fredag 25 juni 2021

Midsommarköer

Midsommar ger en bra bild av allt som är fel med samhället. Igår måste miljoner svenskar ha vaknat upp och tänkt att ”Ojdå, det är visst midsommarafton imorgon”. Sedan fyllde de matbutikerna där de köpte sill, färskpotatis och mängder av ”fredagsmys”, alltså skräp. Tur ändå att sillen är färdig att servera. Att laga till den på något vis skulle de flesta varken hinna eller orka.

Men viktigast idag är ändå spriten. Snaps (som ingen jävel dricker övriga året med undantag för a-lagare som halsar direkt ur flaskan under benämningen ”sprit”) och något jävla bubbel. Kön till Systembolaget ringlar sig kilometerlång. Att hålla 1,5, 1,8 eller 2 meter (viruset sprider sig som bekant olika bra i olika butiker) är som bortblåst, här gäller det att komma fram, och det går tydligen snabbast om man står nära personen framför.

Skäms de då för sin dåliga framförhållning? Inte ett dugg. Istället riktas alla kritiska blickar mot Systembolaget som haft samma öppettider i över tjugo år! Borde de haft nattöppet mellan onsdag och torsdag? Jag vet inte, orkade inte sätta mig in i kritiken. Det enda jag såg i sociala medier var att alla som antydde att midsommar inte var en oförutsedd händelse fick höra att ”Du är säkert rolig på fest”. Mm, du med, om du hinner dit innan jag gått hem.


Torsdagen avslutades med att köerna till Stockholms skärgård, Roslagen, Dalarna och andra klassiska midsommartillhåll ringlade sig makliga eftersom ingen tänkt tanken att försöka åka en tid då inte alla andra gör det.

När jag som liten parvel spelade fotboll skrek tränaren ”Inte alla på bollen!” matcherna igenom. Föga anade jag att jag 40 år senare skulle bli likadan. Glad midsommar, ungjävlar! Själv ska jag jobba.

41 kommentarer:

 1. Svar
  1. Haha! Du kanske anar att jag inte precis nått fram till föreskriven feststämning :)

   Radera
 2. Just det här tyckte jag var enkelt att förutse så jag gick helt enkelt till systemet i onsdags för att köpa mitt midsommartjut. Ingen kö alls och ingen trängsel i butiken.

  Trevlig midsommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det otroligt att allt som krävs är att gå en dag innan! Ändå är det varje år (midsommar, nyår och möjligen också påsk och nationaldag) ett fasligt gnäll om de långa köerna. Det är som att folk vill ha det dåligt.

   Radera
 3. Hehe, jag trodde grinchen var en julfigur =)

  Glad midsommar, nu blir det mörkare igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi grinchar finns året runt. Tack detsamma!

   Radera
 4. Glad midsommar. Ska med jobba, hela helgen. Fördel är dubbel lön varje timme 🤟.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nackdelen med eget företag - ingen betalar OB-tillägg. Fast det är också snudd på enda nackdelen.

   Radera
  2. Du kan å andra sidan höja din lön lite som du vill 🤔

   Radera
  3. Åtminstone i teorin, men jag är hårdare i löneförhandlingen som arbetsgivare än som arbetstagare.

   Radera
 5. Nu är ju problemet inte att det är just midsommar...utan problemet är monopolet som alla, som inte tänker individuellt, av någon helt galen anledning försvarar till sin död. I nästan vilket annat land som helst kan jag köpa det jag behöver utan att köa och dessutom med ett makalöst bra utbud - beträffande alkohol. Är det slut i en butik går jag bara till en annan butik.

  Systembolaget verkar ju aldrig lagerhålla det som folk vill ha och säger varenda år att man behöver bara ute i tid. Jag köper knappast resonemanget. Har vi monopol skall dem bannemig lagerhålla exakt allt också. Det ingår i uppdraget isf.

  Nej tack, hur tusan kan man försvara monopolet kommer jag aldrig förstå mig på.

  Nej tack det måste bort. Socialister har förstört så mycket på senare år, inte minst senaste året med helt absurt olagligt genomförda lagar.

