fredag 22 januari 2021

Ett halvt bohag

Jag har en kompis som separerat. Det har antagligen du också, och när det händer sätts ett beteendemönster på sin spets. Plötsligt försvinner halva hemmet eller åtminstone lösöret. Även de som gör en någorlunda civiliserad uppdelning upptäcker att kaffebryggaren fått fötter, i likhet med mixern, potatisskalaren, ölglasen, dörrmattan, bordslampan, skrivaren och klockradion.


Exet was here...

Hur man då agerar definierar ens person, tycker jag. Slösaren drar till NK eller Ikea med en lista på allt som saknas. Allt köps på en gång oavsett om det är bra grejer man kan behålla eller om man vill byta ut efter hand.

Själv hade jag gått på loppis, kollat nätet och frågat släkt och vänner om de har saker de vill sälja. Förmodligen hade det tagit ett år innan jag fått ihop allting, och det kan absolut argumenteras för att det är sinnessjukt att göra så. Men sån är jag.

Min kompis vill ha betydligt dyrare grejer, men hanterar det ändå på ett sätt jag kan respektera. Han har köpt köksknivar på Tradera för flera tusen, men ändå väldigt mycket billigare än ordinarie pris. Samma sak med kaffebryggare och brödrost. Det är Smeg-grejer till priset av fem likadana av andra märken, men vill han prompt ha det är det ändå vettigt att försöka få det så billigt som möjligt.

Kanske har jag något att lära där, men jag känner mig själv så pass bra att jag vet att jag inte kommer att göra det. Mitt ”favoritinköpsställe” hade varit Bortskänkes.se. Å andra sidan, så länge jag är singel behöver jag kanske inte oroa mig för problem som kan uppstå vid en separation. Då finns det mer påtagliga problem på närmare håll.

36 kommentarer:

 1. Nu kapar jag denna tråd :)

  Sparo, nu måste vi få veta vilket land du planerar att flytta till.

  Blir det sydostasien?
  Kommer du kunna leva på din avkastning efter att du flyttat från Sverige?
  Kommer du att skaffa familj utomlands?
  Kommer du starta en caféverksamhet i det nya landet?

  Så många frågor, så få svar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det måste ni inte :)

   Radera
  2. Nu måste??
   Hur var det nu med marshmallows-testet igen......

   Radera
  3. Skulle det följa marshmallowtestet skulle jag lämna ut dubbelt så mycket information till de som inte får någon nu och det kommer inte att hända.

   För som sagt, jag säger ingenting om min flytt innan allt är klart, det är jag mycket bestämd med.

   Radera
  4. Sparo, tror vi talade förbi varandra. Marshmallowtestliknelnelsen var riktad till Danielm, dvs uppskjuten belöning kommer att gynna dig i längden. Jag är helt med på att flytten ska du tala om först när du är bekväm med det, och som jag ser det är det först när det har skett och man är på plats (på det nya stället). Sen kan det finnas några enstaka saker kvar att ordna med, tex om man har ouppklarade affärer med skatteverket, sådant kan ju dra ut tidsmässigt.

   Radera
  5. Jo, jag vet, men i det här fallet är det inte så. Jag kommer att berätta precis det jag vill när allt är klart, eventuell tålmodighet hos frågeställaren kommer (till skillnad från Marshmallowtestet) inte belönas.

   Det som mest drar ut min tidplan (och det har jag varit ärlig med) har varit pandemin och hjärtoperationen. För mig som för andra är det löjligt många faktorer som inte går att styra. För ett år sedan hade jag aldrig trott att jag skulle vara kvar i Sverige nu.

   Radera
  6. Innan du offentliggör vart du flyttar/har flyttat tycker jag du ska skapa ett blogginlägg där du låter dina läsare gissa var du flyttar och varför just dit.

   Då får du se vilka som analyserar dig/bloggen bäst. Jag har definitivt mina teorier. =)

   Radera
  7. Jag funderar faktiskt på det. Någon föreslog en tävling. Kanske blir det ledtrådar a la På spåret.

   Radera
  8. Sparo, du får ha de så bra i Danmark sedan.

   Radera
  9. Fler än du har försökt det där. Funkar inte :)

   Radera
  10. Hur lång tid kommer det att dröja innan du flyttar? Snart, inom ett år eller är det ännu längre tid? Har du köpt något boende redan eller bara rekat? Kommer dit liv kosta mindre eller mer?

   Radera
  11. Bra frågor. En del vet jag redan svaret på, men allt kommer som sagt redovisas när allt är klart.

   Radera
 2. Paniken som byggs upp när man upptäcker att kaffebryggaren väljer att flytta med exet är inte att leka med. Prisokänsligheten hos mig hade varit stor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I värsta fall får man väl köpa sig tid genom att handla en burk snabbkaffe. Willys billigaste kostar 20 kr.

   Radera
  2. Jag skrev prisokänslig, inte dum i huvudet ;-)

   Radera
  3. Det är inget större fel på snabbkaffe.

   Radera
  4. Nej, jag är färgad av ett trauma jag fick när jag satt på ett hotellrum i Miami med mitt nyinköpta Folgers Instant Coffee. Det smakade ungefär som varmt vatten med viss beska. Så här i efterhand efter att ha slängt det och gått till närmsta Starbucks så slog det mig att det kanske var koffeinfritt jag köpt, och då får jag nog skylla mig själv.

