvar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att hon inte ser sambandet mellan tidigare beslut och utfall?

   Radera
 17. Utan att denna gång läst alla inlägg är ändå kommentaren: det borde tillslut självsaneras om hyrorna är för dyra, ja om inte skattepengar fortsätter att subventionera de som inte har råd att bo där de anser sig ha rätt att bo. I en "effektiv" marknad utan någons, läs statens, inblandadning kommer oskäliga hyror att sänkas då ingen har råd att bo där. Tyvärr sabbar verkligheten Sverige resonemanget...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är hårt, men oftast ända hållbara lösningen. Så fort staten ska in och krångla blir det bubblor och orättvisor, och i slutändan drabbas de som staten försökte skona allra hårdast.

   Radera
  2. Jo, kan kallas hårt med dagens vokabulär men är väl egentligen rättvist som det borde kallas? Om inte får vi skipa rättvisa och rotera boende då att alla kan få känna av skärgårdens brus några veckor per år osv...

   Radera