  Själv har jag aldrig, och kommer aldrig, supportera sådant förtryck. Köper allt mitt utanför Systembolaget och kommer fortsätta göra så... dessutom bidrar jag heller inte till ett trasigt system med skattepengar då heller. precis som alla under 20 som tydligen inte dricker enligt officiella källor...för visst är det märkligt att socialister tycks tro att man skyddar folk med förbud och straffskatter. Fritt tänkande och fria val är livsfarligt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att Systembolaget har för- och nackdelar, men öppettiderna (45 timmar/vecka) i en butik som säljer varor man kan köpa flera månader i förväg tycker jag är fullt tillräckliga.

   Klagomål om utbud, monopolställning som sabbar för nya producenter att ta sig in osv, köper jag fullt ut.

   Radera
  2. Förstår inte varför du gnäller ”frihetviautdelning”, du verkar ju klara dig hyfsat bra ändå. Med fritt tänkande och dina val. :)

   Naivt önskar jag att fler vore lite mer tacksamma för det dom har än det dom inte får, då tror jag många skulle må bättre i grunden.
   Fast då krävs det en annan tanke…

   Men som optimisten sa till pessimisten när denna uttryckte:
   -det kan inte bli värre än såhär…
   -jooådaa, det kan det!!

   Radera
  3. Jag vet inte om vi måste glädjas åt saker för att de inte är sämre, men ska man klaga på Systemet tycker jag att man bör inrikta sig på det som verkligen är problem.

   Radera
 6. Öppettiderna är ju inte problemet?

  Det är ju att om man väl går in där för att köpa något man vill ha... så är det slut inför alla högtider inkl midsommar.

  Då slänger dem gärna samma argument som dig - var ute i god tid. Det håller inte vid monopol, jag kräver att om någon försöker kontrollera vart jag köper mina drycker så skall det bannemig finnas tillgängligt enligt deras öppettider också.

  Det håller knappast att lösaktigt slänga iväg argumentet att jag skulle vart ute i god tid. Dem försöker kontrollera NÄR och VART jag får inhandla mina varor och det kanske inte passar mitt schema att handla på andra dagar än när...peppar peppar...alla andra också är lediga!

  Om de har öppet 45 timmar när jag är upptagen med annat så har de i princip noll tillgänglighet i praktiken.

  Jag känner faktiskt inte någon som supporterar systemet, alla jag känner köper från diverse kurirer som kommer landvägen från Tyskland. Till ungefär halva priset dessutom. De levererar dessutom i princip dygnet runt dit jag vill.

  Så även om jag inte nyttjar bolaget överhuvudtaget så är jag helt emot den typen av lagstiftning och verksamhet. Jag hade förmodligen nyttjat det med vettigare priser och bättre tillgänglighet i form av öppettider och lagerhållning. Tills dess så njuter jag och skäms inte det minsta för att slippa betala skatt för skiten heller!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter i och för sig som ett problem att de inte har det du vill ha, men det är väl bara att handla två veckor tidigare, eller två år? Inte ens på en helt fri marknad kan du förvänta dig att aldrig behöva planera.

   Visst, hade de haft 45 minuter öppettid vore även det ett argument mot, men nu har de ju öppet sex dagar i veckan. Någon dag på året är väl alla lediga att handla.

   Radera
  2. Jag supportar systemet. När jag var yngre och mer alkoholist (det är ju egentligen bara alkoholister som köper öl flakvis för att ha ett lager.) då kunde jag åka till bordershop och gnälla på systemet.

   Idag, efter att ha sett hur det ser ut i andra länder där det är ytterst begränsad utbud egentligen. Man behöver masa sig till en specialbutik om något utöver mainstream.

   Här i Sverige kan man beställa enkelt på systemet diverse finöl (ej billig tysk flaköl som säljs till alkoholister) för att sen hämta ut det i närmsta utlämningsställe, dvs minst en lokal i varje svensk kommun.

   På äldre dagar uppskattar jag systemet mer och mer. Dock hänger det ihop med att jag är mindre alkoholist än när jag var yngre och köpte öl flakvis.

   On topic. Som begränsad alkoholist har jag ett lager av starkvaror så jag behöver aldrig köa inför högtider.

   Radera
  3. Ja, är man alkolist och/eller helt saknar förmågan att planera sin tid förstår jag att det är svårt att acceptera Systembolagets existens. Och om man är så svårt handikappad att man inte kan ta sig till ett Systembolag, så har de hemkörning.