   Radera
 3. Nu tillhör jag den delen av befolkningen som inte har separerat. Vi har dessutom bott i samma hus väldigt länge. Eftersom vi var studenter när vi flyttade in (och internet knappt var uppfunnet, så inga Blocketköp för oss) så fylldes huset mycket sakta med saker man behöver. Säkert en del man inte behöver också.

  Minns att en släkting ifrågasatte oss för avsaknaden av microvågsugn. "Hur klarar ni er utan det?" Ja, ingen av oss är uppvuxen med en sån (det är ingen i vår ålder) så det går alldeles utmärkt med lite planering.
  När vi hade bott här i över 5 år så hade vi besök av en bekant (det var nån fest av nåt slag, utomhus). "Har ni en askkopp?" sa han eftersom han var rökare. Efter långt funderande insåg vi att vi inte hade nån, inte ens bland saker vi ärvt (när vi växte upp hade alla askkoppar hemma, även om de inte rökte själva).
  Och trots att den ena av oss är storkonsument av kaffe så har det fortfarande inte blivit av att vi köpt en kaffebryggare, eller nån sorts press/perkulator/kapselmaskin mm. Det går alldeles utmärkt för kaffedrickaren att, vid behov, koka upp vatten, ta fram en kanna (klassisk emaljerad), sätta i filterhållaren med filter och kaffepulver för att sen för hand hälla över vattnet.

  En del människor kör med slow cooking, jag tror att det vi har kan kallas slow homebuilding.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Askkopp är jag helt med på och till och med mikro (även om jag skulle sakna min), men är man storkonsument av kaffe tycker jag nog att man bör investera i någon slags maskin som värmer upp vattnet till perfekt temperatur. Den billigaste bryggaren går väl på en hundring eller två och skulle nog förbättra livet mer än så.

   Radera
 4. Att bli av med lite lösöre kan säkert svida oavsett om det är espressobryggaren eller den orientaliska mattan. Dock kan dessa återinskaffas eller bytas mot andra lösningar.

  Däremot är det tungt att över en natt få dubbel boendekostnad eller att banken börjar fundera om ens marginaler för bolånet är tillräckliga. Där har vi ett riktigt problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt sant, men den grejen är svår att komma runt med mindre än att man säljer bostaden och köper en billigare.

   Radera
  2. Gör banken verkligen ny kreditbedömning vid separation och eventuellt kräver försäljning om de anser att marginalen är för liten? Trodde inte de brydde sig så länge räntor och eventuella amorteringar kommer in som de ska.

   Radera
  3. Bra fråga, ingen aning. Mitt svar byggde helt på att det kan bli problem att ha råd, inte att banken upplever det.

   Radera
  4. Om man behöver ta över makens/sambons del av lånet är det sannolikt att banken gör en ny kreditprövning. Men om man som jag bor i en mindre stad och är känd av banken som en ordentlig person brukar det inte vara så noga att man uppfyller inkomstkraven. Jag har till och med lyckats byta bank inom stan och få lån. Däremot var det kalla handen hos SBAB eftersom jag enligt deras bedömning hade alldeles för låg fast inkomst.

   Radera
  5. Här var det klara besked, tack för det!

   Radera
 5. Mycket av det jag vill ha men inte till fullt pris lägger jag upp som bevakningar i blocket, tradera och andra siter. För eller senare blir det träff och jag kan köpa saker i lugn och ro till hushållet. Den här veckan blev det ett par goretex skor till sonen, ny skick för 500kr istället för ca 1400kr. Förra veckan en Fjällräven anorak för ca 1500, nypris +5000. Samma sak med möbler, har tagit år innan vissa bevakningar gett träff, tex för Aalto möbler, PH snöboll och andra fina klassiker.

  Funkar kanske inte vid skilsmässa om man har bråttom, men generellt fattar jag inte riktigt varför de flesta verkar ha så bråttom till köp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt bra tips!

   Nej, det är få saker jag behöver exakt just nu, om jag bara tänker efter.

   Radera
 6. Som sagt var, en snabb väg till mer fattigdom är att låta det lilla huvudet styra för mycket i livet. Nej, jag tror och hoppas jag själv kommer att följa mina föräldrars principer på det området. Fast man vet ju aldrig, kanske kommer det någon sådan där åldershetsinfall om partnerbyte när de gråa håren blivit för många :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att veta, men statistik visar att det finns en betydande risk.

   Radera
 7. Exet snodde mina fina vinglas, men jag fick behålla lägenheten ... som sedan mitten av 90-talet stigit i värde från drygt en miljon till nästan tio. Payback's a bitch!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ingen koll på prisutvecklingen på vinglas, men det låter onekligen som att du gjorde en bra deal ;-)

   Radera
 8. Blir jobbigt att köra med osthyveln på potatisen i ett år hehehe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apropå vad? Fast att skala potatis tycker jag är helt överflödigt. Jag tvättar den och äter med skalet på i alla sammanhang, från klyftpotatis till palt där potatisen först ska rivas.

   Radera
 9. Av egen erfarenhet skulle jag gissa att din vän köper nytt och dyrt i någon slags känslomässig reaktion till separationen? Själv försvann bland annat ett skohorn vid separation som även fungerade som en fösare till saker jag inte når så det var lite panik, men efter tre månader har jag ännu inte tagit mig till IKEA för ett nytt 10 kr- horn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast då borde han väl öppna plånboken och bara handla, inte leta rabatter och köpa märkesvaror på Tradera?

   För fösfunktionen borde ett kvastskaft funka lika bra. Fast det låter ju inte som att du avvaktat köp av ekonomiska skäl.

   Radera