lördag 5 juni 2021

Protestera eller betala

Ingen med investeringssparkonto har väl missat att en arbetsgrupp inom socialdemokraterna sagt sig vilja höja skatten på sparande. Man började leka med tanken på att införa ett tak för ISK-sparande så lågt som 100000 kr. Nu pratar man istället om tre miljoner och vid sidan av detta en ”miljonärsskatt” som inte kan tolkas som annat än ett vänsterpopulistiskt namn på förmögenhetsskatt.

Jag har varnat för återinförande av förmögenhetsskatten så länge jag har bloggat (och innan dess också). Jag är ingen Nostradamus, det är bara vanlig enkel logik. Om färre ska finansiera fler och mer måste statens intäkt öka, och man kan inte höja inkomstskatten hur mycket som helst innan det resulterar i en mindre pengahög att beskatta. Punktskatter i all ära, men även om så bensin, plastpåsar och annat chockhöjs till himlen kommer det aldrig täcka regeringens behov av mer pengar att leka med.

Då återstår beskattning av tillgångar. Fastigheter, förmögenhet och transaktioner i form av arv och gåvor. Det enda som hindrar regeringen att gå all-in socialism är väljarnas eventuella vrede. Att ISK-taket inte landar på hundratusen nu beror inte på Magdalena Anderssons barmhärtighet utan att hon inte tror sig komma undan med det, vilket i sin tur beror på vilka samarbetspartier som ställer upp.

Och det, mina vänner, beror på väljarna. Så ni som tycker att världens högsta skattetryck är för högt när det uppenbarligen ändå inte ger oss världens bästa skola, sjukvård, polis, försvar osv bör göra motstånd. Skriv under Frida Bratts upprop, mejla din riksdagsledamot och uppmana andra att göra detsamma.

I det långa loppet är jag övertygad om att det är kört oavsett. När halva befolkningen är arbetslösa kravmaskiner kommer inga skatter i världen täcka ens grundläggande samhällsservice, men viker vi ner oss redan nu kommer snart ISK och KF förbjudas samtidigt som det blir förmögenhetsskatt från första kronan. Upp till kamp!

54 kommentarer:

 1. "välfärden behöver förbättras" är väl det som oftast framförs som orsak till förestående skattehöjningar. Men det är desto ovanligare att se/lösa/höra om vad det beror på enligt politikerna och då gärna i mer detalj, varför situationen uppkommit. Tror inte jag sett något dylikt faktiskt, några tips från er andra läsare? Siffror och statistik är extra plus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur mäter man välfärd? Det känns olösligt.

   Radera
 2. Frågan är vad som i längden händer med det land som premierar misslyckande, bidrag och kriminalitet i den stora grad som Sveriges regering nu gör? Vad tror du? Kan det kanske gå helt käpprätt?

  Hur man mäter välfärd? Ja det är inget vi ska mäta. Utan det handlar bara om hur mycket politrukerna kan kräva in, för att sedan skänka bort och lägga på annan skit, tydligen.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker att ett land som premierar misslyckande är dömt att misslyckas. Lite på samma sätt som om du skulle straffa dina barn varje gång de gör något bra och berömma dem när de stjäl eller slår sina syskon. Gissningsvis får du då skitbarn.

   Jag ser inte heller hur det ska kunna mätas, men hittade inget bättre svar på Anders fråga. För frågar du Löfven eller Andersson kommer de garanterat svara att välfärden bara blir bättre och landet bara säkrare.

   Radera
 3. Hur kommer du att göra,Sparo, om det faktiskt verkställs skatter som resulterar att du får betala en betydligt högre slutlig skatt på dina tillgångar än vad du gör i dagsläget?

  Jag vet själv inte vad jag ska göra. Om jag utvandrar så får jag inte arbeta i Sverige, vilket är mitt enda alternativ i dagsläget. Har du några råd, master Sparo?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle ditt enda alternativ vara Sverige?
   Det har förmodligen aldrig funnits bättre möjligheter än idag att söka lyckan i andra länder. Speciellt om du är kreativ och vill arbeta och har kapital att ta med dig. Finns skattekonsulter som kan vägleda dig runt skatt med, precis som förr.

   Radera
  2. Svaret på din första fråga, HildaSven, är att jag inte tänker vänta tills mina tillgångar överförs till svenska staten.

