torsdag 28 januari 2021

Straffbeskattad miljövänlighet

Det är väl ingen som lever i villfarelsen att plastskatten infördes av miljöskäl (åtminstone inte så länge inte skatteintäkten öronmärks för miljöändamål), men den som är tveksam kan läsa om Gaia BioMaterials.

Det är ett svenskt företag som tagit fram en fossilfri påse som kan återanvändas 50 gånger och därefter är biologiskt nedbrytbar. I andra länder tas den emot med glädje, men i Sverige beskattas den som plast. Inte för att den är gjord av plast utan för att den liknar plast. Det här ger oanade beskattningsmöjligheter. Alkoholskatt på alkoholfritt vin och öl är givet. Och har ni tänkt på att äppeljuice ser ut exakt som bensin? Jajamen, drivmedelsskatt på den!

Eftersom ”plastpåsen” pga straffskatten blir i det närmaste osäljbar i Sverige kommer företaget därför ”satsa på marknader utanför Sverige som stödjer omställningen till biomaterial”. Vad tror ni, kommer de förlägga produktionen till ett av världens högst beskattade länder där regimen i ord och handling visat att de hatar företaget och dess produkter? Jag förstår inte varför de fortfarande är kvar.

En anledning är antagligen att grundarna bor och startade företaget i Sverige. Annars ser jag många entreprenörer som flyttar ut redan innan de startar verksamheten. Ser inte Magdalena Andersson det? Vill hon inte ha deras pengar? Det tror jag att hon vill, hon verkar vilja ha allas pengar.

41 kommentarer:

 1. Sparo, din samhällskritik är balsam för själen. Jag läser säkert två dussin svenska aktiebloggar och detta är något jag saknar hos samtliga. Nästan alla verkar vara riktiga filmjölkssocialister som försöker få någon slags det-är-coolt-att-betala-skatt-attityd att gå ihop med det personliga målet att bli ekonomiskt fri.

  Så här är det enligt mig: Sverige är ett av världens mest misskötta länder. Den typen av brain drain som du talar om kommer bara att accelerera i framtiden. Det är dags för ett "vad fan får jag för pengarna"-uppvaknande hos svenskarna och ni aktiebloggare (jag vet inte riktigt om du ser dig som en) skulle kunna starta det. Tillsammans bör ni nå en ansenlig mängd läsare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att höra. Jag är rädd att det ska tas som hysteriskt gnäll, men när sådana här nyheter dyker upp blir jag så otroligt irriterad att jag måste kanalisera det någonstans, och ofta blir det bloggen. Jag är inte med i "Team Greta" och vill ha betydligt mer bevis för att människans beteende styr klimatet, men inför man en plastskatt för att begränsa plastanvändande blir det väldigt märkligt när plastbegränsande uppfinningar bestraffas.

   Jag är åtminstone ekonomi- eller kanske t o m finansbloggare. Och jag försöker blogga om börsen åtminstone ett par gånger i veckan, så jag tycker det är kul att kallas aktiebloggare. Om andra fnyser åt att hamna i samma fack som jag vet jag inte.

   Något större upprop tror jag inte att vi får till, men kan man omvända någon ser jag det som positivt.

   Radera
 2. Lika sinnessjukt som vanligt i landet Cirkus de Sossar. Folk måste vakna när de läser sådant här.

  Och anonym - samhällskritiken hos Sparo är den bästa, det håller jag med om. Lagom mycket ironi och humor blandat med knivskarp kritik. Du får lite av den varan hos mig också, men jag håller med dig - det behövs MYCKET mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Oförmågan att vakna tror jag tyvärr är så fundamental att jag tvivlar på att ett större uppvaknande i Sverige någonsin sker.

   Radera
  2. Att bara skylla på sossar eller miljöpartister är att göra det enkelt för sig.
   Skulle Uffe K bilda regering och ta över i eftermiddag så räcker nog ena handens tumme till att räkna hur många beslut som tagits sedan regeringsbytet 2014 som kommer att rivas upp.