   Radera
  4. Jag har aldrig gillat öl vilket gör att jag har svårt att bedöma huruvida det stämmer att bara alkoholister köper öl flakvis, men jag är rätt säker på att du kan få mothugg där.

   Jag har lyssnat på den andra sidan, de som vill få Systembolaget att köpa in deras produkter, och för dem är spritmonopolet ingen dröm. Men öppettiderna tycker jag borde vara ett ickeproblem.

   Radera
  5. Vad är det för fel med o köpa det msn vill ha till midsommar någon månad i förväg? Om du är rädd för att det inte kommer stå kvar hemmavid, så är det kanske inte systemets öppettider det är fel på?

   Jag är helt på Sparo's sida här...

   Radera
  6. Ja, har man inte den impulskontrollen bör man undvika alkohol. Men jag tror inte att det är det vanliga. De flesta vill nog bara avvakta tills det är dags, för att slippa behöva tänka i förväg. Behövs det inte i oktober ska det inte heller behövas midsommarveckan.

   Radera
  7. Sant, jag har en flaska bubbel i skåpet hemma som stått i 12 år... Besöker systemet kanske 2ggr på ett år, mest för saker o ha i matlagningen.

   Radera
  8. Jag har en flaska konjak som jag köpte på ett jobb jag slutade på år 2000. Det känns lite dumt att flytta med den en gång till, men jag är inte törstig.

   Radera
 7. Lol! Blir det nyval så hoppas jag Folkhatar Partiet Håll Käften finns på plats!Man kan lyckas på kommunal nivå.

  MvH Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vi står över sånt där futtigt som folkstyre och parlamentarism.

   Radera
 8. Det var ett osedvanligt bittert inlägg idag Micke. Skål på dig, från Skärgården :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det var ganska genomsnittligt. Skål du, själv ska jag ut och jogga nu eftersom det verkar vara ett kort avbrott i regnandet.

   Radera
 9. Glad midsommar alla investerare! Oavsett vilka tillgångar det investeras i...🥂

  SvaraRadera
 10. Ha en matbudget på 900 kr i månaden och investera så mycket du kan på börsen. Då blir du då rik att du kan göra nästan vad du vill. Jobba på midsommarafton till exempel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är lite dum på det viset :)

   Fast sååå mycket pengar lägger jag inte på mat.

   Radera
 11. Ska leta pantburkar på min morgonpromenad.
  Krona för krona.....

  SvaraRadera
 12. Det är så fascinerande att alla ska handla dagen innan, är det dålig framförhållning eller kan de inte ha en flaska vin hemma några dagar utan att tjuva på den? Jag har småbarn så dricker inte direkt något, varken på helger eller högtider. Blev en liten whisky såhär på kvällen när de lagt sig. Men whisky har jag framförhållning med, det gäller att kunna se frammåt. Eller likt din fotbollsreferens: "se till att ni slår långa bollar på Bengt" hoppas du har en trevlig fredag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dålig framförhållning, definitivt, men det kan nog vara en kombination.

   Jodå, den funkade. Jag fick mycket gjort.

   Radera
 13. Såg också en otroligt lång kö till bolaget i torsdags när jag åkte förbi på väg till landet. Vet inte hur det ser ut ute i landet men i Stockholm tror jag faktiskt det handlar om att folk är så vana vid att det mesta alltid har öppet så att man har tappat förmågan att planera. Storstadsfenomen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på en del reaktioner (inte här, mest på Twitter) verkar det nästan religiöst att "här ska ingen komma och tvinga mig att tänka i förväg". Möjligt att det är mer av den varan i större städer.

   Radera
 14. Jag har oöppnade baginboxar som jag köpte till påsk. Blev inget vindrickande då och inte i helgen heller. Får väl passa mig så dom inte blir för gamla. God fortsättning på midsommarhelgen Micke!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vinlådor håller väl inte så länge även om de är oöppnade. Trist om de förvandlats till vinäger när det är dags ;-)

   Tack själv!

   Radera
 15. Tycker det är billigt att supa sig full via systembolaget men det är ändå billigare att köpa öl mm som producerats här i Svea från utlandet.
  Stor miljölförlust och skatteförlust
  för vårat land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ibland känns det som att Sverige tänker bort den globala handeln när det passar.

   Radera