   Sedan är jag lika frågande som Investeraren, men vi vet ju inte vad du jobbar med och vilka alternativ som finns. Det som hållit tillbaka mig, förutom corona, har varit en åldrande mor. Barn och annan släkt är/kan vara ett annat problem, men jobb har för alla potentiella emigranter jag snackat med inte varit ett problem.

   Radera
  3. Investaren, tack för ditt svar, och tack för din otroliga aktivitet på sparos kommentatorsfält.


   Jo, arbetet jag håller på med är platsbundet. Det betyder att min hemvist blir Sverige, och även den skatterättsliga hemvisten. Det betyder att Maggans nya framtida skatteregler på kapital kommer att påverka mig.

   Radera
  4. Den här gången kanske du klarar dig, helt eller delvis. Det är ju inte säkert att S får en riksdagsmajoritet för någonting.

   Radera
 4. Sossarna har segrat ihjäl sig själva.
  Värdens mest framgångsrika parti behövs ej längre.

  Finns inga fattiga riktiga svenner längre.
  Nu är det Reinfeldts öppna dina hjärtan invandrare som ska lyftas upp ur fattigdom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någonstans måste ju S hitta ny valboskap.

   Radera
 5. Får mig att börja fundera på vilket land i världen som det dels är möjligt att bosätta sig i, och som har rimliga skatter. Och som inte är ett fullständigt shithole country.

  Känner någon till om det finns någon jämförelsesida för skatter/länder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du bor i värdens bästa land.
   Häng i och kämpa.
   Sverige blir en vinnare post Corona.
   Finns många shithole countrys USA ??

   Radera
  2. Svanesang: Nej, inte en regelrätt jämförelsesida, men internet är fullt av sidor för folk som har emigrerat eller funderar på det.

   Anonym: Kämpa på du :)

   Radera
  3. På den "domstol" jag arbetade vid en gång i tiden så kom en person från Migrationsverket och berättade om arbetet. Personen visade bl.a. jämförelsesidor på arabiska mellan länder där man kunde sortera på förmåner och åldersgränser. Sverige illustrerades med en röd stuga med vita knutar. Personen menade att dessa jämförelsesidor fungerade som pricerunner/prisjakt och även att dessa sidor låg bakom att en stor andel människor i den delen av världen ser Sverige som sitt mål.

   Naturligtvis borde det finnas en öppning att skapa en liknande sida åt andra hållet.

   Radera
  4. Glömde säga att anledningen till min väldigt anonymiserade kommenterande är så klart för att jag inte vill råka ut för "Advokat-Emma" :O)

   Radera
  5. Så pittoreskt! Ett Pricerunner för bidragsturism.

   Radera
 6. Nu har jag protesterat via Frida Bratts upprop iaf!

  Som det sagts tidigare, varför hör man aldrig något om indragna bidrag alt. sänkning av dessa? Omdisponering av bidrag/avgifter/skatter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också skrivit på uppropet. Men nog förekommer det även sänkning av bidrag, i alla fall för personer med verkliga funktionshinder, till exempel när det gäller assistansersättning samt vårdbidrag som tagits bort och ersatts med omvårdnadsbidrag som i många fall blivit lägre. Jag är fullt medveten om att det förekommer fusk när det gället dessa bidrag, t ex har vissa assistansbolag importerat funktionshindrade och personliga assistenter för att erhålla assistansersättning. Tyvärr har många som verkligen behöver stöd blivit lidande.

   Radera
  2. Tobbe: För att det inte finns politisk vilja att sänka bidrag eller ställa krav på bidragstagare.

   Investeringsundersköterskan: Jadå, enskilda exempel finns det, men tendensen att allt färre ska försörja allt fler med allt mer tycker jag är tydlig.

   Och ja, indragen assistansersättning är en stor tragedi för många. Därför ännu viktigare att kontrollera sådana ersättningar innan hela systemet brakar samman.

   Radera
  3. Fusk blir det som fäller välfärdsstaten.
   Människor tar alla chanser de kan få.

   Radera
  4. I rimlig nivå tror jag folk tycker att det är helt okej att betala skatt, men inte när man inte känner att pengarna går till vettiga saker och när man ser att grannen inte betalar skatt.

