måndag 21 juni 2021

Vill ingen bli gängkriminell?

CUF:s nya ordförande, Réka Tolnai, kvinnan bakom kampanjen mot ”Britt-Marie, 45”, är den senaste i raden att fastslå att ingen vill bli gängkriminell. I något SVT-program sa hon närmare bestämt:

Ingen vill bli gängkriminell när de är tolv år gamla. De blir de för att de inte har något annat val.

Jag tror att hon har fel i bägge sina antaganden. Tyvärr tror jag att gängkriminell finns på topplistan med fotbollsproffs och artist hos obehagligt många tolvåringar. Och inte för att de inte har något annat val utan för att de ser människor i den branschen och uppfattar att de har ett ganska bra liv, gott om pengar, en fin bil, en lika fin flickvän och respekt från sin omgivning.


Och så en grammis på det.

Att de inte skulle ha andra möjligheter är rent nonsens. Vi bor i ett land där alla har rätt till kostnadsfri utbildning. Ingen är tvingad till ett liv i kriminalitet, det är ett val man gör, och det värsta med att människor som Réka Tolnai påstår motsatsen är inte att de gängkriminella görs till offer utan att de som gjort klokare val osynliggörs och kränks. Ensamstående, fattiga föräldrar som släpar sig till ett lågbetalt jobb för att försörja sin familj, barn som sliter med läxorna trots föräldrar som varken kan eller vill hjälpa till, människor som kämpar med läs- och skrivsvårigheter eller missbruksproblem.

Så kommer lilla fröken CUF och berättar att den rimliga lösningen på svåra problem är att ge upp och leva på andra, vare sig det är ett liv på bidrag, råna gamlingar eller sälja knark. Jag tror att Tolnai trots ett tillsynes klent intellekt förstår att hon är fel ute, men jag är inte säker på att hon förstår vilka signaler hon skickar till dem som sliter för att inte passa in i hennes mall för misslyckade förortskids.

Det gäller inte bara karriär utan det mesta i livet – pengar, hälsa, lycka. Den som tror sig vara på väg att misslyckas kommer troligen göra det, och när politiker och etablissemang står vid sidlinjen och jublar varje gång någon trillar i diket blir det ännu lättare.

30 kommentarer:

 1. Håller med! mvh Kenneth

  SvaraRadera
 2. Men. Eftersom hjärnan inte är fullt utvecklad innan 25-årsåldern behövs nog åtgärder för att inte omyndiga ska ta dåliga beslut. Tyvärr lättare sagt än gjort. Det är nog bra om barnen får veta att det finns bättre alternativ och att det finns stora möjligheter att få ett bra liv i Sverige om man håller sig borta från brottslighet. mvh Kenneth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag säger inte att det är lätt, men man kan försöka. Att upphöja en gängkriminell till stjärna i statliga och andra stora medier och därefter överösa honom med priser tror jag är fel väg.

   Radera
 3. På samma sätt som:
  - Ingen vill bli politiker när de är tolv år gamla. De blir de för att de inte har något annat val...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag mer på eftersom politiker tycks vara ett jobb för dem som inget kan. Som yrkespolitikern Margareta Winberg uttryckte det:

   "Jag tycker om kvotering till exempelvis politiska uppdrag. I vårt parti har vi en sådan regel när det gäller kvinnor och politiska uppdrag. På arbetsmarknaden är det svårare eftersom det krävs viss kompetens för ett visst jobb."

   Radera
  2. Haha, Winberg fick till det i ord, det som vi oftast gissat oss till...

   Utmärkt att det stycket kom upp här Sparo av dig, inte hört/läst detta innan.

   Radera
  3. Jodå, hon var en imponerande citatmaskin när det begav sig. Här är den och flera av hennes klassiker:
   https://sv.m.wikiquote.org/wiki/Margareta_Winberg

   Radera
 4. Det kan delvis bero på personlighet vilka som väljer den kriminella banan i livet och/eller dålig uppväxt, miljö och dåliga förebilder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror säkert på flera olika faktorer och så lite tur/otur på toppen, men när etablerade politiker fastslår den här typen av "sanningar" är det som en spark i ansiktet på dem som faktiskt försöker bättre.

   Radera
 5. Svårt att slå dagostar som kom med en hel lastbil med betong att sänka stefan med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan vara den svensk med sämst koll på de politiska turerna nu. Hur jag än anstränger mig kan jag inte uppbåda något intresse för denna sandlåda.

   Radera
  2. Du är inte ensam, det är verkligen mer sandlåda än på länge...