   Relaterat till ämnet så får vi inte heller glömma bolaget från Värmland, har jag för mig, som tillverkade plastpåsar av 100% återvunnen plast. De fick i princip lägga ner verksamheten med över 20 anställda pga plastskatten. Vi ska gå mot en cirkulär ekonomi sa Bill, men nåde den som gör en affär av detta de ska skattas ihjäl sa Bull

   Radera
  3. Jag håller med, och det här är absolut inget försvar för Kristersson (hoppas och tror att jag aldrig har försvarat honom), men det är som att decennier av socialdemokratiskt styre har gett oss en riksdag bestående av åtta nyanser av socialdemokrati.

   Värmlandsföretaget har jag missat, men det låter... svenskt. Det är lite som när man är arbetslös och kommer till Arbetsförmedlingen med handfasta idéer om hur man ska komma i arbete och möts av en arbetsförmedlare som blir sur över att man tar egna initiativ. Å ena sidan kräver politikerna av "marknaden" att lösa diverse problem, men om företag har lösningar som går det minsta utanför politikernas vision får de bastning.

   Radera
  4. Enbart i Sverige skulle någon ens komma på tanken att kalla Moderaterna för ett högerparti eller tro att de står för någon slags sunt förnuft. De är ett vänsterparti bland alla andra och följaktligen "oröstbara".

   Radera
  5. Jag tycker höger-vänster-skalan är svår, liksom ideologierna. Ett av de mest totalitära riksdagspartierna, som önskar obligatorisk skolgång från tidig ålder, förbjöd hemskolning och vill ansluta Sverige till så många federala konstellationer de hittar, kallar sig "liberalerna".

   Radera
  6. Lyckligtvis är de på väg att göra sig fullständigt irrelevanta. Du lär inte höra så mycket från det hållet efter nästa val...

   Radera
  7. Ja, svårt att få stödröster när slumpen tycks avgöra vilket block man tänker stödja efter valet.

   Radera
 3. Tyvärr blir man inte förvånad. Det sjuka är att svenska folket fortsätter rösta på de här nötterna... Tappar tron på mänskligheten.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. "De största nötterna kommer från USA" sa de i en gammal reklamfilm (som säkert skulle anses rasistisk nu). Jag tvivlar på det.

   Radera
 4. Gaia BioMaterials verkar ha hamnat mellan stolarna på något sätt. Gör man det har man en ofta en lång resa framför sig även om den uthållige skulle få rätt till slut. Man får trösta sig med att i många andra civilicerade länder är det mycket värre. Alla länder har sina hakar och det gäller bara att hitta vägar runt dem.

  Jag tycker att Sverige är företagarvänligt. I min "krets" finns flera framgångsrika företag som vill stanna i Sverige trots att de skulle kunna flytta. Jag har själv också drivit företag AB här. /nils

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns för- och nackdelar med företagande i alla länder, även Sverige. Allt är inte nattsvart.

   Det märkligaste med Gaia är att de kunnat utveckla sin produkt med EU-pengar och när den väl är klar sätter det EU-land företaget har sitt säte i stopp genom att bedöma de plastfria påsarna som plastpåsar.

   Radera
 5. Vad gör du sparo sitt inte här o uggla med dom där plastpåsarna när det finns STONKS som går raka vägen till �� att köpa ������ �� var inte en ���� hahahaha skrattar på mig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funkar ju inte med emojis hade massa raketer o måne och regnbåge o björnar

   Radera
  2. Ja, här blev det bara frågetecken. I min telefon från tidigt 2000-tal översätts alla symboler med fyrkanter. Jag har berättat det för folk, att det är ingen idé att ni skickar en tumme upp för det blir ändå bara "fyrkant fyrkant" här. Så då har de istället börjat avsluta sina sms med "Fyrkant fyrkant!".