   Radera
 7. Mina vänner,
  Det finns inte en chans att det här förslaget blir verklighet. För det första har bara V ställt sig bakom och för det andra är det en politisk/populistisk manöver av S för att dra uppmärksamheten från deras senaste huvudvärk - marknadshyror för nyproducerade bostäder. Maggan manipulerar opinionen, media springer dit hon pekar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, men ser det som en mycket seriös testballong. Hon vill se hur vi reagerar. För att detta kommer senare är jag fullkomligt övertygad om. Vid rätt nivå kommer samtliga riksdagspartier ställa sig bakom.

   Radera
  2. Det är givetvis delvis ett sätt att flörta med (V) väljare då de tappar väljare dit. Dock så behöver de hitta nya skatter att höja nästa mandat-period (ifall de inte hinner införa sko & klädskatt samt take-away skatt redan denna mandatperiod).

   Även MP vill höja skatterna på kapital (och troligtvis införa restriktioner att bara få spara i MP's egna godkända fonder :p )

   Radera
  3. Det skulle väl bara fattas, att man bara får spara i fonder certifierade av Märta Stenevi :)

   Radera
 8. I grannstaden är det ett ökänt område med mycket arbetskraftinvandring.
  Många av de boende där hittar tydligen inte till soptunnan utan de slänger all skit utanför fönstret. Sen kommer kommunen med lövblås och städar. Välanvända skattepengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som ett krångligt sätt att städa ;-)

   Radera
 9. Tack! Nu har även jag skrivit upp mig på Fridas upprop mot ISK-tak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra! Det tar ju bara några sekunder så det tycker jag alla borde göra som inte vill ha högre skatt på kapital. Oavsett vad man tycker om Nordnet, Frida eller något annat. Här bör alla kunna jobba åt samma håll.

   Radera
 10. Mycket bra att du publicerade länken till Fridas upprop! Lägger in den på min blogg också och hoppas alla bloggare gör det.

  Tror tyvärr du har rätt i övrigt, premieras de som kostar alltid tröttnar tillslut den betalande delen. Själv har jag redan tröttnat, ett riktigt uselt styre har detta land haft nu osvsett färg i typ 20 år eller nåt. Fy sjutton så beklämmande det är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tänker att ju mer den sprids desto fler kommer klicka på länken och offra några sekunder på att ryta ifrån.

   Det är trist att ha tröttnat, men man kan inte hoppas om man inte ser någon ljusning :(

   Radera
  2. Nej, suck, det blir allt svårare att se en ljus framtid med och i Sverige, så långt har det gått...

   Radera
  3. Hoppet är det sista som överger en, men rätt riktning har det inte gått på... ja när?

   Minns när jag pluggade i Kanada för en ~15 år sedan. De är väldigt intresserade av Skandinavien och lär sig minst lika mycket som en svensk om vårt samhälle. Hur som vet jag redan då att jag sa att man kan inte klaga över att bo i Sverige men det går utför.

   Skall men ge Sverige ett plus i alla fall så är det att snö skottas bort. Kan man glömma det görs därborta och då har de ändå "riktig" vinter! Å andra sidan så är man "konstig" om man går istället för att ta bilen i Nordamerika!

   Gustav gjorde en intressant jämförelse med Sverige's resa och hur det gått i Sydafrika för ett par månader sedan. Läsvärt!
   http://gustavsaktieblogg.blogspot.com/2021/02/gar-sverige-i-riktning-sydafrika.html

   Radera
  4. Det var ett tag sedan man hörde andra länder ha ett genuint intresse för svenska lösningar, åtminstone på annat sätt än "Hur ska vi göra för att inte hamna där?".

   Ja, Gustavs Sydafrikajämförelse rev ner en hel del känslor :)

   Radera
  5. Börserna i Sverige och Syd Afrika har gått starkast de senaste 100 åren,,,
   Tycker Gustav går över ån efter vatten.. ibland.
   Jag har varit mycket i Kapstaden att jämföra dessa länder är totalt befängt,,
   Khayelitsa nära Stellenbosch en kåkstad med 1 miljon boende i plåtskjul var en skrämmande syn.
   Och 50 miljon villorna ej långt ifrån..

   Sossarna har styrt för länge enligt en enig blogg expertis. Stefan fintade bort de borgerliga vid senaste val och kan göra så igen som landet ligger..

   Radera
  6. Personligen är jag ganska ointresserad av ifall statsministern heter Löfven eller Kristersson och vilken bokstavskombination han företräder. Utfallet blir ungefär detsamma.