   Radera
  3. "Bara käbbel" som en vis man sa. Eller i alla fall en viss man.

   Radera
 6. Det är ju minst sagt förvånande för att vara en kommentar från Sveriges mest nyliberala parti där grundlösningen är att alla kan kamma till sig och skaffa ett vettigt jobb. Att gängkriminalitet skulle vara den enda "karriärvägen" i landets ghetton låter mer som en kommentar från en rödvinskommunist.

  Sverige är ett land med ett väldigt generöst utbildningssystem där man genom betygsinflation kan få betyg man inte förtjänar så att man kan komma in på utbildningar som finansieras helt via skatten. Att kriminalitet skulle vara enda livsvalet är ett hån mot det system som trots allt ger väldigt fina möjligheter till social mobilitet.

  Med lite mer rejäla straffsystem så att gängkriminella kan flasha sin häftiga livsstil från fängelseceller istället för TV-soffor så skulle nog många unga istället lockas mer av hederliga jobb än livsstilskriminalitet.

  /Surgubben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste man inte vara lite liberal för att få kallas nyliberal ;-)?

   Visst, alla möjligheter finns. Att påstå att de inte har någon annan möjlighet är djupt ohederligt och helt uppåt väggarna tokgalet.

   Radera
 7. Det är tydligen möjligt att bygga ett ännu mer förfallet Centerparti än vad Annie redan har skapat. Fan trot.

  Jag vet nästan inte vad som är värst. Att vi får fler gängkriminella, eller att politikerna bara blir än mer korrupta och ointelligentare. Skillnaden är väl kanske att de gängkriminella ivartfall är ärliga med sitt uppsåt redan från start.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de gängkrimiella verkar just i sin avsiktsförklaring vara betydligt mer ärliga än politikerna. Sorgligt.

   Radera
  2. Allt hänger väl ihop, tänker jag.

   Radera
 8. Réka Tolnai och alla andra proffstyckare som alltid ger orsaken "socioekonomiska" faktorer har tvärfel! Var för många år sedan och lyssnade på ett föredrag av en socionom som jobbat många år i Rosengång med diverse ungdomsprojekt. Han berättade att just livsstilskriminell eller gängkriminell var det mest eftertraktade "yrket" bland killarna på högstadiet. Hög status, ej behöva anstränga sig i skolan, bra inkomster. Inte ens de kortvariga fängelsevistelserna avskräckte, då det ansågs som rena hotellvistelserna med bra mat, lugn och ro och möjlighet att träffa likasinnade och spela dataspel och gymma.

  Och där är vi idag. Varje år rekryteras 1000-tals nya gängkriminella bland förortens wannabees. Förlorarna är alla skötsamma.
  Så sluta rösta på samma idioter val efter val. Bura in slöddret och utvisa för minsta lilla. Sluta gulla med människor som medvetet gör andra illa!

  // ARG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker mig också ha hört det där, i många år, att det är en dröm för många. Om det sedan är ett bra liv kan säkert diskuteras, men att ingen skulle vilja bli gängkriminell känns verklighetsfrånvänt.

   Radera
 9. Alltså centern tycks gå från den ena bottennoteringen till den andra. Lite likt Parans Solar Lightning om man ska dra en börskoppling. Är det inte pedofiler så är det idiotiska förslag likt det här. Hoppas skiten avnoteras!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, centern är politikens motsvarighet. De kanske kan gå ihop som Solarpartiet eller Centerparans. Eller bara lägga ner, bägge två.

   Radera
  2. Centerparans låter bra, då kan de förkorta sitt parti till (CP). De kan de iofs som Centerpartiet också och det kanske var därför de numera kallar sig Centern.

   Radera
  3. Vadå, står inte CP för centerpedofilerna?!

   Radera
 10. Jag har hört från en trovärdig källa att en av de centrala figurerna inom de kriminella nätverken i södra Stockholm sagt följande när han som tonåring satt med vänner i en soffa och kollade på Gudfadern: Precis så där ska jag bli. Därefter byggde han på mindre än tio år upp ett av de mest brutala nätverken (mängder av mord, skjutningar, narkotika mm) i södra Stockholm...food for thought.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid kul att folk uppnår sina mål. Eller kanske inte i detta fall :(

   Radera
  2. Nej det blev ju inte så bra, killen kissade på en man medans de andra begravde honom levande och sänkte stora delar av södra Stockholm i en saftig brottsvåg...

   Radera
  3. Jag är motståndare till dödsstraff, men jag kan tänka mig undantag.

   Radera