tisdag 8 juni 2021

Återanvänd plastförpackningar

Ett år har gått sedan plastpåseskatten infördes. Jag vägrar att betala miljöskatt för plastkassar. Inte bara för att jag är snål utan också för att det inte finns några bevis för att plast skulle vara sämre än något annat material i påsar och att regeringen gärna beskattar plastfria alternativ lika hårt.

Men trots att jag diskat engångspåsarna så försiktigt jag kan har alla påsar jag köpte frukt och grönsaker i 2019 och 2020 nu kasserats med hål i. Så vad gör man då? Återanvänder plastförpackningar man köpt mat i.

Olika förpackningar fyller olika syften. Påsarna som innehållit fem kilo bulgur är perfekta att dra runt en tallrik med matrester som ska in i kylen. Rispåsen kan man t ex ha grönsaker i, som squash eller paprika, som numera läggs direkt på transportbandet i butiken eller köps i papperspåse eftersom engångspåsarna i plast kostar 38 öre i skatt (30 öre i plastskatt och 8 öre i mervärdesskatt på plastskatten).

Till hushållssopor brukade jag använda brödpåsar. Sådana finns fortfarande, men jag har slutat att köpa bröd utan bakar allt själv istället. Men papperspåsar fungerar även till hushållssopor.

De stora plastbärkassarna, de som nu kostar 6-7 kr, köpte jag inte tidigare heller. Precis som för regeringen handlar det inte om miljön för mig utan om att jag föredrar tyg. Har till min glädje konstaterat att skatten blivit ett fiasko och jag tänker inte vika ner mig. Inte ett öre från mig i plastskatt, inte ett öre!

29 kommentarer:

 1. Tunna plastsoppåsar på rulle är det ingen skatt på så såna unnar jag mig. I övrigt är det tygkassar och återanvändning av papperspåsar som gäller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet faktiskt inte. Har någon sådan där rulle sedan gammalt, men har inte köpt den.

   Radera
 2. Det där med att köpa frukt o grönt i papperspåse - jag köpte clementiner i papperspåse. När jag senare vägde påsen (tom) och räknade ut vad jag betalat för den med clementinernas kilopris så hade påsen blivit mycket dyrare än vad en plastpåse med plastskatt hade kostat. Surt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tänka mig det, men betalar hellre 60 öre till en handlare än 38 till Magdalena Anderssons lador.

   Radera
  2. Vägde en papperspåse från Willys nu. Den vägde 10 gram, så om frukten kostar mindre än 38 kr/kilo lönar sig papper.

   Radera
  3. Jag har för mig att påsen i min icabutik vägde 18 gram.

   Radera
  4. Ännu ett skäl för Willys :)

   Radera
  5. Ja jag vet men när man har ICA tvärs över gatan så blir det ju ofta den. Man får väl betala lite för bekvämligheten. Veckohandlar på Maxi lite längre bort, deras påsar väger 14 gram men där självskannar vi så då går det ju att göra som Sossemats nedan.

   Radera
  6. Jag vägrar Ica, men det hade jag nog gjort även om de inte varit dyrast.

   Radera
 3. Ja papperspåsar är jättetunga. Har med en egen liten plastpåse jag väger frukten i, lägger sen över i papperspåse funkar fint när man självscanning. Sossemats

  SvaraRadera
  Svar
  1. I möjligaste mån lägger jag frukten direkt på transportbandet.

   Radera
  2. Jag väger frukten eller grönsakerna på vågen och självscannar. Skönast att slippa få hem någon påse alls. Lite jobbigt för personalen när de ska kontrollera mig kanske, tror de därför väljer andra varor än frukt vid delavstämning. Andra påsar som är oundvikliga från typ mjöl används till det minimala brännbara avfallet vi har. Till hushållet används främst burkar med lock (typ matlåda) och bee wraps. Men så gillar jag inte plast. :)

   /Frihetsmamman

   Radera
  3. De få gånger jag försökt självscanna bannar jag alltid mig själv efteråt när jag ändå måste tillkalla personal eftersom maskiner generellt inte gillar mig (och det är oftast ömsesidigt).

   Radera
 4. Det är ju populärt med nya och/eller högre skatter i politiska kretsar. Det är väl snart det enda de tänker på? Men borde vi inte därmed få en sk "politrukskatt", dvs att man helt enkelt beskattar korkade politiska förslag? En skatt som enbart drabbar politikerna, för de har ju råd som S brukar säga.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 5. Istället för ett tak på ISK borde vi sätta ett tak på Magdalena Anderssons utgifter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, i min privatekonomi funderar jag minst lika mycket på utgifterna som inkomsterna. Inom politiken verkar det helt otänkbart att ens fundera över att minska utgiftsstapeln.

   Radera
 6. När jag stoppar in mat i kylen gör jag ofta som jag minns att min mormor gjorde, jag använder passande fat eller assiett att sätta över djuptallriken eller skålen som jag har maten i. Blir lite mer disk men det får jag leva med. Till matinköp använder jag korg eller någon tygkasse sydd av återanvänt tyg. Panelgardiner är perfekt till ändamålet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I kylen kan jag också använda tallrikar. Värre med frysen.

   Jag har alltid fått tygkassar, ibland med något jag köpt, så det har jag aldrig behövt köpa. Samma med Ikeakassar, har 3-4 stycken utan att ha köpt.

   Radera
 7. Appropå skatt, ser att Skatteverket betalat tillbaka restskatt idag men verkar hålla på själva pappersarbetet. Liknar lite som vid rättegång där de misstänkta kan släppas innan dom fallit/officiellt färdigställts, om domstolen kommer finna de åtalade oskyldiga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fattar inte. Om de betalar ut pengar måste de väl kunna redovisa hur de räknat fram siffran?

   Radera
  2. I inloggad läge på mina sidor hos Skatteverket.se, och om jag tittar på datum så anges:
   Utbetalning skattekonto: 2021-06-05
   Skattebesked: 2021-06-08

   Är det annorlunda för dig?

   Månne ett utslag av det generella att det är du som måste bevisa att du har rätt, antagandet är väl från början att SKV har rätt, den s.k. omvända bevisbördan?

   Radera
  3. Jag får aldrig skatteåterbäring, men hade jag fått tror jag att det blivit i höst eftersom jag har företag.

   Men jag vet inte om det där betyder så mycket. Visst är det lite märkligt att pengarna kommer före beskedet, men det handlar ju bara om tre dagar. Tycker man att de har räknat fel har man antagligen ett par månader på sig att överklaga.

   Radera
 8. Verkar som om att det kommer att bli svårt att bli av med Socialdemokraterna ;-(
  ty:
  https://www.nyteknik.se/samhalle/organism-vaknade-till-liv-efter-24000-ar-7016269

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man. En del organismer är t o m mer seglivade än Löfven :)

   Radera
 9. Köpte ett par skor häromdagen. Skokartongen placerade säljaren i en slags ryggsäck/gympapåse av plast,utan att fråga mig. Kan tänka mig att beslutet att ge skokunderna en gratis väska till skorna lite beror på att det är orimligt att be en kund som handlat dyra skor betala för en plastpåse att bära dom i. Men ingen plastpåseskatt på en ryggsäck tydligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spontant tänker jag att om säljaren kan slänga med en ryggsäck på köpet är priserna för höga.

   Radera
 10. Haha diska engångspåsar, då är en sann miljöhjälte!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart:
   https://sparosverige.blogspot.com/2016/12/mina-sjukaste-sparknep.html

   Radera