   När det gäller Gustavs blogginlägg borde du skriva kommentaren där om du ska vara säker på att han ser den.

   Radera
 11. Kalkyl
  Upp med humöret...
  Sveriges framtid är ljus vi går emot en ny stormakts tid..
  Bryr dig ej om politikker...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas jag har fel att och att du har rätt!

   Radera
 12. Jag är ganska partipolitiskt ointresserad men jag tror att det nuvarande "ISK-hotet" är en del i strategin att flytta fokus. Socialdemokraterna har ett PR-maskineri som underskattas. Socialdemokraterna vet att privatsparande står många människor nära och när ett hot framförs som berör så många människor så kommer andra områden att "glömmas bort". Naturligtvis så kommer hotet mot ISK att avfärdas precis innan valet.

  Den som vill veta hur Socialdemoraterna fungerar på riktigt kan läsa Suhonens bok om Juholt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det säkert. Beträffande Suhonens bok tror jag ändå att jag sparar tiden till något annat.

   Radera
  2. Det var naturligtvis inte riktat till dig. Skulle inte nedlåta mig till att ge litteraturtips till Sveriges största trollblogg :O)

   Radera
  3. Det enda man behöver höra av Suhonen är i Kvartals veckopanel.

   Radera
  4. Osäker på om Kvartal funkar för mig som nyutnämnt troll.

   Radera
  5. Du är allt annat än ett troll. Rak och tydlig och inte direkt anonym. Forsätt på samma sätt!

   Radera
  6. Tack, jag ska försöka :)

   Radera
 13. Som jag tolkade förslaget så var det insättningar som begränsades till 200 000 kr. Men debatten tycks ha missat det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som i stor grad debatterats är väl att det längs vägens gång funnits betydligt hårdare idéer inom partiet varpå vi misstänker att det här bara är ett första steg.

   Radera
 14. Vill bara ge en annan vinkling än vad som brukar sägas på denna blogg och det är att på mitt jobb är det cirka 70% svenskar med invadrarbakgrund, inne i frysen är det 98% japp du läste rätt, där det är som tuffast är det 98% invadrare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så 49 av 50 personer som jobbar i frysen är invandrare? Stor frys...

   Men jag försöker förstå vad detta har med skatt på ISK att göra, alltså det inlägget som jag skrev för en vecka sedan och som du valde att lägga din kommentar under.

   Radera
  2. Ja det är ett matlager med två skift med plock inklusive varumottagare så jo det får plats med mer än 50 personer.

   Hehe ja jag kan kopiera och lägga in min kommentar i vilket inlägg som helst, tycker fortfarande min kommentar är lika relevant då du (och dina läsare) är väldigt duktiga på att hacka ner på invadrare, självklart finns det folk som inte sköter sig i alla etniska grupper.

   Radera
  3. Om jag och mina läsare är "väldigt duktiga" på att "hacka ner på invandrare" hade det känts naturligt om det lagts under ett inlägg där vi hade gjort det. Eller åtminstone det senaste inlägget. Min förvirring består delvis i att när du la kommentaren under det här inlägget hade jag redan lagt ut sju nyare blogginlägg.

   Men nu har vi ju diskussionen här, så då är det ingen poäng att flytta den. I sakfrågan håller jag inte med. Eller rättare sagt tycker jag att jag hackar på både svenskar och andra. Under juni har jag hackat på politiker, missunnsamma finanstwittrare, biltillverkare, sensationsjournalister, lata konsumenter (som inte hämntar gratis bär och kirskål i naturen), organiserade ungdomar (som kräver bidrag för allting), Sellpy, fastighetsmäklare och slöfockar som snoozar sig igenom morgnarna.

   Ett inlägg handlade delvis om invandring, där jag ifrågasätter om det ligger någon sanning i att det lönar sig att i ett företag aktivt eftersträva etnisk mångfald, men varken jag eller någon annan tycker jag hackar på invandrare där. Däremot på ett system där människor (av ospecificerat ursprung) drar nytta av hur de politiska vindarna blåser, men det är i mitt tycke varken invandrar- eller invandringsrelaterat.

   Men som du skriver finns det självklart folk som inte sköter sig i alla etniska grupper och jag kommer att fortsätta kritisera människor jag tycker förtjänar kritik, oavsett varifrån de kommer.

   Radera