   Radera
  3. Är nog HTML på din hemsida som inte har stöd för rätt acii kod

   Radera
  4. Det gav mig bara ännu mer frågetecken är jag rädd. Jag tror att vi får försöka begränsa oss till bokstäver, men det är inte det sämsta. Folk har skrivit hela böcker utan andra hjälpmedel.

   Radera
 6. En liten glädje är att vi som läser Sparos blogg och som ofta har egna bloggar har vaknat och insett hur kasst Sverige tyvärr har skötts och sköts. Våra politiker är ena riktiga jävla nötter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det jag hoppas på, en armé av gnällspikar :)

   Radera
 7. Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill ju helt förbjuda plastpåsar. Jag undrar om ett plastpåseförbud även skulle gälla plastpåseliknande påsar? Så klart det skulle...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert. Sen kan man ju undra vad de ska göra med påsar av material som är sämre för miljön än vad plast är, alltså ALLA andra påsar - papper, tyg... Jättefint om vi kan tillverka egna påsar av återvunnen näver, men det kommer inte att hända.

   Radera
 8. Vad är det för fel på en näverkont ( 08:or kan googla) ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej då, näverkont är coolt, men lär knappast börja massproduceras på 2020-talet. Mvh andra generations norrbottning i exil

   Radera
  2. Samma här andra generationens jämtlänning, hälsing och ångermanlänning, norrbottning med rötter i Norrland hur långt bak som helst. De flesta här är inte genuina Stockholmare utan har sina rötter någon annanstans, företrädesvis i mindre småstäder eller riktigt ute på vischan. Surströmming Pite palt och Läfsor de är grejer det.

   Radera
  3. Bara palten är vegetarisk:
   https://sparosverige.blogspot.com/2017/04/vegetarisk-pitepalt.html

   Radera
 9. Kemikalieskatten är utformad på ett liknande sätt.
  Eftersom vissa elektriska apparater innehåller skadliga kemikalier, så läggs en skatt på dessa. Tanken är att tillverkarna skall ta bort dessa ämnen.
  Men det finns tillverkare som inte har dessa ämnen, men deras produkter beläggs med skatt också. Förklaringen är att det skulle krävas för stora resurser från Kemikalieinspektionen att reda ute villka som inte skulle beskattas.
  Alltså läggs skatten på allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snacka om att inte gynna de som vill göra bra saker.

   Radera
 10. Jo men har man ljugit om detta så kanske man har ljugit om annat också. Eller?
  By The way
  Pandemilagen gäller inte mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pandemilagen gäller inte mig heller. Jag kör samma regler som regeringen.

   Radera
 11. Man kanske skulle bli egenföretagare och sälja nötter i en påse och på denna påse så ska det finns en bild på hela regeringen och stå ”en påse nötter”.
  Men tillverkningen av dessa påsar hade jag nog fått lägga utomlands eftersom en nöt lätt kan förväxlas med en prilla General Lössnus "Fyrkant fyrkant!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade en idé om att trycka upp svenska politiker på toapapper. Sno det, den som vill.

   Lägg inte tillverkningen i ett alltför snushatiskt land bara.

   Radera
  2. Får förtydliga såg jag.

   Båda ideerna är utmärkta. Toapappetsideen var grym! I vilket annat land som helst hade du finkats o kanske "försvunnit" men i Sverige är det helt utan risk så kör på Sparo. Jag köper minst en bal.

   Radera
  3. Det finns i andra länder (http://innoculous.com/product/hillary-for-prison-highly-collectible-novelty-toilet-paper-by-american-art-classics-inc-funny-for-democrats-or-republicans-give-the-gift-of-laughter-funniest-political-gift-of-2016/), men jag tror aldrig att jag sett det i Sverige. Men nej, det får någon annan göra.

   Radera
 12. Det som saknas från Gaia här är riktad lobbying. Man måste bjuda till för att få medvind. Konserter, resor och säsongens första hummer till rätt beslutsfattare hade gett ett annat resultat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske är det så. Kanske hade de inte råd med tillräckligt stora humrar.

   Radera